Архив

< Февруари 2013 >
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Българска история

Заговорът против България/ Сакралната мисия на новите богомили.Революция в Европа?

bul nadpic"По времето, когато Боян Мага започна своята дейност, както дворецът, така и

Прочетете още...
 
Съвършено секретно: Тайните учения, послания и мистерии на българските богомили

BO1През 1245 година, само година след превземането на последната и най-свята богомилска  крепост

Прочетете още...
 
Това за което учебниците по история мълчат - Световната мисия на Българската ерес

Разпространение на Богомилството. ВЕЛИКАТА ЕРЕСЕдва ли има религиозно учение, което да се представя в толкова деформиран вид, както е

Прочетете още...
 
Предсказания за България от Петър Осоговеца, доростолски епископ и богомилски жрец

bogomili malkaПетър Осоговски е Доростолски епископ през Х век, неговата църква е била в днешна

Прочетете още...
 
Тенгрианството, древните маги, богомилите и кам-бояните жреците на Тангра

magic1Главна задача за окултизма станало проникновението и познанието за съкровенните тайни

Прочетете още...
 
Знаменателните водачи на съвършените богомили

B1Рецепта за съвършенство няма, обичат да казват мъдрите побелели глави, независимо коя е

Прочетете още...
 
Астрологичната символика и зодиите в богомилиското учение

BOGOMЧаст от презентацията на доклада на Радислав Кондаков, на Четвърта национална

Прочетете още...
 
Богомилската музика,трубадурите и романите за Светия граал

troubadour2xТе пееха за Сватбата на Царския Син.

Прочетете още...
 

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

DSC 0231pПосолството на Народна република България в Испания. Как само звучи! Гордо! Велико!

Бляскаво! Патриотична тръпка настръхва кожата ми. Тържествено вземам рейса и гордо потеглям право на изток към свещеното парченце родна земя. Спомняте си, драги сънародници, че след кражбата и на куфара ми, и на документите, си се зареях като един неидентифициран ходещ обект из свободно обединения ни, но все още документиран свят. Та мисията, с която съм се запътила към това късче земя е да снабдя моята персона с документ, удостоверяващ, че съм точно аз и имам точно моето си име, а най-вече точно моята банкова сметка (е, няма да е лошо и да се объркат малко с тази на Рокфелер).

 


Чакалнята на посолството,тук се наблъскват около стотина говедаИзтегнала съм се удобно в среднощният автобус към Мадрид и си представям килими една педя, излегнали се върху бял мрамор, стилни мебели, шампанско, искрящи полилеи, охрана в черни костюми, недосегаемо елегантен посланик и тъй нататък луксозни посолски принадлежности. Точно както сме ги гледали из филмите и списанията. Хубаво и романтично, но най-вече родно и като такова, получаващо заплатите си от нашия джоб, да те закриля и обгрижва, пък дори и само заради правилника за административното обслужване. Провела съм вече разговор по телефона с посолството и знам, че номерцата за ред са отпаднали. На деня и часа ще бъда приета и моментално обслужена. Браво, мисля си, стига са ни номерирали като стадо говеда, както ония ми ти норвежки, германски, американски и всички други световни представителства, дето само с номерче можеш да ги прекрачиш. Свобода, брато, така сме ние в България.

 

 

6,30 ч. сутринта. Утрото прекрасно. Денят топъл. Метрото бързо и чисто, макар и с недоразбрана и досега от мен логика на придвижване. После дойде родната действителност, макар и на късчето земя  в Мадрид. Сега и тук ще прибавя, че за да разпознаеш какъв е хала на една страна - погледни й тоалетните, болниците и преди тях – посолствата. Веднага се сещате, че нашето се е разположило в беден мадридски крайградски район. Сграда тип сталински бетонни мечти, не виждала ремонт и боичка от затриването на социализма (да се чудиш как са я изровили сред цялата оная испанска жилищна красота), положена в дворче, предвидливо оградено от дивия балкански манталитет. Отпред тълпа, не можеш я сбърка с нищо на света - леко брадясала, силно дискутираща и задължително с джапанки. Цялата тази картинка натъпкана и натикана като сутрешен софийски автобус в позамърсено предверие, с положен от предприемчив бизнесмен надпис: „Банички – 1,50 евро; боза и айран - 1 евро (видяна след края на работното време). Табели с къде, как, защо и по какъв начин и от колко до колко можеш да се влееш в редиците на желаещ да се идентифицира с документи личност наоколо не се вижда (имало, ама се виждат чак след опразване на коридорчето). То, между другото, и табелка с надпис „Посолство на Република България“ все още не съзирам. По-късно, в опразненото коридорче, след края на работното време все пак се оказа, че някакви указания имало. Кой пръв, кой следващ не се знае. Тълпата се е стиковала като български саламов стандарт от Тодорживково време - без и един процент възможност за грам чужда примес.

изоставена и неремонтирана- така изглежда българското посолство

 

Сега обаче положението е кризисно. Нямам документи, нямам пари и перспективата да преспя на улицата ако не си подам молбата, е реално застрашаваща персоната ми. Така че пробивам българския стандарт и леко раздърпана и силно стискаща чантата се добирам до заветния охранител. Отдъхнах си. Ето, викам си, сега българските държавни институции ще ме изслушат, помогнат и защитят. В края на краищата затова им плащаме с данъците си и затова сме ги назначили на заплата, превишаваща пет пъти пенсията на майка ми. Приготвих си документа с оплакването ми в испанската полицията за кражбата на автогарата и: „Здравейте, документите ми  бяха откраднати. Разбрах, че работното време е до 12. Дали ще мога днес да подам молба за нови? Без документ не мога да изтегля пари и нямам никакви средства за ново идване или за пренощуване в Мадрид.“ Българският ред и законност ме поглежда втренчено внимателно, изпитателно, остро преценяващо, подмолно подозиращо и:
„Ние, госпожо, не сме виновни, че са ви откраднали документите. Да си ги бяхте пазили. Наредете се на онази опашка. Всички ще бъдете обслужени.“ Ама дали ще е днес, така и не се разбра. Оказах се последна на редицата.

Кварталът не е от богаташките, но е перфектно озеленен и чист

 

Не знам как е по филмите, но в момента в нашето посолство (казват, с около 350 000 български имигранти) канцеларийката е на площ колкото панелна кухничка, с едно гише за молбите и едно за снимки и отпечатъци. Човекът от ред и законност решава да бъде много възпитан и: „Да влязат  първо майките с децата“. Това добре. Даже много добре. Много хуманно дори, обаче се оказа, че май всички бяха дошли с децата си, особено ромките. Така че около обяд останалите опашки се вдигнаха на бунт, който премина в крясъци: „Кажете поне днес ще ни приемат ли? Да знаем да чакаме или не!“ В този момент разбрах великия закон на номерцата. Имаш си номер, ден  и час за влизане в канцеларията на посолството и съответно изискваш да се спазва, а като това не стане, вдигаш скандал и си търсиш правата. Има си ред и закон. Един вид си сключил договор с учреждението. Гаранция, че ще бъдеш обслужен. Ако си без номер обаче, не можеш да вдигнеш скандал и не само това, ами трябва да си благодарен на милостта в случай, че те обслужат. Почти да им благодариш, че са приели да си вземат заплатите от твоите данъци. Спомних си как чужденците посещават своите си посолства за паспорт или виза. На деня и часа, след фризьор, натъкмени и пременени влизат, почти веднага излизат, плащат такса за услугата и вече са забравили за случката.

В позамърсеното предверие предприемчив бизнесмен продава банички, боза и айран

 

При нас няма въпроси от рода на: „Имахте ли проблеми при подаването на оплакването? Как се отнесоха с вас в испанската полиция? Получихте ли съдействие и помощ да се придвижите до града си, като сте останали без пари? Знаете ли правата си според европейските конвенции за пострадал от криминална проява? Имате ли нужда от помощ от наша страна?“. За такива неща, драги съграждани, нормални във всички нормални страни, в които редът и законът имат същото значение, не си и помисляйте. А за онези патриотични неща, които сте гледали по американските филми за командоси в камуфлажни бойни доспехи, супер модерни патлаци и нощни боеве, самоотвержено спасяващи съгражданите си, завършващи гордо с „Ние просто изпълнихме гражданския си дълг“, пък даже не си и мечтайте!

 

Дааааа, то се оказа, че никога няма да ги стигнем американците, но и за европейците съм сигурна - няма да е скоро. Оказва се, че ако на чуждата територия ей така може да си загинете мърцина, то и на родна територия не само няма да ви помогнат, ами и ще ви обрулят парично здраво и наднормено, но затова следващия път.

Mилена Марева
за вестник “Народно дело“
6/7 ноември 2010г.

 


Ключови думи

Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com