Архив

< Ноември 2010 >
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Световните учени признаха, че гръцката цивилизация Е ИЗМИСЛЕНА

Процъфтяващото общество на елините, древните гръцки монети и изобщо

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

159-74Антрополози от френския Институт за доисторическата епоха и за геология на 

четвъртичния период при университета в Бордо са открили в българската пещера "Козарника" рисунки и знаци, датирани отпреди 1,2-1,6 млн. години. Това е най-древният паметник на символното мислене, проявено от човека и регистрирано където и да било по света. Рисунките и знаците са нанесени върху кост от неизвестен бозайник.

 

Сензационното предизвиква нееднозначна реакция сред учените. Според някои експерти, по това време в нашите земи са живели представители на предчовешкия хоминид питекантропос, който не е бил способен на символно мислене. До него дорасъл едва Homo Sapiens преди няколко десетки хиляди години.

Други специалисти са на мнение, че артистичните способности и умението да се разсъждава чрез символи има значително по-дълга предистория, отколкото се е предполагало доскоро. Става въпрос за твърде радикална еволюционна крачка, каквато не може да бъде направена в толкова съкратен срок, смятат те.

Досегашните разкопки в пещерата Козарника регистрират човешко присъствие в нея през последните 1 600 000 години, тази датировка беше направена с надлежни научни методи преди да се стигне до най-старите археологически пластове. Северозападна България крие още много тайни от дълбоката древност на човечеството.

Един от най-интересните проблеми в европейската археологическа наука е кога за пърипът стъпва човешки крак на нашия континент. С този най-ранен период от развитието на човешкия вид се занимава палеолитът. 


След намерените рисунки и останки на човек в пещера, край “Козарника”  може категорично да се твърди, че населяването на Европа започва през днешните български земи.

Според мнението на учените, занимаващи се с тази проблематика, досега се посочваха два възможни пътища, по които това е могло да стане – през Гибралтар, респективно южна Испания, или през Дарданелите – Балканския полуостров.

В "Козарника" се извършват археологически разкопки от 1996 г. Те разкриват къснопалеолитна 159-74култура от 37-34 хилядолетие пр.н.е., която значително се различава от нейните съвременни находки в "Темната дупка" и "Бачо Киро", показвайки сходства с култури, разпространени в Западна Европа хилядолетия по-късно.

Пещерата е обитавана през средния палеолит, но най-голямо значение имат най-долните пластове, датирани на възраст отпреди 1,4 милиона години. В тях е открит зъб на представител на рода Homo, може би Homo erectus, а това е най-старото сведение за присъствие на хора в Европа.

Ръководителят на екипа ст.н.с. Николай Сираков, заедно със Стефанка Иванова, Свобода Сиракова и французина д-р Жан Люк Гуадели, вече 15 години всяко лято изследват пещерата и изучават нейната палеонтология и геология. Разкопките в "Козарника", в които участват и студенти от Нов български университет, ще продължат до средата на август.

Всъщност пещерата край гара Орешец отдавна е известна на специалистите, които не за пръв път се натъкват на уникални находки там. "Открити са най-ранни следи от присъствието на човек на европейския континент - отпреди повече от милион и четиристотин хиляди, дори милион и шестстотин хиляди години", обясни Николай Сираков.

В Европа са познати още десетина подобни обекта, в които са открити следи от праисторическиkozarnika12 човеци, но учените са категорични, че тъкмо по българските земи са живели първите хора на континента.

За това, какво ни дават най-новите изследвания в тази област, разказват Николай Сираков, ст. н. с. в НАИМ при БАН и г-жа Ана Матеос от университета в Саламанка, Испания.

“Възникването на човека, от антропологическа гледна точка, отделянето му от останалите представители на животинския свят и, от друга страна, създаването на култура, това е палеолитът - казва г-н Сираков. - Находките не са толкова атрактивни както в по-късните периоди, обаче имат друго значение, защото бележат много важни моменти във възникването на човешката култура и в нейното развитие по-нататък, за да се стигне до златните съкровища и т.н.”

През последните 10 години се проучва пещера в Северозападна България, Белоградчишко. В карста са открити находки от всички периоди на палеолита - ранен, среден, късен. Те имат голям принос при разрешаването на въпроси, които са не само от локално или регионално значение, т. е. само за България или само за Балканите.

Те имат европейско значение. Първият въпрос е: кога се появява животното човек, човекът като такъв на нашия континент?

Според данните, с които разполагаме в днешно време, първите му представители възникват в thumb 400x300 53050Африка. Това става някъде преди около 3-4 милиона години. Преди около 2 милиона години започва разселването от Африка към други континенти, но първоначално преди всичко в Евразия, а по-късно и в другите континенти. Като европейци ни интересува кога става това? Г-н Сираков продължава:

“Доскоро се смяташе, че това става някъде преди около 600-700, до 800 хиляди години, най-рано в Южна Европа и преди всичко в Испания. В Южна Испания, в един район в Андалусия, това е районът Орсе, където има данни за отпреди около милион и 100 хиляди години, и в Северна Испания, в района, известен с названието Атапуерка, където датите са около 600-800 хиляди години.”

Праисторикът от Саламанка – Ана Матеос, датира човешкото присъствие в Испания според данните на изследванията, извършени от техните учени:

“В пещерата Атапуерка (близо до град Бургос, северна Испания) има свидетелства и човешки останки отпреди милион и 100 хиляди години. В южна Испания, в планинския район Гуадикс-Баса, в склона Леон и в залежите Орсе има артефакти на милион и 200 хиляди години, което доказва, че зоната е била населена. Има теория, според която България и Балканският полуостров са вратите, през които първобитните хора са преминали от Африка и са населили Евразия. Може би България е най-логичната посока, през която са проникнали към Западна Европа, Иберийския п-ов и към Азия – Китай и Индия.”

Според занимаващите се с периода в България, има твърди, неоспорими доказателства, които img 1046след доста дълъг дебат са приети от международната колегия – данни за човешко присъствие отпреди около милион и 600 хиляди години, а вероятно и по-ранно, което се доказва със сечивата изработени от кремък, от камък, а също така и от кост.


Този първобитен човек е разновидност на хомо еректус или на хомо ергастер – първите, най-ранните представители на рода хомо в еволюционната стълбица на развитието на нашия вид. Тези данни показват, че заселването на нашия континент със сигурност минава през Балканите.

Най-ранните следи от човешко присъствие на континента са открити в един ловен лагер в пещера в България (“Козарника”), който датира именно от този период – милион и шестотин – преди милион и четиристотин хиляди години.

“Имаме последователност от ловни лагери – един върху друг, - допълва Николай Сираков. - Най-ранните се намират на дълбочина 9,5 метра от сегшната повърхност на пещерата и нагоре в тази последователност има след това смяна на този човек след неколкостотин хиляди години.

Откриваме го през следващия период на средния палеолит с един известен представител, малко по-късен – т. нар. неандерталец – хомо неандерталензис”.

Действието се развива преди около 200 хиляди години, продължава до около 40 хиляди години, където има пластове от късния палеолит. Те са интересни с това, че за пръв път в тях има данни за появата на съвременния тип човек или модерния човек, когото антрополозите наричат “хомо сапиенс” – разумен човек.

Хомо сапиенс сапиенс, два пъти се повтаря, за да бъде различаван от предшествалите го по-архаични форми. От антропологическа гледна точка или от гледна точка на анатомията, физиологията, неврологията този човек не се различава от нас. Има същите интелектуални способности, капацитет, възможности.

Тези отдалечени във времето векове, които изследователите на палеолита отчитат в милиони и стотин хиляди години, се оказват изключително интересни. Това е зората на човешката цивилизация на нашия континент и всяка находка предизвиква огромен интерес.


Колко са обектите в България от този най-древен период в развитието на човека в Европа?

От старокаменната епоха те са стотици. По-известните са пещерата “Темната дупка”, при с. img 1045Карлуково, пещерата “Бачо Киро” до Дряновския манастир, още няколко пещери. Регистрирани обекти има в Родопите – на открито. Но повечето проучвани обекти са в пещери. Пластовете там са запазени поради това, че са на закрито и не са понесли тези ерозионни процеси, които предизвикват тяхното разрушаване.

Всичко известно за палеолита у нас навежда на мисълта, че са много хората, които се интересуват и работят в тази област. Оказва се, че постиженията на праисториците се дължат на малка група от НАИМ при БАН.
“Има малко хора, които се занимават с това.- отбелязва г-н Сираков. В момента сме пет души в цялата страна, докато в други страни има доста повече специалисти. Да вземем за пример Испания, където има много важни находки и находища. Там има неколкостотин души, които се занимават с този период.”

Както казва г-жа Матеос, само за един от техните обекти – Атапуерка, през 1975 г. Емилиано Агире сформира един мулти-дисциплинарен екип от млади учени, които да дадат тласък на испанската наука на международно ниво.

През 1990 година се създава големият социален и културен проект, наречен “Атапуерка”.
И все пак, какъв е отговорът на въпроса: през Испания или през България видът хомо завладява Европа?

В Испания има много добри находища, но и най-ранните не са толкова ранни, колкото е това в пещерата “Козарника” в България. Една от причините е, че Гибралтарският пролив е бил много труден за преминаване. Много по-дълбок, с много силно течение между вътрешното море и океана. И втора причина - няма аргументи, няма данни от юг, т. е. днешно Мароко, които да регистрират материално-то присъствие на палеолитния човек.

На този етап от проучванията може категорично да се твърди, че населяването на Евразия започва през днешните български земи.

Една друга находка обаче може отново да преобърне всички теории за произхода и разселването на човешката раса - "Открит у нас зъб на 7 млн. г. променя теорията за произхода на човека" и "Германски учени - прародината на човечеството може да е България"

www.ydara.com

Използвана литература:

Дориян Александров/http://doktora757.blog.bg/history/

http://www.segabg.com

 Снимки:
http://severozapazenabg.com

Във Враца показват първият европеец по нашите земи


Най-старият скелет на човек от европейската раса влезе като експонат във Врачанския hristo evropeecисторически музей. Находката е на близо 8 хиляди години и е отлично запазена заедно с гробните дарове в гипсово корито. Така музеят във Враца е единственият у нас, в който посетителите могат да видят човешки останки от каменната ера.


Най-новият експонат е наречен от археолозите с библейското име „Христо” и е с половин век по-стар от експонираната в съседство праисторическа жена, известна като „Тодорка”. Антрополозите доказаха, че тя е от средоземноморската раса, а той е първият европеец по нашите земи.


Георги Ганецовски, археолог:
- Двете антропологични групи, на средиземноморците и на протоевропеидите, значително по-рано са се смесили и са влезли в контакт една с друга без никакви сблъсъци.


Находката от каменната ера привлича вниманието на много посетители.

Млад мъж:
- Като с машината на времето. Човек настръхва като ги вижда тези неща.

Малко момче:
- Да виждаш скелет на 8 хиляди години, страшничко е, чудя се как не се е изпепелил.

Възрастта на скелетите е определена както с метода на радиовъглеродния анализ, така и по даровете, които са били положени в гробовете им преди 80 века.
www.bnt.bg/bg/newsПоследната находка, открита при археологически разкопки край врачанското село Оходен от екипа на архeолога Георги Ганецовски, успешно бе преместена в Регионалния исторически музей във Враца.

Скелетът, именуван Христо, е на мъж на около 35 години, с височина 165см, принадлежащ към протоевропеидна раса.

Той беше открит в средата на юни при подновяване на разкопките в местността "Валога" край селото. Това е четвъртият открит скелет в рамките на древното селище, датиран на 8000 години и първият мъжки индивид.

"Откриваме непозната до момента праисторическа култура за Северозападна България, чийто паралели се намират на територията на днешна Сърбия по долината на река Морава, каза Георги Ганецовски.

Една от целите на експедицията е да проверим теория за т. нар. Дунавски път на разпространение на първите носителите на производяща икономика".

На археологическия обект се работи от 2004-та година.

Тогава беше открито погребение на жена, наречена Тодорка. Тя се намира в РИМ - Враца, където беше транспортиран и Христо. За изваждането им е използвано гипсово корито.

Операцията по изваждането на едни от най-старите човешки останки в Европа, намерени в с. Оходен, бе осъществена с помощта Министерство на културата, Регионален исторически музей- Враца и Консултантска компания „Ей Си Екс".

"Чухме, че става дума за първия европеец, не знаехме, че са живели в земите на Враца", каза за Дарик един от спонсорите Иван Стаматов. "Решихме да помогнем. Участвали сме във възстановяването и на други национални обекти, между които е Александровската гробница", допълни той.

Теглото на скелета с гипсовото корито е около 350 кг. Конструкцията бе пренесена до музея, img 1029където предстои да бъде обработена и подложена на анализи. Освен радиовъглеродния анализ, ще бъде направен и ДНК - анализ. "Вече имаме четири индивида и ще трябва в името на науката да жертваме по един техен зъб за теста", каза доволният от успешното транспортиране на Христо археолог Георги Ганецовски.

На въпроса как се чувства, той отговори: "Притеснен, защото усещам, че нарушавам покой".

Христо вече е във Врачанския музей и след като бъде анализиран, като всяка звезда ще бъде подготвен за голямата публика.

Археологическите разкопки ще бъдат продължени до края на месец юли.
www.dariknews.bg

 

Мнение от форума:

Владимир Помаков e писал за палеоаррхеологическа експедиция и за находките и за датирането им във Франция.

Стефанка Иванова я познавам лично, но не съм имал възможност да разговарям с нея за тая експедиция. Винаги използвам тая история като аргумент срещу натрапваното на пропагандата за монофокално възникване на човека - в една точка от Зечмята и в един момент от времето.

Това за мен е пълна полюция и перверзия! И то първоначалната възраст беше лансирана (мисля чрез "Нашънъл джиографик") като 70000 години!

И когато им написах едно писмо упоменавайки "Козарника" възрастта на възникването на днешния човек нарастна на 200 000 години! 1.5 милиона години е 15000 века! А последният ледников период (с редуващи се заледявания и затопляния) започва преди 1 милион години и свършва с последното затопляне преди 10-12 хиляди години!

Значи 5000 века преди това по нашите земи е имало хора! ХОРА! Не маймуни, които таман се изправили на задните крака и тръгнали да обикалят света (на околосветско пътешествие) и пътьом се превръщали в бял, жълт, черен, червен и Бог знае още какъв "човек"! Егати кретенията! А нашият от "Козарника" през това време дялкал някакви символи върху кокали и чакал да дойде маймуната от Африка и да го очовечи...

Подбра и записа М.Боуо
01. 08.2013 година

 


Търсене/ Search

Психология

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”

couple-having-romance-1“Искам хората да погледнат към живота си и да видят как тези или онези събития, стресът, мъката,

Прочетете още...
 
Как да разпознаем лъжеца. Видове въпроси/ Част III

Great Wallpapers 00827aПътя към успеха в личния ви живот и бизнеса ви зависят само от вас самият. Научете се

Прочетете още...

Тест

Какъв е шансът ти за успех?/ Тест за личностните качества

военноЛесно ли успявате да се харесате на околните? Харесват ли ви те изобщо?

Прочетете още...
 
"Нарисувай човече" Кои са силните и слабите страни на характер ти/Тест

човече 2Съществуват много тестове, в различни области и с различни цели, но най-популярни се

Прочетете още...
 
Древен китайски тест "Мъдрости показват каква личност си"/ Тест

chinaОсвен акупресурата, хартията, компаса, барута, коприната и печатането, Древният Китай

Прочетете още...

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Духовност/ Философия

Фън Шуй правила за още повече страст в любовта

fun 6ui love01От векове, търсейки благополучие и просперитет, хората се доверяват на философията.

Прочетете още...

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com