Архив

< Януари 2010 >
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Готи и Гети - германци или траки? Историята, която не познаваме - унищожението

"Всеки народ се идентифицира със своята история, с приноса си към културата на човечеството, и

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа


Warning: copy() [function.copy]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/ydaracom/public_html/plugins/content/mavikthumbnails.php on line 668

Warning: copy(http://ydara.comimages/stories/MILENA/ALL/haskovo_valchi_tran_sakrovishte.jpg.jpg) [function.copy]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/ydaracom/public_html/plugins/content/mavikthumbnails.php on line 668

ХОТНИЦА“Там, където се срещат небето и земята, където скалите се забиват в облаците, устремени към

Космоса... Там, където реките ромолят, пеят песни и носят предания... Там, където благодатната земя е дала приют и живот за първите люде преди повече от милион години... Там е земята на траките, пълна с тайни и богатства, с красота и мощ. Траките оплождат тази земя с древната си култура и й дават сили да се запази за вечността - на границата между живота и небитието”.

 

С това емоционално начало в предговора на книгата на доц. Маргарита Ваклинова от НАИМ-БАН започваме разказа ни за златните съкровища на България.
Земята на златната ябълка. Така наричали България в миналото пътешествениците, удивени от богатствата и красотите на земите ни.

 

Знаете ли, че най-старото златно съкровище в света и най-старата златна мина в Европа се намират в България?  

 

По време на Троянска война, Омир описва великолепните траки да се бият и в двете враждуващи страни и на страната на Троя, и във войските на Ахил и Агамемнод. Ооблечени били в златни доспехи, с оръжия пищно украсени със злато и блестящи златни колесници, предвождани от тракийцкия цар Резус най-великолепния от всички.

 

Според хипотезата на германски учени най-старата златна мина, открита досега в Европа, е находището в Ада тепе край Крумовград. Смята се, че е на 3 500 години и е доставяла злато за древна Троя и Микена. Древните траки са владеели до съвършенство извличането на златната руда от камъка, тъй като в останките на откритите камъни почти не са открити следи от злато. След VIII век преди Христа  златодобивът е прекратен по неизвестни причини и не е бил възстановен никога.

Съществуването на мината съвпада с Троянската война и е функционирала от  XVI до VIII век преди Христа.1. ХОТНИШКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ

Село Хотница, Велико Търново, България - възраст около 7 000 години - КУЛТУРАТА НА ЕНЕОЛИТА (V- хил. пр. н. е.)

Смята се, че това е най-старото обработено злато в света! Намерено е в Хотнишката могила и е на около 7 000 години. Т.е. по-старо е от това намерено във Варненския некропол, което е датирано на 6 400 години!

В Хотница, за разлика от находките във Варненския некропол, всички предмети са били откритиhotnica3 на едно място, което ги превръща в заровено или скрито съвсем умишлено, или просто забравено при внезапното напускане на селото имане. Селищната могила край Хотница датира от 5 хил. пр. н. ера.  Открита е съвсем случайно. През 1955 г. при строителни работи за напоителни канали в района работниците изгребали пръст от едната страна на могилата и попаднали на грънци и други каменни сечива. Те уведомяват за находката си Регионалния музей във Велико Търново. Така е открито т.нар. Хотнишко златно съкровище.

 

Пръв тук започва проучвания Никола Ангелов. Разкопките са подновени през 2000 г. Те продължават и до днес. Разкопани са над 300 кв.м в северната половина на могилата. 

 

Районът около Хотница непрекъснато ражда сензации, той е своеобразен археологически феномен. В областа са намерени 70 селища, обитавани в различни периоди и в продължения на хилядолетия. 

 

Разкопките и проучваният продължават, но това което досега са разкрили археолозите ще пренапише световната история!

 

Александър Чохаджиев разказва:
"НЯКОИ ОТ ЖИЛИЩАТА НА ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ ХОРА СА БИЛИ ДВУЕТАЖНИ. Най-често те били с размер 7 на 12 метра, задължително входът им е от юг, това е характерно за Хотница, били са гъсто застроени. Цялата тази информация археологът събира не само от своите разкопки, а и от тези, които е правил Никола Ангелов, първият разкопал селищната могила в Хотница. Той епроучвал терена през 1956-1959 г., когато е изучил подробно най-горния строителен пласт.

 

Разкопал е 21 жилища, унищожени от пожар. „Имали сме запазени външни стенни мазилки, при това оцветени в бяло и червено. Всяка къща е била различна, имали са вкус хората”, допълва археологът. След това уточнява, че двата цвята бяло и червено се срещат и върху керамиката и причините са не само в тяхната дълбоко древна символика, а и във факта, че хората са ги правили от естествени материали. Червеното - от железни окиси, бялото са варовици.

 

ЕКЗОТИЧНА МИДА СА НАМЕРИЛИ ПО ВРЕМЕ НА РАЗКОПКИТЕ СТУДЕНТИТЕ НА АЛЕКСАНДЪР ХОТНИЦАЧОХАДЖИЕВ. Тепърва предстои зоолози да я изследват, за да кажат подробности за нея. Явно обаче е била ценна стока при разменната търговия на праисторическите хора."От проучените 6 жилища са открити над 5000 находки, сред тях и златни предмети, сечива от мед и камък, пластики с животински и растителни орнаменти, много керамични съдове.

 

Високото качество на изработката (накитите са от седефена мида – изключително труден материал за обработка), повторяемите детайли и характерни елементи, уникалния вертикален ръчен стан, както и нуждата да хората да притежават толкова високо художествени предмети показват един добър, охолен на високо равнище живот, развитие на занаятчийство, а така също и обособяване на обществени прослойки.

 

Отделни образци, имайки връзка с Черноморието, Средиземноморието, както и със земи отвъд Дунава, показват, че post-5491-12692040655506 thumbобитателите на селищата са пътували много.

 

От БНР съобщават също, че археолозите са открили култова женска фигурка отпреди шест хилядолетия с много ясно изобразено бельо. Според ръководителя на разкопките доц. Стефан Чохаджиев от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" находката е свързана с култа на хората от праисторическата епоха към жената-майка и продължителка на рода, но е изненадваща прецизната изработка с ясно очертани линии на бельото.


Голямата сензация обаче предизвикват 24-те каратови от природно злато огърлица, гривна, пластини и спирали и най-вече последната намерена през 2006 г. пластина! Тя  се оказва уникална!

 

Не само по изработката, която е по-стара (чрез изтегляне, а не чрез изчукване, както е при Варненския некропол и Хотнишкото златно съкровище), но и по дълбочината, на която е намерена - на 1,5 м. или няколко културни пласта по-дълбоко от Хотнишкото златно съкровище, което заедно с това от Варненския некропол се считат за най-старото обработено злато в света.

 

Тоест тази спирала, датирана на около 6600 г., се оказва по-стара от находките и в двете най-стари находища!

 


Друг интересен факт казва откривателят на най-старото злато в света доц. Чохаджиев: "За мен обаче по-важното е друго. В Хотница за пръв път златото е открито в истинската му среда, а не в гробове и некрополи. Хората са си живели, накитите са били по тях и те са ги ползвали в 1trakiежедневието. Това поражда и различни интересни въпроси и проблеми.

 

Имало ли е обособени центрове за обработка на злато? Какви са били еквивалентите при размяната му? Имало ли е монопол върху него? По какви пътища се е предавало то? Интересна е и мраморната статуетка - за накит е твърде голяма.

 

Уникалното е не самото наличие на подобна мраморна фигурка. От този период в България са известни около десетина такива. Оригиналното е именно тази пробита дупка в средата на статуетката, която при останалите липсва.

 

Моето лично мнение е, че това най-вероятно символизира отвора към женската утроба. Култът към жената-майка и родителка, символ на природата, плодородието, земното и човешкото. През тази година открихме и един предмет на ювелирното изкуство, изработен от седефена мида. Този материал трудно се е обработвал и затова тази находка е особено ценна. Тя показва у древните един стремеж към овладяването и на най-неподходящите за обработка материали. Открихме и един аскус без оформено дъно и с асиметрично устие. Такъв тип съдове се появяват едва 700-800 години по-късно и са с много по-големи размери. Този е Untitled-1твърде малък, почти като напръстник.

 

Според мен той се е използвал за съхранение на дрога или някакви лекарства. Досега са открити само 5-6 такива съдчета. Те съдържат по около 20 куб.см. и са като днешните капкомери.

 

По нова време хората също са се разболявали, страдали са и са се лекували. Дори са правили сложни операции като трепанация на черепа например. Има открити доказателства за това. При това човекът след операцията е оживял. Тогава хората са познавали природата. Не са се откъсвали от нея, както нас сега и са използвали максимално възможностите й. (цялото интервю четете тук: http://www.factor-news.net/index_.php?cm=9&id=8492)Голямото историческо значение на Хотнишкото златно съкровище е, че цивилизацията, живяла по българските земи, е много по-стара от египетската и шумерската!
То е експонирано в Националния исторически музей в София, но копие от него се пази и в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Проучванията продължават до 1959 г. След това могилата е занемарена и обрасла с дървета и храсти. И така повече от 40 години.

 2. Варненският некропол - датиран на около 6 400 година преди новата ера

Варна, България

00VARNA

В края на 1972 г., когато в археологията почти не се очакват големи изненади, светът е разтърсен от най-голямото археологическо откритие на века - на бреговете на Варненското езеро е открито злато, което се оказва най-старото обработено злато в света и се превръща в най-значимото археологическо откритие (изглежда обаче Хотнишкото съкровище ще го измести от първото място)!

 

Най-старото златно съкровище в света е намерено не в Шумер, не в Египет, нито пък в предколумбова Америка, а в България, в енеолитен некропол, край Варненското езеро.

 


През 1972 г. край Варна, Райчо Николов при прокопаването на канал в близост до Варненското езеро открива не само най-старото технологично обработено злато в света, но и най-уникалното.

 

При последващия анализ на скъпоценностите се установило, че всички предмети са от чисто 24-каратово злато. А мястото, на което са открити находките, е било халколитно гробище, датиращо от около 5000 – 4400 година преди Христа. Находката се очертава като най-богатия некропол в Европа от късния халколит. Ценното откритие е било наречено Съкровището на варненския халколитен некропол, а цивилизацията, на която е принадлежало то, е наречена „Култура Варна”. 

 

С откриването на Варненското съкровище се опровергава схващането до този момент, че най-древния ползван метал е медта. Очевидно е, че заедно с обработването на медни предмети, са се правели и такива от 24-каратово злато, което е било израз на почит към величието и могъществото на древните хора.

 

 Асен Чилингиров доказва, че има дори и малки количества платина:

"Спектралният анализ на някои от златните предмети от варненското съкровище и по-специално златните апликации с изображения на овни/козирози, са изработени от самородно злато, съдържащо и много малък процент платина. Такава (механична) смес не е открита досега на никакви златни предмети не само на Балканите, но и в Евразия.

Тя беше открита значително по-късно при импортирани златни украшения в Гърция (Микена), а преди това и в Месопотамия (златните плочки от диадемата на шумерската царица, погребана в Ур), където също досега не е открита платина в естествени находища.

Спектралният анализ на предметите от Микена и Ур беше направен след публикуването на материали в "Готи и гети ІІ" и "Вулканите.." и за тях бях информиран лично с имейл от техния изследовател преди."

 

Варненското съкровище доказва, че цивилизацията, населявала българските земи, е  най-старата в света!


В световната история дълго време имаше празнина в изучаването на древния свят - след древна Месопотамия започваше изучаването историята на древна Гърция.  Какво се е случвало във времето между тези две цивилизации на стара Европа на територията на днешна България и Румъния не се знаеше.

 

Оказва се, че в периода много преди възникването на гръцката цивилизация е съществувала една друга, високо образована и могъща цивилизация. Тя е процъфтявала по земите на река Дунав хилядолетия преди тази на древногръцката.

 1а малка


При откриването на най-старото златно съкровище на планетата са разкрити 294 гроба с повече от 3000 златни предмета с общо тегло над 6 кг. На площ от около 7500 кв.м. са разкрити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Само в един гроб има повече злато, отколкото всичкото злато, намерено по света от тази епоха!

 


Археолозите го сравняват по значимост за историята с откриването на Троя, а египетските пирамиди са построени цели 1500 години по-късно от времето, по което са изработени артефактите от варненското съкровище. Това откритие ще наложи  пренаписване на цялата европейска история.

 


Оказва се, че древните варненци са притежавали познания по алгебра и геометрия много предиca608927-185b-45af-abf2-25dc213ac807.jpg Питагор. А числото на Фи на Фибоначи, което е една от сюжетните линии в бестселъра на Дан Браун "Шифърът на Леонардо", както и Златното сечение, по което е работил самият да Винчи, се срещат за първи път във Варненското съкровище.

 


Колкото и невероятно да звучи, цивилизацията, живяла по нашите земи, е познавала златното сечение Фи и числото Пи (3,14), отразяващо отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Откритията във Варненския некропол промениха схващанията за родината на цивилизацията. Той е по-стар от Египет и Месопотамия. Налага се категорично твърдението, че около Варна се е зародила първата европейска цивилизация.

 

Оттук на запад са проникнали металургията на медта и златото. Възрастта на некропола се преценява на повече от 6000 години. фалосСпоред последните проучвания, датирането сочи, че некрополът е съществувал около 200 години.

 

Интересен факт е, че някои от най-богатите гробове с украшенията от мидени черупки и много злато са и най-ранни – от 4600-4550 г.пр.Хр. Самото развитие на некропола също не е традиционно. Обикновено едно гробище се разраства от единия си край към другия, но в този случай не е така – ранните гробове са разхвърляни на различни места и вероятно разширението става около тях, на членове на тези фамилии.

 

Справка:

Датировката некропола във Варна е датирана от два института за радио-въгреродно датиране  - Изследователски център по околна среда в източен Килбрайт, Шотландия и в Оксфорд, Англия. Явява се разлика в датирането между двата: Шотландия дава дата приблизително 4 000 хилядолетие пр. Хр., докато в Англия датират 10 обекта и отчитат 4 500/ 4 600 хилядолетие пр. Хр.

 

 

 3. Вълчитрънското съкровище

 

с. Вълчитрън, Плевенско - възраст около 3 600 години  преди новата ера

 

Великолепното Вълчитрънско съкровище е най-ранното и най-голямото от намерените досега тракийски съкровища сред древните находки от този род в Европа. Датирано е в късната бронзова епоха (XVI-XIII в. н ера.) - времето на омировата Троянска война. Изработено e от чисто злато, състои се от 13 предмета и тежи цели 12,5 кг.


Вълчитрънското съкровище е най-съвършеното произведение на златарско изкуство и днес всеvalch3 още то смайва археолозите и историците, а предназначението му си остава мистерия. То е необичайно, особено, тайнствено и все още няма обяснения за предназначението на триделния съд - предполага се, че златния комплект е принадлежал на тракийските царе-жреци, споменати в „Илиада” и „Одисея”.  и се е използвал за религиозни ритуали, изпълнявани при мистериите на тракийските жреци.

 

Съществуват различни мнения на специалистите за неговата употреба. Вероятно е използван за магически ритуали, като в него се сипва течност, която през тръбичката се разлива и в трите съда. Друга теория е, че се смесвали три вида течност – вино, мед и мляко. Очевидно не само този съд, а и целият комплект е участвал в някаква ритуална практика.

 

Според някои изследователи съкровището е свързано с култа към Дионис-Загрей. Еднородно е по стил и техника, изработено от злато с естествен примес на сребро, мед иvulchitrun treasure желязо.

 

По време на Троянска война, Омир описва великолепните траки да се бият и в двата враждуващи лагера - и на страната на Троя, и във войските на Ахил и Агамемнод. Ооблечени били в златни доспехи, с оръжия пищно украсени със злато и блестящи златни колесници, предвождани от тракийцкия цар Резус най-великолепния от всички.

 

Вълчитрънското златно съкровище е открито случайно през 1924 г., когато двама братя копаели лозето си край с. Вълчитрън, Плевенско. Мълвата разказва, че хранели прасетата си в единия от съдовете, тък като не осъзнавали стойността и значението му.

 

Един ден, те все пак занесли един от съдовете да го види златар, а той съобщил за ценните предмети в Националния археологически музей в София. Така започнала славата на едно от най-изящните и тайнствени тракийски съкровища. Смята се, че то е непълно, като част от съкровището е била продадена от хората, които са го намерили. 

 

Изключително любопитен факт, отнасящ се за малките чаши, е, че древните майтори златари са ги изработили по такъв начин, че да стоят в изправено положение единствено когато са пълни с течност.

haskovo valchi tran sakrovishte.jpgКогато не е на пътуваща изложба, Вълчитрънското съкровище може да се види в Националния археологически музей.


 

 

 

 

4. Панагюрското съкровище 

Град Панагюрище, България – датирано IV-ти, началото III век преди Христа


Прочутото Панагюрско златно съкровище е тракийско, датирано към края на IV-ти, началото III в. пр.Хр. Намерено е през 1949 г. на два километра южно от Панагюрище. Според проф. Иван amfora  1353220739Венедиков това е обреден златен сервиз, от който липсват някои съдове. Има предположения, че е принадлежало на диадоха на Александър Македонски Лизимах. Съкровището се състои от девет съда от чисто злато с тегло около 6 кг.

 

Най-големият от златните предмети е амфора-ритон, чието тегло е 1695,25 г. Дръжките на амфората са оформени като кентаври в поза на стрелба с лък. Друг съд от съкровището е фиалата (съд за ритуални възлияния), която тежи 844 грама.

 


Фиалите, амфорите и ритоните са се използвали при царските ритуали в Древна Тракия. Три от каничките-ритони са с формата на главите на богините Хера, Афродита и Атина, другите три са с глави на животни, а един е оформен като предна част на тяло на козел.

 

С тези съкровища до нас долитат митовете за смелите жени-бойци – амазонките, за пищната сватба на бог Дионис с красивата принцеса от остров Крит – Ариадна. На ритоните са изобразени множество митологични сцени с герои от гръцката митология - Дионис, Аполон, Ариадна, Артемида и др.


Съкровището представлява изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика. Използвал се е или за пиршества, или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската митология.


Четири от ритоните са оформени като глави или като предната част от телата на животни – овен, козел, а два са с глава на елен лопатар. По горната част на ритоните са художествено изобразени митологични сцени и герои от старогръцката митология. На един от ритоните е изобразен 399 005 Sykrovishtata na Bylgariya.jpgтържествения пир в чест на сватбата на Дионис с критската принцеса Ариадна. Три от съдовете са канички, оформени като глава на Амазонка. Дръжките на тези канички са като кентаври - митологични същества с тяло на животно и глава на човек (чудновати създания полу-хора, полу-коне).

 


Майсторска изработка има и намерената фиала - плитък съд с формата на тава. Върху него са гравирани четири кръга с по 24 изпъкнали орнамента във всеки, с намаляващ размер от ръба към центъра. Най-външният и двата по-малки от него са оформени като негърски глави, а последният, най-вътрешен кръг е от жълъди.

 

Между самите редове и отделните елементи фиалата е украсена с растителни орнаменти.
Най-интересен по форма и украса е големият амфоровиден съд. Дръжките му са оформени като борещи се помежду си кентаври, а двете отверстия за изливане на виното, намиращи се в основата на съда, като негърски глави. Между негърските глави ръката на майстора разказва мита за борбата на малкия бог Херакъл с две змии. Изключително богатата украса на амфората се допълва от майсторски пресъздадени сцени от митологията.

 


Още не знаем каква е тайната на златните съдове на Панагюрското съкровище. Кой е техният 430x277създател, защо са били скрити дълбоко в земята. Днес можете да го видите в Националния исторически музей в София и кой знае, може би един ден загадката на Панагюрското съкровище ще бъде разкрита.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 5.  Рогозенското съкровище

Село Рогозен, Врачанско – датира се ІV в. пр.Хр. 


През 1985 г. при прокопаване на водопровод на дълбочина 50 см тракторист открива Save0014съкровището от 42 канички, 22 фиали и една чаша, изработени от сребро. По голяма част от тях има позлата. Няколко дни по-късно тук идват врачански археолози, водени от Богдан Николов, и откриват наблизо чувал, в който са натъпкани още 100 подобни съда.

 

Така общият брой съдове на най-голямото открито по днешните български земи съкровище е 165 с общо тегло 19,91 кг. - 108 фиали, 54 кани, 1 скифос, 1 котиле, 1 гобеле (чаши).
Предполага се, че съкровището е било притежание на местен тракийски владетелски род от времето на най-големия разцвет и мощ на тракийската култура на Балканския полуостров.

 


Съдовете са с различен произход - елински, ахеменидски, одриски, севернотракийски. Смята се, че съкровището е от V в. пр.Хр. и  поради различията в стила и изработката на съдовете, се счита, че е събирано от поколения тракийски царе и че са произведени по различно време и различни места, което прави датировката на съкровището сравнително широка: от края на VI до първата половина на IV век пр.н.е. 

 


Част от съкровището е принадлежало на владетел на одрисите, за което свидетелства надпис с името на цар Котис - "Котис, син/роб, служител на Аполон". Друга част от съдовете са fig 51 item 155sпринадлежали на владетел на тракийското племе трибали. Върху някои от съдовете, освен на Котис, са изписани имената на Саток и Керсеблепт (син на Котис I).

 

Според едни изследователи заравянето му е свързано с обредна практика, според други е укрито по време на опасност. Голямата историческа стойност на съдовете се дължи на тяхната украса – флорални мотиви, фантастични и реалистичи животни, култови и религиозни сцени.

 

Най-важни са изображенията на Великата богиня-майка, представена като ездачка върху лъв или седнала в колесница с 4 коня.

 


На една от фиалите от Рогозенското съкровище, с диаметър 13,3 см, е изобразена принцесата Тегея Авге – дъщеря на аркадския цар Алей. Тя е разсъблечена и се дърпа от пияния Херкулес. Имената им се четат по надписите.

 

Под въздействието на страстта героят е захвърлил неизменната си тояга и колчана със стрелите и дори е свалил от тялото си лъвската кожа.
В специална зала в Регионалния исторически музей на Враца се съхранява Рогозенското съкровище.

 

2013-05-16 15:50:43 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Търсене/ Search

Психология

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”

couple-having-romance-1“Искам хората да погледнат към живота си и да видят как тези или онези събития, стресът, мъката,

Прочетете още...
 
Как да разпознаем лъжеца. Видове въпроси/ Част III

Great Wallpapers 00827aПътя към успеха в личния ви живот и бизнеса ви зависят само от вас самият. Научете се

Прочетете още...

Тест

Какъв е шансът ти за успех?/ Тест за личностните качества

военноЛесно ли успявате да се харесате на околните? Харесват ли ви те изобщо?

Прочетете още...
 
"Нарисувай човече" Кои са силните и слабите страни на характер ти/Тест

човече 2Съществуват много тестове, в различни области и с различни цели, но най-популярни се

Прочетете още...
 
Древен китайски тест "Мъдрости показват каква личност си"/ Тест

chinaОсвен акупресурата, хартията, компаса, барута, коприната и печатането, Древният Китай

Прочетете още...

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Духовност/ Философия

История и развитие на фън шуй. Теорията и практиката за гадаене - първа част

The Nine Unknown MenИзкуството фън шуй е  наука и изкуство, което ни помага да живеем в хармония със заобикалящата ни

Прочетете още...

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com