Архив

< Януари 2016 >
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

proizhodut na lirata01„Произходът на лирата“ е посланието, с което един британец представя България пред света.

В началото на април издателство „Ентусиаст“ публикува на българския книжен пазар романа на Уил Бъкингам. Чрез това забележително преоткриване на мита за Орфей, Уил Бъкингам ни пренася в музикалното богатство и фолклора на България, за да създаде една притча за историята и силата на легендите. Авторът ще ви изненада с отличното познаване на страната ни, proizhodut na lirata02към която прави искрен и красив комплимент със своя роман.

 

Действието в книгата ни връща в началото на 19 век. Населението в българското родопско село Гела, родно място на легендарния Орфей, страда от зловещия османски владетел. Когато турците отвличат годеницата му точно преди тяхната сватба, Иван Гелски поема към планината и се присъединява към четата на Богдан войвода, за да търси отмъщение. Но случайната среща с пътуващ китарист и последвалото кръвопролитие го изпращат на вълнуващо пътешествие през света на музиката, славата, мъченичеството и раждането на една легенда.

 

Особено място в романа заема музиката. Именно тя е първото вдъхновение на автора за създаването на романа. „Отдавна исках да пиша книга за класическата китара – инструмент, на който свиря и който обичам – и тъй като китарата е модерният „наследник“ на лирата на Орфей, двете идеи се сляха в едно“. Първата неформална среща на Уил с България отново се дължи на музиката. „Мисля, че първата ми среща с България беше чрез слушане на българска музика. Народната музика, тези песни са прекрасни, слушам ги отдавна, всички тези различни ритми“, разкрива авторът.

 

Идеята за тази книга се заражда у него 15 години по-рано, много преди първото му посещение в България през 2005 г. „През лятото отидохме до Родопите и там се развълнувах много от историята за Орфей. Влачих моята приятелка дори до с. Гела за оглед и прекарахме известно време в околностите на Триград. Митовете за Орфей винаги са ме привличали“, разказва авторът. Една от причините да се завръща отново тук е топлият прием, с който е посрещан, и многото приятелства, които вече е създал през годините.


proizhodut na lirata03

„Произходът на лирата“ е майсторски написан роман, наситен с много емоция. Запленен от магичната ни антична култура и музика, Уил Бъкингам пише история, която популяризира българския фолклор, митове и легенди по света. „Винаги е опасно да пишеш за историята на други народи“, признава авторът. За създаването на книгата Уил Бъкингам предприема три пътувания до България. Проучването му отнема много време в изследване на историческите архиви както в страната ни, така и извън нейните граници. Той получава подкрепа от много чуждестранни и български институции и организации, и не на последно място – от много приятели и колеги.

 

Седем години след последното му идване в България, Уил Бъкингам отново ще посети страната ни – този път, за да представи пред българските читатели романа си „Произходът на лирата“. По време на престоя му издателство „Ентусиаст“ и „Лекти център“ организират редица събития с неговото участие.

 

Официалната премиера на книгата ще се състои в София на 8 април. Представяне на книгата ще има и във Варна в книжарница „Сиела“ на 12 април от 16 ч. Отново в морската столица ще бъдат организирани още две срещи с автора – уъркшоп по творческо писане, както и международна среща, на която той ще е официален гост.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Търсене/ Search

yarasport.com

kakavida.com