Архив

< Юли 2018 >
П В С Ч П С Н
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

bulgariaИма една сила, която бавно и могъщо, подобно силата на приливна вълна помита и

разчиства всички лъжи и измами по пътя си. Има един всемирен закон, който съхранява и закриля Земята и никой не може да го избегне, и никой не може да го пренебрегне, и това е законът на ИСТИНАТА. Тази сила, подобно светилата на небесната шир, не може да бъде безкрайно скривана и безнаказано поругавана! Рано или късно идва денят на възмездието!

 

Защото три неща не могат да се скрият - СЛЪНЦЕТО, ЗВЕЗДИТЕ И ИСТИНАТА!

 

Това е исторически справочник за българите и България. За всички нейни божествени сътворения, съкровища, археологически факти и най-древни стъпки на народа български от вековете на миналото, през настоящето и дано - към бъдещето!

 

Божествено ще трябва да е това българско племе и велика вярата му, както мъдреците хортуват, щом повече от 2000 години всякакви гнъсни опити не успяват да го унищожат и да притулят историята му. А дали ще я има светлината на древните му знания и божественото му семе, зависи само от днешните му чеда.

 

И да, трябва да има някаква свише закрила над България, някаква неизразима божествена светлина, която я възражда отново и отново... от пламъците на кървавото робство, от пепелта на разрушените й църкви и светилища - космически обсерватории, въпреки заграбените й деца - еничари, въпреки страданието на ослепените й воини... отново се въздига истината за предопределеността и божествена мисия на българския род!

 

Хилядолетия назад във времето, много преди древните цивилизации на Месопотамия, Египет и Елада, в българските земи, из земите на река Дунав и Черноморското крайбрежие вече съществувала една уникална цивилизация с необикновени, немислими за времето си познания, умения и изящество, имало е народ – високо развито общество, което е строяло звездни обсерватории и сътворявало магии от чудеса, изваяни от злато и сребро.

 

Забулена в мистерии и загадки, българската история все още е най-неразкритата и неизписана история в света! Едва в наши дни светът започна да преоткрива величието и древността на цивилизацията, живяла по българските земи. Със сигурност това е само началото. Със сигурност развитието на науката и археологията ще разкрие нови факти и истини, укривани с векове за великото племе на българите. Със сигурност!

 

Имало е времена, когато България е била страна на герои, уважавана и почитана от всички други държави и народи. Записано е в древните исторически хроники, че старите тракийски племена, обединили се по-късно в държавата България, са били царско племе. Били те блестящи, горди и красиви, и най-достойни сред достойните. В своя ход по вселенските посоки на света царували те над местните племена и създали свои велики държави, винаги белязани от околните племена с думите БЯЛ, СИЯЕН, БЛЕСТЯЩ!

 

Земята на Златната ябълка, така наричали България в миналото пътешествениците, удивени от богатствата и красотите на земите на този богу-мил край. Но било на кръстопът това благословено място, изключително ветровита транзитна зона, привлекателно  място с неземна красота и богатства, земя, за която мерили сили велики вождове и царе и на която оцелявали само най-силните, най-приспособимите, най-умните и най-хитрите, най-късметлиите. Земя, пълна с тайни и богатства, с красота и мощ, където реките ромолят, пеят песни и носят предания и легенди за смели и горди царе и юнаци, за дивни хубавици и неземни богатства, за древни познания и мъдрост. Това е древната земя на българите, дала сила, закрила и живот на най-древната цивилизация на планетата!

 

„Вярвам, че един ден българският народ ще се върне към корените си. Тези древни хилядолетия праистория са по-голямата, а може би и по-добрата част от неговото съществуване. Огромна част от него никога не е напускала тези земи, нито пък е пристигала в тях... Тогава и самочувствието на този народ ще придойде като река напролет и анонимността му ще изчезне“ - Петър Детев

 

В страна като България всичко може да те изненада - на вид бедна, но всъщност не, и с една от най-вълнуващите, тайнствени и неразкрити все още загадки на историята си. Вървиш по земята й, напоена с вълнуващи разкази за древни племена, стара цивилизация и култура, далеч надминаваща всички знания, известни досега. Загадъчната древност, погребана под мълчанието на хилядолетията и пясъците на забрава и забрани, бавно започва да разбулва тайните си. Защо ли точно сега? Дошло е времето сигурно?!

 

Златoобработване, металургия, строеж на градове, писменост, музика и поезия, духовен живот, геометрия и астрономия - този народ, по-древен от Библията, е умеел да твори до съвършенство!

 

Този народ е българският!

 

Публикуване:

 2013-10-16 17:16:25

bulgaria

2013-10-16

 

• Зъбен фосил на хоминид, намерен край град Чирпан, в кариерата на местността Азимака, е на 7 милиона години! Находката от Чирпан променя теорията за произхода на човека. Прародината на човечеството може да се окаже, че е древна България.

 

• В пещерата "Козарника", България, са най-старите следи от праисторическа човешка дейност в Европа - на около 1.6 милиона години, и са почти два пъти по-стари от смятаните доскоро за най-древни останки от испанската пещера Атапуерка.

 

• В пещерата "Козарника" са намерени и първите останки от съвременни хора в Европа - на 40 000 години, и също са по-стари от всички други археологически находки в Европа.

 

• В "Козарника" са открити и първите изяви и знаци за символично мислене в Европа - умението да се разсъждава чрез символи и проявление на артистични способности.

 

• Библейският потоп се е състоял в Черно море. Това разкритие е на проф. Петко Димитров. В последвали изследвания на геолози и археолози от световна величина, като проф. Уилям Райън, Уолтър Питман, проф. Балард, проф. Петко Димитров, проф. Мариана Филипова и др., доказаха, че през VІІ-VІ хил. пр.Хр. в района на Черно море (дотогава сладководно езеро) се е случил голям природен катаклизъм, който за кратко време довел до повишаване нивото на езерото, превръщайки го в море и унищожил високоразвитата древна цивилизация, намираща се на територията на неговия западен бряг, в земите на днешна България.

 

• Едни от най-древните градове на Европа са били разположени по бреговете на Българското черноморско крайбрежие.

 

• Два са най-старите градове в Европа на възраст 8 хилядолетия и те са в България - Протоград край Юнаците, Пазарджик, и Оходен-Валога край Враца.

 

• Най-старите селища в Европа също са открити на земите на България - праисторическото селище край видинското село Майор Узуново от края на седмото хилядолетие, неолитно селище Слатина, София, селището край Айтос, Езерният град, Дуранкулак, Провадия, Стара Загора...

 

• Най-старата къща в Европа е на 80 века - намира се в неолитно селище Слатина, София.

 

• Най-старият палешник (желязната част на ралото) в света е открит в неолитно селище Слатина, София.

 

• Първият кисел хляб на Стария континент се е приготвял в неолитно селище Слатина, София.

 

• Най-старите останки на съвременния човек в Европа са открити в местността Валога край с. Оходен, Врачанско, и те са на 8 100 години!

 

• В Езерния град, Дуранкулак, са селищата на първото най-древно, културно уседнало, земеделско и занаятчийско население в Европа - датирани към 4750-4500 г. пр.н.е.

 

• В земите на Дуранкулак се намира най-големият праисторически некропол в Европа с 1204 гроба. Той е функционирал непрекъснато от късния неолит (5300 - 4200 г. пр.н.е.) до края на енеолита (4150-4100 г. пр.н.ера). В проучените гробове са открити скелетни погребения, както и множество символични погребения (кенотафи).

 

• Първите каменни градежи в Европа - най-старите жилища от камък, обитавани преди 7100 г. от енеолитните хора, са открити в местността Яйлата между Шабла и Каварна, в Езерния град.

 

• В Езерния град, Дуранкулак, е идентифицирана най-старата фаза на европейската неолитна култура Хаманджия, наречена Блатница. Първите й изяви са именно на българската земя и са датирани на 7500 години.

 

• Единственият двуетажен храм на Балканите от V хил. пр.н.е. отново е бил изграден в Дуранкулак.

 

 

• Преди 7000 години хората, населявали Дуранкулак, са изработвали украшения от мед и злато, които засега са обозначени като най-старите намирани на планетата, но са в малко количество и не така изящни като тези от варненския некропол.

 

• В Езерния град са разпознати най-ранните форми на парично-разменни ценности - на около 7000 години.

 

• Най-древният ритуален храм в почит към Слънцето е на 8000 години и е открит край с. Оходен, Враца, с 3000 години е по-стар от Стоунхендж.

 

• Първите хладилни съоръжения за съхраняване на храна

 

• Първите наченки на писмени знаци в човешката история (50-48 век пр.н.ера.), предвестник на праисторическата Дунавска протописменост, са открити в Езерния град.

 

• Най-старият златен рудник в Европа е Ада тепе край Крумовград. Единственият известен по-ранен рудник за злато в света е Сакдреси в Южна Грузия, близо до границата с Армения.

 

• Първите медни рудници в Европа са открити в местността Мечи кладенец (Ай-Бунар) в България и са датирани от началото на V хилядолетие пр.Хр.

 

• Най-ранната металургия - открита фабрика за мед на траките, която е най-древната в Европа - Ада Тепе, е сензация в археологията.

 

• Първата фабрика за сол в Европа е в Провадия. В България се намира най-ранният в Европа център за производство на сол, който е на 7 500 години!

 

• Гроб № 43 от Варненския некропол е най-древното царско погребение в света.

 

• Траките са познавали и разпространили науката геометрия - числото Пи и числото Фи. Основите и разбиранията за тези числа и закономерностите, свързани с тях, са отразени във Варненското Златно съкровище - най-старото обработено злато, намерено някога в света!

 

• Първото позлатяване на съд е от земите на траките.

 

• Три златни съкровища от България са датирани и се съревновават за най-старото обработено злато в света - Варненското, Дуранкулашкото и Хотнишкото златно съкровище.

 

1. ВАРНЕНСКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ Е НА ВЪЗРАСТ НАД 6600 - 6000 ГОДИНИ! Това е най-мащабното и значимо археологическо откритие на ХХ в. То е най-старото обработено злато в света и свидетелство за най-старата известна досега цивилизация, зародила се преди египетската, шумерската и елинската. Досега се смяташе, че европейската цивилизация се е зародила в древна Елада, но докато Цикладската цивилизация, възникнала на Цикладските острови в Егейско море, е завършила първия етап от развитието си преди 3000 г., по това време на север край Дунав вече е съществувала една много по-древна цивилизация.

 

2. ХОТНИШКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ - най-старото обработено злато чрез изчукване в света, е открито в праисторическа селищна могила. Намерената в гроб №165 златна спирала – женска игла за коса, е датирана към средата на енеолита - V хилядолетие пр. Хр. А това означава, че спиралата е с около 200-250 години по-стара от златните находки, открити във Варненския некропол.

 

3. ДУРАНКУЛАШКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ може би ще се окаже още по-старо от варненското и е датирано на 50 века пр.Хр. или на около 7000 години! Накитите, изработени от 24-каратово природно злато, съдържат огърлица, гривна, спирали и пластини. Изработени са чрез изтегляне — техника, характерна за най-старото обработено злато в Европа от културата Варна. Една от пластините обаче предхожда по древност всички известни находки досега, като се съди по изработката чрез изчукване.

 

 

• Българският слънчев календар е признат от Юнеско през 1976 г. за най-съвършения календар в света.

 

• Най-ранното ямно светилище в Европа е край гр. Любимец, Хасково-Свиленград, в местността Дана бунар, България, и е на възраст 7000 - 7400 години.

 

• Най-голямата колекция на сърпове в Европа. В неолитно селище в село Чавдар са открити най-голямата колекция от сърпове в Европа - към 70 сърпа.

 

• Нова технология за ферментация на млякото. Преди повече от 8000 години тракийският народ на Балканите открива нова технология за ферментация на млякото.

 

• Най-големите монетни находки. Факт в световната история е, че във Франция и България са намерени най-големите монетни находки. Велико Търново е районът, който държи първенството за България.

 

• Най-старата свастика в Европа е намерена в България

 

• Най-древната писменост в света - плочката от Градешница, печатът от Караново и пръстенът от с. Езерово, са с най-старата писменост в света.

 

• Даваме на Европа една от официалните й три азбуки - кирилицата. Кирилицата, на която пишат близо 300 милиона души. Св. св. Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковнославянски или черковнославянски език).

 

• Учението на тракиеца Орфей – вдъхновител и учител на всички музиканти, поети, писатели, политици, философи, личности на Европа и света!

 

• Религия, култура и музика. Траки дадоха религия и култура на света. Днес вече не може да се отрече, че Орфей, Тамир, Лин, Евмолп и др. са траки. Редица древногръцки философи потвърждават тези факти.

 

• Уникалното Реймско евангелие, пред което са полагали клетва френските крале

 

• Първият скрипториум в Европа е построен от Цар Борис край Варна, в местността Караач теке.

 

• Голямата базилика в Плиска е най-голямата в света с дължина 102.50 м, на второ място е църквата в „Сан Пиетро” в Рим – 100 м, а на трето - „Света София” в Константинопол /Истанбул/ - 76.20 м

 

• Най-старият действащ манастир в Европа - "Св. Атанасий", е край Чирпан. Основан е през 344 г.

 

• Учението на богомилите

 

• България е единствената и най-старата европейска държава, която не е сменила името си през вековете. Испания е Испания от 1479 г., Швейцария е Швейцария от 1291 г., Швеция е Швеция от началото на XI век, Полша е Полша от края на X век, Франция е Франция от 843 г., Англия е Англия от 827 г., а България е България много преди раждането на Исус Христос.

 

• България няма пленено знаме от създаването си досега.

 

• Цар Калоян нанася най-голямото поражение над кръстоносците.

 

• Благодарение на изключителния стратегически интелект на ген. Владимир Вазов, България побеждава в битки многократно превъзхождащите дивизии на Англия, Франция и Гърция.

 

• Благодарение на генерал Владимир Вазов (брат на писателя Иван Вазов), България дава само 494 убити и 1208 ранени, за сравнение с над 60 000 жертви на атакуващите ги англичани и гърци.

 

• Първата въздушна бомбардировка е извършена от българи и първата жена в света, участвала в боен полет, се казва Райна Касабова.

 

• Дончо Колев Данев, известен още като Дан Колев, изиграва над 1500 срещи по борба и губи само 2 от тях? През цялата му кариера му е било предлагано да смени гражданството си с американско, но той отказва с думите "Чувствам се силен, защото съм българин."

 

• Асен Йорданов, една от най-допринеслите личности за авиацията в световен мащаб. За него Нийл Армстронг казва: "От него както аз, така и всички американски пилоти сме се учили на авиация." В дома му е надписа "Асен Йорданов, български летец-авиатор".

 

• Джон Атанасов дава на света едно от най-значимите изобретения, създавани някога - компютъра.

 

• Песента на Валя Балканска "Излел е Дельо хайдутин" лети в Космоса.

 

• Петър Петров изобретява електронния часовник, първият в света безжичен сърдечен монитор и първата в света компютърна система за измерване на замърсявания.

 

• Акад. Георги Наждаков прави възможно създаването на фотокопирната техника.

 

• Асен Йорданов създава и първата в света въздушна възглавница.

 

• Асен Йорданов изобретява и телефонния секретар.

 

• Карл Джераси, евреин с български произход, дава на света хапчето анти-бебе.

 

• Д-р инж. Иван Ночев изобретява двигателите на кацналия за първи път на луната модул Орел.

 

• Шестият сърдечен тон е открит от проф. д-р. Иван Митев.

 

• Нивалинът (изключително лекарство за неврологични заболявания) е създаден от проф. д-р Димитър Пасков.

 

• Румен Антонов изобретява автоматичната скоростна кутия.

 

• Възпитаникът на варненската Математическа гимназия Милен Николов е решил проблема на милиони хора по света, които не могат да ползват мобилни апарати и лаптоп в метрото. Според учените революционното изобретение се равнява на откриването на радиото от руския физик А. С. Попов.


и още.... и още...

 

I.

Зъб на 7 милиона години открит край чирпанските села Рупките и Спасово е на човекоподобна маймуна (хоминид). Тази находка е на път да направи истинска сензация в световната наука!

 

Още една уникална находка намерена в България, пренаписва световната история! Далеч преди появата на Хомо Хабилис (Homo habilis - Сръченият човек) и неандерталците, и дори преди африканския австралопитек, в България е живял най-древният хоминид в света. Откритието  на зъб, подкътник, принадлежал на чевокоподобна маймуна (хоминид) - предродител на човека дава нови аргументи в полза на хипотезата, според която преките предшественици на хуманоидите нямат африкански произход, а са се зародили в Югоизточна Европа и вероятно на Балканския полуостров.

 

Находката от Чирпан може да промени теорията за произхода на човека

 

Германски учени твърдят, че България е възможната прародина на човечеството. Фосилът е на 7 милиона години и се смята за най-късната следа от човекоподобна маймуна (хоменид) в света. Учени от университета в Тюбинген са на мнение, че голяма част от ранното развитие на човека toothНаходка от пещерата "Козарника" - зъб на 7 милиона годиниможе да е протекло не в Африка, както се смяташе досега, а в Югоизточна Европа, край бреговете на Черно море, в земите на България.

 

От Националния природонаучен музей смятат, че находката е принадлежала на един от видовете - предшественици на човека и показва, че еволюцията вероятно е започнала от Балканите.

 

Заслугата за откриване на фосила е на бившия кмет на Чирпан и любител палеонтолог Петър Попдимитров, който открива през 2007 година. По-късно на експоната в частния му музей се натъква професор д-р Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей при БАН, София (http://www.nmnhs.com/spassov-nikolai-bg.html)

 

За изследването на находката е сформиран екип, ръководен от проф. д-р Николай Спасов и включва палеонтолози от музея, от Националиния център за научни изследвания - Франция,  д-р Дени Жераадс (Лаборатория по еволюция на човека, Париж), както и геолози от Югозападния университет - Благоевград.

 

Според проф. д-р Николай Спасов, чирпанската находка от колекцията на Петър Попдимитров представлява световен интерес, понеже променя представите за времето на изчезването на хоминоидите в Европа. Късномиоценските хоминоиди от Балканите, според някои нови представи вероятно имат възка с африканските хоминиди, свързани с произхода на човешкото семейство и е много възможно произходът на хоминидите от Източна Афирика - дали произхода на човека, да е свързан с хоминоидите от Балканите.

 

Подобни находки на Балканите са известни в Турция и Северна Гърция. Те също са на отделни зъби или фрагменти на черепа. Ценното на фосила намерен в България е, че е с около 1-2 млн. г. по-стар от находките в Гърция и в Турция. Все още няма намерен цял скелет, което е важно, за да се разбере, как точно да изглеждали тези праисторически хора и как са се придвижвали.

 

Досега официално се смяташе, че предците на човека са се оформили и са живели в Африка, след което навлизат в Европа. Останките от примати, открити в Гърция и Турция преди години обаче се оказхат по-стари от африканските, а българската находка още по-стара, което променя историята на човешкото развитие!

 

Сега откритието на проф. д-р Николай Спасов може да потвърди една от последните теории в палеонтологията - еволюцията на човека започва на Балканите.

 

Хипотезата е нова и един от аргументите против нея беше, че има голяма дистанция на времето между балканските и африканските находки. Но ето, че тук на Балканитеd r Nikolai Spasov е имало човекоподобни маймуни, които биха могли да са предтеча на човешкото семейство.

 

"Този зъб би трябвало да е към един нов вид, но това е само един зъб при това изтрит и не е лесно да се опише по тези останки. Надявам се при следващите разкопки да намерим и други находки, които да разширят диапазона на познанията ни", обяснява Спасов.

 

Анализ на зъба показва, че хоминида се е хранел с треви, семена и ядки – източници на хранителни вещества, много близки до тези на човешките предци от Африка.

 

По това време климатичните промени в Европа са направили живота на човекоподобните маймуни много труден и те са измрели или са мигрирали, защото е било много трудно да намират хранителни ресурси. Оказва се обаче, че някои от тях са останали на Балканите още много дълго време и са се адаптирали към новия климат.

 

Това кара германски, френските и български учени да смятат, че част от еволюционният процес, довел до00000 появата на хората, е протекъл в Европа и Азия. Преди 7 милиона години климатът и природата по българските земи са били много близки до условията в сегашната африканска савана.

 

 Палеоорнитолога проф. Златозар Боев е установил в късно-плейстоценските отложения (вюрм 80 000 - 19 000 г.) по костни останки 43 вида птици:  праяребицата (Perdix paleoperdix) е фосилен, а 4 други са изчезнали от съвременната орнитофауна на страната - тетрев (Tetrao tetrix), снежна яребица (Lagopus lagopus), снежен бухал (Bubo scandiacus) и червеноклюна хайдушка гарга (Pyrrhocorax pyrrhocorax).

 

Плейстоценските птици от Козарската пещера дават отлични примери за т. н. "смесени фауни", съдържащи видове, които днес никъде в Европа и света не могат да се видят съвместно, напр. снежни бухали и кеклици, снежни яребици и червенокръсти лястовици, тетреви и жълтоклюни хайдушки гарги, скални лястовици и снежни яребици и др. Този състав доказва съществуването на открити тревисти пространства в съчетание с иглолистни и широколистни гори, т. е. мозаична лесостеп.(1)

 

След фосила от Чирпанско не са намирани останки от подобни човекоподобни животни у нас и  вероятно те са били изместени от друг вид примати, нямащи нищо общо с нашата еволюция.  Проучванията в района на Азмака, България ще продължат и както българските, така и германските учени се надяват, че те ще запълнят още бели петна в ранната история на човешкия вид.

 


 Справка:

Хоминиди или всички правоходещи примати  са от семейство Hominidae – хоминиди и включва две подсемейства и два рода. Това са род Australopithecus - австралопитеки и род Homo - човеци.

 

Хоминиди са човекоподобни маймуни - преход към мислещия човек Homo sapiens. Те са част от еволюционният процес, довел до появата на хората и живели през палеолита - начален етап на възникване и развитие на човешката култура.

 

На на възраст около 7-6 милиона години са и останките на хоменид - вид австралопитек, 8 Australopithecus afarensisAustralopithecus afarensis /Снимка:wikipedia наречен  Тумай (Tumai) или  Сахелантроп (Sahelanthropus chadensis), намерен наскоро на територията на Република Чад, Централна Африка т.е. на територия, за която доскоро се предполагаше, че не е възможно да е била обитавана от австралопитеките, тъй като се предполагаше, че развитието им започва в източна Африка.

 

 Австралопитеките са били на ръст между 1 и 1.4 м, с много малък обем на мозъка – около 450-500 куб.см, не са били в състояние да говорят, някои от видовете са били месоядни и са се придвижвали на два крака. Преди около 1 млн. г., без да напуснат Африка, австралопитеките изчезват завинаги, като тяхното място в еволюция на рода Homo или Човек, остава неясна.

 

Изправеният стоеж са основната причина австралопитеките да бъдат отнесени към хоминидите. В следствие на изправения стоеж и възможността да се движат по твърда повърхност и на два крака - предните крайници се освобождават и скъсяват. Ръцете еволюират, освобождават се и с тях могат да се извършват различни операции - чрез свободната си ръка приматът вече може да държи камък или сопа за лов и защита.  Придвижването на два крака благоприятства възможността да се доставя храна и тя да бъде пренесена до “своята “територия.

 

Започва и първото разделение на дейностите между мъжките и женските индивиди, или първото разделение по полове. Мъжките индивиди се грижат предимно за търсене на храна, а женските  за потомството.

 

 --------------------------

 

II.

 Първите европейци са живели по нашите земи

 

"Козарника", Белоградчик, България

 

Знаете ли, че намерените фрагментирани кости на най-ранните представители на рода Homo в пещера "Козарника"- край Белоградчик са на  1 600 000 години?!

 

В България са открити най-старите следи от човешка дейност в Европа - на около 1.6 милиона години и са почти два пъти по-стари от смятаните доскоро за най-древни останки от испанската пещера Атапуерка.

KosarnikaПещера "Козарника", България

 

Пещера "Козарника" влезе в световните новини, когато двама археолози - българинът проф. д-р  Николай Сираков и французинът д-р Жан-Люк Гуадели, публикуваха находки на 1 200 000-1 600 000 година и изказаха хипотезата, че това е най-старото обиталище на праисторическия човек в Европа!

 

Проф. д-р. Николай Сираков:

"В пещерата са открити фрагментирани кости на представители на праисторически живот. Става дума за първите хора в Европа - над 1,4 до 1,6 млн. години най-вероятно. По метода "палеомагнетизъм" констатирахме предишни промени в магнитното поле на земята. През десетки или няколкостотин хиляди години се сменят полюсите, и в пробите това се установява, а по това датираме и възрастта на нашия обект"

 

Първобитните хора обитавали пещерата са умеели да изработват примитивни сечива  от кремък и кост. Освен многобройните кремъчни оръдия археолозите откриват и много кости от мамут, див кон, носорог, kozarnika bonesКаменни сечива намерени в пещера "Козарника"от саблезъб тигър, пещерна мечка, архаични видове хиени, пантери, които първобитните хора са ловували, за да се препитават, както и да се защитят. До откриване на тези находки за някои от тези животни не са откривани данни, че са обитавали българските земи, както и територията на цяла Югоизточна Европа.

 

Ловците от палеолита (ранната старокаменна епоха)  са били далечни предци на съвременния човек - Homo sapiens. Това е вид, доближаващ се най-много до хомо еректус (Изправеният човек) или на хомо ергастер (Работещият човек)

 

Професор д-р Николай Сираков в НАИМ при БАН

“Възникването на човека, от антропологическа гледна точка, отделянето му от останалите представители на животинския свят и, от друга страна, създаването на култура, това се е случило през палеолита. Находките са много важни, защото бележат моменти във възникването на човешката култура и в нейното развитие по-нататък, за да се стигне до златните съкровища и т.н.”

 

Човекът от рода Homo навлиза в Европа през България

 

Едни от най-разгорещените дискусии в европейската археологическа Homo antecessorПредшестващ човек - Homo antecessor of Atapuerca mountains (Ibeas Museum, Burgos, Spain) Снимка:wikipediaнаука са - кога за първи път представетели на рода Homo sapiens стъпват на европейския континент?

Преди да бъдат изследвани по-подробно палеолитните останки в България, за най-старите  следи от човек в Европа се считаха,  намерените в Южна Европа и преди всичко в Северна Испания, близо до град Бургос в района, известен с названието Атапуерка.  Г-жа Ана Матеос от университета в Саламанка, Испания, датираше човешкото присъствие на пиринейския полуостров според данните на  изследванията, извършени от испански учени:

 

• Северна Испания, в пещерата Атапуерка, близо до град Бургос има свидетелства и човешки останки отпреди 1 100 000 хиляди  години.

 

• Южна Испания, в планинския район Гуадикс-Баса, в склона Леон и в залежите Орсе има артефакти на 1 200 000 хиляди  години, което доказва, че зоната е била населена.

 

 Откритията в пещера "Козарника"  – данни за човешко присъствие отпреди около 1 600 000 хиляди години, а вероятно и по-ранно промениха данните на това заселване в по-логичната посока -  не през Гибралтарския проток, а през Дарданелите - Балканският  полуостров  и от там към Западна Европа, Иберийския п-в и Азия – Китай и Индия.
 
Открититието е благодарение на екипа на Николай Сираков и Жан-Люк Гуадели.
 
Според д-р Жан-Люк Гуадели - ръководителят на екипа от археолози от френския Национален Пещера Козарника 4Находки от пещера Козарника,Върхове за копия от кремък, среден палеолит (около 150 хил. години).център за научни изследвания относно находките от "Козарника" преди около 1.6 мил.год.:  "България е един от най-естествените маршрути, откъдето може да е преминал в Европа праисторическият човек: Почти 30  години си сътрудничим, работихме заедно и на друг обект- "Тъмната дупка" в района на Карлуково. В пещера "Козарника"  имахме  щастието да намерим останки от човек от ранния плейстоцен, които са едни от първите в Европа.  Тук проследихме не само появата на първите хора, но и еволюцията им. Наблюдавахме и миграцията на различните животински  видове. Датирахме сравнително прецизно плюс-минус 50 000 години, главно на базата на фауната. В сътрудничество с Института  по физика в Бордо се опитваме с физични методи да установим още по-точно периодите от време."


Проф. д-р Николай Сираков от Националния природонаучен музей при БАН :
"Този първобитен човек е разновидност на хомо еректус (Homo erectus - изправеният човек) или5 Homo ergasterHomo ergaster - Работещият човек / Снимка:wikipedia на хомо ергастер (Homo ergaster - Работещият човек) – първите, най-ранните представители на рода хомо в еволюционната стълбица на развитието на нашия вид.  Тези нови данни показват, че заселването на нашия континент със сигурност е минавал през Балканите."

 

Една от причините е, че Гибралтарският пролив е бил много труден за преминаване. Много по-дълбок, с много силно течение  между вътрешното море и океана. И втора причина - няма аргументи, няма данни от юг, т. е. днешно Мароко, които да  регистрират материалното присъствие на палеолитния човек. Много по-логична трансференция би била сухоземния проход през  Дарданелите, за който има сведения, че преди Потопа е бил много лесно проходим, дори и пеша.

 

Последните факти сочат, че първите хора от рода Homo са обитавали Африка преди около 2.5 милиона години. Става въпрос за човешки общности, които са разполагали с лагери, артефакти и оръжие. По още неизяснени причини, най-вероятно природни катаклизми или постледниковите климатични промени те започват да напускат Африка и да поемат на изток  към райони с приблизително същите тропични климатични условия. По това време Балканите са имали  същия климат като Северна Африка и доказателството е, че в България са намерени следи от лъвове, хиени и дори хистрикс –  африканското бодливо свинче. Развитието на живота в България показва непрекъснато обитаване и развитие - в карстовия пласт на "Козарника" са открити находки от всички периоди на палеолита - ранен, среден, късен.

 

 Учените са попаднали още на скелети на отдавна изчезнали древни животни,  като пантери, Праисторически животни в БългарияПраисторически животни в Българиялъвове, пещерни хиени. Откритията продължават и са разкрити още множество сечива, изработени от кости и кремък,"накити" на древните  прахора. Интересни и все още слабо проучени находки от палеолита има, и в пещерите “Темната дупка” до село Карлуково, и в Родопите, "Магурата" до село Рабиша, на около 25 км северозападно от Белоградчик, “Бачо Киро”, и още много  слабо изследвани обекти - те подсказват, че българските земи тепърва ще поднасят още много изненади и сензации за праисторията на  човечеството.

 

 Находките от пещера "Козарника" може да видите в зала "Предистория" на Националният археологически музей в София, България

 

 Учени са подновили разкопките край чирпанските села Рупките и Спасово в търсене на още останки от най-късните човекоподобни маймуни, живяли някога в Европа. Екскпедицията се финансира от БАН и антропологическата фондация "Луис Лики" и се осъществява със съдействието на ръководството на община Чирпан.

 

------------------------

 

III.

 Първите символични изяви върху кост в Европа  в пещера "Козарника" датирани на около 1 100 000 години

 boneГравиран костен фрагмент от пещера Козарника - първата графична изява върху кост от Европа, датиран на около 1,1 млн. г.; Национален Археологически Институт

Най-древният паметник на символното мислене, проявено от човека регистрирано за първи път в света.

 

Това е едно от най-сензационните открития направени в България през последните години и то предизвика световен отзвук сред учените. Преди да бъдат открити находките от пещера "Козарника", хипотезите на експертите бяха, че представителите на предчовешкия хоминид питекантропос не е бил способен на символно мислене. Едва Homo Sapiens преди няколко десетки хиляди години започнал да развива артистични способности и умението да разсъждава чрез символи, но обитателите от "Козарника" в Североизточна България показват, че човешкото развитие има значително по-дълга предистория, отколкото се е предполагало доскоро.

 

Разкритите рисунки и знаци, датирани отпреди 1,1 млн. години. Според учените тези резки са Кост с нарезиКост с нарези – календар или друг вид броене на първите хора в Европа отпреди милиони години. Находката е намерена в пещерата "Козарника", Българиякозарника 5Пещера "Козарника"Зъб на хоменоид на 1 200 000 -1 400 000 г.най-древната проява на първата съзнателна мисъл - символично проявление на мисълта у праисторическия човек, най-древните артефакти доказващи, че праисторическите хора започват да проявяват целенасочено символно мислене. Рисунките и знаците във вид на резки са нанесени върху кост от неизвестен бозайник.

 

Все още не е разгадано какво могат да означават тези знаци - възможно е да са част от някакво отбелязване на събитие, фази на луната,календар или наченки на броене на първите хора в Европа отпреди милион години.

 

 

 Видео:  https://www.youtube.com/watch?v=xrBdms0hNlQ

 

Проф. д-р Николай Сираков семинар на тема: Първите хора в Европа от пещера "Козарника"

 

В рамките на: Пролетен университет в Чипровци 2014, организиран от гражданско сдружение "Щастливеца" и Интердисциплинна образователна мрежа "Място за бъдеще" и подпомогнат от Фондация Фридрих Еберт София и Френски институт София

 

 

 Неандерталско бебе на 140 000 години

 

Сред фрагментиран костен материал на животинските останки археолозите откриват две парченца от лъчева кост на неандерталско дете под 1 годинка - най-вероятно бебе на 3 до 6 месеца. Става дума за прехода среден-късен плейстоцен, тоест 140 000-130 000 г.пр.Хр. Изключително рядка находка - първа за Източните Балкани, пета в световен мащаб. По-късно археолозите откриват още 16 човешки скелетни елемента, включително зъби.
 

 

------------------------

 

IV.

Най-ранната графична изява върху камък в европейския палеолит - намерен в пещера "Темната дупка"

 

 Гравиран скален фрагмент - най-ранната графична изява върху камък в Европа - намерен е в "Темната дупка" и е на около 50 000 години. Тя е една от най-дългите пещери в България. Намира се на 52км северно от град София, на югоизточния склон на планината Козница, северозападно от гара Лакатник на левия бряг на река Искър на 27 метра над нейното ниво в стената на скален венец. Образувана е в тъмни среднотриаски варовици на Милановската синклинала.

 

 -----------------------

 

пещерата КозарникаУкрашение от пещерата Козарника - амулет на 26 000 години.

V.

 Най-ранната работилница за украшения

 

В "Козарника" са открити и черупки от малки охлювчета с размер около 5-6 мм. или малко по-големи. Те са фосилни, били са използвани за  изработка на украшения - огърлици, гривнички, амулети и охлювчета.

 

Пробитите дупчици на 3-милиметровите охлювчета, 150 на брой, показват, че обитателите на пещерата са имали доста ловки пръсти, за да направят украшението, без да го счупят.

 

Събирали ли са ги вероятно от място близо до Лом, в льосовете. Има следи от шнурчето, което е свързвало черупките в бижуто, най-вероятно огърлица. Датирана е на около 38 000 години, подобни дати има само на една пещера на границата между Турция и Сирия.

 

Подобна "работилница" няма известна засега в Европа -  и е на най-ранните представители на праисторическия човек. Дали украшения са служили и за пещера Козарника 3Находки от пещера Козарника, амулет от зъб на лисица, късен палеолит -25 000 годинисамоидентификация, според Николай Сираков, а това като наченки на етно-лингвистичните общности на етносите, това ще е едно от предизвикателствата, които ще се развива в бъдеще.

 

 

Палеолитната Венера от Козарника

 

В пещера "Козарника" е открита и най-ранната антропоморфна пластика на човешко изображение от късния палеолит, намирано по българските земи. Въглероденият анализ показва датировка на артефакта, който е от епохата на кроманьонците и е на 26 000 години и е наречено "Венера". Малката скулпторка е изваяна върху част от дълга кост, най-вероятно едро тревопасно животно.  Много красива, много изящна с характерните пищни форми на голото женско тяло от древността. Намерена е само част от долната й половина с дължина 2.5 см.  и докато е била цяла, едва ли е надвишавала 5 см. Изработена е с помощта на резец, с кремък и дооформяна с търкане в пясъчник. Има следи от полиране с охра, отпратки и паралели с другите Венери намерени в Европа.

 

Статуетки с пищни форми, veneraФрагмент от най-старото изображение на човек или богиня от нашите земи - на 20-26 хилядолетия. Снимка: Ани Петровас пишни форми обозначаващи пластика на жена и наречени условно Палеолитна Венера са разпространени в по-голямата част на Евразия, от Пиренеите до езерото Байкал, в Иркутска, Русия.

 

Най-известната Венера е от кост на мамут, намерена е в Холе Фелс, Швабски Алпи, Германия и е на възраст приблизително 35 000 - 40 000 години

 

Какво е било предназначението на палеолитните Венери,  дали са били еталони за красота, възхищение от голото женско тяло, амулети за късмет, или срещу зли сили, символ на божеството на плодородието -  Богинята-майка, или просто спомен за майката, носили ли са ги на шията, или са ги поставяли нейде из пещерата? Все още не е точно установено и разгадаването на тайната принадлежи на бъдещето.

 

Изучаването на произхода на човешкия вид запо

Изследванията в сферата на произхода на човешкия вид - палеолитната археология в България започва сравнително късно. Въпреки късните археологически търсения обаче, българските земи разбулват едни от най-вълнуващите загадки, поднасят най-големите изненади и разшифроват едни от най-древните тайни.

 

 -----------------

 

VI.

Намерени са останките на първите съвременни хора в Европа (40 000 години)

 

В две пещери - "Козарника" и "Бачо Киро" са намерени първите останки от съвременни хора - Homo sapiens на около 40 000 години, които са най-старите намерени в Европа.

 

• Пещера "Козарника"

В по-горните палеолитни пластове са открити находки свързани с появата на съвременния човек – Хомо сапиенс. Те се датират от преди 40-45 хил. години и също са най-ранни в европейски мащаб. Интереното при тях е, че значително се различават от находките в пещерите "Темната дупка" и "Бачо Киро", като показва сходства с култури, разпространени в Западна Европа няколко хилядолетия по-късно.


• Пещера "Бачо Киро"

 В пещерата "Бачо Киро" са намерени най-ранните в Европа костни останки (фрагмент от челюст) от архаичен Хомо сапиенс. Датирани са в началото на късния палеолит – около 45 000 - 43 000 години.

 

Това са едни от най-ранните следи в Европа от съвременния човек – хомо сапиенс, които бележат прехода към късния палеолит и началните му фази. Според някои изследователи тя е ранна балканска разновидност на ориняшките култури, които се разпространяват в по-голямата част на Европа.

 

В този период на Балканите започват културни промени, които поставят началото на нов етап в праисторията на континента – късния палеолит. Появяват се нови каменоделски техники за производство на кремъчни пластини – много по-удобни за изготвяне на ефикасни сечива и оръжия, усъвършенства се обработката на кост и рог, масово се развиват изкуството и други форми на духовната култура (погребални практики, магични ритуали, култови изяви).

 

---------------------------

 

VII.

Библейският потоп се е състоял в Черно море

 

Дълги години хората смятали описаният в Светото писание Всемирен потоп за библейски мит.

И,ПреливанетоПреливането на Средиземно море през Босфора (Кадър от компютърна анимация) разбира се никой не вярвал в обрисувания катаклизъм, докато... Едно случайно събитие не променило представите на хората за истинността на водния катаклизъм от книга на книгите - Библията.

През 1851 година англичанинът Остин Хенри Лейърд/Austen Henry Layard (5 March 1817 – 5 July 1894 ) открива библиотеката на цар Ашурбанипал (668 - 635 г.пр.н.е.) в Ниневия с над 25 хиляди клинописни таблици, а сред тях 12 плочки, които станали известни като "Епосът на Гилгамеш" (Epic of Gilgamesh).

 

В 1872 г. младият асиролог Джордж Смит/George Smith, (Chelsea, London 26 March 1840 – 19 August 1876) дешифрирал плочките и огромна изненада очаквала учените... на единадесетата табличка разказът съдържал фрагменти от мита за потопа, поразително приличащи на този в Библията. Публикуваният превод на текста предизвикал медийна бомба в света.

 

Последвало друго впечатляващо откритие - през 1929 г. английският археолог Леонард Вули (Leonard Woolley) открива древения шумерски град Ур, при разкопките на хълма Мукаяр в Южна Месопотамия. В древните пластове Вули открива ясни доказателства за стихийно бедствие - гигантско наводнение, при което водата е стигала до 7-8 м. височина. При мащабите на този катаклизъм напълно е било възможно цяла Месопотамия да е станала жертва на водната стихия.

 

След това откритие били намерени и други разкази на мита за потопа - прочутият “Царски шумерски списък” от ХVІІІ век пр. Хр., изписан върху табличка, намерена сред руините на Нипур. След като изброява владетелите, натоварени да царуват в областта на Шумер, тази хронология в един момент спира и в средата на този списък се появява фразата “И Потопът изравни всичко”

 

В Нипур (Nippur) друга една шумерска табличка датирана от ХVІІ в. пр. Хр. разкрива аналогичен разказ за героя Зиусудра (Ziusudra), подобно на вавилонският герой Атрахазис (Atrahasis - супермъдър) описан в текст от 1635 год. пр. Хр. и той оцелял във водната стихия.


Тези знаменателни археологически събития въвлякоха учените в разгорещени спорове относно - съществувал ли е Всемирния потоп или описаната случка е просто красива фантазия.

 

Защото разкази за потопа има не само в Библията, те съществуват и в древната митология на shumeri 1елините и то цели три! Най-древната легенда описва потопът от времето на Огигес (Ogyges) царя на Беотия. За втори потоп се говори в легендата за Девкалион и Пира, а за трети в мита за цар Дардан.

 

Отзвуци за гигантски катаклизъм има в цялата всемирна история - индийските, китайските, японските легенди, в свещената книга на древните перси " Зенд-Авеста", в записаната върху камък легенда за потопа книга на ацтеките "Календарен камък" , в митовете на индианците в цяла Севрна, Централна и Южна Америка, в свещената "Попол-вух" на маите от Гватемала, в "Чилам-Балам" от Чумайеля, в Европа в легендите на баските, келтите, ирландците, в древногерманските предания "Гибелта на боговете", финско-естонските "Калевала"...

 

Съвсем явно е, че ужасяващият спомен за огромно стихийно бедствие - огромна приливна вълна заляла цялата суша и унищожила за дълги векове цивилизацията на земята се е съхранил в паметта на всички племена и народи по света.

 

Учените спорили за истинността на потопа до юли 1985 г., когато научноизследователският 4erno more ezeroсъветски кораб "Рифт" и миниподводницата "Аргус" предприемат съвместна експедиция във водите край Варна, с цел да изследват съществуват ли следи от древна цивилизация. На борда на подводницата е българският учен проф. Петко Димитров, защитил дисертация в Москва през 1979 г., посветена на старите брегове на Черно море и следите от Потопа.

И тогава... Петко Димитров прави най–сензационната, но и най–спорната находка в българската археология, т.нар. „Чиния на Ной“. Открива я край бреговете на Варна на около 93 метра дълбочина и на 65 километра навътре в морето.

 

Оказва се, че внушаващия ужас и страхопочитание към природните сили използвани от Създателя за наказание на прегрешилите хора - Библеския потоп действително се е случил и то в Черно море!

 

Следват редица научноиследователски океаноложки изследвания на Черноморския басейн от екипи на американски, български, руски и турски изследователи и специалисти от геолози и археолози от световна величина - като проф. Уилям Райън, Уолтър Питман, проф. Балард, проф. Петко Димитров, проф. Мариана Филипова и др. и доказват, че преди 8 000 години във водите  на Черно море се е разразил катастрофален потоп. Бавно, но всекидневно покачване на водите до над 120 метра, които заляли бреговете, земеделските ниви и домовете и нанесли разрушителни поражения на цивилизацията, обитаваща старите брегове на сладководното езеро и станали една от вероятните причини за световното им разселване, а с това и пренасянето на познания и умения непознати до тогава за останалите народи.черно море 2

 

 

Виж повече:

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

http://ydara.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2943

 

Най-сензационната находка в света е скрита в банков сейф във Варна.

Открива я Петко Димитров на 15 юли 1985 г. на около 93 метра дълбочина и на 65 километра навътре в морето. Диаметър 40 см. Височина 10 см, отдолу е със седло. Става въпрос за много фина изработка. Много симетрична. Предполага се, че не е от глина, а от пясъчник.

 

Откритите писмени знаци върху нея са най-старата писменост, която е съществувала до потопа и се срещат в шумерската, египетската, индийската и гръцката писменост.

 .....

Народ белязан от боговете е живял там, където земи напоявани оvulkan karta2т пълноводните Дунав, Днепър, Днестър и Дон, и сладките води на Черното море създавали земя - най-плодородна и плодове с чуден аромат - нарекъл я библейският разказвач - райската градина Едем - тази земя била родината на една от най-удивителните и тайнсвени цивилизации.

 

Джон Ноубъл Уилфорд - "Ню Йорк Таймс" и книгата "Ноевият потоп" от Уилям Райън и Уолтър Питман:

"Далеч преди разкошните дворци и минарета на Истанбул да обрамчат бреговете му, Босфорът е бил тясна бара, през която сладката вода на Черно море се изливала в Егейско море и оттам - в Средиземно. След това повдигащото се морско равнище предизвикало катастрофален обрат. Изведнъж морската вода нахлула през Босфора със сила 400 пъти по-мощна от тази на Ниагарския водопад. Ужасяващият рев се чувал най-малко на 60 мили разстояние.

 

...Възможно ли е - разсъждават д-р Райън и д-р Питман - хората, прогонени от домовете си от потопа, да са "виновни" за разпространението на земеделието в Европа и за развитието на селското стопанство и напояването на юг - в Анадола и Месопотамия?

 

...Възможно ли е - питат още те - потопът в Черно море да е оставил толкова трайни спомени, че те да са вдъхновили по-късната история на потопа, описана във вавилонския епос за Гилгамеш?"

 

...Ако споменът за Черноморският потоп наистина е повлиял на епоса за Гилгамеш, то той би могъл да бъде и първоизточник за историята на Ной в Стария завет."

 Ноевият потоп книга

"Като се основават на анализи на утайки от дъното на Черно море, океанографите Уилям Райън и Уолтър Питман от геологическата обсерватория "Ламонт - Дохърти" в Палисейдс, Ню Йорк, са събрали доказателства отпреди 7500 години, че този голям потоп наистина се е състоял."
Ричард А. Кер, "Сайънс"

 Следите на старата цивилизация лежат по дъното на Черно море и Варненския залив.


Научни експедиции откриха там останките на най – древните земни градове.

Проф. Петко Димитров, ръководител на две експедиции по нашия шелф, обяви, че преди 8000 г. старите брегове на Черно море са били на сушата и на 60 км. източно от Варна, където са живели прадедите ни и откъдето е тръгнала най-древната цивилизация в света.

Оттогава датира мегаприливът на океанските води през Босфора в най-голямото сладководно езеро.

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

http://ydara.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2943

----------------------------

 

VIII.

Едни от най-древните градове на Европа са разположени по бреговете на българското черноморско крайбрежие


По бреговете на Черно море са разположени едни от най-древните градове в Европа като: Созопол - най-старият черноморски град, Варна (Одесос), Ахтопол (Агатополис), Каварна (Бизоне), Обзор (Хелиополис), Несебър(Месемврия ), Балчик (Круни), Поморие(Анхиало), древният тракийски град Тиризис на н. Калиакра и др.

 

- Селище на 8 хилядолетия край Провадия се намира под водите на Черно море

 

Край старите, вече потънали брегове на Черноморския басейн, разположени на дълбочина 90-120 метра е съществувало древно селище и некропол отпреди 8000 години. Това откритие е благодарения на международен екип от учени от Института по океанология във Варна, проф. Петко Димитров, още 12 наши учени и проф. Уилям Райън от Колумбийския университет. Те са направили откритието чрез сонарна снимка на морското дъно с площ 1 кв. км. Учените са проучили обстойно 50 обекта от участъка “Полигон Палеопровадийска”.

По време на експедицията са набелязани общо 50 обекта - останки от древни селища и потънали кораби.

 

 ---------------------------

 

IX.

Най-старите градове в Европа на възраст 8 хилядолетия са в България - Протоград, край Юнаците, Пазарджик и Оходен-Валога, край Враца,

 

 

- Най-древният град в Европа - Юнаците, Пазарджик на 8 хилядолетия
 

- По-древен от Микена и Шумер
- цивилизация от каменно-медната епоха junФигурка датирана на 4500 год. пр.н.ера
- първите хладилни съоръжения в света
- първата протописменост - първата книга в света
- корабостроителница -  първообрази на кораб и малки лодки
- обработване на метали
- Прецизна хирургия преди 6000 години, много преди появата на Хипократ и легендите за Асклепий

 

 

Преди 8 хилядолетия, когато Европа е все още в своя стадии на първобитно развитие, в Двуречието първите шумерски селища още не са възникнали и ще се появят след 2 000 години, край българското село Юнаците, до Пазарджик се развива огромен и добре укрепен град, разстилащ се на 100 декара площ, с масивни, 5 метрови крепостни стени, обграждащи централната му част.  В него живеели над 2 000 души, които украсявали своите изящни керамични съдове с нарези и графити, в жълто, бяло, червено, обработвали метали, умеели да изграждат съоръжения за съхранение на месо (своеобразни „хладилници"),  имали протописменост, умеели да извършват прецизни хирургически манипулации и дори строели кораби!

 

През 2008 г. при проучвания в района на селищната могила Юнаците край Пазарджик, българо-гръцка археологическа експедиция установява, че могилата е само част от много по-голямо селище, възникнало през ранния енеолит и предполагат, че големината му е поне 100 декара. Към групата на българската експедиция се присъединява д-р Йоанис Алсанис – Национална гръцка изследователска фондация. Екипът е с ръководители ст.н.с. ІІ ст. д-р Явор Бояджиев от НАИМ, Стоилка Игнатова – РИМ Пазарджик и д-р Йоанис Алсанис – Национална гръцка изследователска фондация.

 

Находките, къщите с техните значителни размери и останките от 5-метрови крепостни стени говорят за наличието на праисторически град и цивилизация, която през този период няма аналог на Стария континент.

 

Д-р Явор Димитров Бояджиев, ръководител на секция „Праистория” в Националния археологически институт и музей - БАН:

 

- Цивилизация от 8 хилядолетие

"Доскоро се смяташе, че микенска Гърция е най-старата цивилизация в Европа - отпреди 26 века пр.н.е. Всички археологически данни и артефакти обаче сочат, че през каменно-медната епоха, 2000 години преди микенската, в българскитя земи започва своето развитие първата европейска цивилизация. Всички находки, мащабите на монументалното строителст

pazardzik

во, дават основание реално да се мисли за това - познаване  на металите, специализирано занаятчийско производство, социално разслоение, писменост, градове. Ако се намерят други  селища на тази възраст, те също ще са на Балканите – в България и в Гърция."

 

Селището е  било разположено край брега на старото корито на река Тополница, което днес е променено изкуствено за напоителни  цели. Било е уникално, без аналог на европейския континент, защото в епохата на ранния халколит древните му жители оформят  първия протоград с всички елементи, които правят едно населено място град - огромна площ на застрояване от около 100  декара,  мощна отбранителна крепостна стена -  без аналог на нашия континент, поддържана и използвана векове наред. Следите  на градоустройствения му план личат в археологическите пластове и натрупвания в могилата  и явно се вижда разделението между  жилищната и производствена част.

 

 

- Първообразът на Атинския акропол

 

Отбранителната цитадела е ограждала само най-високата, централна част на първоначалното халколитно селище, в който се е  концентрирал елитът на града - около 200 човека. В същност това е била цитаделата  на селището, с площ от 7 – 8 дка. Разположена на най-видимата част от града - първообразът на Атинския акропол, в нейното  пространство, освен жилищни сгради е имало и занаятчийски район - цяла индустриална зона с обособени производствени  пространства, пещи и цехове, подобни на части от съвременните фабрики - това си личи и по огнищата. Открити са оръдия на  труда, а цялата система дава чертите на един изключително цивилизован град.

 

Къщите в праисторическия град са били със значителни размери – дължина от 10 до 12 метра и ширина 7 – 8 метра. Строени са  от глина и кирпич, а вътрешните им стени показват следи от варосване и боядисване в червено и бяло. Селища от този тип започват да се изграждат близо 2000 години по-късно и започват да се срещат едва през бронзовата епоха.

 

 

- Мощна отбранителна крепостна стена - без аналог на нашия континент

 

Масивната глинобитна стена датирана на около 6700 – 6600 години е била широка в основата си около 5 м., височината й също е била 5 метра, като нагоре леко се е стеснявала. Защитната стена е изградена е чрез редуване на пластове добре трамбована глина и редове валирани камъни.

 

 

- Производство на изящна оцветена керамика

 

В античния град са се произвеждали изящни керамични съдове – боядисани в жълто, бяло, червено, с нарези и графити.

 

 

- Обработване на метали

 

Има  открити медни предмети и по-намерената шлака се предполага, че там дори са се обработвали метали.

 

 

- Първите хладилни съоръжения в света

 

В античния град Юнаците, също и в Оходен, Враца са намерени първите хладилници в света. Археолозите са намерили помещения, дълбоко вкопани в земята, в които е  било възможно месото да се запази за дълго време студено. Това е наистина нещо уникално, което засега не е срещано другаде.

 

 

- Корабостроителница и пристанище

 

Сензационо е откритието, че градът е имал корабостроителница и е бил пристанище. За това свидетелстват откритите находки  на счупени първообрази на кораб и малки лодки. Става дума за предната част на голям плавателен съд, което потвърждава, че  тогава реките Тополница и Марица са били много по-пълноводни и това е давало чудесната възможност да бъдат използвани за  по-лесно придвижване. Това от своя страна е създавало условия за широки контакти и оживена търговия.

 

 

- Търговия

 

Сред находките от експедицията има и нож от обсидиан – рядък черен камък, който почти не се среща по българските земи и  вероятно е бил внос от гръцките острови, ако не и от по-далече. Река Марица по това време е важна транспортна и търговска  артерия и е свързвала града с подобни селища край Егейско море. Хората са търгували свободно с медни предмети, произведения  на изкуството, кремъчни суровини и съдове. Приликите между града край Юнаците и тези в Беломорието говорят за богат  културен обмен.

 

 

- Накити от морски раковини,  изключително ценни за хората

В ниши на 6700 години също така за първи път са открити общо 11 средиземноморски гривни, които са били изключително  ценни за хората и са направени от морски раковини. Уникалното е, че накитите са намерени в концентрация само на 10 метра.

 

 

- Протописменост и първата книга в света

Намерени са и  плочки и дъна на уреди с фрагменти и комбинация от протописменост - първата книга в света и заедно с плочката  от Градешница и знаците по много съдове от тази епоха са указание за съществуването на ранна графична система –  протописменост.

 

 

- Прецизна хирургия преди 6000 години, много преди появата на Хипократ и легендите за Асклепий

 

Сред находките от селищната могила има женски скелет с отрязана длан на ръката. Необичайното е, че дланта е била отстранена  с изключително прецизна хирургическа намеса. Ампутацията е направена без никакви усложнения и не е предизвикала  възпалителни процеси. Според изследванията на антрополога Стив Цойнер жената е продължила живота си още дълги години  след операцията. Това показва, че древните жители на Тракийската равнина са имали много добри медицински познания хиляди  години преди появата на Хипократ и легендите за Асклепий.

 

Какво е унищожило този проспериращ град? Дали нашествие на степни народи на коне слага края на цивилизацията от Юнаците или бунт на местното население? Учените засега имат само предположения, но явно селището е било опожарено, а жителите му избити. В града са откритиАскосАскос (5 хилядолетие пр. Хр.)намерен в праисторическа селищна могила Юнаците Регионален Исторически Музей Пазарджик останки само на жени, деца и старци. Вероятно мъжете са загинали в битка, следите, от която  още не са намерени. Открити са и няколко тела, без гробни дарове, погребани набързо в рамките на цитаделата.

 

Според