Warning: Packets out of order. Expected 1 received 2. Packet size=33 in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412

Warning: mysqli::query() [mysqli.query]: MySQL server has gone away in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412

Warning: mysqli::query() [mysqli.query]: Error reading result set's header in /home/ydaracom/public_html/plugins/mobile/scientia/DatabaseConnectors/TeraWurflDatabase_MySQL5.php on line 412
ydara.com - Образованието по испански... и там има недоволни/ част II

Архив

< Май 2011 >
П В С Ч П С Н
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

В Свещари "Мистерията на намерените в България останки на карета и коне на 2 500 години"

Английският Дейли Мейл (Daily Mail) отдели специално място на археологическата

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

marb3В Марбея и околовръст има една очевадна закономерност, за която почти не се

споменава. Гиросите, както испанците презрително наричат преселниците, са богати хора и всички имат поне едно висше образование (с изключение на източните европейци, сред коитоmarb7 има много висшисти и малко богати). Много от западняците и всички от източните са завършили държавни безплатни училища (и безплатни университети - източните) и очакват тук да бъде същото. Но не е.

 

И макар Испания да има световноизвестни лекари, архитекти, адвокати и загрижеността за децата да е поставена на пиедестал, мнението за нивото на обществените училища е отчайващо.

 

Всъщност, както казва Мариане, лишава детето от правото му на образование, а това пък автоматично от равно начало и добро бъдеще. И рано или късно преселниците сменят адреса на държавното школо с някое елитно частно училище. Испанците обаче не. В Испания, където за жената образованието е било забранено само допреди 20-ина години и все още можеш да срещнеш  50 - 60-годишни жени, които не могат да четат и пишат, или мъже, които четат с речник на испанските думи, не може и да се очаква да има преклонение пред просветата и знанието.- Онзи ден - Мариане разгневено продължава - дъщеря ми казва: Мами, направи ми папас DSC 0091фритас. Каквооо? Какво е това папас фритас? И какво, мислите, е това? Пататас фритас - пържени картофи! Учителката им по кастилски испански (официалния испански) им говорела така, защото била аржентинка и децата вместо на официалния испански, както е по програма, учат аржентино-испански! И какво? Така ще си говорят погрешно испански, неграмотно английски, ще си рисуват и декорират, докато завършат ли? Питам директора кога ще започнат да учат астрономия например (Мариане е учила по руската образователна програма), а те ми викат: Ама как! Това се учи в университета. Те са още деца!

 

Ако се чудите защо преселниците тук са толкова разтревожени от посредственото образование marb3на държавните училища, то не е само заради мнението, че след кризата светът няма да е вече същият - богатите ще стават все по-малко, а бедните - все повече.

 

Разделението вътре в страните и вън между народите ще става все по-голямо. Интригата с образованието е и заради това, че на всички е ясно - макар че в Америка едни от най-богатите хора, оставили името си в световната история, да са започнали от дъното на бедността и без елитно образование, в новата история на човеко-планетата това може да се случи единствено в шоубизнеса.

 

В момента логиката на света за това как си бил обучаван като дете е почти гаранция за това какво те очаква в бъдещето, но и нацията също. Дори натрупаните с кръв и мускули пари много скоро осъзнават, че без познания за баланс, процент лихва, печалба и международно инвестиране скоро се стопяват.

 


Америка допреди голямата криза и до Втората световна война е била една волно весела, богата, слабо образована страна. Втората световна обаче й дава да разбере, че ако искат да контролират света, парите, оръжието и де каквото може да се контролира, то силни бицепси и пищов вече няма да са достатъчни. Разбират ползите и победите, които носят учените и университетите. И какво правят господарите (засега) на планетата? Освен че като във вид на помощи изпращат на Англия самолети, оръжие и пари във Втората, в замяна прибират всички задокеански колониални пристанища на англичаните (заради което Англия, диктуваща световния ред и валута до Втората, след нея губи световното си лидерство). Прибират де-що учен учен човек се мерне в полезрението им, включително и учени на нацистите. На световната сцена изгрява САЩ. И ако погледнете класацията за 100-те топ университети в света, от време на време ще се замержелее някой и друг неамерикански университет.

 


Испанците явно още си живеят на миналата слава на една от най-великите завоеватели на marb6Латинска Америка, но днес... една от най-закъсалите в кризата страна. Ина разказва как когато отива да приравни българската си диплома с испанска, в началото я гледали с пренебрежение и насмешка. Донесете си, казали й, програмата, по която сте били обучавани, и тогава ще решим.

 

След това обаче всички цъкали с език: „Абе, знаеш ли? Ти си единственият чуждестранен студент, на когото е признат изпитът по английски.“ Преподавателката й по мениджмънт пък замолила Ина да донесе всичките лекции, които са й били преподавани в България, за да се доизучи.

 


- Ей с такива очи ме гледаха, когато им занесох програмата ни на обучение. Ооо, вашата програма е два пъти по-голяма от тук изискващата се, а аз успях да намеря едва половината от предметите, които сме изучавали. Вие сте имали много добра програма - смее се Ина.
- Какво говориш - тук се намесва Мариане, - когато отидох в министерството на образованието за приравняване на моята диплома, там ме гледаха, гледаха... Отвориха каталога със специалности и ми казват: „Избери си какви специалности искаш.“ Дипломата ми и изучаваните предмети се равняваха на пет висши тук.

 


- Да, обаче - казва Ина, - чух, че приравняват българската програма по европейските стандарти, което означава, че я режат наполовина. Много били претоварени студентите с информация.marb2
Тук  веднага се сещам за настъпващата нова световна сила – Китай (ми тя отдавна вече е настъпила и само ако погледнеш made in-a на половината от стоките в къщата си, ще паднеш от магарето), така че чакай скоро задължителен китайски език в началното училище. Тогава не съкращаване наполовина на учебната програма, ами... ето с какъв изпит са избирани китайските държавни чиновници. Толкова ме потресе прочетеното от китайското национално радио на български език, че реших следващия път дословно да ви го предам.


Много пъти съм чувала тук: „Живееш от днес за утре. Не мислиш за бъдещето“, и като се замисля,marb5 е почти така, но то като че ли си е национална черта. Имаме една от най-добрите образователни държавни системи, генно заложено сме едни от най-интелигентните нации и в същото време една от най-бедните държави. Какво ли не ни достига да си върнем славата на Велика България? Ааа, не е национализъм... просто мисъл за бъдещето... и за децата ни.
Край
Милена Марева
за вестник “Народно дело“
8 септември 2009г

 

 

 

 

 

 

 


Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com