Архив

< Юни 2012 >
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30  

Българска история

Заговорът против България/ Сакралната мисия на новите богомили.Революция в Европа?

bul nadpic"По времето, когато Боян Мага започна своята дейност, както дворецът, така и

Прочетете още...
 
Съвършено секретно: Тайните учения, послания и мистерии на българските богомили

BO1През 1245 година, само година след превземането на последната и най-свята богомилска  крепост

Прочетете още...
 
Това за което учебниците по история мълчат - Световната мисия на Българската ерес

Разпространение на Богомилството. ВЕЛИКАТА ЕРЕСЕдва ли има религиозно учение, което да се представя в толкова деформиран вид, както е

Прочетете още...
 
Предсказания за България от Петър Осоговеца, доростолски епископ и богомилски жрец

bogomili malkaПетър Осоговски е Доростолски епископ през Х век, неговата църква е била в днешна

Прочетете още...
 
Тенгрианството, древните маги, богомилите и кам-бояните жреците на Тангра

magic1Главна задача за окултизма станало проникновението и познанието за съкровенните тайни

Прочетете още...
 
Знаменателните водачи на съвършените богомили

B1Рецепта за съвършенство няма, обичат да казват мъдрите побелели глави, независимо коя е

Прочетете още...
 
Астрологичната символика и зодиите в богомилиското учение

BOGOMЧаст от презентацията на доклада на Радислав Кондаков, на Четвърта национална

Прочетете още...
 
Богомилската музика,трубадурите и романите за Светия граал

troubadour2xТе пееха за Сватбата на Царския Син.

Прочетете още...
 

Популярно

Разкрита е тайната на древнaта тракийска Библия Бесика

Разкрита е древната тракийска Библия Бесика, която науката считаше за безвъзвратно

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Навремето великите държавници са се разписвали в историята и времето

с въздигането на дворци и църкви, днес умните мъже строят грандиозни стадиони и спортни комплекси, с които човешката памет, наречена летописи, ще ги впише завинаги в редовете си. Точно това се е случило със стадион „Сантяго Бернабеу“. Не че в онези гладни и размирни години сеньор Бернабеу се е досещал за това.

 

Да издигне разрушения стадион и да възкреси любимия си отбор го е ръководила силната му любов, всеотдайност и патриотизъм. Все неща, непознати днес за българите под и около 20 години. Неща от нашето минало, за които днес можеш да разказваш, но не и да дадеш пример от съвремието ни.

 


Познавам хора, които не могат да разберат страстта към футбола и изобщо към спорта, за себе си обаче знам - ако не си бил на мач, с трибуни, претъпкани до дупка и с танцуващи и ревящи от възторг и любов хора в името на победата на любимия отбор, не си живял. Така както, ако си спомняте, беше през онези далечни години по българските стадиони...

 


И защото няма вече победи, пълни трибуни и радост по българските стадиони, не защото няма таланти, а защото таланти в България не виреят, ще отидем да видим как по света хората го правят това с талантите, а покрай тях и с печалбите.

Набелязала съм си мача ел класико - така испанците наричат двубоите между вечните съперници „Реал“ Мадрид и „Барселона“. Събота, 10 декември. Идеално. Там сме. Точно сега има и промоция за самолетни билети за 55 евро, но ако си запазите билет месец-два по-рано за нискотарифните полети, цените започват от 40 и малко нагоре евро. Следват билети за мача.

 

Отварям официалния сайт на „Реал“ Мадрид. Тук леко ме заболява глава. Цените започват от 700 лева, и то най-евтините. ВИП ложите са 1800, но не се шашкайте - през април били дори 3300 лева. А, не, това не е за нас. Я да видим как са цените с някой по-слаб съперник? За „Понферадина“ билетите са по 80 лева за трета категория и 140 за ВИП място.... Хм, намерих едни по 36 лева, обаче за „Барса“ - „Леванте“...

 


За да купите от ценните хартийки онлайн, ще трябва задължително да се регистрирате с трите си имена, адрес, домашен телефон, джиесем и имейл. За отчаяните фенове и тези, дето редовно си се шматкат насам-натам до Мадрид, най-добре да се регистрират във фенклуба. За 40 евро годишно ще получат ред привилегии, отстъпки и достъп до специалните каси с намаления за фенове. Цените на билетите не са константа, а варират в зависимост дали са за Шампионската лига, за Примера дивизион или някоя кралска купа, класирането на съперника и в зависимост от сектора.

Преди да влезем обаче в голямата атракция на стадиона - външния остъклен асансьор, за да заемем местата си на най-горната трибуна, ще ви разкажа за още една тайна за успеха на съоръжението. Тайната на тревата му. Всеки начетен футболен фен знае, че тя е най-важната и основна част от едно игрище и подобно на голф терените поддръжката и вида й са в основата на успеха.

 

Тайната на един от най-добрите терени в Европа, с най-модерната дренажна система за отопление в света, се дължи на 20 000 метра тръби, по които тече топла вода. Така е, открили са я. Процесът се активира автоматично, чрез сензори, когато температурата на околната среда падне под 8 градуса. Това подземно парно предпазва тревата от проливни дъждове, слани, сняг и други подобни времеви несъвършенства. Дотолкова тя е важна за един стадион, че след като два месеца не успели да я накарат (някакъв специален сорт, внесен от Словакия), да е вечно зелена и да расте правилно, най-накрая мениджърите на „Реал“ извикали един англичанин – Пол Бурджис, шеф на поддръжката в „Арсенал“. На терена на „Сантяго Бернабеу“ сър-ът реализира свой патент - неговата собствена система за дренаж на терена.

 


Пол разорава и буквално преобръща терена наопаки. Той създава една доста по-мека базична почва, добре подсилена в основата си. Успехът на тази супермодерна дренажна система дава бляскав резултат. Корените започват да растат надолу, теренът придобива по-мека повърхност, като в основата си остава твърда, няма бактерии. В северната част пък, където слънчевата светлина е по-оскъдна той слага специални лампи. Резултатът е къса, мека и влажна тревна повърхност, буквално „зелен килим“ и, както казва великия Моуриньо, точно каквато му е нужна, за да пасне на играта на отбора му. За него пък да не отваряме дума, но ще ви издам какво ми разказа един от скаутите на отбора.

 


Треньорът и неговите асистенти правят индивидуален план за храна и физическа подготовка на всеки футболист на „Реал“, дори и за ваканциите. Програмата е в зависимост дали играчът е повикан за националния отбор или не и включва следното: 12 от 35-те ваканционни дни са на пълен релакс, включително и в храненето, така че могат да си позволят всякакви пиршества. На 13-ия ден се включват крос и 300 коремни преси ежедневно. На 20-ия ден от ваканцията, Моу (както галено го наричат) препоръчва практикуване на различни видове спорт - плуване, баскетбол, тенис.

 

Всичко това съобразено с личната характеристика на мускулатурата на играча, според броя на мачовете и контузиите. Абе все едно подготовка за космонавти. И в средата на юли всички футболисти на „Реал“ Мадрид са повикани за предсезонна подготовка с предварително „написана“ домашна работа и в добра физическа форма. Е, все пак си говорим за извънземно заплатени футболисти.

Нямам никаква идея как се пълни стадион за 80 000 запалянковци, и то на тези цени, и то при тяхната криза, но билетите са свършили. От близката спирка на метрото Bernabeu stadium налазват тълпи запалянковци, всред тях бодро крачат баби, че и дребни дечица, всички с шалчета, шапки, някои с фанелките на „Реал“... Знамена, усмихнати лица, глъч, врява, въздухът вибрира от вувузели, зурли... радостно едно такова, оптимистично, весело...

 

Подобно на онова време, в което и българските стадиони не можеха да поберат всички фенове. Та дори веднъж за малко и мен, съпругата на капитана на „Черно море“, да ме лишат от гледката на мача... Тази история обаче ще оставим за някой друг път, защото се сещам и за за детско-юношеската база на „Реал“ Мадрид. Не база, а цял град, разположен на 1 200 000 кв.м. Най-грандиозният проект за тренировъчна работа с хлапета и юноши. Вероятно затова и детската агресия в Испания е много по-незначителна отколкото при нас. Но за това и как спортът е решение за превенция следващия път.
(Следва)

Милена Марева

3/4 декември 2011
за вестник ''Народно дело''

 

 

 

 

Копирането на материали и снимките без съгласието на редактора е забранено.
Позоваването е задължително

 

 

 


 

 


Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com