Архив

< Април 2019 >
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Ариян Бейкър за списание "Тайм": В земите на древното царство Балхара

Роланд Бесенвал (на снимката вдясно, в центъра на Балх) е истински факир. С няколко думи

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

1Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

градове под Пловдив, Сливен, Стара Загора, ивайловградското село Хухла. Кой ги е строил, за какво са били използвани през вековете и къде са входовете и изходите им знаят само тесен кръг от хора.

 

/2013-06-11 20:20:25/


Дали подобно на маите, които вярвали, че духовете на мъртвите преминавали в задгробния животcave1 през тунелите, изходи за бягство от крепостите при обсада, използвани от Робин Худ за спасение за хората от Нотингамския шериф, портали към вселената, пътища към чужда цивилизация или са просто бункери и тунели изградени от правителствата на световните сили за отбрана -  засега отговор няма.
Някои изследователи смятат, че под повърхността на Земята съществува система от тайни тунели и коридори, които свързват почти всички известни градове.

 


Подземен град под Родопите

СЕЛО ХУХЛА, ИВАЙЛОВГРАД

Село Хухла (Ивайловград) е археологически комплекс. Според местните хора под него се ХухлаИвайловградпростира лабиринт, а входа му се пази в тайна, която ще бъде разкрита, когато му дойде времето.

Траките са изградили светилище на хълма “Свети Илия”, от който се откриват гледки към Турция и Гърция. На това място са открити и много аномалии в магнитното поле.

Според хората, подземните богатства на тайнственият град ще се разкрият, когато хората дорастнат за тях.

На хълма има останки на древен кладенец, от който е извирала лековита вода. Легендата разказва, че всяка година до кладенеца идвал елен, който сам се принасял в жертва. Една година страшно земетресение разтърсило местноста и кладенецът пресъхнал.

 

 Под върха “Свети Илия” има и друго мистеризоно място – водопад. Твърди се, че от него тръгва тунел, който води до подземния град.

 

Подземен град лежи в подножието на ивайловградското село Хухла. Входът към лабиринта се пази в строга тайна и по думите на хората ще бъде разкрит, когато „дочакаме по-добри ХУХЛАвремена". Селото е уникален археологически комплекс и е известно със своите мистерии.

От хълма „Свети Илия" се открива широк хоризонт към Гърция и Турция. Предимство, забелязано още от древните траки 12 века преди Христа, които правят тук свое светилище. Мястото е уникално и с доказаните аномалии в магнитното поле.

Според малцината пазители на тайната България все още не е готова за богатствата на това място. Те обещават да разкрият лабиринта от тунели и водопади, едва когато премине ерата на псевдоархеологията.

На върха на хълма има останки от стар кладенец с лечебна сила, позната от дълбока древност по цял свят.

Пресъхването на чудотворния кладенец се свързва с древна легенда. Всяка година тук идвал елен, който сам се предлагал да бъде пренесен в жертва. Една година еленът закъснял. Последвало мощно земетресение и кладенецът пресъхнал.

Християнството свързва възвишението „Свети Илия" с култа към светеца. Поверия разказват, че в този район е неговият гроб. Векове наред навръх Илинден момите от Хухла са катерили този връх.

Подземните лабиринти пък се свързват с времето, когато поминък на хората тук е било въглищарството и добива на злато, извършван по технология, непозната и до днес.

 

 

Друго мистериозно място е водопад на около 400 метра под върха „Свети Илия". Твърди се, че от неговите основи тръгва тунел, който води до подземния град под селото.

 

 --------------------------

СТАРА ЗАГОРА

 
През 1970 г. (приблизително) тогавашният директор на Окръжния исторически музей в Стара Снимка  БулфотоЗагора - Димитър Николов, публикува съобщение в местния вестник "Септември" за наличието на подземни средновековни тунели под града. Статията е приведена по-долу в оригинален вид. От тогава досега са открити нови тунели, обаче сериозни цялостни проучвания на това забележително историческо откритие не са правени. А струва ли си?

Подобни тунели са открити и в ранната българска столица Плиска. В периода 2002-2008 г. тези тунели са изследвани от проф. Рашо Рашев (покойник) и проф. Ст. Станилов, които откриват още един, неизвестен досега тунел под Плиска. Според археолозите подземните тунели под Плиска са една непозната до ранното Средновековие система за комуникация. Тайните проходи там са дълги по около 300 метра и високи около 2, 20 м. Старозагорските тунели са малко по-ниски (1,80 - 2 метра) и по-тесни, но също са удобни за движение на хора.

Такива тунели е имало под столицата на ранно-белохърватското княжество на север от Карпатите (ранните хървати са сарматско племе в северното Причерноморие, родствено на прабългарите). По-късно тайни тунели се правят и под Москва, но явно образецът е заимстван от другаде.

Откъде идва моделът да се направят такива тунели в Плиска, че и в Боруй? Никой не казва. По всяка вероятност, не са римляните или византийците, защото иначе това веднага щеше да сестара загора обяви. В Плиска са ги правили прабългарите, но в Берое? Все пак, прабългарите са повече известни със строителството си на голям брой гранични окопи с обща дължина над хиляда километра - Голямата Новакова бразда, валът Еркесия, Никулицелския укрепен лагер и много други.

 

Тези от Волжска България също ограждат своята държава с окопи. Странно занимание за номади и диваци и непонятна енергия и средства от народ, наброяващ 10 хиляди овчара и коняра. Щом са толкова малко, те едва ли биха могли да се наемат да правят тунели и под Стара Загора. Но защо не, нали граничният окоп Еркесия, едно грандиозно съоръжение за времето си, разположено на 50-тина км по на юг е правено от кан Омортаг не за нещо друго, а да защищава държавата (а и Берое!) от византийците? Ако те могат да направят 150 км окоп, защо да не направят и 1 км тунел под един предполагаемо комитатски град, след като са направили такива тунели и под столицата си?

 


Така или иначе, проблемът заслужава да се изследва. Може и римляните да са го направили, тогава би било много интересно, особено ако и някъде другаде са направили същото.
Някои по-стари граждани на Стара Загора разказват, че като деца са се спускали в някаквиpublikaciavestnikseptemvri подземни тунели, които са ги извеждали далеч от мястото на влизането. През последните години тези сведения се потвърдиха. Най-напред на ул. "Отец Паисий", миналата година на ул. "Д. Благоев", а преди няколко дни на улиците "Боруй град" и "Хаджи Димитър Асенов" се откриха отсечки от този тунел. Всъщност като се вземат предвид разстоянията между находките в посоките, става ясно, че това не е единствен тунел, а цяла система, която минава под античния и средновековен град и излиза от него в различни посоки.

Подземните тунели под Стара Загора са наистина грандиозни съоръжения, като се има предвид времето и средствата, с които са създадени. Те са копани тайно с кирки и лостове, на осветление от маслена лампа и без всякакво проветрение. Пръстта и камъните са изнасяни в торби. Мащабите им показват, че те имат обществен характер и най-вероятно са свързани с отбраната на града. Тунелите са сравнително тесни и малки и са неудобни за скривалища, а само за тайни проходи, през които е могло да се изпращат куриери или войскови отделения зад гърба на обсаждащия града враг.

Външните изходи са били замаскирани в близките оврази или в гробищата. Както външните, така и вътрешните входове са били известни само на определен кръг от хора.

Кой е превивал гръб дълбоко под земята и с обикновена кирка е разбивал скалата за да създаде тези тайни пътища? Кога са строени? Можем само да гадаем! Единствената находка, открита досега, е малка глинена паница, покрита със зелена глеч, с датировка XIII - XIV век. Може би нейният притежател е бил последният посетител на тунелите. Отсъствие на предмети от по-късна дата говори, че турците не са знаели за тяхното съществуване. Вероятно тунелите са били прокопани още в римско време или при възстановяването на града през втората половина на VIII в. Така или иначе, те са били известни  и използвани по времето на Второто българско царство, в което Боруй е бил важен административен център и силна военна крепост.


КОМЕНТАРИ ОТ ФОРУМИТЕ:

"Когато бях на 4, прадядо ми ме заведе в римските разкопки в подземието на пощата (в Стара StaraZagoraЗагора). Изчакахме търпеливо да се разкарат всички и дядо отключи една врата и ме поведе през едни тунели. Фенерчето спря да работи, но имахме кибрит и си направихме нещо като факла, после продължихме напред. Тунелите явно не бяха крипти, но имаше и кости на места, но което е по-странното, никакви животни - никакви мишки, плъхове, прилепи и т.н. Та вървяхме си из галериите, стигнахме в едно по-широко помещение, минахме през друга врата и тръгнахме по друг тунел.

 

Някакъв човек дойде срещу нас, дядо му каза нещо на някакъв език, който не знам, но уча италиански и ми се струва, че е страшно близък до него, но не е и латински. Човекът си продължи по тунела, ние в нашата посока, докато накрая излязохме на Аязмото. Дядо ми забрани да разказвам какво съм видяла в широкото помещение, няма и да разкажа. После ми даде метално амулетче (снимка ето тук

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=159833140820914&set=a.131414146996147.25013.100003826863903&type=1&theater

и ми каза, че това е символът на братята му и някога и аз ще съм от тях. И се прибрахме. Беше някъде към осем и половина вечерта. Прадядо умря след три години. Повече не знам за "братята" му, но преди няколко месеца учителката по история ни заведе в разкопките под Операта. Като слязохме под земята се поогледах и много се изненадах, че бяхме в същото широко помещение, откъдето бяхме минали с дядо. Каквото бях видяла там, разбира се, го нямаше..."

 

 Бомбоубежище или тайни тунели са тунелите в Стара Загора?

Бомбоубежището е разположено под кв. Лозенец (Циганския квартал), който когато е строено вероятно не е съществувал. Тунелите достигат до съседните села... под целия град са...

Старите хора говорят, че е строено от германското SS или филиал на някакви тайни служби, може би на разузнавателни и полицейски. За тези, които се съмняват в присъствието на гестапо6376020F в България - Сградата на Патриарх Евтимий-паметника, отзад (сегашния Нотариат), е била сградата на представителството на СС в България, а сградата на Худ. гимназия, малко по надолу по бул. Левски, зад, кино Одеон с дългия балкон, е било Гестапо, , според други обаче, сградата на Гестапо е била на сегашната улица "Врабча". Някъде между Операта и В. Левски, една мрачна черна сграда.

В казармите на 4-ти километър са се помещавали ген. щаб и химически полк, били са и германски казарми, както и срадата на Лесотехническия университет на бул. Св. Климент Охридски. Така или иначе Гестапо е имало трайно присъствие в България  и основание за предположенията, че много от тайните тунели са построени от тях имат своето обяснения.


До един от входовете на съоръжението се виждат камара с буклуци, но зад решетката - врата се вижда. че е чисто.

От там се вижда дълъг и тъмен тунел който е леко заострен откъм покрива...
КОМЕНТАРИТЕ ОТ ФОРУМИТЕ:
Разказ на М.Попов


"Току що се върнах от бомбоубежището. Тръгнах с един прожектор, на който му свършиха батериите 20 мин. след като бях вътре... и толкова хубаво се загубих... че ако ви кажа че се озовах на другия край на града... Добре че изхода там беше на два ритника живот... лутах се из вътре плъхове колкото мене големи прилепи и да е имало не съм ги видял...

 

А да знаете на плъховете как страшно им светят очите... И бях сам! По едно време вече разбрах 17че съм се изгубил и се панирах и започнах да викам... да ама... викай на 3 метра - 4 под земята... и към 3 часа само съм обикалял!

 

Светих си с телефона който дори и обхват нямаше... На няколко пъти стигнах до широки помещения (галерии) каменни не видях какви са мебелите ако така мога да се изразя... Седнах на една дървена кушетка да си изям сандвича и продължих. Също така имаше желязни врати залостени със много странни ключалки - светих с телефона но неможах да видя свастика като на входа... на много места има кръстопъти... и метални отвесни стълби... план ако трябва да правя... сами се сещате че няма начин... НО!!!

 

На няколко от вратите пишеше нещо на немски... Аз си направих изводи... дали са верни или не... това е друг въпрос! Само знам, че там без план и без стабилен прожектор... НЯМА ДА ВЛЯЗА!!! СОФИЯ9Освен това на няколко места се спъвах в някакви "препяствия" и така хубаво падах по очи че... Плъховете ще ме изядат жив!!! Добре че намеих изход!!! Това е от мен. Съжалявам че няма снимки...

За съжаление не мога да ви разкажа нищо повече само мога да ви открехна, че има не само bgmapпразни тунели и каманаци, а и много модерни зали, в които не може да се влезне току така - само с военна охрана и ако не си от BKR или GBRT надявам се, че няма да ме питате за инициалите, защото съм

....А от общината казват, че информацията е в отдел сигурност и няма начин да я получа защото била засекретена...
----------------------

 

РОДОПИТЕ И ПЛОВДИВ

За българските тунели доц. Ангел Калинов твърди, че това са система от тунели, обединени във Асеновградвеличествен таен подземен тунел, който пресича цяла България.

Подземен тунел с несметни богатства прекосява цяла България, казва доцентът.

.
„Правен е от траките, седем метра е широк, с кон да вървиш. Близо до Асенова крепост край Асеновград има един параклис – „Св. Димитър”, оттам може да се влезе в него. Той започва от подножието на Родопите, минава под Балкана и край крепостта в Арчар, под Дунава и чак до Румънско” - казва доц. Калинов.


"Целите Родопи са прорязани от тези мистериозни тунели. Край скалния феномен Белинташ има много подземния коридори. Там пък са големите съкровища на траките. Те са скрити в пещери край Равен камък и Момин камък.

Съществува легенда, според която Александър Македонски е подарил на светилището на Белинташ златна колесница.”Радиестезистът разполага със стара карта на подземията на Белинташ. В нея били посочени триасеновград1 олтара. Имало шест входа към залата, само два от тях са действащи, на останалите трябвало да се копае. Един от тунелите излизал в пещерите на резервата „Червената стена” над Бачково.

 

„Съществува описание за една от пещерите там: „Ще влезнеш в 61-ия тунел, има бронзова врата. След нея еди-колко си стъпала... Този тунел е свързан директно с Бачковския манастир. В древността на мястото на манастира също е имало тракийско светилище”.Край билния път, недалеч от Белинташ, доц Калинов е разкрил и тайниците на Вълчан войвода. Обяснява, че пещерите са били използвани като скривалища и от други хайдути. Все още никой не е влизал в пещерите и не се знае какво има скрито в тях. Причината е, че в проходите дебнели всякакви смъртоносни капани.Пловдив безспорно е не само един от най-древните градове, но и един от градовете, които крият3384 най-много тайни, убеден е доц. Калинов. Пловдивските тепета също са свързани с големия тунел, който стигал и до село Марково, разкрива доцентът: „Над селото е имало друг дворец на Александър Македонски. Твърди се, че там е била скрита плячката от персийските му походи. Има гръцки и други описания за това. Смята се, че там е погребан и чичо му”.


Преди хиляди години на мястото на днешен Пловдив е съществувало селище на две нива - надземен и подземен. Надземният град отдавна е разрушен, но е останал подземният, под тепетата, намиращ се дълбоко под земята, в който се съхраняват непознати засега на науката енергийни източници и съоръжения, както и безценни описания за историята на Земята, подземните градове и космоса.


Откъде се знае за тунелите и защитните съоръжения? Радиестезистите могат веднага да ги засекат с махалото, обяснява доц. Калинов. Тунелът, включително този под Бунарджика, е известен от гръцки писания. А на Бунарджика се вижда куполът, главният вход е от друга скала, смята ученият.В своята книга “Тайните подземия на България” писателят и бивш полицай от отдел “Тежки престъпление” Милан Миланов разкрива, че тепетата са свързани помежду си с подземни тунели. Под целия Пловдив има мрежа от тунели, в които има изградени съкровищници на няколко нива, където се съхраняват уреди и предмети на древни народи, като в най-горните им нива са съхранени и съкровища от първите траки, заселили се тук.


В тунела се влиза от Асеновата крепост, която е близо до Асеновград. Затова и самата крепост еПЛОВДИВ заобиколена от храсталаци и като цяло е сравнително труднодостъпна. Забележителността нарочно се държи извън комерсиалното и масовото, за да не бъдат разкрити тайните й от всеки втори човек. Само тези, които наистина се интересуват и познават тайната на земята, имат право на достъп в тунел.

Подземията се пазят ревностно от група хора, пръснати из цяла България, които крият в тайна скривалищата и от време на време пускат подвеждащи информации за истинските входове. Те са общо шест, но от тях вече действат само два.

 

Един от тунелите е излизал в пещерите на резервата „Червената стена” над Бачково, разкрива в свое интервю доц. Ангел Калинов, оглавявал дълги години катедрата по генетика към ВСИ – Пловдив. Тунелите свързват манастири с тракийски светилища и съкровищници. Легендите разказват, че по тях е минал дори кораб с извънземни преди хиляди години.Корабът пристигнал в днешна България и от Черно море, по специален подземен канал, достигаasenovgrad до Родопите, където акостира. Нищо от “товара” му не е било използвано. “Товарът” му е съхранен в специални камери на кораба. Дали това е истина никой, естествено, не може да потвърди, но че подземията са използвани за бягство и скривалища може да се докаже от множеството артефакти, които “бълва” земята на Пловдив и около него. Градът се е използвал от много царе заради доброто си стратегическо място, разположено добре скрито между седем тепета, колкото са били навремето. Но не само това. Пловдив е неразривно свързан с Родопите – планина, която крие много енергия и тайни в себе си.Доц. Ангел Калинов пък е открил под Младежкия хълм седем прохода, водещи към гробницата на тракийски цар. Според него те отговорят на седемте чакри от човешкото тяло. „В съседство на хълма е имало древно селище. Хората от него по подземен хотел са влизали в светилището, за да правят жертвоприношения. През тепето преминава и минерална вода, която идва от Родопите и влиза директно в царския дворец на Бунарджика. Той е бил строен от траките и след това модернизиран от Филип. Александър е живял като малък тук, а Аристотел е идвал да го обучава. В двореца на Бунарджика е имало големи бани. Същата вода излиза край село Войводино, а от там продължава до Хисаря”.
Стари пловдивчани помнят, че на Бунарджика е имало минерален извор, който е пресъхнал по време на земетресението през 1928 г.Доц. Калинов установил, че дворецът се намирал на 40 м от някогашния ресторант „Големия Бунарджик”: „Ако се копае, ще се открие главният му вход, който е край тенис кортовете.
Радиестезистът е убеден, че невероятни тайни крие и Трихълмието. „Златна колесница като тази на Александър Македонски има скрита и под Стария град. От там също минава Големият тунел и под тепето излиза на античния стадион. Ако отидете зад Иконната галерия в Стария град, ще видите един от входовете на тунела. Товатунел е само едно от разклоненията. В други са скрити несметни съкровища. Явно обаче има много капани. Има сведения за една френска експедиция, която още около 1925 г. е влязла в тунела под Стария град и... изчезнала. Повече никой не е видял французите. Имало и големи ями, в които може да влезеш и никога да не излезеш. Най-вероятно нещо такова е станало с французите. Ние искахме да влезем, но не ни пускаха. Ключа го държеше един свещеник от църквата „Св. Св. Константин и Елена”. Мисля, че сега ще бъде по-лесно да се вземе решение. Нужна е обаче специална екипировка, за да се проникне в тунела, със сигурност има много пропадания”.

Някои български археолози в миналото са проявявали интерес към тунелите. За изследването им обаче са нужни огромни средства ­ екипировка, оборудване. Сега някои бизнесмени искали подземията под Пловдив да бъдат ползвани за туризъм, готови били да вложат нужните милиони. На първо време можел да се разчисти тунелът, свързващ двореца под Бунарджика с античния стадион. Това ще бъде уникална атракция, по-любопитна дори от подземията на Рим, убеден е доц. Калинов.


Как хората да повярват на тази история, която звучи като приключенски филм? Просто трябва да го видят, тогава ще повярват, казва доцентът. Интересът расте, това е доказателство, че ще бъдат открити и отворени за хората, убеден е доц. Калинов. Най-старият град на Европа, любим на Филип и Александър Македонски, наистина заслужава такава слава. Това поне е безспорно.Доц. Калинов вярва, че цялата тази подземна мрежа от тунели ще бъде разкрита и ще стане достъпна за хората. Тогава Пловдив ще бъде залят от чуждестранни туристи, жадни да видят това ново чудо на света.Родопа планина е възпята в много народни песни и предания. Всеки, който е живял сред природата й, разказва за необикновената сила на нейните тайнства, за самодивската красота на планините. Пловдив е “откърмен” с енергията и силата на Родопа. Тунелите под него го свързват с природата и дори в нашите модерни времена градът остава зареден с положителна енергия.

Тепетата отговарят на седемте чакри

Според специалисти по медитация вълшебната цифра на тепетата “седем не е случайна. Те са били седем, защото отговарят на седемте чакри на човешкото тяло. Затова и тези хълмове са пропити с кръвта на множество принесени в жертва на боговете животни. Затова и тепетата имат двустранна сила – ако отидеш при тях с лоша мисъл, с натоварена с грехове душа – тяхната сила ще ти повлияе отрицателно. Но ако отидеш с чиста душа и мисли – те ще те заредят с мъдрост. Дори минерална вода е преминавала навремето през Бунарджика. Това е изворът, който стига и до известното балнолечебно градче Хисаря. Минералният извор на Бурнаджика в Пловдив е секнал през 1928 г. по време на голямо земетресение.Старият град лекува болни

Всяко лято Пловдив се пълни с туристи. Те най-вече се концентрират в Стария град, но не малка част от тях идват и по друга причина. За лечебните качества на града и Родопите се говори много в Европа. Затова и много англичани са си купили къщи именно в околността. “Въздухът тук е различен, зареден е с нещо, което не съм усетил никъде по света. А съм пътувал много, живял съм дори една година в Тибет с надежда да открия себе си. Успях едва в Пловдив”, разказва Джордж от Бирмингам, който от две години живее в село Марково. Дори CNN препоръча Пловдив като туристическа дестинация. “Пловдив привлича като най-древния град в Европа, съхранил в себе си невероятно и богато културно наследство”, посочва световния канал.

 

Загадката на гигантите

Кости на четириметрови хора откриха иманяри под земята южно от Пловдив, съобщиха учени от БАН. Преди няколко хилядолетия на мястото на града имало селище на две нива – надземно и подземно. Надземната част отдавна е разрушена, но подземната е непокътната. Тя се намира дълбоко под тепетата и в нея са скрити непознати на науката и техниката съоръжения и манускрипти. Древните текстове описват историята на планетата ни,  далечните светове, техните обитатели и пр. Не е известно колко смелчаци са влизали в подземното селище. Но се говори, че съдбата наказва всеки, който дръзне да стъпи там.


Учени смятат, че селището под сегашния Пловдив било населявано от атланти – извънземни, дошли на Земята преди около 50 000 години. Атлантите били хуманоиди с руса коса и бяло лице, високи към 4 м и живеели поне 800 години. Според  една хипотеза те създали хомо сапиенс чрез генно инженерство. Целта на експеримента им: човеците да вършат по-тежката физическа работа. С течение на времето атлантите все по-често правели секс със земни жени. В резултат от това се появили по-високи и по-светлокожи земляни.


„Ако под земята край Пловдив са открити кости на 4-метрови хора, може би става дума за  установили се на планетата ни пришълци от Космоса, които наричаме атланти. Но категорично становище ще има след сериозно изследване на намерените кости”, коментира Людмил Банков, главен асистент в Института за космически изследвания и технологии, БАН.КОМЕНТАРИ ОТ ФОРУМИТЕ

"Тези тунели са част от специална мрежа от коридори които водят до един бункер .
В Пловдив има един коридор точно под стария грат на 22 метра под земята.
Но не си и помистсляйте и да влизате . Все още е активен . Много е голям . има и коридор и по 6 ти септември. А този в стария град е равен със земята ъоколо 10 м . но после има стълби които водят до истинския коридор."

"Под Пловдив има цял град. Тепетата са като швеицарско сирене
Бузлуджа е вход замаскиран като паметник.
Не подценявайте социалистическия период,хората са били побъркани"


 ---------------------

СЛИВЕН


КРЕПОСТТА ТУИДА, СЛИВЕН


Екипът археолози, който работи на ранновизантийската крепостСЛИВЕН Туида, е открил сводест вход на подземния тунел, който свързва крепостта с река Новоселска. За това съоръжение се знае още от края на 60-те години.

Разкрит е и сводест тунел, водещ от крепостта към близката река, който според специалистите е изграден около VI век.

Запазени са стъпала и части от греди, които са предпазвали от срутване. Имало е отдушници на всеки 2 метра, а стените са иззидани от камък.

Това е научна сензация и атракция едновременно, счита кметът на Сливен Кольо Милев и обещава през 2013 г. общината да задели за разкопки 350 хиляди лв.

Разкопани към момента са около 6 метра и на този етап всичко под Туида е предположения, но тунелът е дълъг повече от 50 метра са категорични археолозите. Подземният път е близо до крайния сливенски квартал "Кольо Фичето".


"В тунела има стръмно каменно стълбище и подпорни греди, които са от дърво. Самите дървени подпори също са запазени. Това се случва твърде рядко", обяснява Сираков. В мирно време обитателите на Туида минавали през тунела, за да си носят вода от реката. По време на нашествия пък го използвали за бягство в близките гори. Това е ставало по време на многобройните нападения върху крепостта, която през вековете е била нееднократно опустошавана.


Екипът е достигнал средните части на тунела, където е открил сондажно наличие на тухлена сливен1конструкция. Археолозите са открили и уникална свещ, за която тепърва ще се говори. Тя не е от восък, но се предполага, че е от V-VI век, което я превръща в уникална находка - артефакт за България.


Ръководителят на археологическия екип - Николай Сираков от РИМ - Сливен: „Отдавна търсихме този тунел, само предполагахме къде се намира входът му откъм крепостта. През 60-те години тунелът е проучван откъм реката от екип на колегата Елена Бацова, но не се знаеше къде излиза. След като тогава колегите са го проучили, са затрупали входа му, за да не влизат хора и да не стане някой инцидент. Предполагахме, че някъде трябва да се появи другият вход и за наша радост излезе тук, при тези спасителни разкопки, които правим в момента.

Сега проучваме и почистваме откритото начало на тунела. При почистването събрахме керамичен материал, който има датировка от 5-6 век, вероятно тогава е използван. По-важното е, че открихме запазена дървена конструкция. Покривът на тунела е бил изграден от дървени греди и дъски. Открихме и уникална свещ, каквато досега не е намирана от този период. Свещта е доста впечатляваща, от 5-6 век. Предстои да направим проучване.

Античната крепост Туида е датирана от четвърти век, докато откритият тунел най-вероятно е tuida tunel1направен през пети век. В неговия край крепостта е унищожена от хуните. Император Анастасий я възстановява. В края на шести век е унищожена отново, този път от славяни и авари. Прабългарите я възстановяват и изграждат водопровод.

В Туида е открит един от осемте печата на цар Борис Михаил. Преди 6 години край сливенското село Калояново бяха открити и златна маска на тракийски владетел, златен пръстен и невероятно красиви сребърни икони. Тогава местните депутати отпуснаха над 800 000 лева за блиндирани витрини на местния исторически музей и влязоха в историята ни с безпрецедентен патриотизъм.

Тунелът вероятно е свързвал крепостта с реката и се е ползвал от хората за водоснабдяване, има стъпала. Той е една наистина голяма атракция. Не е изключение, и други крепости имат тайни тунели, но за нашата крепост е една атракция. Надявам се след като тръгне големият проект за Туида, тунелът да стане част от него. Ще направим всичко възможно да приключим бързо с разкопките, а след това ще имат думата консерваторите и реставраторите, които ще укрепят тунела. Надявам се общинското ръководство да успее да осигури необходимия финансов ресурс, за да можем да експонираме този уникален тунел", каза още Сираков.

Извънземни край Сливен, имали интерес от бомбоубежища в района

Митове за извънземни пощуриха Сливен. В някогашния изнесен команден пункт на Трета армия, който се намира в подножието на Хамам баир, има няколко километра подземия.


Те минават под хълма и са превърнати в укрития за населението в случай на бомбардировка или атомен удар, съобщи Sliven.info.

В Сливен се говори, че интересът на извънземните е именно заради тези бомбоубежища, където се съхранява вода и храна в случай на нужда. "Няма кой да е друг. Проверихме навсякъде, но нито една институция не потвърди тук да се извършват строителни дейности", заявиха традиционните утринни туристи, които всеки ден в ранни зори изкачват хълма, съобщава сайтът.

За да разгадаят мистерията, постоянните изкачвачи на хълма няколко пъти ходили там и през нощта. „Не успяхме да видим или чуем нещо, но на другия ден новите ровове бяха налице", СОФИЯ7разказаха участници в нощните акции.

В последните дни някой разкопа Хамам баир - прилича на окопи, но бойни действия не се водят, разказват пък членове на Бялото братство, които също се събират на хълма всеки ден.

Според туристите изкопните дейности са дело на извънземни. Няколко пъти хора забелязвали летящи чинии над хълма.От форумите:

"Бункери има и в Сливен и доколкото са ми разказвали има тунели под целия град. Свързват основни сгради с Хамам Баир - хълм близо до центъра на града. С един приятел тогава опитвахме да влезем, но вратите са стоманени и здраво затворени. На няколко места скрити из храстите по самия хълм има шахти, в които се влиза. Успяхме да влезем само в една шахта като долу имаше междинна стаичка. През нея се влиза в подземието, но втората врата беше напълно блокирана - явно отвътре. Опитвахме какво ли не - от ножовка до циментов стълб от ограда, който пуснахме в шахтата с идеята да протараним втората врата. Малката стаичка е така измислена, че заключването на вратите става от там, но явно втората врата е била затворена с дебели болтове от вътрешността.
Това беше преди доста години и не знам как е там сега. Тогава се говореше, (а и смея да го вярвам заради дебелите врати) че вътре има консервирана храна и вино."

-----------------------СОФИЯ

240 километра е приблизителната дължина на тунелите, които прорязват София. В тази цифра несофия се включват изкопите за метро, бомбоубежищата, подземните военни обекти, покритите корита на реките. Толкова са само така наречените проходими колектори. По тях практически под земя може да се стигне до всяка точка на столицата. Обаче е силно препоръчително да не се прави.

 

В повечето от колекторите има кабели с много високо напрежение. И вероятността случаен посетител да се опържи в тях е твърде голяма. Освен техниците, в тях на практика влизат само крадците на кабели. Дори и тези случаи обаче са намалели, откакто тунелите са оборудвани със СОТ. На теория сензори има във всеки тунел под паветата на столицата. На практика обаче не е така. Няколко шахти, в които няма ток, са се превърнали в обиталище на битниците.До началото на 90-те години подземните комуникации са един от най-строго охраняваните обекти в държавата. Тунелите са с височина 2,10-2,30 метра. Минималната им ширина е 80 сантиметра, но има и значително по-просторни. 40 души са били назначени на щат с единствената задача да обикалят подземията ден и нощ. Основната им грижа е била да гледат дали някоя тръба "сълзи". Така тя може да се подмени още преди да е избила и наводнила колекторите. Но заради непрекъснатите патрули до края на 80-те години външните посетители се броят на пръсти и са най-вече любопитни дечурлига.

 


По конструкторски замисъл в подземията може да се влезе само от двайсетина диспечерски пункта. Всеки от тях покрива между два и половина и пет километра във всяка посока на преплитащите се подземия. Пак по конструкторски замисъл през шахтите не може да се влиза, защото би трябвало да се отварят само отвътре. През неголямо разстояние в тунелите има метални противопожарни врати. Те обаче не се заключват, за да не отрежат пътя на изпаднал в беда техник. Има и осветление, макар че много от лампите не работят. През всеки 80-120 метра има ключ, който гаси изминатата секция и включва следващата.

 


На 16 метра под земята е най-големият тунел в София. Намира се в Лозенец и продължава около 4 километра. Софиянци не са усетили кога е построен - издълбан е по подземен способ. ЕднаSofia-Map-big1 дупка, колкото основа на сграда, е била единственият видим белег при строежа му. Това е единственият тунел, който има подземна желязна линия. По нея не може да мине влак, а само ниски вагонетки. С тях са положени огромните тръби. И сега, когато някоя от тях се развали, я откачат и изнасят с вагонетките.

 


Всички останали тунели са на доста по-плитко разстояние. Едно от най-големите подземни пространства е в квартал "Младост". Първоначално е замислено подземните зали да са под гола ливада. Но по-късно се наложило да опрат в блоковете.

 


Системата "клан-недоклан" е родила най-интересните подземия. Това са галерии, които са проектирани за колектори, но по една или друга причина в тях не е прокаран ток. Най-дългата такава галерия започва в Студентски град и продължава над 2 километра в посока към околовръстното шосе. Строена е, за да обслужва Олимпийското село за олимпиадата в София през 1992 г. Но кандидатурата на столицата ни така и не е одобрена. Миналата зима каналът бе идеално жилище за клошарите.

 

От пролетта обаче до най-удобната шахта се строи жилищен блок и тя попада в заграденото от строителите пространство. Затова в момента там не влиза никой. От кандидатолимпийското минало на София в този район е останала и огромна траншея. Това обрасло с дървета дере еСОФИЯ8 лъчът за метрото, който е трябвало да стигне подножието на Витоша, ако спечелим олимпиадата.Входовете към тях и кои трасета са достъпни е тайна. От една страна, за да не изкушава ентусиастите, които искат да видят София отвътре. От друга, защото Подземният град наистина е въпрос на национална сигурност.Столицата е прорязана от стотици километри тунели. ...  тунел на властта. Той започва от парламента, минава под Президентството, Министерския съвет, ВМА и завършва в Южния парк, в близост до Правителствена болница.  Застлан е с бетон и през него спокойно минава камион"

--------------
От форумите:

 

Снимки от бункера в Редута:http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,926.270.html

софия1"Редута е квартал на софия Бункера е огромен ма е страшна мизерия ( няма такъв боклучарник както се вижда) долните нива са наводненни, пълно с мангали и наркомани. Някои коже ли да даде инфо за този в Западен парк аз знам някои работи ма дали са изтина.

Да първото е шахта надолу се слиза по желязна стълба и вероятно е подобен модел както има подобни блокове и т.н.
А за подкопаването кой знае колко бетон са натикали вътре.Няма начин отстрани да се влезе,защото стените са от камъни.Така са го направили,че само с танк може се разбие.Поне едно ще е сигурно,че преди да ги затворят вероятно са ги обиколили,за да не би да зазидат някой човек вътре.И ако някога някой влезе там ще е сигурно,че няма да се натъкне на хора.

Знам че има два входа за подземията в градинката на Св. Седмочисленици(това е при 7-мо училище.Другото място е на Централха гара при един блок до районното има голяма стоманена врата в мазето, а наскоро разбрах че има голяма бетонена шахта със стълби близо до блока.Запоследното не съм сигурен,но при големите блокове зад mall of sofia има големи бетонени площадки които са високи към един етаж и умат вход в средата""И сега нещо друго. Някой правило ли му е впечатление, че кръговото на 4ти километър има вентилационни шахти. И като се вземе под внимание близостта с поделението се получава интересно. И дървенишката река, която така потайнствено изчезва точно там в един тъмен тунел.

Там работата е наистина сериозна, реката се отклонява с шлюз, а самия тунел е километри с софия2много нива и разклонения. Правият ръкав излиза чак в Слатина има отклонения към Редута и ГеоМилев и под Цариградско Шосе, преди края има отбивка в дясно към Дружба1 и 2 ,официално е бомбоубежище за 200 000 човека за Младост и дружба, по интересни са малки отвори в стените със стълби към други нива водещи под синята сграда на Цариградско/спирка Окр.Болница и към военните потделения ,но натам всичко вече мисля че е запечатано иначе става въпрос за километрични подземни гаражи пълни с нова бронирана техника, Там се паркират и бронираните машини за ежегодните военни паради на Гергьов ден ..... Влиза се само по сухо време защото реката изпълва тунела и с добра екипировка, има и свръзки с топлите тръби за които се говори в няколко предавания,че живеят хиляди бездомници."

 

 "че в южния парк около правителствена болница има много тунели и бункери.Там съм играл като дете имашае достъп 20 метра на вътре и се стига до заключени врати.също така има подземия от парка но НДК на вече съм дърт и не съм ходил долу.

 

Помня че има тунел от гарнизонното стрелбище до НДК под бул.България там също сме влизали.Представлява 30 м тунел след това голяма стая след това пак 30м тунел и т.н.Под бул.Витоша също има подземие след моста над бул.България по посока Южен парк.Сега е СОФИЯ10охр.паркинг но само 2_3 етажа а аз помня че сме се промъквали и сме слизали 5 нива но надолу е много студено.ТОВА Е ОТ МЕН УСПЕХ"

-------------


"Няма кой знае какво да се каже.По време на комунизма и докато все още имахме армия за всеки човек бе предвидено място в противобомбено скривалище.Примерно всяка къща строена в Странджа бе със стабилно бетонно мазе, което да издържи на бомба.

 

По план им се оставяше само молко прозорче което лесно за се циментира или превърне в Sofia-Map-bigабразура.Влизам съм в доста бункери.Няма нищо интересно бетон мухъл, гадни миризми.В бургаската морска градина тунелите са от периода на втората световна и никога не са използвани.Тръгват от бреговата алея на централен плаж с други входове на шадрафана и на старата детска площадка.

 

"Под дворовете на училищата има, като там трябва да има складирани детски противогази.Повечето блокове са с бункерни мазета, като това бе изискаване от ерата на студената война.Ахелой,Каблешково, Тънково , Каменар са осеяни със стари бункери и пълни със змии и подивели кучета.Там е опорна точка при всяка една война, още от времето на Византииците.От там се вижда като на длан чак до Странджа."

"В Звездец има едни смешни бункери.Повече няма да приказвам, защото това са ни местата за скривалища при опастност.Жалко е, че са неизползваеми ,без ток вода и филтри за въздух."

 "Знаете ли че точно този тунел се строеше до преди може би 15 години за внучката на Тодор Живков която тогава живееше на ул. Сан Стефано.Чувал съм от различни хора че точно там в края на Докторската градина откъм библиотеката е един от аварийните изходи на този тунел(до кафето на ул. Кракра-кръгъл отвор със секретни болтове има го и на едно друго мястов София).Входа знам че е под някоя от кооперациите м/у улиците Шипка и Велико Търново, но СОФИЯ4къде точно незнам. Също знам че този тунел продължава по ул. Кракра, под бул. Цар Освободител (може би видях част от тунела когато копаха скоро за метрото в подлеза на Ялта), бул. Васил Левски,Патриарх Ефтимий, НДК, бул. България (МНОГО ВАЖЕН БУЛЕВАРД т.е.отдолу)и стига до Резиденция Бояна."

 

"Кажете нещо повече за 2-то подземно "НДК" от бул. Витоша и ъгъла с бул. Патриарх Евтимий до Ларгото, че аз знам там за този участък едни интересни нещица които са или са били важни за Важните хора на България

 

"Има голям вход за базата при резиденция Бояна.

Тунелите под НДК водят директно до там, като под НДК има между 3 и 5 нива тунели(не е сигурен, 3 със сигурност).Разказва, че още когато строели НДК и човек надникнел в дупката, Lunaтриос ЗИЛ - този е четириос) се виждал с големината на кламер на дъното.


Той самият отговарял(бил шефче) за телефонния и телеграфния възел.Казва, че базата се води "Централна комуникационна станция" на военните.
Телефонните и телеграфни модули се намирали на 300м под скалата.Твърди, че има достъп до тези помещения през метеорологичната станция на Черни връх.
Според това, което разказва, негова отговорност било да няма грешки при предаване на секретни телеграми.Ако имали една нула пред номера, значи били секретни.А ако имали две нули пред номера, значи били изключително секретни.И ако някой от подчинените му допуснел грешка при архивирането или отчета на датите на получаване и разпращане и тн, за него и за подчинения му се отсъждали 20г затвор

Според неговата информация базата не е строена от нас, а от фашистите, тунелите под НДК били направени по-късно, по негово време.Това трябва да се провери според мен, защото може и да се бърка за базата


Говореше ми предимно за допотопна (от днешна гледна точка) техника...телефони и телеграфи и скапани медни проводници.Сто процента в момента има поне нещо ново, като психотронно обурудване и малко GPSи и сателити и от сорта.

Спомена също, че е посетил множество бункери из страната, и е забелязал, че всички, строени от нас, започнали да се ронят още след първите години.Бетона просто се ронел заради влагата и природните условия.
А бункерите, построени от фашистите, също били бетонни, но и до днес нищо им нямало."

--------------------------

 "Има подземна база която почва от края на с.Кътина до центъра на София.Имало е голям пожар в с.Кътина преди около 15г. и са идвали военни да обезапасяват района и на дядо ми са му казали ,че ако гръмне ще изравни със земята цяла София.Складирали са се оръжия и бомби но всичко след този инцидент е било изнесено незнайно каде?Тунела е дълаг около 18км.Имало е климатици,пожарогасители,маски,система за чист възддух и много други неща.За съжаление всичко след като е било изнесено са запълнили входовете с бетон и не може да се влезне самоСОФИЯ3 едно място са оставили да може да се влиза.

Едни приятели влизаха (разбиха катинара) и откраднаха 2-3 маски като са влезнали е имало коридор около 100 метра с осветление.Показаха ми клипче но това беше преди 3-4г и клипчето вече го няма.

Да добавя още нещо 2-3 пъти в годината идват военни с големи стари джипове и влизат там."

- "В кв.лагера има такова убежище. "
- "За тези зад Лагера, долу в горичката ли имаш впредвид?

Като деца ходихме и влизахме в някои от тях.

Зад някогашния Балкантон, след последните блокове имаше едни стълби надолу през горичката.Та по тези стълби се излизаше на една улица, която започва от Житница и стига към ТЕЦ-а, а по надолу още в посока сегашния бул.Гешош имаше и една поизоставена гара.

Веднага след слизането по стълбите имаше вход на едно от тези подземия. С притворена врата,СОФИЯ5 наводнено и особен мирис на нещо като химикали,  отвън беше и с почернели стени от пушек.
Веднъж там видяхме пожарникари, но екипирани с противогази, фенери, някакви дълги метални пръчки носеха по спомен, и  наметала от нещо като дебел найлон. По спемен бяха и със радиостанции. Не съм сигурен но мисля че носеха и бутилки с кислород на гърбовете си. Ние подминахме и продължихме в посока ул. Житница.До това горялото имаше на близко още едно затворено и обезопасено със здрава метална врата, която беше заварена.
По продължение на улицата имаше със сигурност още две, на едно от които вратата беше отворена. Събирахме се на групички и влизахме доста навътре, спомням се че беше жестока тъмнина, светехме със запалки и имаше мирис на застоял въздух. Тогава по онова време  фенери и такива екстри си бяха кът.

Още по-близко до ул.Житница имаше някаква изоставена ведомствена бензиностанция и до нея имаше още два входа на такива подземния.На едното вратата си спомням че беше разбита, а на другото, решетката на вратата беше скъсана.Като влезеш в едното и вървиш се стигаше до това със скъсаната решетка, но през цялото време, като се движи човек  кънтеше на кухо от към пода, имаше и затворени входове за не знам къде си.
Аз лично не съм присъствал, но мой приятел ми казваше че на едно от поредните влизания, дърпали някакви щепсели или ръчки, нищо не се случило, но са дошли двама униформени, СОФИЯ11водели и куче и им записали имената.Склонен съм да му вярвам, тъй като отгоре над горичката, до жилищните блокове, ако не се лъжа е военното разузваване.

Във въпросната горичка, ама настрани от подземията  сме виждаи нещо като авариен изход, представляваше една много широка тръба, хоризонтално поставена, която завършваше с дебела решетка и то здраво заварена.А над гарата, някъде пак в гората имаше 4-5 бр. нещо като днешните незаконни гаражни клетки, ама на приблизително 1/3 от размера им, които имаха процепи от около м. по цялата им дължина, дете можеше да се провре навътре, ама беше отвес надолу, мятали сме камъчета и доста надълбока падаха.

 


Като цяло ни беше много забавно, 20 дечурлига и всичко ни изглеждаше супер зловещо.Ама СОФИЯ6бяха други години, сега сигурно са се превърнали в сборище на наркомани, клошари и други подобни елементи и трудно бих отишъл пак там.Още по онова време си беше зловещо, накакви изоставени кантони, гара със стари вагони, полуразрушени къщи, промишлените инсталации на ТЕЦ-Земление и един безлюден прашен път..За тези които не се ориетират това участъка между ТЕЦ- Земление и Лагера /Красно село/.Преди няколко години в медиите имаше статии за подземията в София.Та за тези в Лагера си спомням че пишеха, че в едното имало голям пожар, горели някакви химикали, дори имало план да се евакуира кв. Лагера, поради токсичните газове от пожара, ако не се овладее навреме. Проблем било,  тъй като подземията  били към Гражданска защита и плановете им били секретни, а военните отказвали на пожарната въпросните планове. Дори бяха написали, че един от пожарникарите бил починал от някаква болест причинена от вдишването им.Сега дали това са градски легенди или журналистически2211 измислици нямам представа, но със сигурност едното подземие беше горяло и съответно наводнено. А и тези екипираните пожарникари си ги спомням много добре, ние сме били малки и представяте ли си подобни хора как са ни впечатлили с екипите си.

 


Чувал съм че там всичко било прошарено от подзмени галерии, които излизали на Южния парк, бул.България и Бояна.До къде стигат, кой ги е строил, по кое време и т.н. ще ми бъде интеренсо някой да сподели ако знае повече."


"Днес привечер се разходих покрай тях.
Входовете които аз знам са на две места, едните са в близост до бензиностанцията (там 1Бобикалянето не е препоръчително защото мисля че бензиностанцията е на МВР, а отгоре на горичката е цял комплекс на МВР, ДС или кой знае какво), а другите които са по-интересни са доста по надолу посока Кр.Поляна. Преди много време и двата входа бяха бетонирани. Сега видях че единият е както преди здраво бетониран + дебела решетка но другият до него ??? от бетона е откъртено солидно пърче и човек може да се промуши без проблем. В близост до тези входове в гористият хълм под пръстта и листата личи че има нещо бетонно и то е голямо. "

 

"Влизал съм в бункера в Южния Парк. Там има малко мистерии.. Обикалял съм го 5-6 пъти и го знам на изуст,НО отгоре има входове, които са запечатани и не може да се влезе или поне много трудно. Но от вътре не мога да ги намеря. Събитието там е ,че има запечатани тунели със стени ! Дори който е влизал и го е обикалял обилно ще забележи ,че на много тунели са КЪРТЕНИ и са отваряни нови! Има какво да се разкаже! "

-----------------------------------

Божидар Тодоров
http://www.chudesa.net


"Катакомбите. Сложен лабиринт от километрични тунели опасва под земята почти цялата столица. Около 10 000 клошари балансират на ръба на живота в подземния град. Тук е опасно, мръсно и потайно. Тук се живее по закона на джунглата: “Зъб за зъб и око за око”.
София е прорязана от шест групи катакомби. Повечето от тях са запечатани след публикации в 1Апресата.

Охраняван е само тунелът на властта, който свързва парламента, президентството, Министерския съвет, ВМА и излиза в Южния парк. Под Редута се намират старите армейски бункери. Те са сред най-добре оборудваните подземия. През зимата обаче не се използват от клошарите, понеже са влажни. От входове под Ректората и Духовната академия се влиза в стари римски катакомби. При Паметника на Съветската армия и в Докторската градина са двата изхода на тунела Бронкс. Наречен е така, защото през лятото е свърталище не само на клошари, но и на наркомани. Най-голямото леговище на бездомници са тръбите на парното. Магистрални тръбопроводи започват от всички ТЕЦ-ове в София.

След хиляди разклонения те достигат на практика до всеки дом. Друг един тунел започва от църквата “Св. Никола” в градинката между улиците “Пиротска” и “Опълченска” и стига до складовото помещение на магазин “София”.

След дълго скитане все пак успяваме да открием един от входовете за подземния град. Мястото се намира в една градинка, до колелото на Окръжна болница.

Влизаме в шахтата, въпреки че не изглежда никак приветливо. Подземните хора не желаят да бъдат притеснявани. Под светлината на фенерчето се виждат сенки, но никой не се показва. На едно от разклоненията върху стара черга виждаме първия представител на подземната раса. 45-годишният просяк Валери не изглежда добре. Завързваме някакво подобие на разговор, но той определено не е от приказливите.

 -----------------

 

ПИРДОП И ЗЛАТИЦА

Здравейте на всички,и аз да кажа какво знам относно всякакви подземия и бази в милата ни родина.Баща ми е бивш военен,но за тези неща не сме си говорили,макар че със сигурност знае разни неща.

1.Пътят до Пирдоп и Златица,минава през Камарци,(незнам кое беше - горно или долно,на златицакартата може да се види).Преди самото село,отдясно на пътя може да се види изоставена военна база.Влизал съм там като дете.Това са военни складове в планината,лицевата страна на поделението е около 500 метра широка но назад предължава доста - може би 3-4- километра.В тези складове преди се държъше огромно количество военен инвентар - като се започне с каски,кирки,походни кухни,вилици,кубинки,водоноски,бодлива тел,абе въобще каквото ви дойде на ум - а по навътре,имаше допълнително подсигурени складове с леко оръжие - карабини,автомати,гранати,даже и картечници.Доста сериозно поделение си беше.Даже имаха и 2 действащи пожарни коли.След като реформираха армията голяма част от инвентара беше пуснат по търгове,а останалата част беше закарана в артилерииското поделение на отресрещните хълмове.което доколкото знам същесвува и до днес.

2.Мой колега ми е е разказвал,че в планината(става въпрос за село Мирково,което също е по пирдопмирково1пътя преди Златица и Пирдоп.),имало места където не можело да се минава ,имало бодлива тел и охрана.Разкваше ми че там имало ракетни хълмове.Досещате се за какво става въпрос.Което е напълно логично - все пак Стара планина е по средата на България.

3.Във основното училище имахме преподавател - бивш военен.Разказвал ми е за планински подземия на военните,как преди имало,да не кажа голяма дума - цели едва ли не,оборудвани болници и всякакво чудо,които обаче по време на т.нар. преход били разграбени до пирон и тухла.

4.Чичото на мой много добър приятел е участвал при голямото копане в Царичина,занимавал се е със финансовата част на операцията,та той му ракзазвал че в България има големи подземия със всякаква земекопна и строителна техника,пред която багерите са като детски играчки.

В някой от предните постове  - бях прочел че имало тунел от станцията на Черни връх до Бояна пирдопили нещо такова,което вече граничи с научната фантастика.Ядрото на Витоша е съвършен аустенитен плутон и ако се копае по такъв маршрут ще трябва да се използва хиберболоида на Гарин за да се топи скалата.

Лично продължавам да защитавам тезата за подземна база на Витоша.Даже мислех дфа ходя скоро до горе,защото имам съмнения за вход,но време се поразвали.
обеща че до 2012 ще бъде построен и другия диаметър на метрото....защо толкова бързат....лошо няма,но дали няма връзка с 2012.


--------------------------------------------

ВАРНА

Според Варненската ясновидка Гергана Герасимова нашумя с поредицата от Книги „Тайните варнаподземия на България" на писателя Милан А. Миланов, дълбоко под водите на Черно море, близо до Варна има изградени градове на седем нива от различни цивилизации и през различни етапи от развитието на планетата.

 

Първият от тях, който е най-дълбоко под земята е изграден още преди заселването на Земята с цивилизации от земен тип. В този град са разположени лаборатории на цивилизации, представителки на всички галактики във Веселената. В тези лаборатории се правят проучвания и измервания на земното ядро, както и различни манипулации с характеристиките, стойностите и производните на вълните, полетата и честотите на земното ядро. Има център, в който е изграден мощен реактор, свързан директно с ядрото. В този реактор чрез пречупване, издължаване и сгъстяване на стойностите се получават нови излъчвани вълни от междинен тип, съдържащи високо честотен потенциал и двойно модулирани фта двойки на микроедричните стойности.

 

Реакторът е свързан чрез втулоедрични канали с центровете на всички лаборатории, където след преработка със специфичните за съответната галактика енергийно-полеви стойности се варна2ретранслират в зонален квазер и от там чрез концентрирани полета от горен квант се доставят в галактиките и прилежащите им планети за нуждите на обитаващите ги цивилизации.КОМЕНТАРИ ОТ ФОРУМИТЕ

"Във варна има много тунели главният тунел -болница е на паметника горе на почивка вратата е заключена но с годините се е отворило друго място за вход . Има и тунели на нептун , под мостчето на влюбените в морската и на плажа всички остамали тунели са в училища и блокове"


"Има ли още навити хора да ходят до/под или около Паметника?

Аз миналото лято влизах в "крилата" на паметника, там където е петолъчката. Изглеждаше варна1сравнително чисто.

Другото крило (лявото, ако гледаш към Паметника) изглеждаше обитавано от някой. Беше пълно с дрехи и боклуци, дори имаше самобръсначка и книга, оставена до "прозореца".
Влязох и долу, от задната страна където е желязната врата. Стигнах само до средата на коридора, понеже си е доста страшно. Бях сам влязох много набързо да направя малко снимки, а отвън ме чакаше една приятелка. Тази година, докато правех панорамни снимки на Паметника, един клошар си влезе най-спокойно отзад, без дори да ме погледне. Та, ако има желаещи пишете. С мен могат поне още двама да дойдат. Не е задължително да влизаме, ако не се съберем много хора."

 


"А някой знае ли във Варна къде има отворен вход към подземията? Знам че през римските терми също има вариант за влизане, но.. те прекалено много почнаха да се срутват и е "страшно" да останеш отдолу. ;) Като знаеш, че няма от къде да излезеш.. макар че и там може вече да са го запушили входа(не съм влизал от години). "
------------------------------

СИМЕОНОВГРАДсимеоновград1

 

СПОДЕЛЕНО ОТ ФОРУМИТЕ

"Недалеч от Симеоновград се е намирала стратегическа крепост.
Възникнала е още през 4 в.преди н.е. Била е тракийска, римска, византийска и българска, за даСимеоновград бъде срината около 13 век.

 

Превзета е първо от Крум, а в 1201 г. Калоян я превзема и с войските си се отправя да превземе и Варна.
За първи път се свързва с нашата история при хан Тервел. След като Загоре е подарено на хана, той построява първия защитен вал. Еркесията е започвала от Дебелт и след 148 километра завършвала при Констанция, като по този начин се свързвал Черноморският бряг с река Марица. Много по-известният Адриянов вал в Британия е с двадесеттина километра по-къс.

 


Констанция се е намирала на този малък хълм Асара. Старите хора разказват, че под крепостта има лабиринти от тунели. Правят се някакви разкопки и както се вижда на снимката има отвор към тунел, обаче никой не знае, пък и не казват какво е намерено вътре"
--------------------------

БЛАГОЕВГРАД

СЕЛО ДОЛЕН, ОБЩИНА САТОВЧА, БЛАГОЕВГРАД

Случайно пропаднал уличен калдъръм в центъра на село Долен, община Сатовча, открива подземния тунел, за който от стотици години поколенията на селото предават легенда.село Долен община Сатовча Отворът на тунела зейнал при опит да се постави отводнителна тръба, разказа кметицата на селото Валентина Мицикулева. Тя сподели, че много ядосана след пропадането, се обадила на фирмата, правила водопровода на селото и редила калдъръма, и ги обвинила в некачествено свършена работа.

 

Последвало разкопаване на пропадналото място и се отворил самият тунел, изработен прецизно със зидове от двете страни, покрит с глинен свод, и станало ясно, че легендата, за която се говорело от поколения, е истина. В близките дни в село Долен по покана на кмета Валя Мицикулева ще пристигнат историци, археолози и музейни специалисти за оглед.

 

Ще настоявам тунелът да бъде разкрит, да се проходи от професионалистите в тази област и да се установят дължината и разклоненията, които водят от църквата до старата джамия, където сега има построени къщи, и до местност на близо километър от селото ни. Ако проучванията са успешни, имам намерение да реставрираме голяма част от тази невероятна историческа находка и тя да стане туристическа атракция за село Долен, което и без това е обявено за паметник на културата, обясни Валя Мицикулева.


Тя коментира, че в кметството има архив от написаната легенда за този тунел от покойния партиенob blagoevgrad секретар на селото Божик Грозданов. Чела я бях преди, но едва сега, след като се откри тунелът, й обърнах сериозно внимание. Старата канализация на с. Долен е правена през 1912 г., тя е минавала над тунела, което означава, че е построен много преди години.

 

Божик Грозданов описва, че местното население се е крило от турците навремето в църквата и ползвало тунела, за да се спасява по него. Само определени хора са имали право да влизат в тунела. Описано е, че някъде по неговото протежение е имало специално помещение за складиране на оръжие. Посредством тунела затворените в църквата хора, търсили спасение, са били снабдявани с храна и оръжие. Според написаното от Божик Грозданов тунелът е бил за определени хора, които знаели да пазят тайната за него. В селото се говори, че е ползван от войводи на Ванче Михайлов, но това са само предположения, коментира Валя Мицикулева, която по няколко пъти на ден ходи до тунела и крои планове как тази историческа находка да бъде съхранена като историческа даденост.


Тунелът е темата на деня сред местното население и гостите на Долен. За съжаление, въпреки че в селото има много възрастни хора, никой от тях няма спомен за находката.

Нашите прародители сигурно са знаели нещо, но аз сега научавам и ми е интересно, това е пазено в тайна и затова малко хора са чували за него, каза 82-годишната баба Василка Карабожикова, която също прояви любопитство към откритието.

Иначе подземният тунел е широк около 70-80 см и висок около 1-1,20 м, като се предполага, че навътре е по-широк и висок колкото човешки ръст. Това ще се установява тепърва, стига историците и археолозите да проявят интерес. Готова съм да изготвим проект и да кандидатстваме за финансиране за запазването на тази ценна историческа находка, заключи 259аБлагоевградкметът на Долен Валентина Мицикулева. 

С. Долен, община Сатовча, Благоевград

Уличен калдъръм в село Долен потвърди легенда за таен тунел за спасяване на християни и войводи

www.struma.com

Кметът Валентина Мицикулева събира днес историци и музейни специалисти за изследване на историческата находка, която има намерение да превърне в туристическа атракция

Случайно пропаднал уличен калдъръм в центъра на село Долен, община Сатовча, миналия ден благоевград1откри подземния тунел, за който от стотици години поколенията на селото предават легенда. Отворът на тунела зейнал при опит да се постави отводнителна тръба, разказа кметицата на селото Валентина Мицикулева. Тя сподели, че много ядосана след пропадането, се обадила на фирмата, правила водопровода на селото и редила калдъръма, и ги обвинила в некачествено свършена работа. Последвало разкопаване на пропадналото място и се отворил самият тунел, изработен прецизно със зидове от двете страни, покрит с глинен свод, и станало ясно, че легендата, за която се говорело от поколения, е истина. В близките дни в село Долен по покана на кмета Валя Мицикулева ще пристигнат историци, археолози и музейни специалисти за оглед.

Ще настоявам тунелът да бъде разкрит, да се проходи от професионалистите в тази област и да се установят дължината и разклоненията, които водят от църквата до старата джамия, където сега има построени къщи, и до местност на близо километър от селото ни. Ако проучванията са успешни, имам намерение да реставрираме голяма част от тази невероятна историческа находка и тя да стане туристическа атракция за село Долен, което и без това е обявено за паметник на културата, обясни Валя Мицикулева.

Тя коментира, че в кметството има архив от написаната легенда за този тунел от покойния благоевградпартиен секретар на селото Божик Грозданов. Чела я бях преди, но едва сега, след като се откри тунелът, й обърнах сериозно внимание. Старата канализация на с. Долен е правена през 1912 година, тя е минавала над тунела, което означава, че е построен много преди години. Божик Грозданов описва, че местното население се е крило от турците навремето в църквата и ползвало тунела, за да се спасява по него. Само определени хора са имали право да влизат в тунела. Описано е, че някъде по неговото протежение е имало специално помещение за складиране на оръжие. Посредством тунела затворените в църквата хора, търсили спасение, са били снабдявани с храна и оръжие. Според написаното от Божик Грозданов тунелът е бил за определени хора, които знаели да пазят тайната за него. В селото се говори, че е ползван от благоевград.2войводи на Ванче Михайлов, но това са само предположения, коментира Валя Мицикулева, която по няколко пъти на ден ходи до тунела и крои планове как тази историческа находка да бъде съхранена като историческа даденост.

Тунелът е темата на деня сред местното население и гостите на Долен. За съжаление, въпреки че в селото има много възрастни хора, никой от тях няма спомен за находката.

Нашите прародители сигурно са знаели нещо, но аз сега научавам и ми е интересно, това е пазено в тайна и затова малко хора са чували за него, каза 82-годишната баба Василка Карабожикова, която също прояви любопитство към откритието.

Иначе подземният тунел е широк около 70-80 см и висок около 1-1,20 м, като се предполага, че навътре е по-широк и висок колкото човешки ръст. Това ще се установява тепърва, стига историците и археолозите да проявят интерес. Готова съм да изготвим проект и да кандидатстваме за финансиране за запазването на тази ценна историческа находка, заключи кметът на Долен Валентина Мицикулева.

 

-------------------------


РУСЕ

СПОДЕЛЕНО ОТ ФОРУМИТЕ

"В периода 1990-1995 година в един от сериозните вестници излезна статия за безследно ruse3изчезващи хора. Смътно си спомням, но май се споменаваше за района на Русе, че имало подземна строго секретна база, в която се правели експерименти с хора и било пълно с всякакви ужасии, подобно на подземията в Денвър и други, познати ни неща за подземните бази, писано от Айк. Имаше и интервю с човек, успял да се измъкне от там, но държащ се в анонимност, за да не бъде хванат. Доколко е вярно това, не знам. Повече никъде не срещнах нещо по темата.

Но в едно руско списание имаше статия, писана по разказа на ловец, жител в далечния Сибир как попаднал на едно от секретните им поделения и видял същества, подобни между човек и някакви животни, бил до база, работеща с генни експерименти. Обясняваше с какъв страх се измъкнал от там, стараейки се да не бъде забелязан.

В това списание се печатаха и други статии на различни теми, от хора и за хора, откривали разни неща, но скоро след края на времето на Елцин като президент спряха да се печатат такива статии и списанието стана доста безинтересно."


 

През 1983 г. внезапно пропада площадът пред техникума за облекло и поглъща преминаваща ruse1жена и един автобус. Ямата е голяма около 70 кв. метра и дълбока 3 метра. Мълвата, че крайдунавския град потъва шокира жителите му. Но всъщност причината е в подземните тунели под града. Земята под Русе е надупчена като швейцарско сирене, тя е дълбана още от римляни, българи, турци, немци. Днес общата дължина на на мрежата от тунели е 18 км, а в цялата околност близо 40 км.


Римляните са дълбали проходи от пристанището към къщите на търговци или към складове за укриване на стоката - вино, плодове, масло в делви. След тях и българите използват тези тунели. Турците също дълбаят под Русе. Най-много тунели се правят по времето на първия валия Митхад паша, той строял най-вече канали за отпадни води в Дунав. Проходите били четвъртити със зидани стени и плоча отгоре. Мегапроектите им под земята оставят и съобщителен тунел от пристанището чак до гарата, а друг води до турските погреби на "Левент Табия" високо над града. След молба на русенци до султана, властта изгражда и подземен канал за отводняване на българската махала "Бара". Той е висок 20 метра и днес още е част от канализационната мрежа под града.Ruse


Българите също са изкопали някои тунели по време на националноосвободителното движение. По тях е минавал и Левски за да стигне къщата на баба Тонка. По-късно през подземията веднъж бил изведен от Русе и княз Батенберг.

-------------------------
Германците обаче бият всички по ровене на дупки под града, около Втората световна война - главно противобомбени скривалища и бункери. След 1944 соц властта разширява някои катакомби и бункери и си прави пунктове на МВР. Обикновено проходите са правени на дълбочина 4-20 метра. Преди 15 години при разкопаване под строителния техникум се откри голяма зала, била е зърнохранилище от преди освобождението, днес там е дискотека.

 

 -------------------------------

Странджа планина

Странджа планина е богата на мистерии и загадки. Има доклади за много подземни тунели,ПЛАНИНИ правени от атланти и траки. Докладвана е също срещана с Йети, при която след 20 секунден контакт, съществото се разтваря във въздуха пред очевидеца. Споменавам това, защото не е история типична за България и изобщо района – или както става ясно – поне досега не сме знаели.

Според едно интересно сведение, когато започва процеса по еретизирането и избиването на богомилите по света, те били събирани от цяла Европа и през таен подземен тунел, водещ началото си от пристанище на Черно море, били отвеждани в Странджа, в областта Марино селище, където били избивани. Говори се за над 66 000 избити богомили и седем посветени. Защо е било важно за някой да бъдат покосени точно там – остава загадка и до днес.

 

Тунелите, които е търсел Хитлер

Мистика витае и около т.нар. секретна мисия на Хитлер, игрални и документални филми се опитват да дадат някакви сведения. Догадките са, че Хитлер не е убит, а е избягал с други нацисти в bastet-kartaАржентина. Той е контактувал с извънземни, които са му предоставили технологии, които все още не са били познати на Земята. Влизал е в техните НЛО, виждал е бордовите им компютри и т.н. С помощта на извънземни Хитлер е изградил подземните градове -лаборатории в Антарктида, които съществуват и днес.

 


Тайните подземия на България крият невероятни съкровища!? Това ли са търсили нацистите в България?
През 1939 година нацистите са открили в България древно подземие, откъдето са изнесли невероятни съкровища. Дори за целта са построили теснолинейката, за да пренасят златни и сребърни статуи, злато и много други ценности. В България все още има много неоткрити подземия на нацистите. Тук те са разработвали части за лунни модули, мислейки, че ще построят летателен апарат, с който ще достигнат Луната.

 

 -------------------------------

ВИДИН

Тунели от замъка “Баба Вида”, Видинbabavidaj vidin

 

Тунели от замъка “Баба Вида” водят в неизвестна посока, а проход под Дунав го свързва с отсрещния румънски бряг.

 

Преди месец предположението се потвърди, след като иманяри попаднаха на подземни изкопи в крайдунавския парк на около 50 м от замъка.

 

Не само тунелите, но и самият комплекс “Баба Вида” не е проучен достатъчно и е загадка какво се крие в него особено в античните пластове. Това се потвърждава от карта, на която са отбелязани местата с осъществени през годините сондажни проучвания. Тя показва, че почти 90% от обекта е “бяло” петно, но въпреки това от 1990 г. в него не са правени никакви археологически проучвания.

 

Това, което днес е познато и се вижда от “Баба Вида”, всъщност е видът на крепостта от османския  период, когато тя е преустроена и е изпълнявала функции само като отбранително babavidaj vidin2съоръжение.

 

Средновековният замък обаче е изглеждал по различен начин, защото в него са живели видинските владетели, включително и последният български цар от XIV в. Иван Срацимир.

 

Знае се, че българската крепост е стъпила през втората половина на X в. върху останките на античния римски град Бонония, строен в периода I-IV в. В българския период до края на XIV в. крепостта се превръща в замък. Благоустроявана е, като последното разширение е направено от цар Иван Срацимир, на когото е именувана главната кула на замъка.

 

Така “Баба Вида” заема площ от 9,5 дка и има вътрешен и външен двор, а крепостният пояс е заобиколен с ров. Жилищата са били на 2 етажа с изглед към вътрешния двор, а в него е имало и царска църква.

 

“Доказано е, че “Баба Вида” лежи върху Бонония, след като проф. Стамен Михайлов при сондажни проучвания през 1957-1959 г. открива на територията на крепостта римска кула”, baba-vida-Замъкът Баба Вида - гравюра на Ф. Каницказва археологът от Регионалния исторически музей Оля Миланова. Тя припомня, че на този обект е работил и археологът Въло Вълов - откривателят на Калояновия пръстен, който е намерен в гроб в църквата “Св. 40 мъченици” в Царевец. Той така и не успява да публикува откритията си, а находките му се пазят в кашони.

 

Едно от публикуваните му разкрития е на останки от средновековна църква параклис, която е обслужвала царското семейство.

 

“Очаквам бъдещи археологически проучвания в южната част на “Баба Вида” да дадат интересен материал, защото строителството от най-силния период от времето на Второто българско царство XII-XIV в. е покрито от османските градежи”, казва Миланова.

 

Според нея археологически сондажи трябва да се направят на няколко места в крайдунавския парк на Видин, за да се установи накъде са водели тайните тунели. “Няма замък и крепост през Античността, който да не е имал връзка с външната част чрез такива тунели.

 

От “Баба Вида” по-скоро е имало система от тунели и изходи към вътрешността на сушата, отколкото под Дунав. Последното ми се вижда фантасмагория”, категорична е археоложката.видин2

 

Тя споделя, че знае за вход към тунел, който тръгва от външния двор на замъка, но още през 70-те г. е бил затрупан и никога не е проучвано накъде води. Иманярският изкоп от миналия месец свърши част от работата на археолозите и разкри подземен тунел със зидан свод от тухли и камъни, което е попречило на слягането на земните пластове през вековете и го е запазило.

 

Накъде е водил той, дали е имало тунел под Дунав и друг към намиращия се в близост т.нар. Венециански склад от времето на Иван Срацимир, са въпроси, които чакат отговор. Както и бил ли е наистина Влад III Цепеш, познат като граф Дракула, във Видин.

 

Исторически документи твърдят, че най-известният вампир е бил по нашите земи, а средновековна поема твърди, че той е бил и във Видин, като посочва града с тогавашното му babavidaj vidin1име Бъдини и като столица на България (градът наистина е столица на Видинското царство на Иван Срацимир).

 По разкази на очевидци през 1463 г. средновековният немски поет Михел Бехайм пише в поемата си “За един злодей, който се наричаше Дракула - войвода на Влахия”, следното: Четиристотин шестдесет и втора - година на плача и на позора. Тогава Дракула се устремил на поход към големия Никопол и както след това узна Европа, към двайсет и пет хиляди избил неверници и християни.

 
Споменът за унищожаването на Видин от Дракула е описан така от Бехайм: ...до столицата на България, опасана от крепост здрава. Бондан ратта му я зовеше, а Биндин турците, понеже те я владееха тогава. Войските кралски завладяха със щурм задържен твърдините - погубиха те първенците, че все проклети турци бяха.

 Дали в замъка “Баба Вида” може да бъдат намерени и материални доказателства за присъствието на Дракула и касапницата във Видин, може само да се гадае. Самият Дракула описва детайли от военните си действия от южната страна на Дунав в писмото си от 11 февруари 1462 г. до Матей Корвин.

 Има и други исторически доказателства, че Влад III Цепеш се е подвизавал по нашите земи.

 
Предишната година султанът на Османската империя Мехмед II Завоевателя наредил на управителя на Видин Хамза паша да скрои клопка на Дракула, за да го плени или убие. Не се видин1знае с какви послания Хамза паша изпраща при влашкия княз мъж с име Томас Катаволинос, за да го примами да дойде до Дунав и да мине на юг.

 
Някак си Дракула узнава за клопката и успява да хване и Катаволинос, и Хамза паша. После следва кървавият му поход между Видин и Никопол и набиването на кол на десетки хиляди.

 
Набиването на кол е бил любимият му начин за умъртвяване заради постепенното разкъсване на вътрешностите на човека, което било свързано с жестоки болки, а агонията продължавала с часове или дни.

 
Според историческите източници Дракула е умъртвил по този начин между 40 000 и 150 000 души. Заради това още приживе получава прозвището Цепеш - от славянската дума цепя.

 
За другото му прозвище - Дракула, има обяснение в тогавашните румънски поверия. Влад Цепеш се е отказал от двойното причастие в православието - с тялото и кръвта Христови, защото приема католическата вяра. Според румънско поверие отреклият се от вярата си православен задължително става вампир.

 

Според тогавашните разбирания за вампири се смятали магьосниците, сключили съюз с дявола, на които им била нужна човешка кръв за магически обреди.

 

С действителната личност Дракула постъпват по всички правила за умъртвяване на вампири. Той е пронизан с кол в гърдите, а главата му е отстранена от тялото и е занесена в Цариград. Тялото му е погребано в манастира в Снагов, където през 1930 г. археолози откриват в безименен гроб срещу олтара скелет без глава.

 ---------------------------------------------

 ТЪРГОВИЩЕ

“Ковачевско кале”, Попово, Търговище

Aрхеолозите, разкопаващи западната крепостна стена на “Ковачевско кале” до Попово разкриха още една зазидана врата. Тя се намирала на около 3,50 метра северно от кула 10 и недалеч отПОПОВО незапазената днес ъглова кула, свързваща западната със северната крепостна стена.

Входът е бил широк малко над 1,60 метра, а височината му, при днешното състояние на запазеност на укрепителната система, не може точно да се установи. Проходът в стената, добре прикрит и защитен от гореспоменатата кула, е давал възможност за безпрепятствено и незабележимо напускане, в случай на необходимост, на територията на укрепения град.

На един по-късен етап, вероятно при управлението на император Теодосий I, проходът в дебелата 3,20 метра крепостна стена е пострадал и е поддал вследствие на силно земетресение и поради опасност от самосрутване е бил запълнен с камъни, хоросан и зазидан.

Въпреки взетите от древните строители аварийни мерки зазиданото пространство, под тежестта на многотонната крепостна стена, е поддало и се е издуло, но без да се самосрути. В това състояние то е застинало векове наред, и така е разкопано и разкрито от археолозите днес. POPOVO
http://dariknews.bg

 

Археологически разкрития показват, че подземни тунели има не само в България, но и такива свързващи дори Шотландия с Турция.

http://banoosh.com/blog/2013/06/18/extensive-ancient-underground-network-discovered-from-scotland-to-turkey/

---------------------

БУРГАС


Археолози разкриха таен проход в древната крепост Русокастрон, близо до Бургас

Археолози разкриха таен проход, свързвал древната крепост Русокастрон с близката река. Червената крепостИзвестната още като Червената крепост се намира близо до Бургас, информира бТВ.

Кулата е била замаскирана като част от отбранително съоръжение, но всъщност е снабдявала с вода жителите на крепостта. До нея водел таен проход, построен в V век.

"Това нещо е било под земята в голямата си част, с платформа ходова отгоре, като по този начин отвън то е било скрито. Самото съоръжение изглежда отвън като една малка крепост, която просто е куха, с таен проход вътре в нея и с кладенец", разказа археологът Милен Николов.

Според археолозите проходът е изграден върху пътека, използвана още от траките, които посещавали древното светилище на Богинята-майка в пещерата над него. Днес то е известно сред местните хора като Русината дупка.

Русокастрон, наричана още Червената крепост, тъй като е изградена от червени скали, е играла важна стратегическа роля, спирайки нашествията на варварските племена към Византия. По-късно е част от охраняемата граница между българската и византийската държава. р-
    
"Продължава да съществува във Втората българска държава като основен форт на север или на юг - или съм сърцето на България, или към сърцето на Византия. При всички положения, всички са се стремили да превземат Русокастренската крепост", заяви Цоня Дражева, ръководител на разкопките.  

С крепостта е свързана и последната българска победа преди падането на страната под турскоВ региона на Бургас и Къркларели - Средновековна крепост Русокастрон робство. Въпреки че е паметник на културата, при военни учения през 1982 година е разрушена голяма част от нея.  

"Отгоре пускат БТР-и, с насочен взрив разрушават замъка на крепостта и църквата, която ние намерихме като един скелет", допълни Дражева.

Вандалските актове не спират и днес. Поради голямата й площ крепостта е трудно да бъде опазена. Сега надеждите на археолозите са с помощта на европейски фондове, стените на Червената крепост да бъдат издигнати отново.


А дали това "военно унищожение" е плод на случайност?

 

СПОДЕЛЕНО ОТ ФОРУМИТЕ

"Да споделя за Бургас, има тунели на които входовете им са точно като слезете по стълбите към моста в дясно се завива веднага след стълбите. и се тръгва по тази уличка която води до бившата дискотека "Нептун". Там има едни врати (според мен) които са зварени от няколко бургасгодини. Но преди се влизаше. Аз съм влизал до някъде но са много тясни. Мисля, че излизат чак в к-с Меден рудник и са свързани с бункерите които се намират до блатото. Но това са само предположения.

"Преди работех в едно заведение в Стара Загора - в близост до Търговски комплекс Сити. Сега има магазин на място на заведението. Долу в едно помещение като мазе бяха кеговете на бирата. Там имаше вход към подземни тунели, които продължаваха далече навътре. С едно момче от персонала влезохме да разгледаме, но не открихме край и се върнахме обратно. Втори път не сме влизали. От него съм чувал, че тези тунели са под целия град.""Бургас, подобно на Варна е разпран от тунели, като се започне от морската градина и се стигне БУРГАС3Старо бомбоубежище става дом на русалки. Чудовища и приказни герои излизат от галериите под Морската градина в Бургас.до центъра. Има доста входове, едни полегати постройки с врата. Като малък помня, че ги бургас2ползвахме за парзалки. Заключени са естествено, но мои познати са прониквали преди години, бродили са и става дума за стандартната гледка - тунели, тунели, тунели, спални отделения и т.н. .


Допълнително, преди време един близък приятел ми сподели, как бил на маса с негов приятел, служел в някакво секретно поделение. Ставало дума за база на няколко нива, в която си имало всичко - лазарета, кухня, спални отделения, оръжейница, място за отдих и някакви контролни центрове. Човека го заключили, заедно с още служещи там за 3 месеца ако не се лъжа и разправял, че по цял ден цъкали белот, пушели цигари и общо взето...какво можеш да правиш затворен под земята. Имало си готвач и медик, които били на редовна смяна. Но така и не споменал къде се намирала тази база, но казал че не е единствената."

 

 --------------------------------

 “Меджиди Табия”, СилистраМеджиди Табия

На един от най–красивите хълмове край Силистра е издигната “Меджиди Табия” – добре запазена турска отбранителна крепост, датираща от 1847 г. Построена е върху стара римска крепост.

 

Уникалното при нея са високите стени и подземните тунели, които стигат от хълма до ключови места в другият край на града. Крепостта е строена през 1841-1853г.

 

Градена е от принудително събрани 300 български майстори, които след това са заточени в Анадола, за да не издадат тайната на крепостта.

 

 ----------------------------------

Велико Търново

В град Велико Търново, по разказите на хората, имало огромно подземно съоръжение - стар ВЕЛИКО ТЪРНОВОвоенен склад към оръжйния завод "Ивайло". Към днешна дата е засекретен. Представлява 200-300 метров бетонен тунел под земяата, направен за да могат да влизат и разтоварват камиони. Имало отделни помещения, като тунелът завършва с голяма кръгла зала. Намира се край село Беляковец и е строено през 60-80 год.

 

 

Има ли секретна база с психотронни оръжия край Лесидрен

Легендите за подземните градове не са измишльотина, твърди военният репортер Пламен Григоров


Секретна база край Лесидрен, с подземни тунели разбуни духовете в околните селища. Тамлесидрен преди години е арестуван външният ни министър Соломон Паси, призна той в "Добро утро България" по TV 7. "Разхождахме се с приятели, попаднахме зад оградата и ни арестуваха. Хората с униформи се притесниха повече от нас.

 

Извикаха началника и той дойде. Най-големият ми син, тогава 10-годишен, попита: Тате сега ще ни разстрелят ли?". Дадоха ни кола да се махнем час по-скоро там. След това попитах МВР министъра, какво представлява този обект и разбрах, че е някакъв документационен център. Не мога да спекулирам какво има там. Прибиран съм в гранични райони и в Родопите и в Люлин планина. Какво е бъдещето на Лесидрен, вие журналистите ще разкриете", разказа Соломон Паси.

Местните жители твърдят, че митичният тунел 17 съществува. Вътре имало счетоводство и документи. Но никой не е сигурен, защото не е виждал. Всичко е само преразказ. Обектът е с бариера. Преминаването зад нея се санкционира с арест. "Трябва да имате разрешение от МВР", предупреждава охранител на бариерата на базата.

"Дали е имало ракети с ядрени бойни глави не съм видял. Но в тези подземия имаше командни пунктове и радиосредства за подслушване. Това са бази за оръжие и такова за масово поразяване, каквито сме притежавали. След 10 ноември някои са продадени. В някои естествени пещери, които се използваха, може би и под Лесидрен е такъв тип, са свързани с лесидрен1националната сигурност на държавата", обясни Пламен Григоров, военен репортер във в. "Нощен Труд", който е писал книга за секретните военни бази в България.

"Появиха се много доказателства. Преди 20 години изнесохме такава информация. Първо разказа на едно момче обучавано в такава база - Андрей, а втората част е с доказателствата. Има и днес подземни градове захранвани ядрено. В такива бази тези момчета, които са обучавани са правени и експерименти с тях. Вкарва се някаква информация в картинка и ако я погледнете и получите тази закодирана информация може да инсулт или инфаркт.

 

Тези момчета са участвали в тази психотронна война. Правен е опит със затворници. Пускат ги и ги заблуждават, че правят опит за бягство. Те бягат към гарата и се пускат психотронните генератори. Те всички са се изпуснали, припаднали, други се събличали. Психотронните генератори са много мощно оръжие. Подземните градове са реални и причината е за използването на психотронното оръжие", разказа Пламен Григоров./БЛИЦDobrich

 

 -------------------------------------

Добрич

От форумите:

"Някой да ми даде точно инфо за убежищата в Добрич и вярно ли е че в Добрич е най-голямотоDobrich1А подземно летище на балканите и някой да ми каже и за танковите казарми в  добрич до рилските блокове. За нас Добричлиите най-интересното е наи-голямото летище на Б. п-в  :) целия бул 25 септември е подземен тунел."

 

 "Да, аз също съм от Добрич и съм чувал за тези подземия под площада.. Имало два входа: Единият е от бомбоубежищата в мазите на партийния дом а другия е на кръстовището на тракийски точно до пицария Гардения... Един познат(полицай) ми разправя ,че навремето когато са се правели големите манифестации за 24-ти май са ги вкарвали през този вход и са излизали до изхода на подземията в градската градина(някаде до стара къща) за да могат да стигнат по бързо и да контролират движението."добрич-картаДобрич

 -----------------------------------

 

 

ШУМЕН

От форумите:

"Незнам дали темата все още се следи, но ще кажа информацията която знам за бункерите в шумен1Шумен. Знам за 2 входа със свободен достъп и двата са над църквата до икономиката. Аз лично никога не съм влизал там, но от разкази на приятели които са влизали знам, че има възможност да влезеш през единия вход и да излезеш през другия. Навътре били много дълбоки с много разклонения и вероятноста да се изгубиш била голяма.

 

Също съм чувал, че някаде на вътре имало въртележка: голяма бетонна колона с много врати около нея и стигнеш ли до там си мъртвец. Знам че тежи бункери имат изход над пазара, но тои е бетониран. До паметника също има бункери но за тях нямам никаква информация. Говори се че под паметника също имало тунели но нямам познат които да е ходил. Имаме вила точно на илчов баир и една есен една линейка се беше качила там"

 

На тръгване тя забоксува и отвори дупка тогава разбрах че там има бункер които минава под къщите и продалйава посока гората бил от втората световна война но не знам какво му е билошумен1 предназначение но мисля да разпитам баба си. Входът на този бункер е точно зад стената на къщата поднас но бил зазидан.

 

А относно това за НЛО то над илчув баир незнам нищо но съм чувал че с антените на паметника са улавяли сигнали от космоса сега до колко е вярно това незнам. Също така тонели има и под безистена за които се твърди че са още от Турско време. Ще продалжавам да следя темата."


 

 

 

Местността "Тюлбето" в Казанлъкказанлък
От форумите:

"По-нагоре в темата беше споменато за местността "Тюлбето" в Казанлък. Аз сам от града и наистина се носят много интересни легенди и не само легенди а и доказателства. Тюлбето е парк в края на града, представлява едно възвишение с големина около 5 на 3 километра. Цялото от долу е в бункери с тунели. Има 3-4 входа. На около 5км от Тюлбето се намира военен полигон.

Знам че 3 човека са загинали в бункерите. Били са намерени от деца или наркомани. Самите входове са много опасни. Една шахта около 30 метра надолу, по една раждясала стълба. Преди 6 години един познат се претрепа при опит да слезне. 1 година беше в болница. Така де носят се много легенди за тези бункери. Една от тях е че създават така наречения топографски подземен триъгълник... т.е тунел от Тюлбето до Полигона и Поделенията в града сега то е едно действащо "Втори район". Който е от Казанлък ще се сети че се образува тръгълник. Брат ми служи като казанлък1офицер в това поделение, често ходят с камионите до Полигона и веднъж го блафирах: Защо неминавате "отдолу" да избегнете трафика а той само ми се усмихна и нищо не ми каза.. Ще потърся снимки от познати да ги споделя с вас."

 

 ---------------------

Каварна, село Топола


Става въпрос за една много странна дупка или по-скоро вход на пещера.Намира се в близост доС.ТОПОЛА КАВАРНАС.ТОПОЛА КАВАРНА Каварна и в частност село Топола.От пътя не се вижда като изключим от един завой.Аз лично го видях от водата(50-100 метра навътре в морето).

Представлява нещо като вход на пещера в перфектна квадратна форма или по-скоро правоъгълна.В ляво от нея на 10-20 метра има 2 спираловидни купола.Опитахме да се качим с познат до горе,но не успяхме понеже нямахме достатъчно време,а терена е тежък.Всичко до горе е в храсти с бодли и тръни.Малко неестествена ми се вижда формата на "входа".Не е никак малък по преценка от далеч стените на квадрата са по 3-4 метра.Но доколкото съм виждал и ходил по пещери формата им винаги е заоблена,а на тази си е чист квадрат/правоъгълник(не мога да преценя точно).То в този регион има много пещери доколкото знам,но тази е със странна форма.

     
За съжаление нямам снимки.Просто работих в 1 комплекс на брега на морето и на един колега отс.Топола карта охраната му направило впечатление,а като го видях и аз ми се стори странно.Но до горе се стига много трудно.Още от началото е само гъсти храсти с бодли и тръни и много трудно се проправя път.Така и не успяхме да стигнем до горе и целите бяхме изпонадрани.Предполагам,че за 3-4 часа може да успеем да се качим.Ние за около час и половина не успяхме,но трябваше да се Заливът БолатаЗаливът "Болата"връщаме.

Куполите са спираловидни и високи около 3-4 метра.(поне така се вижда с бинокъла).Не мога да преценя дали са просто част от скала,която се е показала от растителността,но според мен не са.

 

 

 

 -----------------------

 

С. Мистич, област Шумен (между град Търговище и град Преслав)

От форумите:

"Аз знам за една между град Търговище и град Преслав,  под гората до село Мостич. Знам за карта-на-село мостичКарта на село Мостичтова, защото когато баща ми бил малък изсякли цялата гора, копали, строили и пак засадили нова гора. Другото странно нещо е, че до Преслав има две летища, а информация в интернет има само за едното, а на гоогле мапс има две летища. Навътре в гората пък има сгради, само знам, че това нещо е огромно."
Поделение 28930. Свързано е и с ж.п. линия 

От форумите:

"Тъй като стана въпрос за изоставени военни бази в планините, се сетих за такава, в близост до гр.Пещера и гр.Брацигово. Нямам достатъчно информация за нея. Това, което знам е, че е била обект на разграбване от кой ли не след 89-та. До края на 90-те е била уж охранявана. Край нея минава път, който е бил забранен за използване от комунистическия режим.


Разбрах още, че е било Държавен резерв и се е охранявало от 12 човека охрана"

 

-------------------------

С.ШИПКОВО, ТРОЯН

От форумите:

Скоро с един приятел ще влезем в подземната бивша база до Шипково.Тъй като Шипково е едноШИПКОВО от селата ми разполагам за щастие с неограничено време за да изследваме какво има вътре.Достъпа да по-долните подземни етажи е труден заради влагата.Охраната е жена с един пистолет дето спи по цял ден.

За Шипково може много да се разказва.  " Това е почивна станция за военните".

Прдставлява 3 пирамиди обединени в едно, образуващи  П-образно соражение с размерите на НДК. По-голямата му част (около 60% ) се намира в ископ под земята и ДА . Това е  бомбоубежище, само че атомно.  Съоражението е с петстранно електрозахранване, доставяно от 5 различни електроцентрали в България. Която и точка да бъдем ударени да продължи да бъде снабдявано с ток.

Располага с няколко собствени генератора в подземните си етажи които ги дели  -(метър и двадесет бетонна плоча, 60см.въздушна камера запълнена с пясък и пак 120 см бетон) И така между всичките 8 етажа намиращи се под земята . Вратите между подземните помещения са 3  до 4,5 тона.  Футуристичния дизайн на това съоражение и стряскащите конструции по  неговото изпълнение не са просто грандомания. Проектирано е ако на 600 метра от него падне атомна бомба, то цялото да се отскубне от планината, да се превърти като кибритена кутийка и всички съоражения в него да продължат да работят.

 

Тази част която се вижда над повърхноста е почивна станция само за военни:   Два киносалона, четри ресторанта, зали за музикотерапия, иглотерапия, клиника , боулинг,фитнес , хотелски стаи,  два басейна... В началото на 1985 когато попаднах там бяхме рота от 200 човека, имаше село Шипковосамо ископан огромен кратер в планината и точно се започваха основите.До началото на  1988 когато се махнах , пирамидите бяха напълно завършени, с прокарани 8 до 12 кръгови  (контакти, осветления, подслушвателни, озвучителни, пожароизвестителни...) ел. инсталации.

 

Бяхме прокопали и положили над 20 км. кабели за външното захранване с дебелина колкото прасеца на крак .   Вече шпаловахме и бяха пристигнали няколко сандъка с огромни агрегати. Голям екшън, 5пъти педи предвидения срок. Загинаха две войничета и един офицер. Около година по-късно покрай новите събития, обекта е замръзен и изоставен.

Строежа и стартира през 1984г. и първоначално предвиден да бъде завършен до 1996""Служил съм в секретно строително поделения ( преди промените ) и знам няколко подобниШИПКОВО1 обекта. Най-големия от тях беше в близост до прохода Троян - Кърнаре, над курортното село "Шипково". Там са закопани милиони левове , невероятни суми за периода преди 10-ти Ноември. Състои се от десет илли дванадесет етажа под земата, а отгоре за прикритие бе издигнат хотел / почивна станция. За съжаление това мащабно прозведение на военщината на Варшавския Договор не дочака официално си откриване поради настъпили промени. Подочух преди години, че се руши бавно и неиползваемо , като всяка безстопанствена сграда."

 

 

Тайнствени древни тунели от Шотландия до Турция озадачават учените


Отдавна е известно, че в Европа съществуват тунели, чийто произход е труден за обяснение.

Още преди два века учени са успели да проникнат в тях и да направят своите първи важни бележки за видяното. Оттогава насам са открити много подземия. Някои европейски държави underground cities in Turkeyпросто са тропосани от катакомби на дълбочина 20-30 метра. При това тунелите на някои места са свързани един с друг с помощта на допълнителни проходи.В резултат се получава гигантска подземна мрежа, простираща се от Шотландия, преминавайки под крайбрежието на Франция и достигаща чак до Турция.

Кой е изградил тази странна подземна система? Кога е била създадена тя? Тези въпроси и към настоящия момент остават без отговори.

Германският археолог Хайнрих Куш в една от своите книги предлага такава версия за появата на тунелите: Възможно е системата да е възникнала през каменната ера – преди повече от 12 хиляди години – повечето от тунелите според него са разположени непосредствено около местообитанията на древния човек. Куш допуска, че в древността подземията са били много по-мащабни. След време някои от сводовете се срутили. Освен това е възможно други участъци все още да не са открити от археолозите.

За какво е било нужно да се прокопават тунели с такава грандиозна дължина? Според учените тяхното предназначение било просто – защита от многочислените врагове, към които трябва да се прибавят и хищниците. Древните хора временно са се скривали в тези катакомби. Но не може да се говори, че тези тунели са били място за постоянно живеене.

Мнозина обаче се съмняват в изводите на германския учен. Според тях тунелите е невъзможно да бъдат прокопани в каменната епоха. Според опонентите на Куш тези тайнствени подземия са създадени далеч по-късно, пише сайтът Тайни. Така се допуска версията за хилядолетна история на катакомбите. Доказателства обаче не са намерени нито в полза на версията на Куш, нито на неговите противници.

Съществуват дори такива екстравагантни версии като тази, че всички тези тунели са прокопани от джуджета, за които толкова много е писано във фолклорните произведения. Австрийците даже наричат тези тунели дупките на джуджетата.

Тази версия сякаш намира потвърждение в диаметъра на тунелите – 70 сантиметра, което пасва zalmoksisза придвижването на тези приказни същества. Над тази версия можехме и да се посмеем стига да не съществуваха странни съединяващи проходи, чийто диаметър всичко на всичко е 40 сантиметра. Да се промъкне човек с обичайни размери през тях едва ли е възможно.

В нито едни исторически документ не е намерено споменаване макар и за един тунел с такъв диаметър. Възможно е тунелите да се били голяма тайна, пазена изключително строго.

Отговорите на всички тези въпроси предстои да бъдат дадени. Поради тази причина споровете около тунелите не затихват нито сред учените, нито сред любителите на загадъчното.

 

Огромен подземен град под древната столица на тракийското племе даки

Огромен подземен град с площ от 200 квадратни километра е открит под древната столица на тракийското племе даки - Сармизеджетуса (Западна Румъния).

Румънските археолози са успели със съвременна техника да определят разположението на 75 големи помещения, свързани помежду си с тунели и тайни коридори.

Археолозите предполагат, че там е имало древен град с инфраструктура, предназначена не само за отбрана, но и за живеене.

Смята се, че комплексът е бил изграден през първи век от н.е. или дори по-рано.cappadocia kaymakli underground city

Сармизеджетуса е била главен военен, религиозен и политически център на независима Дакия, резиденция на дакийските царе, включително и на последния цар Дечебал.

Градът бил разрушен от римските войски по време на дакийските войни.

Самият цар на даките, чиято войска претърпяла поражение през 105 г. сл. Хр. от римски легиони, се самоубил, а отсечената му глава и дясната му ръка били изпратени на император Траян.

Град Сармизеджетуса бил унищожен, а сегашната територия на Румъния била наречена провинция Дакия, където започнали да се заселват римски легионери и жители на Римската империя.

Първата победа на император Траян над даките била в южната част на съвременна Румъния в района Адамклиси, което е отразено на барелефни колони, носещи името му.

При боевете са загинали пет хиляди легионери, както и няколко високопоставени военачалници, чиито гробове са запазени до днес. Даките, загинали при сраженията, били неколкократно повече от убитите легионери.

По време на управлението на режима на Николае Чаушеску на мястото на сражението бил издигнат огромен монумент и е създаден етнографски музей.

Румънските археолози вече години наред работят над разкопките на древната дакийска столица, където са открити много артефакти, както и много златни украшения, които има вероятност да са принадлежали на самия Дечебал или на близкото му обкръжение.

През 1999 година Сармизеджетуса бе включена в списъка на Световното културно наследствоx2297l на ЮНЕСКО. Сармизеджетуса, разположена на 1200 метра надморска височина, е била стратегически отбранителен комплекс.

Една от загадките на даките се състои в това, че за изчезването им няма останали писмени документи.

Възможно е в открития подземен град археолозите да успеят да открият някакви документи за историята на гордия и войнствен народ, предпочел гибелта пред варианта да се предаде на завоевателя, отбелязва ИТАР-ТАСС.

 

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО:

Истина ли е, че София се състои от два града -единият на повърхността, а другият под земята?

http://www.btv.bg/video/shows/hratkite/videos-arhiv/istinski-istorii.html

Бункер или тайно подземие?

http://www.youtube.com/watch?v=GPMRddPT5ss

http://www.youtube.com/watch?v=Ub3LPwekPJ8#t=80

 

Източници:
http://fusion.blog.bg/zabavlenie
http://art-visa-bulgaria.eu
http://novanews.bg/news
http://www.vsekiden.com
http://www.dnevnik.bg/bulgaria
http://marica.bg
http://www.blitz.bg
http://www.protobulgarians.com
http://paper.standartnews.com
http://sliven-news.com/index.php/sliven
http://old.sliven-news.com/
вестник „Септември“ 1970 г (приблизително)
http://www.struma.com
в-к 24 часа
http://pik.bg

http://culture.actualno.com
Снимки: булфото
http://news.data.bg/2/bulgaria/257930/

http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,926.255.html

 

Специално за www.ydara.com
M.Boyo
2013-06-11 20:20:25

 

 

 

 

 

 

Търсене/ Search

Психология

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”

couple-having-romance-1“Искам хората да погледнат към живота си и да видят как тези или онези събития, стресът, мъката,

Прочетете още...
 
Как да разпознаем лъжеца. Видове въпроси/ Част III

Great Wallpapers 00827aПътя към успеха в личния ви живот и бизнеса ви зависят само от вас самият. Научете се

Прочетете още...

Тест

Какъв е шансът ти за успех?/ Тест за личностните качества

военноЛесно ли успявате да се харесате на околните? Харесват ли ви те изобщо?

Прочетете още...
 
"Нарисувай човече" Кои са силните и слабите страни на характер ти/Тест

човече 2Съществуват много тестове, в различни области и с различни цели, но най-популярни се

Прочетете още...
 
Древен китайски тест "Мъдрости показват каква личност си"/ Тест

chinaОсвен акупресурата, хартията, компаса, барута, коприната и печатането, Древният Китай

Прочетете още...

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Духовност/ Философия

Фън Шуй правила за още повече страст в любовта

fun 6ui love01От векове, търсейки благополучие и просперитет, хората се доверяват на философията.

Прочетете още...

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com