Архив

< Декември 2012 >
П В С Ч П С Н
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

vladi01Цяло лято си пяхме „Дим, дим, дим, дим, дим да ме няма“.

Сега този рефрен сме на път да го сменим с нещо малко по-различно, но не по-малко набиващо се в съзнанието. Поредното „избухване“ на Графа се казва Causa perduta. А се очертава „Не, не, не, не, не искам да бъда, като тях persona non grata. Не, не, не, не, не искам да бъда поредната causa perduta“ да е най-често повтаряно в следващите месеци.
Тази песен ме върна назад във времето, когато Влади Ампов направи опит да се измъкне от етикета „Царят на баладите“ и да покаже, че текстовете на парчетата не само могат да разнежват, но и да хапят. Само че тогава vladi03някои от синглите в албума „Честно в очи“ не успяха да добият голяма популярност. Сега нещата с Causa perduta не стоят точно така. И Графа си има своето обяснение за това.

 

- Как се стигна до Causa perduta?
- Отдавна исках да кажа някакви неща честно в очи. Някакси тръгна от „Дим да ме няма“. И там има някакви изречения, които са по-социални.
- Някак по-меко е там...
- Да, по-меко е. Самото парче е по-весело. Но имах нужда да споделя това, което си мисля.   Causa perduta е по-дарк, по-гангстерско. Клипът му е... не мрачен, ами сериозен. Включването на Jahmmi също е много интересно, много е гот, че пак хубава комбинация се получи. Това е песен, която има за цел да провокира хората да мислят. Всъщност и ние се провокираме с него – да мислим какви сме, в какво време живеем, какви искаме да бъдем и какво искаме да оставим след себе си. Дали въобще искаме да остане нещо след нас. Дали искаме да бъдем персони или каузи пердути. Това е въпросът – да бъдем нещо повече или да бъдем една маса, която е управлявана, която не се интересува от духовното, а по-скоро от консумирането на различни неща. Имах нужда да споделя това в парче, защото един изпълнител е хубаво да се чувства отговорен, да казва някакви неща на хората. Аз и преди съм го правил в песни като „Изкуствен елемент“, „Честно в очи“, „Враг“, „Забавен каданс“. Някои от тях не са дори и популярни. Но сега реших, че ще е готино да се опитаме да направим такова парче, което хем да можеш да си го запееш, хем дори и да те подразни в първия момент. Защото някои ги дразни, въпреки че по коментарите виждам, че повечето се кефят. Много са поздравленията за текста – че е смел, казва нещата в прав текст. Но идеята му е да дразни и да хапе.

 


vladi06

 

- Песента е като продължение на албума „Честно в очи“. А защо според теб някои от парчетата в него останаха по-встрани и не добиха популярност?
- По принцип да направиш такава песен в днешно време е лукс. Аз, слава Богу, съм стигнал до някакво ниво в кариерата си и мога да си го позволя. Питат ме защо след „Дим да ме няма“ пускам такова парче като Causa perduta и аз им отговарям: „Защото има кой да я чуе“. Това е смисълът – посланието, дори да е малко по-тежко, по-сериозно, да стигне до повече хора. 30 процента или половината от тях да са се заслушали в това, което казваме, има смисъл. Трима души да са си променили начина на живот и начина на мислене, има смисъл. Особено в страна, в която непрекъснато се случват идиотщини, има нужда от подреждане на пъзела, ако мога така да го нарека. Най-вече вътре в нас.
- А имаше ли някаква конкретна случка, която да те провокира да направиш този сингъл?
- Не. Истината е, че аз просто тръгнах да правя това парче. То се роди, аз го оставих и тръгнах да си правя още песни. И общо взето през лятото събрах доста материал. Имах и такива, които са много по-свежи от Causa perduta, по-комерсиални. Накрая в един момент се върнах и чух пак Causa perduta. Казах си: „Всъщност това е парчето, защото то кореспондира с нашето време, с това, което в момента чувствам и което ме вълнува“. Мен ме вълнува в момента да се казват някакви неща, които имат значение за хората. Така че съм доволен от крайния резултат.
- Какво ти казват феновете за Causa perduta?
- То повечето коментари могат да се видят под парчето в канала ми в YouTube. Поздравяват ме за хубавата песен, за хубавия текст, за това, че се казват истини в нея. Имаше нещо готино: „Радваме се, че след появата на това парче не всичко е изгубено“. Цяло лято децата пееха „Дим да ме няма“ и вътре имаше някакви неща. Сега много искат да си пеят Causa perduta, защото има какво да научат. Много коментари има, сред тях има и лоши. Дори ако няма лоши, ще е съмнително. Аз бях настроен малко по-резервирано към реакциите. По принцип хората не обичат да им навират в очите гадостите. То не че е казано по вулгарен начин, но не обичат да им се показват някакви истини. Но може би пък е дошъл моментът, хората имат нужда от такова пробуждане. То се усеща. Затова и в текста на Jahmmi има: „Време е за културен възход. След години на празен ход на простотията трябва да се наложи бойкот. И яката музика е антидот.“ Всъщност това е есенцията на текста, там е развръзката. Че вече до гуша ни е дошло от модели на поведение и от някакви пластмасови структури в живота. Който иска, го чува и го разбира, който не иска – го отхвърля парчето.
Решавам да оставим настрани малко мрачните мисли и го подпитвам за предстоящите празници:

 

 


vladi07

 

- Наближава Коледа, Нова година. На празнична вълна ли си вече?
- До Коледа ще съм в някакъв вихър от участия и ангажименти, но на празника ще сме си цялото семейство заедно. На Нова година ще работя.
- Как обичате да отбелязвате празника в семейството ти?
- Общо взето на Бъдни вечер сме заедно всички – семейството ми, майка ми, баща ми, сестра ми. На Коледа пак празнуваме семейному.
- Хлапетата ти очакват ли вече подаръците?
- Крис вече си е написал писмото до Дядо Коледа. Никол е още малка, не ги разбира нещата, но Крис се вълнува.
- Ти с какво свързваш Коледа?
- Първото нещо, което ми изниква в мислите, е Норвегия, защото там съм живял много като дете – от 7 до 13 години. Там Коледата наистина си е снежна. Особено след полярния кръг там всичко е 2 метра сняг, всичко е в едни тунели.
- Какво си пожелаваш за 2013-а?
- Най-вече здраве за всички от семейството ми. Пожелавам късмет на България, да се оправи тази страна. Толкова е малка и толкова бързо могат да се оправят нещата, трябва ни малко повече вяра и търпение може би. Аз съм оптимист. Дори и парчето Causa perduta не е депресарско

 

Виолета Тодорова

vladi02

 


Търсене/ Search

kakavida.com