Архив

< Юни 2012 >
П В С Ч П С Н
        1 2
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Значение на цветовете

Действието на цветовете зависи от техните трептения, от октавата, към която принадлежат. Колкото средата, през която те минават , е по-фина, по-чиста, толкова са по-ясни, по-светли и резултатът от действието им е по-добър както в органическо, така и в психическо отношение. Ето защо 374743 459239510822869 1004376837 nпроявата им в различните среди е различна и от там и значението им е различно. Цветовете имат висше и нисше проявление и от човека зависи кой цвят ще привлече в своята аура – висшия или нисшия. Учителят казва: "Когато един човек има възвишена идея в живота си, когато иска да живее за Бога, тогава той привлича висшите цветове и те действат благотворно върху неговото развитие".
Например под въздействието на червения цвят в него започва да се влива Божествения живот, но ако един човек е егоист и служи само на себе си, Божественият живот, който червеният цвят носи, не може да мине през него. Егоизмът е най-голямата преграда за проявяването на Божествения живот в човека. Тук е ключът за лекуването с цветните лъчи и тяхното използване като средство за духовно развитие. Ако един човек иска да се лекува чрез цветовете, без да създаде отвътре условия за привличане на висшите цветове, които единствено действат лечебно, той няма да постигне никакъв съществен резултат. Преди всичко човек трябва душевно да се настрои така, че да стане добър проводник за висшите трептения на цветните лъчи, за да може да работи ползотворно с тях, същият закон имаме и при приемането и преработването на слънчевата енергия в органическия свят.

Ето и някои основни качества ,които носят цветовете:

 

 

 

 

 

 

 

Червеният цвят носи утешение, мощ, победа, превъзмогване.
Червеният цвят е проява на един висш свят. Той е емблема на живота, който произтича от любовта в неговата първична проява. Затова червеният цвят всякога носи животворни сили. В своята чиста проява той е толкова красив и деликатен, че ако само се докосне човек до него, ще придобие интензивните трептения на висшия живот. Но колкото червеният цвят слиза по-надолу от октава в октава, той става все по-груб и по-груб. Във физическия свят червеният цвят започва да действа възбудително върху хората. На физическо поле той внася енергия, но засилва преди всичко борческите и разрушителни инстинкти. Ето защо всички същества, които по един или друг начин са натрупали в организма си червената светлина в нейната най-нисша проява, са извънредно активни и груби.

Чистият портокалов цвят произвежда благородно индивидуализиране. Подем на личното самочувствие и подтик за проява. Нечистият портокалов цвят подхранва щестлавието, самодоволството и егоизма.

Чистият жълт цвят внася вътрешно равновесие на мислите и чувствата. Той произвежда мир, тишина и спокойствие. Спомага за развитието на интелигентността и умствените способности. Ако е приет в нечист вид, той произвежда болезнени телесни състояния. Нарушава се и душевното равновесие. Засилват се личните чувства (например гордост).

Зеленият цвят носи растеж, развитие, изобилие, благополучие, спокойствие, надежда, мир, плодородие. Но възприемем ли го в нечист вид и вземе ли надмощие над другите цветове, той се отразява зле върху човека, събужда в него алчността, жаждата за частна собственост и осигуряване.

Ясносиният цвят в своите по-високи трептения внася духовен подем и разширяване на чувствата. Той събужда най-възвишените чувства в човека, окриля неговия идеализъм и вяра. Приет в малко количество в нечист вид, той произвежда съмнение, безверие и малодушие.

Тъмносиният цвят в чист вид произвежда твърдост, решителност и устойчивост. В нечист вид той създава непостоянство.

Виолетовият цвят носи сила, благост, почит, благолюбие, великодушие, щедрост, милосърдие и могъщество. В нечист вид той води до малодушие.

Аметистовият цвят носи спасение, кротост, съвършенство, святост, поклонение, смирение, уединение.

Диамантеният цвят носи пълнота, чистота и съвършенство.

Белият цвят носи чистота и искреност. Чрез него човекът изразява готовността си да служи на Бога без никакви външни правила и методи.


За да можем да използваме по-добре цветовете в духовната си работа, трябва да знаем, че всеки от тях съответства на един ден, на една планета, на един час, на един музикален тон, на едно число.

Цвят Ден Планета Тон Число
червен вторник Марс до 9
портокалов неделя Слънце ре 1
жълт сряда Меркурий ми 5
зелен понеделник Луна фа 2
ясносин петък Венера сол 6
тъмносин четвъртък Юпитер ла 3
виолетов събота Сатурн си 7
Планетните часове се определят по следния начин:
Всеки ден е под влиянието на една планета. Първият час на деня започва с изгрева на слънцето и принадлежи на тази планета, която управлява деня. Например, ако е неделя, а слънцето изгрява в 6.00 часа и денят трае 12 часа , то времето от 6 до 7 часа ще бъде под влиянието на Слънцето,
7 до 8 ще бъде под влиянието на Марс
8 до 9 Юпитер
9 до 10 Сатурн
10 до 11 Луна
11 до 12 Меркурий
12 до 13 Венера
13 до 14 Отново Слънцето и т.н.

Ред на планетите:
Луна, Меркурий, Венера, Слънце, Марс, Юпитер, Сатурн.
Планетните часове не са равни на обикновените часове, а зависят от дължината на деня. Денят започва с изгрева на слънцето и продължава до неговото залязване. Това време се разделя на 12 части, като всяка част представя един планетен час.II. Лечение с цветове

Всяка болест може да се лекува със светлина – червена, зелена, синя, жълта, портокалова, виолетова, според болестта се избира и светлината.

Вземете една призма, поставете я на място, добре осветено от слънцето, така че като застанете на 3-4 метра от нея , дъгата, която се образува, да попадне на очите ви. Концентрирайте се върху желания цвят.

Ето с какви цветове се лекуват някои от болестите:

анемия – червен цвят
разстроен стомах – зелен цвят
разстроена нервна система – светлосин цвят
неврастения, силна чувствителност - всяка сутрин обливане със сини лъчи на светлината върху главата, гърдите и стомаха
за подпомагане на умственото развитие – жълт цвят
за физически растеж – зелен цвят
против страх – портокалов цвят
за спокойствие – син цвят
при обезсърчаване – жълт цвят
при слаба вяра – син цвят
за придобиване на сила – виолетов цвят
при неразположение – розов цвят
III. Упражнения с цветовете

1. За да бъдете здрави, всеки ден след изгрева на Слънцето се обливайте с цвета, съответстващ на деня и часа.


2. Направете едно упражнение с вдишвания и издишвания, при което мислено възприемайте белия цвят. Той трябва да слиза отгоре ви като душ. Вдишванията трябва да стават ритмично и с движение на дясната ви ръка.
Бройте до четири. Вдигнете дясната си ръка нагоре и започнете упражнението. При първото броене вдишате и сваляте ръката си от А до В. При второто броене издишайте и движете ръката си наляво от В до С. При третото броене вдишайте и движете ръката си надясно , от С до D. При четвъртото броене издишайте и движете ръката си нагоре от D до А . При тия движения се образува човешкият крак .


3. Нека двама от вас да вземат две стъклени призми и в определен час от деня, всеки у дома си, да постави призмата в такова положение, че да получи слънчевия спектър. След това нека запомни добре цветовете, тяхната интензивност и широчината на полето. Щом схане добре тези неща, нека единият от тях силно да концентрира мисълта си върху някой от цветовете. Същото нещо да направи и другият. След известно наблюдение нека всеки да определи дали е забелязал известна промяна върху някой от цветовете на спектъра. Ако наблюдателността е силно развита и у двамата, те ще забележат известна промяна в този цвят от спектъра, върху който именно всеки поотделно е концентрирал мисълта си. Колкото по-силна е била мисълта, толкова и промяната в цвета ше бъде по-ясна. Тя показва, че известна интелигентност е действала върху него. От този опит ще схванете как влияе светлината, която излиза от разумните същества.

Търсене/ Search

kakavida.com