Архив

< Май 2013 >
П В С Ч П С Н
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 25 26
27 28 29 30 31    

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

1България е една от страните, където има най-много чудотворни икони. Почти във всеки

наш храм има икона на Богородица или на някой светец, която притежава изцеряваща духовна енергия. За малка страна като България да има седемнадесет особено известни икони, просияли със своята духовна помощ, е знаменателно. От незапомнени времена по нашите земи се срещат неразгадаеми феномени. И днес, въпреки модерното общество, в което живеем, интересът към чудесата не стихва и продължава да стои въпросът дали светините наистина притежават целебен заряд, или е важна преди всичко вярата в сърцето.

Православната икона отразява в себе си най-великите истини на вярата в Спасителя Христос Господ - тя е едновременно и проповед и молитва, и средство за духовно преобразяване. Иконата не е картина, съдържаща само религиозна информация; тя е нещо повече, отколкото само едно изображение. След освещаването й иконата съдържа в себе си благодатното присъствие на невидимия Бог, който станал видим след въплъщението на Бог Слово - Иисус Христос. В тази връзка са и думите на св. Симеон Солунски: "Това, което се представя с бои, е истина на картина, както и писаното на книга, и Божествената благодат пребъдва върху него, защото това, което е изобразено, е свещено.

От хилядолетия хората се молят да бъдат здрави и щастливи. Има места с особен заряд, където молитвите към Бога достигат по-бързо и Господ ги изпълнява. Това са т.нар. чудотворни икони, пред които християните изказват най-съкровените си желания. Никой не може да обясни как искрената молитва пред образа на някой светец може да изправи инвалид на крака или да излекува някого от неизлечима болест. За щастие българските църкви и манастири се радват не на една или две чудотворни реликви, които са изцерили стотици и са сбъднали хиляди молби.
6. Чудотворната икона на „Божията майка - Златна ябълка” - храм “Св. Благовещение” в кв. Горни Воден в Асеновград

Тя се пази в храма в кв. Горни Воден в Асеновград и води началото си от XVII в. Горни Воден е квартал на Асеноеград, градът на булките. Там и досега се случват чудеса, знаменията се 1 Божията майка - Златна ябълкаслучват пред иконата на Света Богородица Одигитрия /Блаженната/.  Иконата е рисувана с темпер върху дърво от неизвестен автор през 16 век и е със сребърен обков, който тежи 2 кг. Заради характерните колан и три златни ябълки, изписани в изображението, светинята е популярна и като "Златната ябълка".
Безброи  са чудесата, извършени от Богородица пред нейната чудотворна икона от 16 век до сега, откакто е построен храмът в Горни Воден. Толкова са много чудодейните дела, че само малка от свидетелсвата са от тях са описани и се пазят в поименници в музея в Асеновград, а за други историците съдят по дарените на иконата украшения. Живи са и свидетествата, които се носят от уста на уста до сега. Най-известното от тях се свързва с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борс III, преспала под купола на храма през 1934 година и оздравява от дълго мъчила я невярна болест. За благодарност Борис III дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие - специален медальон, който носят само висшите духовници.
Иконата е чест гост на съседнит общини и винаги събира около себе си множество поклонници.

А, от стари времена, всяка година по средата на Великденския пост в църквата на Горни Воден се стичат жени от цяла България за празника на „Златната ябълка". Името на празникът - "Златната ябълка" е свързан с чудо, извършено от Божията Майка чрез иконата в през далечната  1765 година. Това събитие е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, игумен на манастира “Св.Св.Кирик и Юлита”:“В този ден, петата събота на Виликия пост,православните отдават акатисна похвала на Пресветата, Пречиста ,Преблагословена Владичица наша Богородица и присно дева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресветата Богородица,наречена “Благодатна”, която се намира в свещения стар храм в село Воден.Чрез тази света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни,благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.
Възпоменание на чудото с неплодната жена, която като беше засъняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария,поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност.
Йереят, като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляБ, разбирайки причината за мъката на жената,смут обхвана душата му. И видя старецът/йереят/ една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона,”Благодатна Богородица Дева”, взе я и я даде на жената / неплодната/ като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои.И не след много време жената се оказа трудна.Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.
Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва."
От тогава миряните вярват, че жени, които имат проблем със забременяването, след като им се прочете молитва за рожба пред чудотворната икона и изядат благословена ябълка с дръжката и семената, скоро зачеват.
Празникът е посветен на Света Богородица като пазителка на майчинството. Именно и затова бъдещите родилки носят хлебни питки, които след оогослужението раздават на миряните в храма, а иконата украсяват с цветя и ябълки.
Ритуалът за рожба е също доста интересен, той включва и изплитане на специален колан от три бели конеца. Той бил даден от Пресвета Богородица на бездетна жена, нощувала в храма през 1919 г. Божията майка й се явила в съня и й заръчала при изгрев-слънце да излезе на храмовата порта, където ще я чака жена с три бели макари. С конците да обиколи храма и да изплете коланче, което да носи на кръста си, докато роди рожбата си. Тази повеля на Богородица се изпълнява в храма и до днес.


7. Света Богородица -  Осеновица (Св. Богородица Одигитрия) - в Рилския манастир (Намира се в северния параклис на манастира)

Старинната чудотворна икона е с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. В горната й част има надпис „Одигитрия” (Пътеводителка). Старо предание уверява, че е била подарена на Рилския манастир от СЕСТРАТА НА ЦАР ИВАН ШИШМАН така наречената Мара бяла българка - жена на султан Мурад І (1319-1389). По този начин, наред с религиозната си стойност като BOGOGRODICA-RILSKAхристиянска светиня, тя добива и историческо значение.

Друго Древно предание гласи, че през 15 век иконата е дарена от Каломария, жена на турския султан Мурад Втори и дъщеря на сръбски жупан, която запазила християнска си вяра. Според друго предание, византийският император Мануил Комнин през 12 век, по време на война винаги носел със себе си една икона на света Богородица. Вярвало се, че светците, чиито мощи са върху иконата, заедно с Божията майка стоят пред Бога и се молят да осени войската със своята милост, като я пази и дари с победа.

При един поход през 1173 г. императорът минавал през Средец. Там той получил някакви нетърпими болки. По време на лечението си посещавал църквата “Св. Георги Победоносец”, известна днес под името Ротондата. По онова време в храма били мощите на няколко светци. Мануил Комнин се поклонил пред мощите на Свети Иван Рилски Чудотворец. Тогава се избавил от болките. В знак на благодарност подарил чудотворната икона, която трябвало винаги да придружава мощите на Свети Иван Рилски Чудотворец.


Уникалното в нея е, че около Богородичното изображение в 32 клетки има поставени мощи на светци. Вярва се, че светците, чиито мощи са върху иконата заедно с Божията майка стоят пред Бога и се молят заедно с потърсилите помощ от тях. Иконата изцелява тежки болести и епидемии. Помага за победа при войни.

Иконата се намира в специален иконостас при третата колона на голямата манастирска църква. Ценно съкровище на св. Рилска обител, тя се пази винаги заключена. Само на големи празници, при масово посещение, след св. Литургия с нея се прави тържествена лития: излиза се от Дупнишките порти, обикаля се югоизточната страна на манастира и се влиза през Самоковските порти. В нартиката на църквата игуменът отслужва молебен с водосвет. Множеството минава на поклонение пред иконата, след което отново я заключват.

Местното население почита иконата като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии. В такива случаи свещеник с епитрахил, монах, прислужник и въоръжена охрана посещават дома или обхождат засегнатите места, правят водосвет, поръсват и се връщат.

Още се помнят чумната и холерната епидемии, когато целият край бил засегнат. По молба на населението двама йеромонаси и един дякон след всенощно бдение и молебен с лития изнесли чудотворния образ от манастира. Навсякъде иконата била посрещана с почит, извършвал се водосвет и се обикаляли домовете, поръсвали се със светената вода хора и животни. С благодатната помощ на Божията Майка страшният мор се прекратил и изплашеното население се прибрало по домовете си и се отдало на мирен труд.


По време на чумни епидемии и бедствия иконата е носена в градовете и селата в съседните епархии и била пренасяна в тържествени процесии.  Изцелява болни , сакати и всякакви други тежки заболявания.

8. Чудотворната Богородична Икона - Умиление (Елеуса) от 1311г.- в Бачковския манастир


Легендата разказва, че чрез знамения иконата сама показала, че иска да стои от дясната страна на портата на храма, за да вижда кой с каква душа влиза в него. Тази икона е с едни от най-мощните сили. Лекува тежко болни и безплодие. Особено голяма е силата й около Великден и през месец Август на празника Успение Богородично. Иконата е прочута и извън пределите на страната ни, затова събира хиляди миряни от България и света, които са чули за нейните 1Света-Богородица-Умиление-Бачковски манастирчудотворни сили.

Иконата е подарена от грузинските пътешественици Атанасий и Окрупир. Когато османците разрушили манастира “Св. Богородица Петричка” (Бачковския манастир) иконата била скрита в една пещера. По късно била намерена и с тържествено шествие била върната в манастира, където се пази и до днес. От цялата икона само ликовете на Богородица и Младенеца благославят вярващите. Всичко останало от нея е обковано в две ризници – златна и сребърна. според друго предание тя сама е “кацнала” в местността “Клувията”, близо до манастира.

Три дни и три нощи е сияела и две пастирчета са я видели. Те съобщили на монасите, а монасите отнесли иконата в манастира, като я поставили на олтара. На сутринта не я открили в манастира, а в местността Клувията. Това се случило три пъти, докато иконата сама известила на един от монасите, че иска да бъде от дясната страна на портата, за да вижда кой с какво сърце влиза в храма. Там стой и днес, на специално място, тя гледа под нежни драперии и разкрива сърцата на хората, дошли да й се поклонят. А на мястото на което е открита, потекъл извор с лековита вода.


Други история твърди, че заселването й в манастира е потънало в мълчанието на вековете. В началото на ХІV в. тя е вече в Бачковския манастир – според едни, подарена от братята грузинци Игнатий и Атанасий, а според други – "прелетяла” от един грузински манастир (заради проявено към нея небрежение) и "кацнала” тук, в местността "Клувията”. При "кацването” лумнал неопалващ огън, само светлината му силно блестяла и правела "нощта – ден”. Двама пастири – брат и сестра, три нощи наред съзерцавали негаснещите пламъци и дошли да видят какъв е този чуден огън. Така чудотворната икона известила за пристигането си. Те съобщили в манастира и братята с лития я пренесли в църквата "Св. Богородица”. Поставили я на иконостаса. За обща изненада сутринта мястото й там се оказало празно. Иконата "избягала” в "Клувията”. Понесли я в манастира, но следващите дни чудното "бягство” се повторило и потретило.

Един от монасите разказал на изпадналите в недоумение братя, че му се присънила св. Богородица и казала, че ще остане в манастира, ако й отредят специално място вдясно при входа на храма, за да вижда кой с какво сърце влиза в Божия дом, и всяка година на втория ден на Великден да я "отвеждат” до старото й място. Така и направили: поставили я на трон вдясно от главния вход, където е и днес. На втория ден на всеки Великден с лития я отнасят до "Клувията”, отслужва се молебен.

В "Клувията”, на мястото на "кацането”, изпод скалата бликнал извор със сладка, лековита вода, а върху издяланата отвесна скала е копие на иконата. Тясна стълбица води по стръмнината до скалната икона, пред която постоянно гори кандило. Наблизо е издигнат параклис "Св. Архангел” – Ангел се казвал овчарят, който пръв я видял.

Силната вяра кара стари жени и майки с деца да изкачват стръмното стълбище и припалват свещи пред св. Богородица. По тоя повод разказват чудеса:

Момиченце паднало от стръмната стълба и било намерено от родителите му съвършено здраво да си играе на зелената трева край поточето.

Майка-кърмачка в религиозния си възторг от светостта на мястото изтървала кърмачето си от върха на стълбището. Ужасена, бързо слязла и намерила детенцето си невредимо, кротко заспало на полянката. Благодарната майка снела от шията си наниза жълтици и го окачила на чудотворната икона на св. Богородица.

Във водите на целебния извор (аязмото) много болни и недъгави получават изцеление.

Хиляди вярващи през всички дни на годината, но особено на Богородичните празници, посещават манастира, с вяра разкриват болките и страданията си пред чудотворната икона “Св. Богородица” Бачковска и духовно окрилени се връщат по домовете си.“Света Богородица – Умиление” е единствената икона за която се говори, че цери от рак. От болестта лекувала и “Всецарица”, която се намира в атонската Света гора. Интересно е, че дори репродукция на иконата имат силата да броят смъртоносното заболяване. Нейно копие може да се види в Националния онкологичен център в София.
В това вярват десетки жители на Бачково, които ежеседмично се отбиват за молитва пред светинята. Съществува поверие, че “Света Богородица – Умиление” е изписана от самия евангелист Лука и оттам идвали лечебните й сили.

Млад мъж с рак, обиколил безброй лекари и специалисти у нас, решил да се помоли и пред бачковата икона. Почувствал странна, успокояваща сила, самата Богородица му нашепнала, че още има да живее.

Бачковския манастир

Седмици след чудото мъжът започнал да се изцерява от само себе си. Изследванията показали значително подобрение и се стигнало до пълното изчезване на раковите клетки от организма на болния.
9.  Св. Богородица - Троеручица “Плачещата” - Арбанаси, в църквата “Св. Богородица”

Има и легенда, която гласи, че при едно от опожаряванията на Арбанаси от турците през средновековието, иконата на Божията майка била заровена на един хълм. Сто години по-късно едно пастирче извеждащо стадото на чорбаджията си на паша, чуло на това място изпод земята плач. Започнало да копае и извадило оттам иконата на Св. Богородица, която оттогава нарекли “Плачещата”. За тази икона се твърди, че лекува успешно стомашни и нервни заболявания.1Св. Богородица - Плачещата - Арбанаси
Твърди се още, че ако влезеш в селото с нечисти помисли и изпълнено със злоба сърце, тук ще бъдеш пречистен и Божията любов отново ще те озари. Ако това не стане, значи Бог завинаги е отвърнал очи от теб. Защото Арбанаси е свято място и тук често се случват чудеса.

Чудотворната икона на Божията майка от манастира „Света Богородица" в Арбанаси не толкова е прочута в цяла България, колкото да речем иконата на Богородица от Бачковският манастир. Но, предивните неща случващи се на богомолците се разуват и все повече болни и бездетни се стичат от всички краища на страната, за да се помолят за здраве и рожба пред изображението на Богородица Троеручица. Тя помага за всякакви болки и проблеми, зависи от вярата на човека, разказва една от монахините.

Празникa на манастира е на 15 август тогава идват и най-много хора идват. Поклонниците започват да прииждат още от предната вечер, за да преспят край иконата. Повечето от жените прекарват нощта в молитви за дете. На сутринта се редят на опашка да се докоснат до светото изображение и да запалят свещ.
Свидетеслтва пловдивчанката Гергана Панова
Посещавам манастира всяка година на Голяма Богородица - разказва жената. Омъжила се късно - на 41. Двамата сьс съпруга й много искали да имат свое дете. Лекарите обаче били категорични, че за да роди Гергана, трябва да стане чудо. Бях влязла в ранна критическа възраст, имах хормонални проблеми, хапчетата не ми помагаха да забременея, обяснява жената. Изгубила всяка надежда, че някога ще стане майка, тя тръгнала по екстрасенси и билкари, но нищо не се получило. Гергана се затворила и мъчително изживявала разбитата си мечта за рожба. За да я разсее, съпругът й решил да я заведе на екскурзия в Търново. Не бях ходила там и много се зарадвах на предложението му, разправя пловдивчанката. Двамата разгледали старата столица, отишли и до Арбанаси. Усетих някакво странно чувство, когато прекрачих прага на манастира „Света Богородица". Сякаш иякакъв ток премина през мен, когато коленичих пред Троеручица и се помолих за дете, твърди жената. Няколко месеца по-късно Елисавета щяла да припадне от изненада, когато гинекологът изумено установил: ще имаш дете. Сега дъщеричката ми е на 5 годинки, уточнява Панова.

Смята се, че освен че лекува болни и бездетни, Богородица Троеручица е предпазила няколко пъти манастира от изпепеляване. Иконата е окована със сребро, като част от средствата са дарени от великотьрновски търговец, чието дете оздравяло след молитва пред Божията майка. Наричат иконата още Плачещата Богородица. Според преданието след завземането на Царевец от турците монахините изоставят манастира и заравят светинята. Години по-късно овчарче чува стон, идващ под земята. Намират Троеручица и я връщат на обителта. В Арбанаси се намира още една
10. Чудотворна икона Св. Богородица - Арбанаси, в манастира “Св. Никола”, разположен под бившата резиденция на Тодор Живков

Според преданията тя лекува безплодие и изпълнява желания. Но само ако силно вярваш и ако помислите ти са добри, благочестиви и богоугодни. Това може да се провери много лесно на 1Св. Богородица - Плачещата - Арбанасиarbanasiмясто. След като намислиш желанието си трябва да залепиш монета върху лицето на Божията майка. Ако монетата се задържи значи Бог е чул молбата ти. Но тежко ти, ако падне – тя няма да се сбъдне, докато не станеш по-добър и не промениш живота си.

 

 

Други чудотворни икони:

11. Чудотворната икона Пазарджишка - катедралния храм " Успение Богородично" в гр. Пазарджик


Чудотворната икона в Пазарджик лекува болните и пази тези, които са я избрали за покровителка. Разказват, че тези, който идват с вяра при нея и се помолят, чуват глас, който ги уверява, че молбите им ще се сбъднат.
Болни и сакати, намират облекчение и утеха във вярата си.
Но само ако отидеш с вяра и се помолиш със запалена свещичка пред нея, без да очакваш друго, получаваш благословия от Божията майка.
Вярващите, които се молят пред иконата на Дева Мария в Пазарджишкия православен храм "Св. Богородица", често чуват гласове и уверение, че проблемите им ще се разрешат. А след това изцелението или положителният обрат на събитията не закъсняват. Мълвата, че иконата, поставена на балкона на най-голямата пазарджишка църква, върши чудеса, вече излиза извън границите на града.

Болни и сакати, хора, притиснати от житейски проблеми, или такива, които страдат заради близките си, изпаднали в беда, често намират облекчение и утеха във вярата и религията. Паленето на свещичка и прошепнатата пред иконите молитва са ритуали, който мнозина изпълняват, без да очакват нещо повече от моментно облекчение на душевните си терзания. Ако имаш истинска вяра обаче, ще почувстваш къде и как да се помолиш, за да получиш благословия свише, твърдят набожни пазарджиклии. "Чудотворната икона е любимото ми място в храма, нея най-често посещавам" - казва Катя Маринова, която от години пали свещ в църквата "Св. Богородица. "Някаква сила ме тегли към нея не мога да го обясня с думи, тя е някъде дълбоко в мен. Мълчаливо заставам със запалена свещ пред Света Богородица и не мисля за нищо. Оставям се на нейното чудотворно излъчване. Винаги се моля да ми помага, да ми дава сила да вървя по правилния път."

Катя е една от жените, посещаващи храма "Св. Богородица", която е избрала Светата Дева за свой покровител. Макар и да не носи името Мария, тя усеща, че истинска благодат озарява живота й, откакто отдава специална почит на Божията майка пред иконата в пазарджишкия храм. Обвързването със Света Богородица като покровителка на майчинството, често се избира от жени, но с безграничната си милост тя дарява и мъжете, които й се молят да ги закриля.
Пазарджишката Богородица, макар и да изпълнява съкровени желания, все още не е официално призната за чудотворна икона от църквата. С добрите си дела обаче, тя може да съперничи на тези с лика на Божията майка от Бачковския манастир и село Горно Воден, Асеновградско, за които пловдивският митрополит Арсений се кълне, че помагат на силно вярващите. По принцип най-много икони, които имат силата да изцеляват и утешават, са именно с образа на Дева Мария - българска чудотворна икона на Богородица има чак в манастира Зограф в Света гора.
12. Иконата на “Света Богородица – Всецарица” - манастира “Ватопед” на Света гора (Атон) Копия на иконата има в храма "Успение Богородично" в Кърджали, в пловдивската църква "Света Параскева: и др.


Една от най-силните чудотворни икони от Света гора, Атон е ликът на Пресвета Богородица 1Св. Богородица Вратарница ИверскаВсецарица. Едно от най-силните проявления на оригиналната икона е, че лекува болни от рак.

Известно е първото й чудо, записано от летописците още през ХV-ХVІ в. Тогава млад магьосник, чиято майка е била изгорена на клада от “Светата” инквизиция, посетил обителта. Едва застанал пред Мадоната с Младенеца в ръце, лумнала ярка светлина, отхвърлила “слугата на тъмните сили” и го повалила на земята. След тази случка “обърканият” вещер се вразумил и се замонашил. До края на дните си.

 Уникалното при нея е, че лечебни сили имат, както оригинала, така и всички негови копия, разпространени по света. Известна е, че изцерява раково болни.13. Света Богородица от Габровския Соколски манастир „Успение Богородично”


Помага за изцеляването на неизлечимо болни хора.
 

 

 

 

 

ПО-МАЛКО ИЗВЕСТНИ, НО С ДОКАЗНА ЧУДОДЕЙНА СИЛА ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА БОЖИЯТА МАЙКА


13. Света Богородица  – „Св. Богородица Умиление” в  Църквата „Св. Богородица – Благовещение” в Асеновград

Църквата „Св. Богородица – Благовещение” в Асеновград е пазителка на една от най-известните чудотворни икони на Божията майка – „Св. Богородица Умиление”. Чудотворният образ на 1св. богородица асеновградНебесната покровителка е с твърде древен произход. Самият храм „Св. Богородица- Благовещение” е посторен върху параклис от XII в. и е много вероятно намерената при разкопките икона на Св. Богородица да е от този период.

През XVII в. Иконата е реставрирана. При по-късна проверка е установено, че под най-горния иконописен слой има скрити още няколко по-стари слоя, което потвърждава мнението за древността на светинята.
Има няколко кражби на светата икона и опити за ограбване на оставените благодарствени дарове пред нея, но всеки път по чуден начин и тя, и даровете са спасявани.
Преди повече от 100 години благодатно съновидени на благочестива жена поставя, началото на традиция, запазена и до днес. На празника Преполовение (в 25-ят ден от Великден) хиляди поклонници благоговейно се молят пред образа на Небесната Царица. Вярващите съкровено изливат пред иконата своите болки, тревоги, нужди и копнежи, изразяват своята радост и благодарност. Всяка година иконата е носена от вярващите християни начело на литийно шествие до Бачковската света обител.
Чудотворната икона „Св. Богородица Умиление” помага на всички, които със силна вяра просят нейната помощ. Божията майка чува молбите на всеки, застанал със съкрушено сърце и гореща молитва пред Нейния чудотворен образ.

 

 
14. СВ. БОГОРОДИЦА - ВАРНА

намира се в Храм "Св.Успение Богородично". Описана е в пътеписите на братя Шкорпил. Според легендата през 18 век е прехвръкнала от Провадия. Местно момче я видяло върху клоните на един бряст. Християните отшили с литийно шествие да я приберет. Два пъти я товарили на каруци, но те не помръдвали. Тогава минал млад праведен мюсюлманин с млади волове и качили иконата на неговата кола. Колата тръгнала и спряла в гръцката махала на Варна-Турските власти разрешили там да бъде построена църква и в нея да бъде поставена иконата на Божията Майка. Има предание, че в същата църква е погребан крал Владислав Варненчик.


15. СВ. БОГОРОДИЦА БИСЕРНАТА - СОФИЯ

Иконата се съхранява в катедралата "Св. Александър Невски". Подарък е от Руската патриаршия при освещаването на храма през 1912 г. Тя е в руски стил и е уникална, защото е изработена от перли. Само ликовете на Божията майка и Младенеца са рисувани. Иконата се изважда за поклонение на големите празници.


16. СВ. БОГОРОДИЦА - С. СВИРАЧИ

Иконата се намира в храм "св. Димитър", построен през 1859 г. Вероятно иконата е от същото време. След Освобождението българи от Мала Азия се преселват в селото. Преди това в него живеели само турци. На празника св. Успение Богородично хората видели, че иконата цялата била "обляна в пот". Стара гъркиня им казала, че на този ден трябва да се прави водосвет, да свалят иконата  и да я дават в ръцете на богомолците. Една година ритуалът не бил изпълнен и на сутринта намерили иконата на земята - сама излязла от рамката и слязла от иконостаса.


17. СВ. БОГОРОДИЦА ПОРТАИТИСА - РОЖЕНСКИ МАНАСТИР "РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО"

Тя е копие на Иверската чудотворна икона от Света Гора. За нея се разказва, че при една обсада на Иверския манастир от арабите, един от тях я пробол с копието си в лицето. От раната бликнала кръв. Водачът на сарацините бил толкова впечатлен от видяното, че приел християнството и станал монах. Затова Иверската Богородица винаги се изобразява с рана на лицето.


18. СВ. БОГОРОДИЦА - ГАБРОВСКИ СОКОЛСКИ МАНАСТИР "УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО"

 Иконата е донесена от Света гора от основателя на манастира Йосиф Соколски през 1832 г. Той построява за нея дървена църква, която по-късно е преустроена в днешния й вид. През 1929 г манастирът се запалил. Монахините твърдят, че от очите на Божита майка започнали да капят сълзи. Иконата оцеляла от пожара. Местните хора твърдят, че е извършила множество чудотворни изцеления на неизличимо болни хора.


19. СВ. БОГОРОДИЦА ВСЕЦАРИЦА - СОФИЯ

Иконата се намира в храм "Покров Богородичен" и е копие на чудотворната икона,която се пази в главната църква на Ватопедския манастир на Света гора. Изображението на Божията Майка е прочуто с многобройните изцеления на раково болни хора.


20. СВ. БОГОРОДИЦА "ДОСТОЙНО ЕСТ" - БУХОВО

Иконата е копие на Светогорската св. Богородица от българския скит "Достойно ест". Намира се в храм "Св. Николай Чудотворец". Изработена е от трима атонски монаси. Покрита е със сребърен обков и е осветена в манастира "Св. Пантелеймон" на Атон. По-късно е носена още в пет светогорски манастира, включително в Зограф и във всеки от тях е получила по едно диамантено кръстче.


21. СВ. БОГОРДИЦА - НЕСЕБЪР

Съхранява се в храм "Св. Успение Богородично" в Стария град. Наричат я "Черната Богородица". Тя е гръцка военна икона /военните икони са в тъмни цветове/, от 13 век, пленена от цар Иван Асен Втори в битката при Клокотница, когато българите разбиват войската на Теодор Комнин. Божията Майка се почита като покровителка на гр. Несебър, защото според преданито нейната чудотворна икона многократно е спасявала града от нашественници.е

Във всеки православен дом трябва да има икона - на Спасителя, на Св. Богородица или на някой светец. Иконите, в църква или в нашия дом, не са предназначени за украса, а да се молим пред тях. Те ни напомнят, че очите на Бога, на Ангелите и на светиите са насочени постоянно към нас. Стоейки пред иконите, в къщи или в храма, трябва да бъдем вглъбени, като отлагаме ,през това време и на това място, всички земни грижи. В тази връзка св.Иоан Кронщадски съветва: "Според мярката на духа и истината, с която ти започваш да се молиш пред светата икона… в същата мярка Духът на този, който е изобразен на иконата, се привлича към нея". Пред иконите в къщи се палят кандило и свещи. По този начин благодатното присъствие на иконата изпълва целия дом и всекидневния живот на православния християнин.

 

 

 

 

 


Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com