Архив

< Февруари 2015 >
П В С Ч П С Н
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 27 28  
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Българска история

Разкрита е тайната на древнaта тракийска Библия Бесика

besikaaРазкрита е древната тракийска Библия Бесика, която науката считаше за безвъзвратно

Прочетете още...
 
Откриха столицата на тракийското племе одриси в Средна гора, търсена от 130 години!

kozaУчени археолози водени от доц. Иван Христов откриха столица на одрисите 

Прочетете още...
 
Небето помни. Бог вижда - електронна книга/Славяни, българи, протобългари или траки?

ОКОЕтногенезис и създадени култури от протобългарите

Прочетете още...
 
Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

etruskiТочно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

Прочетете още...
 
Доц. д-р Георги Нехризов: Древната келтска столица Тиле е открита край град Николаево

the-eagle-movie1Някога в древността на територията на България са живели келти и са имали свое

Прочетете още...
 
Готи и Гети - германци или траки? Историята, която не познаваме - унищожението

aethicus"Всеки народ се идентифицира със своята история, с приноса си към културата на човечеството, и

Прочетете още...
 
Неудобните исторически истини - древните български царства в днешна Турция/ Част I

BULGAR DAGH 1Малко хора знаят, че на територията на Мала Азия - стара българска земя, завладяна

Прочетете още...
 
Неудобните исторически истини - древните български царства в днешна Турция/ Част II

BULGAR DAGH ankaraКой основа Анкара и какъв е произходът на част от българското население, което днес

Прочетете още...
 
Банер

Влиянието на футболa върху концентрацията и вниманието при децата от школата на „Marevstars”

„С талант стигаш до вратата, но характерът е онова, което те прекарва през нея“ Джон Уудън, един от ...

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността или запълване на празнота

Отдавна в глобализирано развитите икономики не се произвеждат стоки, а потребности и желания за прит...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите ду...

Народът, който покори света и написа историята на цивилизациите/ "Живата вода" на българите/ Част II

... и бързо ще да се е разнесла чудната новина за удивителното дете, докоснато сякаш свише

Сензацията на XXI век ще бъде древната история на България! Златната цивилизация

Преди 7 000 хиляди години назад във времето, в периода много  преди възникването на

Българите, които управляваха свещения Рим и римската империя сътвориха световната история

Римската империя, която управляваше света! Историята й започва преди около

  • Влиянието на футболa върху концентрацията и вниманието при децата от школата на „Marevstars”

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността или запълване на празнота

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Народът, който покори света и написа историята на цивилизациите/ "Живата вода" на българите/ Част II

  • Сензацията на XXI век ще бъде древната история на България! Златната цивилизация

  • Българите, които управляваха свещения Рим и римската империя сътвориха световната история

filmi03Екшън филмите винаги са се надпреварвали.

Каскадите и ефектите стават по-големи, по-шумни и по-глупави. Няма време за реализъм, когато са заети да ни показват как Вин Дизел врязва кола във влак, докато и двете избухват едновременно. Понякога обаче истинският живот наистина прилича на филм на Майкъл Бей, само минус роботите (обикновено). Затова сме виждали неща като…


1. Надпревара с лавина

filmi01
Това е една от онези сцени, които са прекалено глупави за филм с Джеймс Бонд: Нашият герой се спуска със ски или сноуборд по планината, докато зад него се свлича лавина. Това, което не е било подходящо за Бонд, обаче не е било толкова нелепо за Вин Дизел в „Трите Хикса“ (xXx), Call of Duty: Black Ops или анимацията „Истината за Червената шапчица“ (Hoodwinked). Да, толкова е нелепо, че два от трите ни примера са анимационно филмче и видео игра. Другият е Вин Дизел.


В действителност:


Матиас Гирауд и Стефан Лауде са опитни скиори, свикнали да се спускат от планинските върхове. Но в любовта към ските им липсвало едно: достатъчно опасност. Точно така, те активно започнали да си търсят лавина, с която да се състезават. След като най-после открили такава, пуснали камерите и се спуснали към онова, което за повечето е ужасяваща смърт.
В началото на клипа всичко изглежда нормално. Тогава след около минута Матиас скача от скала и отваря парашута си. Едва след това обръщат камерата за голямото разкритие: Огромна лавина ги е преследвала по целия път.
Ако ви се струва, че тази лавина е доста близо, прави сте. Тя всъщност настига Матиас до ръба, което означава, че е била на секунди от това да го погребе под тонове сняг. Сняг, от който той нарочно е искал да бяга заради адреналина. Никакви компютърни ефекти.

 

 


2. Въздушна битка в каньон

filmi02
Лесно е да наречем нереално всичко, което се случва в „Денят на независимостта“ (Independence Day). В момента, когато видяхме Джеф Голдблум да хаква извънземен космически кораб с лаптоп от 1995 г., знаехме, че целта не е реализма. Има обаче една сцена по-нелепа и от тази.
В първата битка между извънземните и американските въздушни сили всеки изтребител е унищожен, с изключение на този на Уил Смит, понеже той прави нещо, което никой пилот не бива да прави: Пренася дуела в един каньон. Докато извънземният кораб го преследва, той избягва скалите на сантиметри разстояние, докато накрая извънземният не се разбива. Излишно е да казваме, че летенето с истински самолет в такава ситуация си е смъртна присъда, дори когато не ви гонят извънземни.


В действителност:


На 13 ноември 1966 г. израелският пилот Ран Ронен изпълнява мисия с трима други пилоти с цел пресрещането на вражески сирийски самолет, който е обстрелвал израелските войски. Когато пристигнали обаче, те открили осем сирийски изтребители. Без да им пука, че са два пъти по-малко, започнали боен балет и въздушни маневри.
Двете страни се оказали толкова добри, че след няколко минути все още нямало никой свален. Останалите трима израелски пилота избягали, но Ронен още не бил приключил. Той бързо отделил един от враговете - Мувак Салти, и го преследвал в истински каньон.
Сирийските пилоти се тренират от Кралските въздушни сили, така че Салти се оказал достоен противник за Ронен, докато двамата минавали през каньона, умело избягвайки скалите и същевременно се опитвали да се убият.
Накрая Салти допуснал грешка и Ронен успял да го свали. На всичкото отгоре го направил без да разбие своя самолет, така че е една идея по-корав от Уил Смит.

 

 


3. Няколко пирата крадат огромен кораб

filmi03
В „Карибски пирати: Проклятието на Черната перла“ (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl), капитан Джак Спароу се оказва в ситуация без кораб, след като първият му получава пробойна. След гордо акостиране в пристанището, яхнал мачтата си, Спароу хвърля око на малък, но бърз британски кораб, наречен HMS Interceptor. С помощта на един ковач той успява да открадне кораба. Как? Като измамва властите със сложна схема, включваща преструване, че краде друг кораб, след което се прехвърля на HMS, докато всички останали го търсят на първия кораб.
Това е от онези неща, които се случват във филмчетата с Бъгс Бъни, където всеки лош герой е наивен глупак. Задигането на истински кораб, струващ милиони долари, само с един или двама души на разположение е малко пресилено и звучи измислено.


В действителност:


Всичко гореспоменато е само в случай, че не сте Макс Хардбергър. И не говорим само за един инцидент с кражбата на кораб чрез заблуда. Харбергър, бивш гимназиален учител, си е изградил кариера с кражба на кораби. Не само малки яхти, но и истински, гигантски плавателни съдове. През кариерата си на супер пират Хардбергър е откраднал над 10 кораба от пристанища по целия свят за своите клиенти. Корабните компании имат проблеми с чужди страни, които използват дупки в договорите или подправени документи, за да блокират кораби в пристанищата си. Тогава те се обръщат към Хардбергър (понеже очевидно той е единственият достатъчно луд човек в света, за да се занимава с това), за да им върне корабите. Схемите му обикновено са от откачени по-откачени.
Като онзи път в Хаити, когато наел вуду жрец да изплаши пазачите, като платил на човека 100 долара да заплаши, че ще ги прокълне, ако извикат помощ, докато Хардбергър и хората му задигали кораба. Друг път в Гърция той просто изчакал до празниците и изпратил няколко каси алкохол на бреговата охрана, която пазела пристанището. Когато отплавал, никой не бил в състояние да го спре.
Провалял ли се е някога? Не, дори когато бойни кораби са го преследвали. Как е успял да се измъкне? Като е отплавал право в буря, за да не могат да го видят на радарите.

 

 


4. Разбиване във вражеския кораб

filmi04
Ако сте в пострадал кораб над водата, под водата или в космоса, последният ви акт на отчаяние е да го разбиете във врага. Това е един от онези героични и забележителни жестове на саможертва, които са идеални за големия екран, но не и за реалния свят.
Когато става въпрос за космически кораби, това се случва по веднъж във всеки филм – „Старт Трек“ (Star Trek), Прометей (Prometheus) и др.


В действителност:


Много по-откачено е, отколкото сте виждали във филмите. USS Borie, с командир лейтенант Чарлз Хъчинс, бил застаряващ разрушител от времето на Първата световна война. Въпреки това корабът бил на активна служба през Втората световна война и участвал в Битката за Атлантическия океан.
На 1 ноември 1943 г. Borie и екипажът му се озовали в битка срещу немската подводница U-405. Хъчинс небрежно наредил да пуснат дълбочинни снаряди, принуждавайки подводницата да изплува. Тогава започнало забавлението. Оказало се, че U-405 била специална подводница, която разполагала с доста оръдия за открит бой. Била достатъчно добре въоръжена, че да посмее да се опълчи на разрушителя. В продължение на час двата морски съда стреляли един срещу друг, снаряд след снаряд, обида след обида. След като и двата били повредени, Хъчинс решил да мине на следващото ниво и дал заповед за пълна газ. USS Borie се врязал право в U-405 с 25 възела, прорязвайки подводницата на две и засядайки в нея – като сиамски близнаци.
Сега двата екипажа били достатъчно близо, че да плюят един на друг, така че нелепата ситуация не била приключила. Капитаните решили да продължат боя и понеже оръдията на кораба не можели да се извъртят достатъчно, за да ударят подводницата, екипажът започнал да хвърля по германците каквото му попадне. Десет минути между двата екипажа прелитали празни кутии, ножове и огньове. Накрая двата съда били разделени, докато потъвали, като американците били спасени малко след това. Предполагаме, това ги прави победители.

 

 


5. Нелепите геройства на Рейф и Дани в “Пърл Харбър”

filmi05
Добре, един момент. След като се подиграхме с Майкъл Бей в началото на статията, ще се окаже, че една особено нелепа сцена от негов филм всъщност се е случила? Да. И то почти като във филма.
В „Пърл Харбър“ (Pearl Harbor) Дани и Рейф прекарват вечерта на 6 декември в бар, където се напиват и заспиват до сутринта. На следващия ден са събудени от това, което помислили за тренировка на военните, но всъщност бил звука от японските самолети, които взривявали пристанището. Бързо осъзнавайки какво се случва, двамата нареждат да заредят самолетите им. След това скачат в една кола и препускат с пълна газ през летището, бивайки обстрелвани от японците през цялото време, понеже все пак говорим за филм на Майкъл Бей. Щом стигат до самолетите, двамата бързо излитат (без разрешение), докато летището е под атака. Във въздуха продължават да показват колко са здрави, като свалят наред японски самолети, след което се приземяват.


В действителност:


Цялата история е вярна, почти до последната буква. С изключение на това, че в истинския живот имената им са били Джордж Уелч и Кенет Тейлър. След като на 6 декември се напили и се забавлявали в бара, двамата мъже заспали. На следващия ден са събудени от това, което помислили за тренировка на военните, но всъщност бил звука от японските самолети, които взривявали базата. Бързо осъзнавайки, че не искат да седят и да бездействат, те се обадили до малко летище и поръчали да им заредят два самолета. Тогава скочили в колата и препуснали с пълна газ през летището. И наистина ги обстрелвали от въздуха, точно като във филма.
Щом пристигнали до самолетите, те бързо излетели без разрешение. От там се насочили прави към японските самолети, нищо че били превъзхождани числото 175 към 1. След като свалили няколко самолета, двамата се приземили да презаредят, но им било наредено да не излитат пак, защото висшестоящите се опасявали, че това е чисто самоубийство. Когато втората вълна японски самолети дошла, командирите се скрили, а Уелч и Тейлър излетели, минавайки през тревата. Също като във филма.
В края на деня двамата били свалили към 6 японски самолета и се приземили, за да бъдат смъмрени, че не са направили нищо от офицер, който изобщо не знаел какво били направили току-що.
avenue.bg

 

 

 

ydara.com използва "бисквитки", за да улесни Вашето сърфиране и да Ви покаже съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. Виж повече! To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information

Търсене/ Search

Глобус

Да се завърнеш в бащината къща......понякога и в спомените си

Вървя по брега на морето... след мен остават само стъпките ми...

Прочетете още...
 
Скъпи Дядо Коледа, щом казват, че изпълняваш всичките ни желания..............

marb2 1Застудя и зафуча по българските земи. Небето оловно се начумери. Врабците зиморничаво

Прочетете още...
 
Образованието по испански... и там има недоволни/ част II

marb3В Марбея и околовръст има една очевадна закономерност, за която почти не се

Прочетете още...
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
 
Проверете какво биха казали за вашия характер графолозите/ Тест

testАнализът на почерка може да даде ценен съвет на следователя, психолога или

Прочетете още...
 
Начин да опознаеш детето си/ Рисувателен психологичен тест

previewДвата основни рисувателни теста „Рисунка на човек“ за интелектуална и

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

ydara.com използва "бисквитки", за да улесни Вашето сърфиране и да Ви покаже съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. Виж повече! To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information