Архив

< Април 2014 >
П В С Ч П С Н
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Българска история

Заговорът против България/ Сакралната мисия на новите богомили.Революция в Европа?

bul nadpic"По времето, когато Боян Мага започна своята дейност, както дворецът, така и

Прочетете още...
 
Съвършено секретно: Тайните учения, послания и мистерии на българските богомили

BO1През 1245 година, само година след превземането на последната и най-свята богомилска  крепост

Прочетете още...
 
Това за което учебниците по история мълчат - Световната мисия на Българската ерес

Разпространение на Богомилството. ВЕЛИКАТА ЕРЕСЕдва ли има религиозно учение, което да се представя в толкова деформиран вид, както е

Прочетете още...
 
Предсказания за България от Петър Осоговеца, доростолски епископ и богомилски жрец

bogomili malkaПетър Осоговски е Доростолски епископ през Х век, неговата църква е била в днешна

Прочетете още...
 
Тенгрианството, древните маги, богомилите и кам-бояните жреците на Тангра

magic1Главна задача за окултизма станало проникновението и познанието за съкровенните тайни

Прочетете още...
 
Знаменателните водачи на съвършените богомили

B1Рецепта за съвършенство няма, обичат да казват мъдрите побелели глави, независимо коя е

Прочетете още...
 
Астрологичната символика и зодиите в богомилиското учение

BOGOMЧаст от презентацията на доклада на Радислав Кондаков, на Четвърта национална

Прочетете още...
 
Богомилската музика,трубадурите и романите за Светия граал

troubadour2xТе пееха за Сватбата на Царския Син.

Прочетете още...
 

Популярно

Неудобните исторически истини - древните български царства в днешна Турция/ Част II

Кой основа Анкара и какъв е произходът на част от българското население, което днес

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Пеньо Пенев1Той е една от малкото останали живи легенди на Военното ни разузнаване. Животът

му е подвиг, достоен за филмова екранизация. Тази седмица се навършиха 50 години от щастливия финал на неговата невероятна драма, която е оставила отпечатък върху психиката му сега. В скромното си жилище на столичния бул. „Александър Стамболийски“ той се съгласи да говори пред репортер на „Преса“ за случилото се. За него сегашният шеф на Военното разузнаване о.р. полковник Веселин Иванов каза:

„Неговият житейски път е показателен за професионализма на тези, които са служили и служат при нас. Щом турското разузнаване тогава го е оценило, че струва колкото техни девет агенти, коментарът е излишен. Младите ни офицери сега изучават опита му в нашата школа.“ Полковникът от запаса Пеньо Пенев е роден на 30 януари 1926 г. в с. Дългач, Търговищко. След гимназия завършва Военното училище в София, специалност „Танкови войски“. Има и второ висшеПеньо Пенев1 образование „Ориенталистика“ с профил турски език.


През 1951 г. постъпва във Военното разузнаване, а през 1953 г. е изпратен под прикритие като вицеконсул в резидентурата на Военното ни разузнаване в Истанбул. Там е арестуван, съден и после разменен със заловени у нас девет турски шпиони. През 1987 г. се пенсионира от армията. Арестуваха ме на 29 юни 1955 г. По това време бях вицеконсул в Истанбул. С офицера от Военното разузнаване, който също работеше в консулството и бе отговорник в това направление, тръгнахме на среща с наш агент турчин. Толкова години минаха оттогава, но доколкото помня, агентурният му псевдоним беше Таш. Аз го бях вербувал още като войник у нас.


Срещата ни бе в едно заливче на Босфора, наричаше се Златният рог. Много живописно място, избрах го нарочно, за да сме незабелижими в тълпата. Между другото турското контраразуз­наване бе доста озверяло, защото успяхме с нашите техници да разкрием монтирани подслушвателни устройства в моята квартира и в консулството. Те бяха много ядосани, защото не можеха да ни подслушват.


Та аз имах съмнение, че нашият агент е разкрит и не исках да ходя на срещата (след време разбират, че той е предал полковник Пенев – б.а.). Но от центъра в София наредиха да отида. Отдалече видях Таш, но забелязах, че около него има много цивилни полицаи. Подминах аген­та, не се срещнах с него. Но вече бе късно. У мен бе ключът от морзова радиостанция, която бе в агента.


Усетих се и моментално го хвърлих в Босфора. Секунди след това ме заобиколиха двама цивилни полицаи. След тях дойдоха още трима. Веднага се насъбраха много зяпачи. Турците са много любипитен народ, обичат да гледат сеир. Полицаите ме натикаха в една кола и ме заведоха в участъка. Офицерът, който ме подсигуряваше се изгуби. А можеше, докато се разправяме, да повика такси и да се измъкнем. Бях спокоен, защото у мен нямаше никакво веществено доказателство. Нали го бях изхвърлил и нямаше в какво да ме уличат. Освен това имах дипломатически имунитет като вицеконсул. Мислех си, че ще ме обявят за „персона нон грата“ и с това ще се приключи.


Така съм предполагал, но реалността се оказа друга. За турците всичко това нямаше никакво значение. В полицията ме биха жестоко със сопи, най-вече по петите. Биеха ме по метода „фалака“. Това е брутална техника. Връзват ти двата крака с конопено въже за един прът. Тялото се прикрепва с ремъци за земята. Ръцете ти ги разпъват като на кръст. Краката с пръта се повдигат и започват удари по ходилата. Боли зверски. Искаха да кажа с кого съм имал среща и за какво. Нищо не изкопчиха от мен и това ги вбесяваше още повече.


Никой не знаеше къде съм. Чак на 20-ия ден се обадиха в консулството да кажат за мен, а на 30-ия ден разрешиха свиждане. След това започна съдебен процес, който продължи пет години. Впрочем той бе разделен на няколко. Съди ме военен съд. Шефът на Военното разузнаване полковник от резерва Веселин Иванов посети дома на Пеньо Пенев и съпругата му Елена, за да го поздрави с 50-годишнината от пускането му от турския затвор

На първия процес ми дадоха 24 години затвор плюс още осем на по-лек режим. Обвиненията бяха в шпионаж и в действия, застрашаващи националната сигурност на Турция. На втория процес ми дадоха 15 години и още три години при по-лек режим. Третата, окончателната присъда бе 12 години строг тъмничен затвор и две години на по-свободен режим. През това време съпругата ми Елена Пенева е искала да я приеме министър-председателят Вълко Червенков.


Идеята й била той да се ангажира с моето освобождаване. Но Червенков отказал среща, като заявил в разговор на високо партийно равнище: „Искате да провалите нашата външна политика на Балканите. Не можем заради бълхата да изгорим юргана Случая ще го решим по дипломатически път.“ След като моята съпруга не е успяла да отиде при Вълко Червенков, това е направил генералният ни консул в Истанбул Янко Христов. Тогава е станало дума, че е дошъл моментът да се действа за залавянето на турски шпиони у нас, срещу които да бъда разменен. Общо девет години изкарах в турски затвори. Местеха ме от едно място на друго. Излежавах присъдата си в седем затвора, като най-тежък бе този в Нефшехир. Той бе в бивша каменна гръцка църква, превърната в зандан.


През цялото време ме инквизираха и мъчеха. Гавреха се с мен (тук полковник Пенев се разплаква). Но обичта ми към семейството и моята прекрасна България ме крепяха духом.


Никога не паднах на колене и никого не съм издал. Между другото, докато лежах, от посолството почти не идваха на свиждане. Посланикът нито веднъж не благоволи да дойде да ме види, като се оправдаваше, че е постоянно зает. И ето че дойде денят 8 април 1964 г., в който бях разменен за девет турски шпиони, заловени и осъдени у нас.


Не съм в течение на подробностите как се е стигнало до това. Знам само, че е било осъществено чрез външното министерство, като усилено по моя случай е работило и Военното разузнаване. Един от деветимата бе Осман Калъч, който бил разкрит, че работил за турската национална разузнавателна служба (МИТ). Той бе посрещнат като национален герой в Турция. После бе назначен на висок пост в техния Министерски съвет. Изпратиха го и на дипломатическа работа в Югославия. Бе и съветник на трима турски президенти по въпросите за България.


8 април 1964 г. – турски граничен полицай води полковник Пеньо Пенев към неутралната зона на ГКПП Капъкуле, за да бъде разменен срещу 9 техни шпиони Военното разузнаване има и свои структури в бойните части Самата размяна стана на неутрална територия на граничния пункт Капъкуле. Забави се обаче с близо два часа – вместо в 14 се извърши в 16 ч. Съпругата ми ме чакаше с голямата дъщеря на наша територия. Аз се изненадах, не знаех, че ще дойдат.


Представителите на нашите власти пуснаха първо нея да дойде до мен, за да потвърди, че съм аз, защото турците можеха да предадат на България друг човек. Тя се приближи. Само ме погледна и се върна на българска територия да каже, че съм аз. Иначе самото оформяне на документите стана на турска територия. Нашите представители пуснаха деветимата турски шпиони, а мен още ме държаха.

 

От другата страна на бариерата българите се развикаха: „Пуснахме вашите хора, защо държите още нашия човек Георги Чолаков (това е агентурното му име и като такъв е бил вицеконсул – б.а.).“ Докато чаках в джипа, до последно турците ме увещаваха да се откажа и да остана да Пеньо Пеневработя за тях. Обещаваха ми високи постове, добра държавна служба. Казваха ми: „В България живеете лошо. Остани тук, чака те охолство.“ Аз се обърнах към старшията на конвоя, който ме охраняваше, и му отговорих: „Нека дойдат двама души от твоите в България да видят как ние живеем. Обещавам, че нищо лошо няма да им се случи.“


Най-после ми свалиха белезниците и аз тръгнах към неутралната зона. Там очи в очи се спогледахме с Калъч, който бе с жена си. Тя промълви: „Трябваше отдавна да стане това“, а аз я репликирах: „Това никога не биваше да се случва.“ Ръкувах се с всеки от деветимата, за които бях разменен. Приближавах се към българската бариера, а жена ми започна да вика на нашите граничари: „Момчета, вдигайте по-бързо!“ Толкова много се бе наплашила милата! А родните граничари я успокоиха: „Няма страшно, той вече си е у дома.“


И щом прекрачих бариерата, нашите войници ме вдигнаха във въздуха на ръце. Подхвърляха ме, а аз плачех. Най-сетне си бях у дома. Момчетата дори бяха организирали предварително скромно тържество в моя чест да се почерпим. Та аз влязох в турския затвор капитан от Военното разузнаване, а излязох като полковник. През това време, докато съм бил затворен, у дома са ме повишавали в чин. Искам накрая да кажа, че въпреки всичко преживяно от мен не храня злоба и омраза към турския народ. Такива бяха годините тогава и политиката, която се водеше. Дори съм си мислел, че все някога трябва да отида на екскурзия в Турция.
pressadaily.bg
Снимки: Антон Станков

 

 

 


Търсене/ Search

Психология

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”

couple-having-romance-1“Искам хората да погледнат към живота си и да видят как тези или онези събития, стресът, мъката,

Прочетете още...
 
Как да разпознаем лъжеца. Видове въпроси/ Част III

Great Wallpapers 00827aПътя към успеха в личния ви живот и бизнеса ви зависят само от вас самият. Научете се

Прочетете още...

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Духовност/ Философия

Светлите умове или кои са "просветлените хора" Христос, Майтрейа, Йехова, Махди...

wisdom 2Какво значи да си просветлен? Имат ли нужда човеците от просветлени

Прочетете още...

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com