Архив

< Април 2014 >
П В С Ч П С Н
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 26 27
28 29 30        

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Преди да продължим разходката си из футболните потайности на Мадрид,

не зная за вас, но аз едно време, отивайки някъде си по света, се хвърлях през глава да видя и да пипна... И някак винаги оставах леко разочарована от някакви си камъни, кули или футболни трибуни. След дългите ми скиталчества и приключения се научих, че за да бъде пътешествието наистина грандиозно, да не тръгвам никъде, докато не проуча издълбоко историята и съдбата на набелязаната цел.

Ето го „галактическото чудовище“, класифицирано с най-високата категория - пет звезди от УЕФА - стадион „Сантяго Бернабеу“. Преди обаче да престъпим светая светих на всички футболни фенове на кралския отбор, по късата и влажна трева, така, както я иска треньорът Жозе Мауриньо, защото такава пасвала на стила на играта на отбора му (до къде стигна техниката ), за да разберем, какво прави един отбор и неговия стадион-легенда и как се раждат звездите, ще ви разкажа една необикновена история. Историята на едно бедно момче, преселило се с родителите си от Алманса в Мадрид.

 

Историята не казва как малкия Сантяго попада на трибуните като един от най-запалените фенове на клуба, но на 14 години сложил екипа на детския отбор и както се вижда, му остава верен до край. Докато тренирал и учил, като доброволец помагал за боядисването оградата на новия стадион и други довършителни работи. На 17 години влязъл в мъжкия отбор, станал капитан, вкарал 200 гола и докато вземали поредната четвърта кралска купа, през 1920 г. испанският Алфонсо XIII дарява титлата кралски ( Royal) на тима. По-късно избрали Сантяго за директор, а по-по-после за мениджър... все забележителни неща, но недостатъчни да се роди една легенда.

 

Вие, драги футболни запалянковци, си мислите, че отборът на „Реал“ Мадрид, признат от ФИФА за най-успешния на 20 век, най-богатия по приходи (351 милиона евро ) и втория като цена (950 милиона евро за 2008г.), най-бляскавия, най-известния и все от този сорт най неща, откакто е създаден на 6 март 1902 г. все си е съществувал безметежно, радостно и възходящо, печелейки купа след купа, титли след шампионати и медали след турнири? Не. Имало един период, в който великият „Реал“, победоносният кралски отбор, великият „бял балет“ е бил направо изчезнал. Виждам ужаса в мъжките очи. Да, за малко, драги мъже, да се лишите от най-красивия футболен балет, най-грандиозния стадион и от най-зрелищния тим...

 

През 1936-а в Испания започва гражданската война и Сантяго заминава войник в редиците на Франко. Когато войната свършва и хората отново искат радост и футбол, той се връща да види стадиона и отбора си, а там се виждат само руини. Клубът бил мъртъв. Трофеите и купите са разграбени, много хора от администрацията са починали или просто изчезнали във войната. В същото време бил създаден „Атлетико“ Мадрид и всички правителствени помощи отивали за него. На практика „Реал“ Мадрид не съществувал. И ето тук се ражда легендата.
Сантяго Бернабеу Йесте е твърдо решен да възкреси отбора. Започва дълго издирване на бивши играчи, членове на клуба и, разбира се, средства за възстановяването на стадиона и тима.

Процесът бил бавен и труден. Шампионът на Испания, четирикратният носител на Купата на крал Алфонсо XIII, на многобройни трофеи и награди бил на колене. Набирали сила отборите на „Атлетико“ Мадрид, „Атлетик Билбао“ и „Барселона“. Тук се намесила съдбата. След грандиозен скандал и бой между феновете на „Реал“ Мадрид и ФК „Барселона“ (1943 г.) , правителството наложило клубовете да освободят президентите си и така на чело на кралския тим бил избран сеньор Сантяго Бернабеу.


И сега затаете дъх: само след няколко години упорит труд и умна бизнес тактика, на световната сцена изгрява една нова сила „Реал Мадрид“. Обновеният стадион „Хамартин“ е реновиран и открит, а сеньор Бернабеу разгръща своя програма за възхода на тима. Това включва и изграждане на стратегия за договориране на играчи от световна класа и така Сантяго Бернабеу създава първия многонационален тим. На терена с фанелката на „Реал“ излизат играчи като Алфредо Ди Стефано, Камачо, Пушкаш, Хенто, Сантамария, Копа, Амансио, Пири, Нетцер, Сантиляна, Хуанито и Дел Боске.

 

През 1955-а Сантяго Бернабеу по идея на френския журналист Габриел Ано и заедно с Густав Себеш основават турнир - УЕФА Шампионска лига. Започва великата 20-годишна световна хегемония на „Реал“ Мадрид. Смятана и до днес за най-великия период на клуба. Увенчани с шест европейски титли КЕШ, пет от които поредни, са рекордни и до ден-днешен, 16 титли на Испания, 6 купи на Краля и една Междуконтинентална.

 

На 4 януари 1955 г. бордът на директорите преименува името на стадиона на „Сантяго Бернабеу“ в знак на уважение и почит към президента на клуба. Той остава на поста до смъртта си на 2 юни 1978 г. Представете си почитта към този велик човек, след като ФИФА назначава 3-дневен траур по време на световното първенство в Аржентина. През 2002-а посмъртно е награден с Орден за заслуги на световната централа.

 


Сега, след като знаем историята за този велик стадион, нека пристъпим дверите му, а какви още тайни крие това футболно чудо и най-важно - колко пари ще ни струва удоволствието да се снимаме с купите на шампионите и да седнем на треньорската скамейка, ще ви разкажа следващия път.
(Следва)
Милена Марева
 

 

за вестник ''Народно дело''
19/20 ноември 2011

 

Копирането на материали и снимките без съгласието на редактора е забранено.
Позоваването е задължително

 

 


 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Търсене/ Search

kakavida.com