Архив

< Юни 2013 >
П В С Ч П С Н
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Българска история

Заговорът против България/ Сакралната мисия на новите богомили.Революция в Европа?

bul nadpic"По времето, когато Боян Мага започна своята дейност, както дворецът, така и

Прочетете още...
 
Съвършено секретно: Тайните учения, послания и мистерии на българските богомили

BO1През 1245 година, само година след превземането на последната и най-свята богомилска  крепост

Прочетете още...
 
Това за което учебниците по история мълчат - Световната мисия на Българската ерес

Разпространение на Богомилството. ВЕЛИКАТА ЕРЕСЕдва ли има религиозно учение, което да се представя в толкова деформиран вид, както е

Прочетете още...
 
Предсказания за България от Петър Осоговеца, доростолски епископ и богомилски жрец

bogomili malkaПетър Осоговски е Доростолски епископ през Х век, неговата църква е била в днешна

Прочетете още...
 
Тенгрианството, древните маги, богомилите и кам-бояните жреците на Тангра

magic1Главна задача за окултизма станало проникновението и познанието за съкровенните тайни

Прочетете още...
 
Знаменателните водачи на съвършените богомили

B1Рецепта за съвършенство няма, обичат да казват мъдрите побелели глави, независимо коя е

Прочетете още...
 
Астрологичната символика и зодиите в богомилиското учение

BOGOMЧаст от презентацията на доклада на Радислав Кондаков, на Четвърта национална

Прочетете още...
 
Богомилската музика,трубадурите и романите за Светия граал

troubadour2xТе пееха за Сватбата на Царския Син.

Прочетете още...
 

Популярно

Откриха столицата на тракийското племе одриси в Средна гора, търсена от 130 години!

Учени археолози водени от доц. Иван Христов откриха столица на одрисите 

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

01 1Днес, кари амичи (мили приятели), ще прекосим Италия. Италия, белла Италия!!!

Прекрасна, страстна, носталгична. Спомняте ли си песните на Джани Моранди? На Рита Павоне, Джилиола Чинкуети, Никола ди Бари, Адамо? Не може да сте забравили бунтарските филми на Фелини, Виторио де Сика, Висконти, Роселини... Италия е нещо специално. Италия, романтика и02 1 магия! Не може току-така, хайдеее, да огледаме оттук-оттам и чао!

 

Готови ли сте за пътешествието? Хванете здраво кормилото, че тук под 130/140 км в час е обидно за перфектните им магистрали. Е, все пак сме в страната на „Ферари“, „Алфа ромео“, че и „Мазерати“. Пуснете си Dio, Come Ti Amo („Боже, колко те обичам“) на Модуньо или за да сме по-актуални - Parla piu piano („Говори по-бавно“) на Джани Моранди от филма „Кръстника“. А може и варианта с мандолините на Енио Мориконе и Нино Рота или най-добре да послушаме гениалния Челентано и „Синът на болката“, преплетено с българското фолклорно изпълнение „Брала мома ружа цвете“. Но може и нещо по-леко, нещо, което да ви напомни романтичните Златни пясъци от 70-те и 80-те години и долитащия иззад всеки ъгъл дъх на море, любов и италианска музика... и да потегляме...


Пътуваме вече трети ден. Зад гърба ни остава добродушната и охолна Австрия. Отпред - Италия. Край нас прелитат животи, съдби и история. Сменят се морета, къщи, поля, появяват се нови различни очертания на планини и хребети... Показват се и се скриват парченца от Европа.marb4 1 Болезнено красива за тези, които я виждат за първи път и още по-щастливо възхитителна, когато се завърнат отново по земите й на запад от Дунава. Ако случайно, докато пътуваш, си проспал някое местенце и се чудиш още замаян от съня къде ли си... Погледни веднага по пътя си и ако не видиш ни дупка, ни кръгово недоразумение, ни шосе сякаш построено от 5-годишния ти син, но съзреш окосена трева, ярки лампи и светеща маркировка на пътя, плюй си в пазвата, не си на нашенски път. На която и чужда територия да налетиш обаче, всички те имат едно общо, носещо се спотаено из въздуха като скъп френски парфюм, неуловим и опияняващ, като свободата, подобно щастието.

 


Сигурно сте забелязали, че първото нещо, което регистрирам нахлувайки в една страна саmarb1 1 пътищата и селата й. Това е така, защото пътят е този, който ни води в Европа, а селото което носи благоденствието на хората и докато не изгладим и регулираме добре пътните си връзки, и комуникацията ни с цивилизования свят ще е сбъркана, а без селото ще продължаваме да протягаме ръка за милостиня.Смрачава се. Шосетата бавно опустяват. Само далеч на хоризонта блестят окъпани в светлина и спокойствие чуждоземните градове. Флоренция, Болоня, Рим, Милано, Генуа, Неапол... старинно пищни, окъпани в бонгондия и жасмин, злато мрамор, легенди и могъщество.

 

Ако имате малко повече пари в излишък, във Венеция се качете на гондола и минете под моста на въздишките, по който минавали осъдените на смърт по пътя си към гилотината и може би ще чуете въздишките на самия Казанова, който обаче успял да избегне обезглавяването. Във Флоренция се вдъхновете от неземното могъщество и величие пред склупторите на Микеланджело, творенията на Леонардо да Винчи, Ботичели, Тициан, Джото, Рафаело, Рубенс, стенописите на Мазачо и Мазолино, размишлявайте на гробовете на Данте, Галилей, Микеланджело, Макиавели, Росини... Непременно помислете дали пък няма да сте вие тези, които ще измислят начин да изправят 800-годишния символ на Италия - Кулата в Пиза, но дори и да не успеете и дори да се изгубите, няма страшно. Всички пътища водят до Рим. Достигнали Вечния град (не може да отидеш в Рим и да не видиш папата) и Ватикана, пред Колизуема, близо до двореца на Нерон, замълчете и със сигурност ще чуете стоновете наmarb2 1 умиращите гладиатори, молещи за милост весталките. А някъде там из пътищата до вас ще достигне дрънкането на оръжия и проблясъка на щитовете на смразяващите римски легиони. Задължително е да се види и Капри и да разберете защо му слагат „О“ отпред. О, Капри!Оставям ви да разгледате плажовете и малките вкусни италиански ресторантчета, а ние поемаме към Геноа и стадиона „Луиджи Ферарис“, именуван в чест на бившия капитан на тима, загинал по времето на Първата световна война.

 

Ще го разгледаме с Тодор Марев, който през далечната 1974 г. с българския национален отбор направил зрелищното 0:0 на екс световните италиански национали от Мексико. С легендарния Дино Джоф, който е в десятката за най-добър вратар на всички времена, с Антониони, Киаруджи, Бонинсеня... Все пак в Мексико италианците се класират втори след голове на Пеле (едно от най-красивите изпълнения на световни първенства), Жаирзиньо, Жерсон и Карлос Алберто. Тошко си спомня, че започнал мача с думите на Георги Василев: „Най-великите са, но и те са хора“. Та равенството с комунистическия тим, начело с легендарно далновидния 01 1Стоян Орманджиев, бил толкова неочакван и труден за италианците, че всички вестници и телевизии обсипали българския тим със суперлативи и овации.

 

Едва дочакала края на мача, в българската съблекалня нахлува група от бодигардове, обградила възрастен беловлас мъж с позлатено бастунче и няколко други marb3 1придружители. Търсят Тодор Марев и Исакидис. Искат да ги вземат в „Милан“. Питат какви условия имат българските играчи. Казват, че парите не са проблем.

 

Тошко, тогава току-що навършил 20 години, разказва: „Ами излизам от банята гол, с една хавлия на кръста. Всички вперили поглед в мен и чакат отговор. Аз още изживяващ битката и двубоите с Антониони и Бонинсеня, Киаруджи, горд, че не им позволихме да бележат гол, че това равенство на техен терен си е направо победа, изобщо не искам и да чуя за предателство към България. Напротив, ако имаше едно знаме, щях да го развявам до завръщането ми в родината. Исакидис също. Такива бяха времената. Така бяхме възпитани. Родината над всичко. Парите нямаха значение. Отказахме.

 

Дали беше случайно или не, но след това ни викаха в няколко телевизии, давахме интервюта, бяхме герои, всички вестници на цели страници публикуваха снимки и коментари“.Но да не се отплесваме, че път ни чака, а и Барселона, а за футбола, за легендарните български състезатели и треньори през онези години някой ден самият Тодор Марев ще разкаже.Това за днес. Зад нас остава Италия. Прекрасна като стенопис на Микеланджело и Да Винчи. Трудно ще я разкажеш. Трябва да я видиш, да я усетиш, да се стаиш в атмосферата й да вкусиш от пиците и спагетите й, да отпиеш от виното й... за да се върнеш.

Милена Марева
за вестник “Народно дело“
3/ 4 март 2012г.

 

 

 

 

 


Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com