Архив

< Ноември 2012 >
П В С Ч П С Н
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

DSC 7902 smaКитай - разположен в Източна Азия, първа по брой на

население в света, четвърта по площ след Русия, Канада и САЩ. Една от страните победителки във Втората световна война. Най-големият износител и вторият най-голям вносител на стоки в света. Най-голямата социалистическа страна в света, втора икономическа сила след САЩ. Екзотична туристическа дестинация с най-старата и значима за човечеството цивилизация в света. Родина на порцелана, коприната, бялата мечка – панда, кунг-фу и повечето бойни изкуства, фойерверките и какво ли още не – една страна, болезнено изостанала само до преди трийсетина години, а днес готова да покори света, макар че, между нас си казано, вече го е сторила. Достатъчно е само да погледнем етикетите на дрехите си. И ето ни, отпивайки от китайските чашки ароматно кафе повече от час си разговаряме с Валентин за тази толкова далечна, чудна и малко неразбираема за нас страна.

 

alt

- А как са здравеопазени китайците? И какво е образованието им? Чувала съм, че възрастните хора не получават пенсии - задавам накуп въпросите си, любопитна да разбера всичко и веднага за тази непозната и невиждана страна.

 

- Здравеопазването в Китай е платено, скъпо е и има доста проблеми, но държавата предприема мерки то да се подобри. Например в селата се възстановяват безплатното ваксиниране на децата и безплатната здравна помощ на майките и възрастните. Започната е и радикална реформа на здравната система - предвижда се решително да се подобри здравната защита на безработните и жителите на селските райони. Китай осъзнава, че без по-нататъшни преобразувания в здравеопазването прогресът на страната ще бъде затормозен. В образованието има държавни училища, но като цяло по-голяма част от китайците искат децата им да учат в частните. Във висшето образование, например за зъболекарска специалност,dsc 7901 годишната вноска е към 5 000 долара. При средна работна заплата от около 400 долара излиза, че месечната вноска е една средна работна заплата. Само да отбележа, че тази средна работна заплата е за хората, които са към океана. Има разлика от вътрешността на Китай, където картината не е много радостна, и градовете около океана, които са много богати. Относно пенсиите – наистина тези, които никога не са работили, не получават никакви пари от държавата, но тези, които имат стаж и са работили в компания, фирма или държавна работа, получават.

 

- Кажи сега, кога ще ги стигнем китайците?

 

alt- Аз си мисля, че китайците няма шанс да ги стигнем. Техният манталитет, далекоизточната философия е с много малко допирни точки с нашия стил на живот. Макар че основният закон на философията, която ние сме изучавали като диалектически закони – борба и единство на противопложностите, е точно залепено на корейското знаме, но при тях борбата е между позитивното и негативното – Ин и Ян. Все пак китайците твърдо вярват и следват принципите на даоистите и будистите, които вярват, че човешкият дух може да промени съдбата, ако човек е вършил добри дела и е получил просветление, може да се избави от цикъла на преражданията и да получи право на избор. Тази философия е една и за Корея, и за Япония, и за Китай.

 

Едно от нещата, против които негодува и е много недоволен китаецът, е че той не може да притежава жилище и земя. Ако си закупиш жилище, то може да стане твое след много дълъг период... мисля след 70 години, но периодът е убийствен. Въпреки че жилищата са почти колкото в Европа - за 100 квадратни метра апартамент цената е около 80 000 хиляди долара, в по-хубавата част достигат и до 100 000. Много хора казват обаче, че им е непосилно да си купят жилище. От друга страна за темпото, с което се разпродават апартаментите, ще ви покаже altтази случка: наш колега купува апартамент в Уха, това е голям индустриален център. Той се обажда малко след датата, обявена за изкупуването на апартаментите в този жилищен комплекс и му отговарят, че до четвъртия етаж всичко е изкупено. След което те нещо умуват по телефона за около десетина минути и когато той отново се обажда, му казват, че до десетия етаж всичко е закупено и вече разбира, че ако още малко се забавят, няма да могат да си купят апартамент. Значи от единия ъгъл може и да е непосилно за някои хора да си купят апартаменти и казват, че са скъпи, но има и много голям интерес от хора, които искат и могат да си купят. Поради факта обаче, че на практика китаецът дава същите пари за едно жилище, както например в Канада, Щатите или Европа, а то де факто няма да е негово, много от местните се насочват да инвестират парите си извън Китай.

 

 

 

 

МИлена Марева

 

 

 

 

 


Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Търсене/ Search

kakavida.com