Архив

< Април 2014 >
П В С Ч П С Н
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

marb3Както преди време споделих  с вас подозренията си, Испания е рай. Малко подмокрен напоследък, та понастоящем с

водни поясчета се разхождаме между локвите, но хайде сега, и раят се нуждае от позачистване от време на време. Както е тръгнало, северният полюс на плаж ще тръгне, а ние на ескимоси ще станем. Щом и в Австралия сняг заваля...
Сега да ви се отчета от предната събота - равносметката от двубоя Анна срещу фитнес QI. marb2Седмица след подаване на денунсията съдът отреди собственика на фитнеса да й изплаща 500 евро пет месеца. Общо 2 500 евро. Това обаче не е края на приказката, след Анна отиват да се оплакват и други двама треньори от фитнеса, а при тях случаят ще е още по-разтърсващ. Единият има да получава 10 000 евро, другият и той приблизително толкова. Ето такива готини неща се случват тук на работниците. Знам го и от личен опит, но откъм другата страна на барикадата.

 


Навремето, току-що пристигала в Марбея и още докато отварях вратите на таксито, бар на малки вълнички развълнува гледката ми. Бар на ъгълче, че и в център, 70 седящи места и силно интригуваща табела - „Под наем“. Това „Под наем“ обърна живота ми. Реших че се нуждая от промяна, от свеж въздух и нови бизнес идеи. Бизнесът е хубаво нещо, виках си, сам си господар, нямаш работно време и накрая на месеца не можеш да си преброиш паричките. Батеее, само работа за мен. Време беше за нови приключения! Хубаво, сторено. Прочу се като българския бар и с най-хубавото кафе в Марбея .Аз по това време на испански знаех само „кафе кон лече“ и „адиос“. Не че беше голям недостатък, и английският вършеше работа, но накрая разбрах, че си е друго и на испански да го раздаваш кафето.
Откъде накъде се пълни бирата и как се забърква ирландско кафе, че и със сметана, идея си нямах, ама за какво са барманите, мислех си. Та се завихри една... Бармани ли? Я болен, я marb4жената, я децата... Да видите как за нула време се усвоява наливане на бира с пяна и без. По-трудно време съм нямала в живота си! По-голям бач не бях виждала. Сутрин от 8 с отварянето, вечер - докато има работа, през лятото до 2 - 3 часа през нощта. Без почивен ден. Не знам какво правех, ама пари така и не потекоха. Течаха само данъци, такси, адвокатски хонорари, заплати, социални осигуровки, надбавки. Работниците на края на месеца вали, гърми, си искат своите 800 евро, за мен - я остане, я не. Чак започнах да им завиждам. Абе, виках си, да вземем да се разменим! Не можеш да ги уволниш, добавка ден и половина на месец си имат (нещо като платена почивка), плюс годишна отпуска, плюс социална осигуровка, платени болнични, твърдо работно време. Не ги е страх, че ако не си платят таксите, и в затвора могат да влязат, дали бара има печалба или не все им е тая, заплатата им е задължителна. Социализъм, бате.
Работниците можеш да наемеш на изпитателен срок за месец. Ако си доволен, правиш договор за три. След този контракт - едногодишен и после постоянен. Докато не изтече договорът, с пръст не можеш да ги пипнеш. Е, да, ама през този месец всички са вода чиста и свята и отгоре на това и ненапита... докато грабнат постоянния. Обаче успях да изловя всичките. От този период са ми Шерлокхолмовските дарби. То такива истории бяха, то такива нововъведения в гепателната техника научих... И да ви кажа, ако става въпрос за добавяне на чужди пари към личната сметка, пол, националност и възраст няма, поне тук. Пък аз си мислих, че баровският бизнес е като в България. Идва вечерта собственикът, отваря касата, взема пачките и адиос. Адиос-ът го знаех наизуст, другите подробности научих по-късно. 

 


Та идва националност, гледа ме такава дребна и руса и  сигурно се радва: „А, ето къде ще зимуват раците“. Ние българите че сме доверчиви и наивни, горе-долу така е, но не сме съвсем глупави (макар, че все се усещаме със закъснение). А блондът го слагаме за камуфлаж само. Та в момента, в който изтичквам за доставките, оборотът и той изчезва.
Тогава прилагам номера на българката (или китайката, както решите). Отброявам 50 кръгли marb1хартиени салфетки (дето ги слагаме под чашките за кафе), прибирам останалите и излизам. Връщам се и броя. Намалели наполовина. Чекмеджето празно. Моичката се тюхка, нямало оборот. Добре, викам, ще се разделяме (няма да правим скандали, по мирно, по тихо). Няма оборот - няма работа. Да, обаче сервитьорката изтичва до доктора и понеже била бременна, веднага седмица болнични (само и само да не мога да я уволня). Свят й се виело, краката й се подували... иначе пафкаше по кутия на ден. Контрактът й беше за месец (слава богу) и идва накрая и чака за заплата. Обаче не иска да разпише, че й прекратявам договора. Търча до офиса на адвокатката ми на отсрещния тротоар и питам какво се прави в тези случаи. В същото време Боги звъни: „Идвай бързо, мам! Има полиция в бара“. Обаче полицаите страшно вежливи, стегнати в красиви униформи, с тъмни очила тип „Аз съм Бонд. Джеймс Бонд“. Казват ми: „Имате денунсия, доня Марева. От ваша работничка. Не й давате заплатата“.
Еее, отговарям, давам, всичко давам, само да не я взема отново на работа, но законът  казва, че първо е задължително сервитьорката да си положи автографа на уволнението и чак след това да  си получи хонорарите.
Извади полицая някакъв голям телефон и започна да се  консултира с някой си... и да!!! Права бях. Само срещу подпис под договора  за уволнение можеше да си получи работничката заплатата. После обаче провериха всичките ми документи, начело с тези на бара.

 


Та уволнената натура така и не спря да обикаля около бара, после се скара и с готвача и пак викаха полиция, ама този път, слава богу, аз бях в публиката. Тези и други случки затвърдиха непоколебимото ми желание да си остана прост работник, ама в Испания.
Като се нагледах на такива неща, грабнах си шапката и тичешком към първия изпречил ми се бутик. „Хелоу! Случайно да търсите работници?“

Милена Марева
за вестник “Народно дело“
20/21 февруари 2010г.

 

 

 

 


Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com