Архив

< Декември 2017 >
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Българска история

Заговорът против България/ Сакралната мисия на новите богомили

bul nadpic"По времето, когато Боян Мага започна своята дейност, както дворецът, така и

Прочетете още...
 
Съвършено секретно: Тайните мистерии на българските богомили

BO1През 1245 година, само година след превземането на последната и най-свята богомилска  крепост

Прочетете още...
 
Това за което учебниците по история мълчат - Световната мисия на Българската ерес

Разпространение на Богомилството. ВЕЛИКАТА ЕРЕСЕдва ли има религиозно учение, което да се представя в толкова деформиран вид, както е

Прочетете още...
 
Предсказания за България от Петър Осоговеца, богомилски жрец

bogomili malkaПетър Осоговски е Доростолски епископ през Х век, неговата църква е била в днешна

Прочетете още...
 
Тенгрианството, древните маги и кам-бояните жреците на Тангра

magic1Главна задача за окултизма станало проникновението и познанието за съкровенните тайни на

Прочетете още...
 
Знаменателните водачи на съвършените богомили

B1Рецепта за съвършенство няма, обичат да казват мъдрите побелели глави, независимо коя е

Прочетете още...
 
Астрологичната символика и зодиите в богомилиското учение

BOGOMЧаст от презентацията на доклада на Радислав Кондаков, на Четвърта национална

Прочетете още...
 
Богомилската музика,трубадурите и романите за Светия граал

troubadour2xТе пееха за Сватбата на Царския Син.

Прочетете още...
 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Популярно

Готи и Гети - германци или траки? Историята, която не познаваме - унищожението

"Всеки народ се идентифицира със своята история, с приноса си към културата на човечеството, и

Прочетете още...

Златните правила на източния мъдрец Далай Лама за живот с добра енергия и хармония

Най-мъдрият сред мъдрите хора на нашето време е формулирал няколко

Светлите умове или кои са "просветлените хора" Христос, Майтрейа, Йехова, Махди...

Какво значи да си просветлен? Имат ли нужда човеците от просветлени

Кръстът - знак на знаците / Видове кръстове/ Алхимичен знак или символ на Бог?

"Ние  не придаваме съществено значение на кръста: това би било греховно

Неудобните исторически истини - древните български царства в днешна Турция/ Част I

Малко хора знаят, че на територията на Мала Азия - стара българска земя, завладяна

Народът, който покори света и написа историята на цивилизациите/ Синият ген на българите/ Част I

Това проучване е подарък за всички българи! За всичката пролята кръв на гордия и

Неудобните исторически истини - древните български царства в днешна Турция/ Част II

Кой основа Анкара и какъв е произходът на част от българското население, което днес

  • Златните правила на източния мъдрец Далай Лама за живот с добра енергия и хармония

  • Светлите умове или кои са "просветлените хора" Христос, Майтрейа, Йехова, Махди...

  • Кръстът - знак на знаците / Видове кръстове/ Алхимичен знак или символ на Бог?

  • Неудобните исторически истини - древните български царства в днешна Турция/ Част I

  • Народът, който покори света и написа историята на цивилизациите/ Синият ген на българите/ Част I

  • Неудобните исторически истини - древните български царства в днешна Турция/ Част II

Pineal Gland Cannabis 768x405Отдавна в глобализирано развитите икономики не се произвеждат стоки, а потребности и желания за притежание – екстаза

на удоволствието.

 


Модерните времена днес предлагат всичко... лесно, изгодно и само на една ръка разстояние. Днес е престижно да имаш всичко, колкото по-бързо, веднага и на момента, толкова по-добре! Колкото повече – толкова по-модерно! Живеем живот, който започна да се движи с космически висок ритъм – от работа до хранене и задоволяване на желанията и удоволствията. В епохата „хипер“ стоките са подредени в ритуала на консумацията. Стоката се превърна в знак, а системата на консумизма – в система на потребностите и задоволяване на нужди... и удоволствия! Потребителското общество и поведение доведе до формиране на нови идентичности, нови желания, нови мечти, нови хипер потребности и хипер стремеж към удоволствия – незабавно и на мига. Много от тези зависимости и пристрастявания се считат за социално приемливи, въпреки че те имат същата етиология, както и заклеймените от обществото.

Marks

 

 

Джон Маркс (John Marks) - препоръчва да видим цялата гама от психотропици, като спектър, разположен в една крива и подредени въз основа на фактора социална приемливост или социална неприемливост. Тяхното обсъждане винаги се отнася до конкретно място и конкретно време, тъй като тези фактори са времево-пространствени.(1)

 

 

 

Задава се епоха, осветена от възхода на човешкия дух и високо еволюиралия Разум... или не?!

 

 

Френския психиатър и психоаналитик Патрик Деларош в интервю за вестник „Всичко за жената”, 24.07. 2008 г. :
„Съвремието предлага крайно улеснен достъп до всякакви предмети за консумация. И няма юноша, който да не e допълнен, да не е екипиран с нещо, коeто функционира самò – интернет, МР3 и пр. Това създава особен вид генерализиран автоеротизъм, както и стремеж към удоволствия, към търсене на незабавното удоволствие. Всичко това се поощрява прекомерно и от родителите: децата им практикуват всевъзможни спортове, носят маркови дрехи – даже и онези от незаможните семейства. И патологиите, които отчитаме днес, са патологии на пристрастяването. Нямам предвид само хашиша, който е забранен, но и факта, че все повече юноши се алкохолизират групово. Те го правят, разбира се, по свой, типичен за възрастта си начин, като игра, но не си дават сметка, че прекаляват и рискуват да се превърнат утре в алкохолици. Много от децата се прибират късно у дома, не са контролирани от родителите си и оправдават това с груповото юношеско действие, т.е. след като останалите го вършат, няма основание и аз да не го правя. А родителите от своя страна се чувстват обезоръжени от подобен аргумент, понеже не искат детето им да се маргинализира, да се декласира от останалите. Не можем да не споменем и пристрастяването към компютърните игри, което се превръща в нещо непоносимо и разрушаващо.“(4)

 


В добавка и разрушаване на класическите роли на половете, където мъжете се феминизират, доведоха до неимоверно нарастване на юношеските патологии с пристрастяването и зависимостите - наркотици, хазарт, алкохол, цигари, спорт и злоупотреба с анаболи, и невъзможността за овладяването им и справяне с тях.

 


В психоанализата се изтъква необходимостта от прекъсване на зависимостта майка-дете, ако това не се случи при детето, в по-късна възраст има голям риск от формиране на зависимо разтройство на личността - психично или психосоматично, т.е като възрастен то ще се постави в ролята на зависим посредством нуждата да бъде свръхобгрижван (Клийз Скинър) - зависимостта от майката ще се трансформира към отношение на зависимост от авторитетите и властта.

 


„Влеченията, както и зависимостите, пристрастяванията и разтройствата на влеченията са свързани със задоволяване на основни инстинкти за хранене, пиене, себеопазване, продължаване на рода и т.н. Въпреки че влеченията имат в основата си инстинктивен характер, при човека те се осъзнават и подлежат на съзнателен контрол и регулация. Към разстройствата на влеченията се включват преди всичко разстройствата на храненето, на жаждата и половото влечение, но спектърът на тези дейности включва и една по-особена група на патологичните импулсивни влечения (мономаниите), като – хазарт, пиромания, клептомания, дромомания, трихотиломания. “(1)

 


Пристрастяването и зависимостите представляват продължителна употреба на вещество или извършването на дейността, въпреки негативните последствия, свързани с тях. Актът на приемането им се свързва с удоволствието и насладата и води до необходимост и силно желание за повторната им употреба, за да се възвърне нормалното състояние (състоянието преди започването). Ако човек свърза определени вещества или дейности с чувство за удоволствие, освобождаване от стреса, неприятните изживявания или бягство от реалността в някакъв по-добър и красив свят, то той може да придобие навика да го повтаря всеки път, когато изпитва затруднения или има проблеми. Когато се превръщат в доминиращ фактор, някои от зависимостите - пристрастеност към наркотични вещества, тютюнопушенето или злоупотребата с алкохол, то те стават не само в заплаха за здравето и емоционалния живот на индивида,  но разрушават живота му  и представляват опасност за цялото общество.

 


Ако вземем под внимание еволюционната теория на Дарвин - хората имат генетична предразположеност към пристрастяване, защото тя е свързана с еволюционно предимство. Когато едно животно консумира храна, която му харесва, има предимство да я асоциира с удоволствие, за да може да търси тази храна и за в бъдеще. С други думи, потенциалът за зависимост е дълбоко вкоренен в гените ни.

 


Проф. Д-р. Георги Попов: „Зависимостите, както и разстройствата на личността, нямат специфична психопатология. От клинична гледна точка е важно да се знае, че те са често коморбидни с личностови и тревожни разстройства, афективни разстройства и по-рядко с шизофрения и това изисква целенасочено търсене на нова диагноза.

 


Терминът зависимост в психологията и психопатологията се определя като вид поведение, чийто корен се открива и при здравите хора, и се изразява например в употреба на алкохолни напитки, диети, преяждане, натрапливи мисли (напр. натрапливо звучаща мелодия), натрапливи действия и т.н. От тези нормални човешки поведения израстват и болестните разстройства, наричани “зависимости към ПАВ“, „анорексия“, „булимия“, „обсесивно-компулсивно разстройство“, „зависима личност“ и т.н.“(1)

 


Разстройствата при тези случаи се изразява в извън нормата - свръхфиксацията и свръхупотребата на определени вещества и дейности, въпреки че са осъзнати, има невъзможността за контрол върху поведението, волята и желанията. Това силно изразено психологическо влечение може да прерасне в психопатология.

 


Според проф. Д-р Георги Попов психопатологична зависимост е: „повтаряща се във времето свръхупотреба на вещества или дейности, доставящи удоволствие, при лишаването от които настъпва „синдром на отмяна“(абстиненция), характеризираща се с поява на неудоволствени преживявания и психологически и/или телесни симптоми.“(1)

 


Според  МКБ-10 синдромът на зависимост е описан по следния начин: „съчетание от поведенчески, когнитивни и физиологични прояви, което се развива след повторна употреба на определено психоактивно вещество и обикновено включва следните симптоми:
-    силно желание за приемане на веществото;
-    затруднен контрол върху приема;
-    продължаване на употребата въпреки наличието на вредни последици;
-    даване приоритет на приема на веществото пред другите видове активност и ангажименти;
-    повишен толеранс
-    понякога физиологично състояние на абстиненция.“

 


При наличие на 3 или повече от гореописаните симптоми, които са се проявили едновременно през последната една година, бихме могли да имаме съмнение за зависимост. Такава диагноза обаче може да се постави единствено от психиатър.
Трябва да уточним, че хазартната зависимост също е призната диагноза и присъства в МКБ-10, но в друг раздел. Патологичното влечение към хазарт се характеризира с често повтарящи се епизоди на хазартна игра, които доминират в живота на пациента до такава степен, че са в ущърб на социалните, професионалните, материалните и семейните ценности и ангажименти.
Зависимостта е психическо заболяване с хронично-рецидивиращ характер на протичане, което може отчасти да се дължи на генетична обусловеност или като резултат от силно въздействие на социалната среда и водещо до дълготрайни промени в мозъчната биохимия. В зависимост от причините си, които са провокирали обуславянето му,  излекуването може да се случи без, с един или с няколко рецидива (връщане към употребата). 

 


Психическата зависимост се изразява в компулсивна (натрапчива) употреба въпреки вредите, които нанася тя. Характеризира се с невъзможност и редуцирано желание да се прекрати употребата, невъзможност за изпълнение на работни, социални и семейни задължения. Зависимият човек чувства, че не би могъл да функционира нормално в ежедневието си, ако не е употребил дадено вещество.

 


Физическата зависимост се характеризира с развиване на толеранс и абстинентни симптоми (физически или психически) при прекъсване на употребата. Тя може да възникне поради хронична употреба на много вещества – включително и много от лекарствата с лекарско предписание (например бензодиазепини и опиоидни болкоуспокояващи), дори ако се взимат според предписанията.


Интересен факт е, че зад физическата и психическата зависимост стоят различни структури в мозъка. Често пъти разграничението между двете е трудно.

 

 

Причини за формиране на зависимости


Вероятно причините за възникване на зависимости могат да бъдат ендогенни – генетична наследственост, дисбаланс на невротрансмитери и хормони, вследствие външни дразнители – лекарства, враждебна политическа, социална и семейна обстановка или отражение на свръхподкрепяща или отхвърлящи родители, или вариации на няколко дразнителя. Зависимостите могат да са самостоятелни диагнози или коморбидни с други психични и психиатрични заболявания.

 

 


Генетични фактори за зависимостите

 

Данните от многобройни изследвания сочат, че процентно пристрастяването се дължи както на генетична предразположеност 50% , така и на липса на умения за справяне със стреса и проблемите 50% .

 


Проведено проучване разглежда 861 двойки еднояйчни и 653 двойки двуяйчни близнаци и установява, че 50-60% от пристрастяването се дължи на генетични фактори, като тези резултати се потвърждават и от други проучвания: когато единият от двама еднояйчни близнаци е зависим от алкохола, има голяма вероятност и другият близнак да е алкохолик, но обратното твърдение не е валидно - ако единият от двойка двуяйчни близнаци има проблем с алкохола, не е задължително такава зависимост да е налице и при другия близнак. Въз основа на разликите между еднояйчните и двуяйчните близнаци.
Децата на хора, страдащи от зависимост, имат осем пъти по-голям шанс да развият зависимост. Едно проучване сравнява 231 души, диагностицирани като зависими от алкохол или наркотици, с 61 души, които не страдат от пристрастяване. След това изследването се фокусира върху роднините им по права линия от първа степен (родители, братя и сестри, деца). Установява се, че ако родителят страда от алкохолна или наркотична зависимост, детето има осем пъти по-голям шанс също да развие такава.

 

 

Ролята на гените Taq1A  и DRD2 за развитие на зависимости

 

„Transnational Psychiatry” публикува обобщени данни от 22 изследвания с 9487 души на китайски учени, който доказват, че определени вариации на гена Taq1A играе роля при обработването на допамина, който се свърза с удоволствието, което хората изпитват, докато пушат. Изследванията показват, че поведението на пушачите зависи до голям степен от генетични фактори, при които наследствеността е около 50%. Нарастващи концентрации на невромедиатора хормонът допамин играят важна роля в развитието на никотинова зависимост. Определени мутации на гена DRD2 определя пристрастяването към наркотици, тютюнопушене, алкохол и дори дали харесваме или не определени хора.

 


Нарастващи концентрации на допамин играят важна роля в развитието на никотинова зависимост. Предишни изследвания са съсредоточени върху определянето дали мутации в гените, които контролират допамина, могат да променят поведението на пушачите. Установено е например, че мутации на гена DRD2 правят хората по-склонни към алкохолизъм, употреба на наркотици и други пристрастяващи навици, включително тютюнопушене.

 

 

Генът CYP2A6


Според проф. Джеймс Фаулър от Калифорнийския университет гените вероятно могат да обяснят защо често инстинктивно харесваме или не харесваме хората, които срещаме.


Обратната зависимост е открита при гена, наречен CYP2A6, който има роля в метаболизма на чужди тела, включително никотин. Носителите на варианта на гена, който предполага открит характер, са привлечени от хора с различен генетичен вариант, е изводът на изследване на Харвардския университет. Според учените това може да се дължи на вид защитен механизъм. Те обясняват, че подобен модел се наблюдава сред двойки, при които се избягват партньори, податливи на едни и същи заболявания.

 

 

 Дисбаланс на хормони и нвевротрансмитери

 

Най-новото изследване показва, че зависимостите не са липса на воля, лоша социална среда или личностни смущения, а се дължат на увредена мозъчна химия.

 

 

В мозъка се произвеждат химикали – хормони и невротрансмитери, силно биологични активни вещества, които формират когнитивните процеси – начина по който мислим, чувстваме и действаме. Невротрансмитерите и хормоните имат огомна роля на въздействие върху зависимостите и пристрастяването от всякакъв вид. Едни от изследваните и познати невротрансмитери са серотонин, допамин, GABA (gamma-aminobutyric acid), ендорфини и норепинефрин (норадреналин), но ацетилхолин и анандамид могат също да бъдат включени в някои зависимости.

 

 

Освен пристрастяване към вещества, недостатъчно или прекалено много от тези невротрансмитери може да доведе до по-голямо разнообразие от симптоми, включително, но не само: депресия, тревожност, раздразнителност, насилие, неспособност за концентрация или помнене, безсъние, хиперактивност и жажда за променящи психиката вещества от всякакъв вид.

 

 

Невротрансмитерите могат да бъдат извън равновесие (преди да настъпи пристрастяване) поради неправилно хранене, хранителни дефицити, генетичен полиморфизъм, хроничен стрес, злоупотреба в детството, токсини в околната среда или мозъчна травма като сътресение, което се превръща в движеща сила за развиване на зависимости, но също така невротрансмитерите могат да се дебалансират от употреба на психотропно вещество.

 


Всички психотропни вещества изкуствено и временно променят невротрансмитерите в мозъка. Последиците от тях се постигат по два различни начина:
а) те стимулират интензивна доставка на невротрансмитери, за да бъдат свободени всички едновременно, и
б) имитират ефектите на естествения невротрансмитер.

 

 

Болест ли е пристрастяването?

Брус К. Александър, експеримент „Парк за плъхове“

 

„Парк за плъхове“ е експеримент, свързан с наркозависимостите, проведен през 70-те години и публикуван през 1981 година от канадският психолог Брус К. Александър и неговите колеги от Университета „Саймън Фрейзър“ в Британска Колумбия, Канада.

 

 

Изводът от експеримента се състои в това, че когато плъховете са поставени в „миши рай“ - нещо като парк за развлечения за мишки – с цветни топки, най-добрата храна за мишки, галерия от тунели, по които да тичат, и няколко приятели за компания, изненадващо плъховете предпочитали обикновената вода, а не вода с наркотици.

 

 


На мишките с добър живот водата с наркотиците не се харесала. Те основно я избягвали, употребявайки по-малко от една четвърт от наркотичната доза, която употребявали техните изолирани събратя. И нито една мишка от щастливите не умряла. Тези мишки, които били изолирани и нещастни, станали силно зависими наркомани. Нито една от щастливите не развила зависимост.

 

 

Брус К. Александър твърди, че този експеримент показва, че поведението на животните не подкрепя по никакъв начин теорията, че зависимостта е причинена от наркотика. „Силният апетит на изолираните опитни животни за хероин в експерименти с инжектиране на опиата, не ни казва нищо за реакцията на нормалните животни и хората към тези наркотици. Нормалните хора могат да игнорират хероина, дори когато той е в голямо количество в тяхната среда и те могат да го използват с малка вероятност да се стигне до зависимост.

 


Психоаналитичен поглед върху зависимостите


Какъв е моторът на мотивацията и действията на зависимостите? Според З. Фройд:  „В психоаналитичната теория ние без колебание приемаме, че душевните процеси автоматично се регулират от принципа на удоволствието, т.е. според нас те всеки път се предизвикват от едно неприятно напрежение и протичат така, че крайният им резултат да бъде неговото спадане или, с други думи — премахване на неудоволствието или създаване на удоволствие. (2)

 


През 1920 година Зигмунд  Фройд формулира два централни опониращи си когнитивни принципа на функциониране на психиката: „принцип на удоволствието“ и „принцип на реалността“.

 


„Принцип на удоволствието“


Най-изначалният базов принцип на удоволствието е стремежът към удоволствие и според Фройд съвпада със същността на живота. Дейностите ни, целите ни, психичната ни и социална дейност са подчинени до голяма степен на принципа на получаване на удоволствено възнаграждение. Той се явява основополагащ за мотивационните фактори на човешкото поведение. Нагонът в нас желае незабавно удовлетворение, тук и сега, всяка цена! Това е ключов нагон във всяко живо биологично същество – освен в хората, той е централният двигател и при животните. Този нагон ако е задоволяван директно, осигурява моментната изгода на незабавно полученото удоволствие. Нерядко обаче незабавното задоволяване на удоволствения драйв противоречи на другия централен когнитивен принцип – на реалността. Директното и безусловно задоволяване на принципа на удоволствието в крайната си степен може да доведе до зависимости, липса на адекватна професионална и социална реализация. „Принципът на удоволствието“ афектира върху емоциите и представлява една важна характеристика на понятието „психотропност“. Това качество притежават редица храни, субстанции, човешки дейности – напр. кафе, шоколад, чай, кафе, цигари, алкохол, хазарт, спорт, телевизия, интернет, секс и т.н.  

 


Колкото по-първично е наслаждението, толкова е по-интензивно. Според Фройд тези екстазни и изцяло завладяващи преживявания са образеца на вечното щастие, към което всеки се стреми. Импулсите към удоволствие са ненаситни и слепи. Ако се оставим на стихията им, неизбежно ще стигнем до страдания и саморазрушения. Ето защо възниква съзнанието, което ни ориентира в реалната социална действителност, като потиска, ограничава инстинктите и така ни предпазва от сляпата им ненаситност.

 


Най-интересният експеримент в тази насока е на австралийския психолог Уолтър Мишел наречен „Бонбони Mapшмeлoy“.  Експериментът добре илюстрира ключовата роля на способността за отлагане на удоволствието и получаването му по сублимиран, социално и професионално успешен начин.(3)

 


Според професор д-р Георги Попов: „нестабилността и чувството за несигурност, респ. тревожността е нормално човешко състояние. Това обаче влиза в конфликт с „принципа на удоволствието“, тъй като чувството на несигурност води преди всичко до неудоволствени преживявания. В такъв контекст зависимите поведения могат да се разгледат като неосъзнат стремеж за преодоляване на чувствата за тревожност и несигурност“. (1)

 

 

„Принцип на реалността“

 

Според Фройд в процеса на личностно израстване „принципът на реалността“ постепенно измества „принципа на удоволствието“. Това може истински да се случи едва с пълното освобождаване от родителите.

 


„Феноменът отлагане на удоволствието“


Изследванията показват, че действието на този принцип корелира с по-голяма личностнова разтегливост напред в бъдещето, с по-голяма възможност за планиране и прогнозиране (Ornsein 1969) и обратното – стремежът към непосредствено удоволствие „тук и сега“ е основна личностна характеристика на зависимостите от дрога.(1)

 


Здравата способност за отлагане на удоволствието означава умението ни да издържаме на напрежението от неудовлетворения нагон и да получаваме удоволствие по по-забавения и опосредствен, но по-печеливш стратегически начин на постигане на социални, професионални, личностни, междуличностни и духовни успехи и развитие.

 


Съзнанието действа съобразно принципа на реалността  -  действа според наложените от обществото норми: морални образци, забраните, законите и разпоредбите, и намира компромис, така че инстинктивните влечения да се задоволяват в приемлива степен и форми. Способността за отлагане на удоволствието означава умението ни да издържаме на напрежението от неудовлетворения нагон и да получаваме удоволствие по по-забавения и опосредствен, но по-печеливш стратегически начин на постигане на социални, професионални, личностни, междуличностни и духовни успехи и развитие.

 

 

Опасности при отлагането и сублимирането на удоволствието

 

Способността за сублимирано задоволяване на удоволствения нагон крие и някои опасности, които могат да се появят при прекалено настойчиво и ригидно следване принципа на реалността: това са невротичните перфекционизъм, максимализъм, черно-бяло мислене, свръхфиксираност в целта и неспособност за преживяване на радост при самия процес на достигането й, тревожна раздразнителност, депресивност при невъзможност за постигане на целите, болна свръхамбициозност, натрапчиво мислене и поведение, здравна тревожност. Перфекционистичният характер и свръхамбициозността по правило са просто характерова защита от несъзнаваните негативни вярвания за провал, неуспех и ниска себеоценка, наситени със страх и вина. При подобна характерова структура способността за отлагане на удоволствието се е превърнала в болна, тласкана от сублиминални страхове невротична дезадаптивна защита.

 


Става ясно, че в основата на зависимостите и пристрастяванията, както и на разтройствата на влеченията, могат да се открият както генетични унаследявания, така и социокултурни мотиви и очаквания. И все пак до каква степен ще се развият тези състояния зависи най-вече от семейната среда и родителите – липса или свръх обич, презадоволяване на желанията и потребностите, уважение или малтретиране, приемане или отхвърляне.

 

 

 

СТУДЕНТСКА НАУЧНА СЕСИЯ "МЛАДЕЖ, НАУКА, СЪВРЕМЕННОСТ"
СТУДЕНТСКИ СЪВЕТ НА ВСУ

"Черноризец Храбър"

01.12.2017 год.

 

 

ТЕМА

 

Психология и Психопатология на зависимостите

 

Благовест Марев

 

 

 

 

 

Key words: addiction, origin, psychopathology, psychology

 

 

 

 

 

Използвана литература:

 

1. Професор д-р Георги Попов „Психопатология“ (2015)
-www.bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2_%28%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80%29
2.  John Marks - Джон Маркс „The Benzodiazepines: Use, overuse, misuse, abuse“
https://books.google.bg/books?id=pkpTBQAAQBAJ&pg=PT13&lpg=PT13&dq=j.marks+psychotropics&source=bl&ots=PJtO9uHXAO&sig=KSE0pqUbiieS9qMDEsL6vULXT6M&hl=bg&sa=X&ved=0ahUKEwienvqdsePXAhVM7RQKHTD2AwoQ6AEIJTAA#v=onepage&q=j.marks%20psychotropics&f=false
2. Зигмунд Фройд,  „Отвъд принципа на удоволствието“ (1920)
 - www.training-center.bg/wp-content/uploads/2013/02/zigmund.froid-otvud.principa.na_.udovolstvieto.pdf
3. Уолтър Мишел
 - www.snba.eu/blogs/snba/articles/zapoznajte-se-s-mar-melou-testa
- www.ailback.ru/18_31021_valter-mishel.html
4. Розалина Дончева  вестник, „Всичко за жената”, 24.07. 2008 г.
 - www.espacepsy-bg.org/interviews-2/latam-kionik-delaroche-parents-say-no/
5. Орлин Баев
 - www.orlin.bravehost.com
6. www.drugabuse.gov/publications/teaching-packets/neurobiology-drug-addiction/section-iii-action-heroin-morphine/10-addiction-vs-dependence
7. www.drugabuse.gov/publications/principles-drug-addiction-treatment-research-based-guide-third-edition/frequently-asked-questions/there-difference-between-physical-dependence
8. Игор Куценок, Георги Димитров,  „Злоупотреба и зависимост от психоактивни вещества“
9. www.drugsinfo-bg.org/kakvo-e-zavisimostta/
10. „Международна статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето“, Световна здравна организация

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Търсене/ Search

Футболни звездички

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

ydara.com използва "бисквитки", за да улесни Вашето сърфиране и да Ви покаже съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. Виж повече! To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information