Архив

< Юли 2012 >
П В С Ч П С Н
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 28 29
30 31          

Българска история

Заговорът против България/ Сакралната мисия на новите богомили.Революция в Европа?

bul nadpic"По времето, когато Боян Мага започна своята дейност, както дворецът, така и

Прочетете още...
 
Съвършено секретно: Тайните учения, послания и мистерии на българските богомили

BO1През 1245 година, само година след превземането на последната и най-свята богомилска  крепост

Прочетете още...
 
Това за което учебниците по история мълчат - Световната мисия на Българската ерес

Разпространение на Богомилството. ВЕЛИКАТА ЕРЕСЕдва ли има религиозно учение, което да се представя в толкова деформиран вид, както е

Прочетете още...
 
Предсказания за България от Петър Осоговеца, доростолски епископ и богомилски жрец

bogomili malkaПетър Осоговски е Доростолски епископ през Х век, неговата църква е била в днешна

Прочетете още...
 
Тенгрианството, древните маги, богомилите и кам-бояните жреците на Тангра

magic1Главна задача за окултизма станало проникновението и познанието за съкровенните тайни

Прочетете още...
 
Знаменателните водачи на съвършените богомили

B1Рецепта за съвършенство няма, обичат да казват мъдрите побелели глави, независимо коя е

Прочетете още...
 
Астрологичната символика и зодиите в богомилиското учение

BOGOMЧаст от презентацията на доклада на Радислав Кондаков, на Четвърта национална

Прочетете още...
 
Богомилската музика,трубадурите и романите за Светия граал

troubadour2xТе пееха за Сватбата на Царския Син.

Прочетете още...
 

Популярно

Готи и Гети - германци или траки? Историята, която не познаваме - унищожението

"Всеки народ се идентифицира със своята история, с приноса си към културата на човечеството, и

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Отдавна искам да ви разкажа една велика

(или поне такава е тя за мен) история. За това какво прави голяма (или по-скоро силна) една държава и заради какво друга винаги губи в битките. Историята е за построяването на Панамския канал. Ще пропусна цифрите от печалбите за Америка и важността на стратегическото му значение, за да ви разкажа потресаваща случка около създаването му. През 1879 г. Франция получава правата за построяването му и през 1880-та дъщерята на Фердинанд дьо Лесепс, строителят на Суецкия канал, а сега и на Панамския, прави първата копка. До тук всичко е било блестящо и създадената специално за случая частна инвестиционна компания с набраните средства на 85 хиляди притежатели на дялове обещава невиждани печалби. Обаче се появила пречка. Наетите хора работели за мизерни заплати и заради нечовешките условия, недохранване, мръсотия, влага и болести започнали да измират като мухи. Подценяването на валежите и лошото инженерно оборудване срутвало построеното.

Намеренята (и печалбите) се срутили окончателно и след избухналия Панамски скандал 12 години по-късно. Либералната френска преса разкрила участието на няколко видни местни политици и индустриалци по онова време начело с шефа и строителя на канала и на  инвестиционната компания Фердинанд дьо Лесепс. Станало ясно, че средствата за построяването не само били завишени, но и използвани от финансиста Жак дьо Райнах за подкупване на журналисти и политически лидери за незаконно получаване на подкрепа за проекта, като целта била да се прикрие истината за строителните неуспехи. В разразилия се скандал компанията фалира, участващите политици съдени за корупция, Жак дьо Райнах намерен мъртъв, а  парите на всичките 85 хиляди вложители пропилени.

Така на сцената се появява Америка. За мизерните 10 милиона тя откупува правото на строеж от французите. И ето тук изгрява една велика фигура - гениалният железопътен инженер Джон Стивънс, на когото Америка дължи славата (и печалбата) за построяването на канала, макар, че построяването на канала се приписва на Полковник Джордж Гъртълс
, който всъщност само довършил строежа... Още веднъж историята дава блестящ пример как човек (но талантлив, честен и най-вече родолюбец) може да направи една страна велика (и най-вече силна.). А какво е великото на този човек ли? Предполагам, че малко известното за българския читател е това, че освен че всичко в методите за построяването на този канал било революционно, Джон Стивънс просто се е досетил, че всеки човек (бил той и обикновен работник) има нужда от МОТИВАЦИЯ и МЕЧТИ, както и нормални условия за живот. Много преди Великата октомврийска революция, която освен равенство прокламира същите или почти същите идеи, този велик за Америка инженер се досетил, че ако искаш да спечелиш и да победиш, е нужно да осигуриш на работниците си смисъл и идеал за по-добър живот (защото в края на краищата нали това ни отличава от животните).

Първото, което направил, било да построи жилища за работниците, да им осигури добра храна, здрави обувки и сухи дрехи против влагата, болнично обслужване и да привлече д-р Уилям Горгас, за да разкрие причината за треската, от която масово измирали хората. Тази задача той изпълнил блестящо - тогава се разбира, че причинителят на маларията бил комарът. Джон Стивънс обещал високо заплащане и дом. Така американците за ден изкопавали повече, отколкото французите за месец. В много труден момент, за да подкрепи работниците и начинанието, на строежа пристига президентът Тиодор Рузвелт - за първи път в историята на Америка държавен глава напуснал границите й. Велико, нали? Макар и да е само заради интересите на техния военен флот и Щатите.

Ето това си мисля, докато си бъбрим с мои приятели - младо семейство, с дъщеричка на около годинка, в обитаваните от тях избени стаички под наем в иначе безбожно красив откъм природа варненски квартал. Свободни места в детска градина за бебето няма. Гледам тъжните им лица. Момичето като вейка от недохранване (мъжът й беше два месеца без работа). Висшистка, владееща три чужди езика, работеща от напускането на института, а младият й 30-годишен мъж със състарени и зачервени след нощната смяна очи и той видял почивка само когато принудително са затваряли местата, на които е работил. И да не ми разправят английските индепендъни колко била мързелива българската младеж и неграмотна. Дошла на туризъм някоя тамошна, погледнала безработната младеж по кафетата и решила, че много се кефят на ленността българските деца. Мъжът се оплаква от болки в кръста, от схващане. А е толкова млад! Мисля си за какво ли си мечтаят тези млади хора и въобще дали си мечтаят. Казват, че имало възможност да заминат в чужбина на работа. Сигурно си мечтаят за това. Егати мечтата! Да напуснеш родината си! Вижда се, страхуват се. Объркани са. Самотни и безкрайно и обезверено нещастни. Какво ли може да им предложи родината в обявите за работа? Най-много продавачка или сервитьор, дори и с висше образование, без минимална граница на заплатата за висшист! Защо ли тогава да учат децата им? А ако се разболеят? А фалшивата и на всичко отгоре вредна храна? Какво ги топли рекламно медийното хващане на бандити, след като токът им расте, също и данъците и цените на храната. След като трябва да се молиш и да обикаляш града за свободно болнично легло за детето си. За собствен дом - такива мечти е даже глупаво, безнадежно да си и помислят!

Тръгвам си, гледайки малкото, окопано от мъжа дворче с  лехички зарзават. Навън кал, мръсотия, зяпнали с дупка до дупка улици, кофи с мръсни стени и поравно ровещи роми и българи. Наблизо четири момчета си разменят марихуана, недоизмазани, течащи от влага  блокове и стени, нашарени с  графити. Хората отминават с невиждащи, уморени и угаснали мечти, тъжни като мен. Надали някой се и досеща (а и да го прави, какво ли би могъл да промени), че тези яростни, цветни рисунки са гнева на децата ни. Тези, които като всички деца по света искат изява, себеутвърждаване, признание, работа и МЕЧТИ. И като не намират нищо, яростно рисуват гнева си по стените. Ако има кой да ги забележи! Ако не, те просто ще си заминат, дори това да е родината им! Тази родина, която се предполага да ги закриля и пази, дори и само заради това, че взема и се храни от данъците им.
Тогава много от  достиженията в науката, строителството и културата ще бъдат построени от някой българин с чуждо поданство, за чужда държава, за нейното величие и сила! България отново ще стои извън залата на всички Ньойски договори, чакайки милостта на други нации да решат съдбата й, протегнала паничка, извила подлизурско унизително гръбнак за милостинята им. И познайте кой отново ще е губещ в битката.

Милена Марева

 

 

15/ 16 януяри 2011
за вестник '' Народно дело''
Копирането на снимки и материали разрешено. Позоваването задължително.


Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com