Архив

< Ноември 2010 >
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Българска история

Разкрита е тайната на древнaта тракийска Библия Бесика

besikaaРазкрита е древната тракийска Библия Бесика, която науката считаше за безвъзвратно

Прочетете още...
 
Откриха столицата на тракийското племе одриси в Средна гора, търсена от 130 години!

kozaУчени археолози водени от доц. Иван Христов откриха столица на одрисите 

Прочетете още...
 
Небето помни. Бог вижда - електронна книга/Славяни, българи, протобългари или траки?

ОКОЕтногенезис и създадени култури от протобългарите

Прочетете още...
 
Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

etruskiТочно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

Прочетете още...
 
Доц. д-р Георги Нехризов: Древната келтска столица Тиле е открита край град Николаево

the-eagle-movie1Някога в древността на територията на България са живели келти и са имали свое

Прочетете още...
 
Готи и Гети - германци или траки? Историята, която не познаваме - унищожението

aethicus"Всеки народ се идентифицира със своята история, с приноса си към културата на човечеството, и

Прочетете още...
 
Неудобните исторически истини - древните български царства в днешна Турция/ Част I

BULGAR DAGH 1Малко хора знаят, че на територията на Мала Азия - стара българска земя, завладяна

Прочетете още...
 
Неудобните исторически истини - древните български царства в днешна Турция/ Част II

BULGAR DAGH ankaraКой основа Анкара и какъв е произходът на част от българското население, което днес

Прочетете още...
 
Банер

Популярно

Ариян Бейкър за списание "Тайм": В земите на древното царство Балхара

Роланд Бесенвал (на снимката вдясно, в центъра на Балх) е истински факир. С няколко думи

Прочетете още...

Влиянието на футболa върху концентрацията и вниманието при децата от школата на „Marevstars”

„С талант стигаш до вратата, но характерът е онова, което те прекарва през нея“ Джон Уудън, един от ...

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността или запълване на празнота

Отдавна в глобализирано развитите икономики не се произвеждат стоки, а потребности и желания за прит...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите ду...

Народът, който покори света и написа историята на цивилизациите/ "Живата вода" на българите/ Част II

... и бързо ще да се е разнесла чудната новина за удивителното дете, докоснато сякаш свише

Сензацията на XXI век ще бъде древната история на България! Златната цивилизация

Преди 7 000 хиляди години назад във времето, в периода много  преди възникването на

Българите, които управляваха свещения Рим и римската империя сътвориха световната история

Римската империя, която управляваше света! Историята й започва преди около

  • Влиянието на футболa върху концентрацията и вниманието при децата от школата на „Marevstars”

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността или запълване на празнота

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Народът, който покори света и написа историята на цивилизациите/ "Живата вода" на българите/ Част II

  • Сензацията на XXI век ще бъде древната история на България! Златната цивилизация

  • Българите, които управляваха свещения Рим и римската империя сътвориха световната история

159-74Антрополози от френския Институт за доисторическата епоха и за геология на 

четвъртичния период при университета в Бордо са открили в българската пещера "Козарника" рисунки и знаци, датирани отпреди 1,2-1,6 млн. години. Това е най-древният паметник на символното мислене, проявено от човека и регистрирано където и да било по света. Рисунките и знаците са нанесени върху кост от неизвестен бозайник.

 

Сензационното предизвиква нееднозначна реакция сред учените. Според някои експерти, по това време в нашите земи са живели представители на предчовешкия хоминид питекантропос, който не е бил способен на символно мислене. До него дорасъл едва Homo Sapiens преди няколко десетки хиляди години.

Други специалисти са на мнение, че артистичните способности и умението да се разсъждава чрез символи има значително по-дълга предистория, отколкото се е предполагало доскоро. Става въпрос за твърде радикална еволюционна крачка, каквато не може да бъде направена в толкова съкратен срок, смятат те.

Досегашните разкопки в пещерата Козарника регистрират човешко присъствие в нея през последните 1 600 000 години, тази датировка беше направена с надлежни научни методи преди да се стигне до най-старите археологически пластове. Северозападна България крие още много тайни от дълбоката древност на човечеството.

Един от най-интересните проблеми в европейската археологическа наука е кога за пърипът стъпва човешки крак на нашия континент. С този най-ранен период от развитието на човешкия вид се занимава палеолитът. 


След намерените рисунки и останки на човек в пещера, край “Козарника”  може категорично да се твърди, че населяването на Европа започва през днешните български земи.

Според мнението на учените, занимаващи се с тази проблематика, досега се посочваха два възможни пътища, по които това е могло да стане – през Гибралтар, респективно южна Испания, или през Дарданелите – Балканския полуостров.

В "Козарника" се извършват археологически разкопки от 1996 г. Те разкриват къснопалеолитна 159-74култура от 37-34 хилядолетие пр.н.е., която значително се различава от нейните съвременни находки в "Темната дупка" и "Бачо Киро", показвайки сходства с култури, разпространени в Западна Европа хилядолетия по-късно.

Пещерата е обитавана през средния палеолит, но най-голямо значение имат най-долните пластове, датирани на възраст отпреди 1,4 милиона години. В тях е открит зъб на представител на рода Homo, може би Homo erectus, а това е най-старото сведение за присъствие на хора в Европа.

Ръководителят на екипа ст.н.с. Николай Сираков, заедно със Стефанка Иванова, Свобода Сиракова и французина д-р Жан Люк Гуадели, вече 15 години всяко лято изследват пещерата и изучават нейната палеонтология и геология. Разкопките в "Козарника", в които участват и студенти от Нов български университет, ще продължат до средата на август.

Всъщност пещерата край гара Орешец отдавна е известна на специалистите, които не за пръв път се натъкват на уникални находки там. "Открити са най-ранни следи от присъствието на човек на европейския континент - отпреди повече от милион и четиристотин хиляди, дори милион и шестстотин хиляди години", обясни Николай Сираков.

В Европа са познати още десетина подобни обекта, в които са открити следи от праисторическиkozarnika12 човеци, но учените са категорични, че тъкмо по българските земи са живели първите хора на континента.

За това, какво ни дават най-новите изследвания в тази област, разказват Николай Сираков, ст. н. с. в НАИМ при БАН и г-жа Ана Матеос от университета в Саламанка, Испания.

“Възникването на човека, от антропологическа гледна точка, отделянето му от останалите представители на животинския свят и, от друга страна, създаването на култура, това е палеолитът - казва г-н Сираков. - Находките не са толкова атрактивни както в по-късните периоди, обаче имат друго значение, защото бележат много важни моменти във възникването на човешката култура и в нейното развитие по-нататък, за да се стигне до златните съкровища и т.н.”

През последните 10 години се проучва пещера в Северозападна България, Белоградчишко. В карста са открити находки от всички периоди на палеолита - ранен, среден, късен. Те имат голям принос при разрешаването на въпроси, които са не само от локално или регионално значение, т. е. само за България или само за Балканите.

Те имат европейско значение. Първият въпрос е: кога се появява животното човек, човекът като такъв на нашия континент?

Според данните, с които разполагаме в днешно време, първите му представители възникват в thumb 400x300 53050Африка. Това става някъде преди около 3-4 милиона години. Преди около 2 милиона години започва разселването от Африка към други континенти, но първоначално преди всичко в Евразия, а по-късно и в другите континенти. Като европейци ни интересува кога става това? Г-н Сираков продължава:

“Доскоро се смяташе, че това става някъде преди около 600-700, до 800 хиляди години, най-рано в Южна Европа и преди всичко в Испания. В Южна Испания, в един район в Андалусия, това е районът Орсе, където има данни за отпреди около милион и 100 хиляди години, и в Северна Испания, в района, известен с названието Атапуерка, където датите са около 600-800 хиляди години.”

Праисторикът от Саламанка – Ана Матеос, датира човешкото присъствие в Испания според данните на изследванията, извършени от техните учени:

“В пещерата Атапуерка (близо до град Бургос, северна Испания) има свидетелства и човешки останки отпреди милион и 100 хиляди години. В южна Испания, в планинския район Гуадикс-Баса, в склона Леон и в залежите Орсе има артефакти на милион и 200 хиляди години, което доказва, че зоната е била населена. Има теория, според която България и Балканският полуостров са вратите, през които първобитните хора са преминали от Африка и са населили Евразия. Може би България е най-логичната посока, през която са проникнали към Западна Европа, Иберийския п-ов и към Азия – Китай и Индия.”

Според занимаващите се с периода в България, има твърди, неоспорими доказателства, които img 1046след доста дълъг дебат са приети от международната колегия – данни за човешко присъствие отпреди около милион и 600 хиляди години, а вероятно и по-ранно, което се доказва със сечивата изработени от кремък, от камък, а също така и от кост.


Този първобитен човек е разновидност на хомо еректус или на хомо ергастер – първите, най-ранните представители на рода хомо в еволюционната стълбица на развитието на нашия вид. Тези данни показват, че заселването на нашия континент със сигурност минава през Балканите.

Най-ранните следи от човешко присъствие на континента са открити в един ловен лагер в пещера в България (“Козарника”), който датира именно от този период – милион и шестотин – преди милион и четиристотин хиляди години.

“Имаме последователност от ловни лагери – един върху друг, - допълва Николай Сираков. - Най-ранните се намират на дълбочина 9,5 метра от сегшната повърхност на пещерата и нагоре в тази последователност има след това смяна на този човек след неколкостотин хиляди години.

Откриваме го през следващия период на средния палеолит с един известен представител, малко по-късен – т. нар. неандерталец – хомо неандерталензис”.

Действието се развива преди около 200 хиляди години, продължава до около 40 хиляди години, където има пластове от късния палеолит. Те са интересни с това, че за пръв път в тях има данни за появата на съвременния тип човек или модерния човек, когото антрополозите наричат “хомо сапиенс” – разумен човек.

Хомо сапиенс сапиенс, два пъти се повтаря, за да бъде различаван от предшествалите го по-архаични форми. От антропологическа гледна точка или от гледна точка на анатомията, физиологията, неврологията този човек не се различава от нас. Има същите интелектуални способности, капацитет, възможности.

Тези отдалечени във времето векове, които изследователите на палеолита отчитат в милиони и стотин хиляди години, се оказват изключително интересни. Това е зората на човешката цивилизация на нашия континент и всяка находка предизвиква огромен интерес.


Колко са обектите в България от този най-древен период в развитието на човека в Европа?

От старокаменната епоха те са стотици. По-известните са пещерата “Темната дупка”, при с. img 1045Карлуково, пещерата “Бачо Киро” до Дряновския манастир, още няколко пещери. Регистрирани обекти има в Родопите – на открито. Но повечето проучвани обекти са в пещери. Пластовете там са запазени поради това, че са на закрито и не са понесли тези ерозионни процеси, които предизвикват тяхното разрушаване.

Всичко известно за палеолита у нас навежда на мисълта, че са много хората, които се интересуват и работят в тази област. Оказва се, че постиженията на праисториците се дължат на малка група от НАИМ при БАН.
“Има малко хора, които се занимават с това.- отбелязва г-н Сираков. В момента сме пет души в цялата страна, докато в други страни има доста повече специалисти. Да вземем за пример Испания, където има много важни находки и находища. Там има неколкостотин души, които се занимават с този период.”

Както казва г-жа Матеос, само за един от техните обекти – Атапуерка, през 1975 г. Емилиано Агире сформира един мулти-дисциплинарен екип от млади учени, които да дадат тласък на испанската наука на международно ниво.

През 1990 година се създава големият социален и културен проект, наречен “Атапуерка”.
И все пак, какъв е отговорът на въпроса: през Испания или през България видът хомо завладява Европа?

В Испания има много добри находища, но и най-ранните не са толкова ранни, колкото е това в пещерата “Козарника” в България. Една от причините е, че Гибралтарският пролив е бил много труден за преминаване. Много по-дълбок, с много силно течение между вътрешното море и океана. И втора причина - няма аргументи, няма данни от юг, т. е. днешно Мароко, които да регистрират материално-то присъствие на палеолитния човек.

На този етап от проучванията може категорично да се твърди, че населяването на Евразия започва през днешните български земи.

Една друга находка обаче може отново да преобърне всички теории за произхода и разселването на човешката раса - "Открит у нас зъб на 7 млн. г. променя теорията за произхода на човека" и "Германски учени - прародината на човечеството може да е България"

www.ydara.com

Използвана литература:

Дориян Александров/http://doktora757.blog.bg/history/

http://www.segabg.com

 Снимки:
http://severozapazenabg.com

Във Враца показват първият европеец по нашите земи


Най-старият скелет на човек от европейската раса влезе като експонат във Врачанския hristo evropeecисторически музей. Находката е на близо 8 хиляди години и е отлично запазена заедно с гробните дарове в гипсово корито. Така музеят във Враца е единственият у нас, в който посетителите могат да видят човешки останки от каменната ера.


Най-новият експонат е наречен от археолозите с библейското име „Христо” и е с половин век по-стар от експонираната в съседство праисторическа жена, известна като „Тодорка”. Антрополозите доказаха, че тя е от средоземноморската раса, а той е първият европеец по нашите земи.


Георги Ганецовски, археолог:
- Двете антропологични групи, на средиземноморците и на протоевропеидите, значително по-рано са се смесили и са влезли в контакт една с друга без никакви сблъсъци.


Находката от каменната ера привлича вниманието на много посетители.

Млад мъж:
- Като с машината на времето. Човек настръхва като ги вижда тези неща.

Малко момче:
- Да виждаш скелет на 8 хиляди години, страшничко е, чудя се как не се е изпепелил.

Възрастта на скелетите е определена както с метода на радиовъглеродния анализ, така и по даровете, които са били положени в гробовете им преди 80 века.
www.bnt.bg/bg/newsПоследната находка, открита при археологически разкопки край врачанското село Оходен от екипа на архeолога Георги Ганецовски, успешно бе преместена в Регионалния исторически музей във Враца.

Скелетът, именуван Христо, е на мъж на около 35 години, с височина 165см, принадлежащ към протоевропеидна раса.

Той беше открит в средата на юни при подновяване на разкопките в местността "Валога" край селото. Това е четвъртият открит скелет в рамките на древното селище, датиран на 8000 години и първият мъжки индивид.

"Откриваме непозната до момента праисторическа култура за Северозападна България, чийто паралели се намират на територията на днешна Сърбия по долината на река Морава, каза Георги Ганецовски.

Една от целите на експедицията е да проверим теория за т. нар. Дунавски път на разпространение на първите носителите на производяща икономика".

На археологическия обект се работи от 2004-та година.

Тогава беше открито погребение на жена, наречена Тодорка. Тя се намира в РИМ - Враца, където беше транспортиран и Христо. За изваждането им е използвано гипсово корито.

Операцията по изваждането на едни от най-старите човешки останки в Европа, намерени в с. Оходен, бе осъществена с помощта Министерство на културата, Регионален исторически музей- Враца и Консултантска компания „Ей Си Екс".

"Чухме, че става дума за първия европеец, не знаехме, че са живели в земите на Враца", каза за Дарик един от спонсорите Иван Стаматов. "Решихме да помогнем. Участвали сме във възстановяването и на други национални обекти, между които е Александровската гробница", допълни той.

Теглото на скелета с гипсовото корито е около 350 кг. Конструкцията бе пренесена до музея, img 1029където предстои да бъде обработена и подложена на анализи. Освен радиовъглеродния анализ, ще бъде направен и ДНК - анализ. "Вече имаме четири индивида и ще трябва в името на науката да жертваме по един техен зъб за теста", каза доволният от успешното транспортиране на Христо археолог Георги Ганецовски.

На въпроса как се чувства, той отговори: "Притеснен, защото усещам, че нарушавам покой".

Христо вече е във Врачанския музей и след като бъде анализиран, като всяка звезда ще бъде подготвен за голямата публика.

Археологическите разкопки ще бъдат продължени до края на месец юли.
www.dariknews.bg

 

Мнение от форума:

Владимир Помаков e писал за палеоаррхеологическа експедиция и за находките и за датирането им във Франция.

Стефанка Иванова я познавам лично, но не съм имал възможност да разговарям с нея за тая експедиция. Винаги използвам тая история като аргумент срещу натрапваното на пропагандата за монофокално възникване на човека - в една точка от Зечмята и в един момент от времето.

Това за мен е пълна полюция и перверзия! И то първоначалната възраст беше лансирана (мисля чрез "Нашънъл джиографик") като 70000 години!

И когато им написах едно писмо упоменавайки "Козарника" възрастта на възникването на днешния човек нарастна на 200 000 години! 1.5 милиона години е 15000 века! А последният ледников период (с редуващи се заледявания и затопляния) започва преди 1 милион години и свършва с последното затопляне преди 10-12 хиляди години!

Значи 5000 века преди това по нашите земи е имало хора! ХОРА! Не маймуни, които таман се изправили на задните крака и тръгнали да обикалят света (на околосветско пътешествие) и пътьом се превръщали в бял, жълт, черен, червен и Бог знае още какъв "човек"! Егати кретенията! А нашият от "Козарника" през това време дялкал някакви символи върху кокали и чакал да дойде маймуната от Африка и да го очовечи...

Подбра и записа М.Боуо
01. 08.2013 година

 


Търсене/ Search

Най-четени

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Психология

Психологически действия и победа над твърдоглавците

STUPID2Когато водите разговор с някого, не почвайте с неща, които ви различават от

Прочетете още...
 
Разберете принципите на случките, събитията и преживяванията

1mnbМного често ние упорито задаваме едни и същи въпроси за едни и същи ситуации на

Прочетете още...
 
Физиогномика - древно китайско учение за характера на човека

face6Физиогномиката е част от китайската философия за живота. Тя се гради на същото древно

Прочетете още...

Тест

Какъв е шансът ти за успех?/ Тест за личностните качества

военноЛесно ли успявате да се харесате на околните? Харесват ли ви те изобщо?

Прочетете още...
 
"Нарисувай човече" Кои са силните и слабите страни на характер ти/Тест

човече 2Съществуват много тестове, в различни области и с различни цели, но най-популярни се

Прочетете още...
 
Древен китайски тест "Мъдрости показват каква личност си"/ Тест

chinaОсвен акупресурата, хартията, компаса, барута, коприната и печатането, Древният Китай

Прочетете още...
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
 
Проверете какво биха казали за вашия характер графолозите/ Тест

testАнализът на почерка може да даде ценен съвет на следователя, психолога или

Прочетете още...
 
Начин да опознаеш детето си/ Рисувателен психологичен тест

previewДвата основни рисувателни теста „Рисунка на човек“ за интелектуална и

Прочетете още...
Банер

Духовност/ Философия

Златните правила на Далай Лама за живот с добра енергия

dala lamaНай-мъдрият сред мъдрите хора на нашето време е формулирал няколко

Прочетете още...

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

ydara.com използва "бисквитки", за да улесни Вашето сърфиране и да Ви покаже съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. Виж повече! To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information