Архив

< Септември 2014 >
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Българска история

Заговорът против България/ Сакралната мисия на новите богомили.Революция в Европа?

bul nadpic"По времето, когато Боян Мага започна своята дейност, както дворецът, така и

Прочетете още...
 
Съвършено секретно: Тайните мистерии на българските богомили

BO1През 1245 година, само година след превземането на последната и най-свята богомилска  крепост

Прочетете още...
 
Това за което учебниците по история мълчат - Световната мисия на Българската ерес

Разпространение на Богомилството. ВЕЛИКАТА ЕРЕСЕдва ли има религиозно учение, което да се представя в толкова деформиран вид, както е

Прочетете още...
 
Предсказания за България от Петър Осоговеца, богомилски жрец

bogomili malkaПетър Осоговски е Доростолски епископ през Х век, неговата църква е била в днешна

Прочетете още...
 
Тенгрианството, древните маги, богомилите и кам-бояните жреците на Тангра

magic1Главна задача за окултизма станало проникновението и познанието за съкровенните тайни

Прочетете още...
 
Знаменателните водачи на съвършените богомили

B1Рецепта за съвършенство няма, обичат да казват мъдрите побелели глави, независимо коя е

Прочетете още...
 
Астрологичната символика и зодиите в богомилиското учение

BOGOMЧаст от презентацията на доклада на Радислав Кондаков, на Четвърта национална

Прочетете още...
 
Богомилската музика,трубадурите и романите за Светия граал

troubadour2xТе пееха за Сватбата на Царския Син.

Прочетете още...
 

Популярно

Ариян Бейкър за списание "Тайм": В земите на древното царство Балхара

Роланд Бесенвал (на снимката вдясно, в центъра на Балх) е истински факир. С няколко думи

Прочетете още...

Заговорът против България/ "Пътят на коприната" - стратегически задачи върху съдбата на България

Този исторически важен, международен път, който някога свързвал Китай със

Това за което учебниците по история мълчат - Световната мисия на Българската ерес

Едва ли има религиозно учение, което да се представя в толкова деформиран вид, както е

Тайните знания на колобрите и божествена сила на древните български мистерии ОРЕНДА

Обвити с мистика и легенди, колобрите (древните български жреци) са част

Тайните бойци на българските манастири - забравените освободители на България

"Тайното братство" е сред най-интересните факти в родната ни история. Това е

Заговорът против България/ Сакралната мисия на новите богомили.Революция в Европа?

"По времето, когато Боян Мага започна своята дейност, както дворецът, така и

Кодирани послания, шифър, тайни кодове и тайнописи/ Шифърът на Калоян

Една от най-слабо проучваните теми в българската история са тайните кодове и тайнописи

  • Заговорът против България/ "Пътят на коприната" - стратегически задачи върху съдбата на България

  • Това за което учебниците по история мълчат - Световната мисия на Българската ерес

  • Тайните знания на колобрите и божествена сила на древните български мистерии ОРЕНДА

  • Тайните бойци на българските манастири - забравените освободители на България

  • Заговорът против България/ Сакралната мисия на новите богомили.Революция в Европа?

  • Кодирани послания, шифър, тайни кодове и тайнописи/ Шифърът на Калоян

Картината Башибозук на Франсис Дейвис Милет copyВ енциклопедия “Титаника”, съдържаща многобройни сведения за жертвите и

и спасените от единственото пътуване на знаменития “Титаник” е запазено и едно твърде любопитно писмо. То е било изпратено от борда на кораба на 11 април 1912 г., тоест три дни преди трагичната му катастрофа.


Част от съдържанието на текста представлява интерес днес, заради непосредствените впечатления, както и саркастичното остроумие на автора: “...Мисля, че наличието на американскиКартината Башибозук на Франсис Дейвис Милет жени, бедствено навсякъде, е особено тягостно на борда. Повечето от тях се грижат за кученцата си, разхождайки наоколо съпрузите си, подобно на домашни любимци. Казвам ти, американката е недоразумение. Тя трябва да бъде прибирана в харем и държана строго..."


Франсис Дейвис Милет, авторът на цитираните редове, фактически приживе се радва на значителен международен авторитет като художник, но и на литератор и журналист. Проявите му, включително дори факта, че е сред елита на “Титаник”, се отбелязват в пресата, която от десетилетия преди това вече е по петите на славата му. Изкуството му е сред най-емблематичните за онези години еталони на майсторство и уважение. Разрастващата се американска култура вижда в неговите творби един от своите национални идеали – талант, адекватен на традициите и върховете от Европа и света.


Въпреки ироничната си хапливост към подбраното общество на кораба гигант обаче (и особено 500-те избраници на Първа класа), Франсис Милет, човек на 65 години, 5 месеца и 12 дни, в своите последни часове от 14 април (дата, която светът няма да забрави и до днес) избира достойнството. Последно са го видели да помага на жени и деца при прехвърлянето им на спасителните лодки и да подава връхната си дреха на непознат пътник...


На 25 април тялото му е открито от кораба Mackay Benet и незабавно най-големите издания в Европа и Америка включват новината сред траурните си колони. Милет дотогава не веднъж се е състезавал със съдбата, избирайки трудностите, но едва ли е знаел, че когато купува в Шербург, петък, 10 април 1912 г., билет № 13509 за каюта № Е38 срещу 28 лири 11 пенса, това ще бъде последното му пътуване. Бил е в Рим, където с абсолютна адмирация е избран за ректор на Американската академия на изкуствата в Италия и се е завръщал при своето семейство на Новия континент.


Така на “Титаник”, символът на безукорната техническа ера, приключва биографията на малкия барабанчик и санитар от Гражданската война между Севера и Юга в САЩ. След приключването й, младежът завършва литература в Харвард и от 1869 г. решава да запише Белгийската кралска художествена академия в Антверпен.


Утвърдил се бързо сред водещите журналисти и художници на англоезичния свят, Милет бива изпратен да отразява събитията от Руско-турската война 1877 – 1878 г. като кореспондент на английските издания “Дейли нюз” и “Графис” и американския вестник “Ню Йорк Хералд”. Чрез тези най-четени световни издания, той ангажира международното обществено мнение с пламенните си статии и рисунки, които и до днес се считат за едни от най-обективните и задълбочени свидетелски анализи на събитията от онова време.


Награден е с най-високи отличия на руската и румънска армии.


Потресен от жестокостите над българското население и съдбата на Балканите под властта на Отоманската империя, през 1878 г.Франсис Милет рисува композицията “Башибозук”. Тя не се нуждае от обяснение, освен от уточнението, че в нея няма нищо от модното през XIX век преклонение пред екзотиката на Ориента. Напротив, Милет успява да изрази психологията на зверствата, тяхната верска мотивация, да поститне символ между сблъсъка на две човешки същности – варварство и обреченост.


Творбата е продължение на журналистическата му мисия, в което се разобличава съучастието на определени политически личности в подклажданата атмосфера на безчовечно отношение към християните, техния живот и труд (тези му изводи и днес се цитират в Британската енциклопедия). Самата картина “Башибозук” и от философска, художническа позиция е противопоставяне на разширяващото се влияние на сюжети, изобразяващи ориенталския свят предимно чрез еротични композиции от харемите и диви танци, аксесоари като от пещерата на Аладин или странната източна архитектура.


Илюстрациите към самите му статии са рисувани на самата бойна линия и носят всичката емоция на смелостта, напрежението, военните ситуации. Това са майсторски рисунки, които са огледало на малкия разказ сред събитията, но именно така разкриват реализма и същността им – безстрашие, пленени врагове, търсене на скрили се башибузуци, батални случки...


Непосредствено след като се завръща от Балканите за да поеме членството си сред журито на Световното изложение в Париж от името на САЩ, Франсис Милет сключва там брак с Елизабет Мерил, сестра на негов състудент. Свидетел им е Самуел Клеменс – Марк Твен, прочутият баща на Том Сойер, един от най-близките му приятели.


Всъщност Милет сам е писател, автор на три романа, превежда “Севастопол” на Лев Толстой през 1887 г., рисува много, става представител на американските художници в редица световни инициативи, участва като член на международни съюзи, отново става военен кореспондент в Мексико и Филипините, представлява Белия дом във важни мисии... Особено близък е на Джон Сърджънт, най-прочутото име в американското изкуство тогава, с когото създава приятелска колония на Бродуей и взаимно се насърчават в творчеството.

 

В съобщенията за неговата смърт сред трагичните обстоятелства на кораба световните вестници особено ярко подчертават неговата работа като кореспондент в събитията от 1877 – 1878 г. Тази оценка, над три десетилетия по-късно от 1878 г., красноречиво илюстрира колко известни са били неговите статии от онзи период.


Днес негови творби се съхраняват в прочути музейни колекции като тези на Метрополитен музей в Ню Йорк и Галерия Тейт в Лондон. Франсис Милет принадлежи към поколението художници, верни на принципите на класицизма и академичния реализъм. Понякога композициите му излъчват романтичен аристократизъм, спокойствие, романтика.


Но дълбоко на сърцето му е било присъщо да застава очи в очи с драмата на света, независимо от личната цена, която трябва да плати. Какво означава това показва с действията си на окървавената българска земя и потъването на “Титаник”.


Би било хубаво след пълното непознаване делото на Милет , което е свързано с нашата история, то най-после да намери своята благодарност и бъде оценено с подобаващо достойнство. Така може би ще се движим и успоредно с изненадата на съвременното американско изкуствознание, открило също Милет като илюстратор напоследък. Отбелязвя се, че популярния писател и художник, всъщност е имал в разнородните си прояви и това на голям майстор график.

 
Автор: Калин Николов, "Българи"
http://bolgari.net/kartinata__bashibozuk__na_fransis_deivis_milet-h-396.html
Бел. ред. - Текстът на художника на "Българи" Калин Николов е публикуван за пръв път в списание "Усури" . Оригиналното заглавие на картината е "The Turkish Guard", но какъв "турски пазач" е имал предвид Милет личи от неговите журналистически изяви от България - Р. С.

ydara.com използва "бисквитки", за да улесни Вашето сърфиране и да Ви покаже съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. Виж повече! To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information

Търсене/ Search

Психология

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”

couple-having-romance-1“Искам хората да погледнат към живота си и да видят как тези или онези събития, стресът, мъката,

Прочетете още...
 
Как да разпознаем лъжеца. Видове въпроси/ Част III

Great Wallpapers 00827aПътя към успеха в личния ви живот и бизнеса ви зависят само от вас самият. Научете се

Прочетете още...

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Духовност/ Философия

Фън Шуй правила за още повече страст в любовта

fun 6ui love01От векове, търсейки благополучие и просперитет, хората се доверяват на философията.

Прочетете още...

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com

ydara.com използва "бисквитки", за да улесни Вашето сърфиране и да Ви покаже съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. Виж повече! To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information