Архив

< Юни 2012 >
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30  

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Световните учени признаха, че гръцката цивилизация Е ИЗМИСЛЕНА

Процъфтяващото общество на елините, древните гръцки монети и изобщо

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Навремето великите държавници са се разписвали в историята и времето

с въздигането на дворци и църкви, днес умните мъже строят грандиозни стадиони и спортни комплекси, с които човешката памет, наречена летописи, ще ги впише завинаги в редовете си. Точно това се е случило със стадион „Сантяго Бернабеу“. Не че в онези гладни и размирни години сеньор Бернабеу се е досещал за това.

 

Да издигне разрушения стадион и да възкреси любимия си отбор го е ръководила силната му любов, всеотдайност и патриотизъм. Все неща, непознати днес за българите под и около 20 години. Неща от нашето минало, за които днес можеш да разказваш, но не и да дадеш пример от съвремието ни.

 


Познавам хора, които не могат да разберат страстта към футбола и изобщо към спорта, за себе си обаче знам - ако не си бил на мач, с трибуни, претъпкани до дупка и с танцуващи и ревящи от възторг и любов хора в името на победата на любимия отбор, не си живял. Така както, ако си спомняте, беше през онези далечни години по българските стадиони...

 


И защото няма вече победи, пълни трибуни и радост по българските стадиони, не защото няма таланти, а защото таланти в България не виреят, ще отидем да видим как по света хората го правят това с талантите, а покрай тях и с печалбите.

Набелязала съм си мача ел класико - така испанците наричат двубоите между вечните съперници „Реал“ Мадрид и „Барселона“. Събота, 10 декември. Идеално. Там сме. Точно сега има и промоция за самолетни билети за 55 евро, но ако си запазите билет месец-два по-рано за нискотарифните полети, цените започват от 40 и малко нагоре евро. Следват билети за мача.

 

Отварям официалния сайт на „Реал“ Мадрид. Тук леко ме заболява глава. Цените започват от 700 лева, и то най-евтините. ВИП ложите са 1800, но не се шашкайте - през април били дори 3300 лева. А, не, това не е за нас. Я да видим как са цените с някой по-слаб съперник? За „Понферадина“ билетите са по 80 лева за трета категория и 140 за ВИП място.... Хм, намерих едни по 36 лева, обаче за „Барса“ - „Леванте“...

 


За да купите от ценните хартийки онлайн, ще трябва задължително да се регистрирате с трите си имена, адрес, домашен телефон, джиесем и имейл. За отчаяните фенове и тези, дето редовно си се шматкат насам-натам до Мадрид, най-добре да се регистрират във фенклуба. За 40 евро годишно ще получат ред привилегии, отстъпки и достъп до специалните каси с намаления за фенове. Цените на билетите не са константа, а варират в зависимост дали са за Шампионската лига, за Примера дивизион или някоя кралска купа, класирането на съперника и в зависимост от сектора.

Преди да влезем обаче в голямата атракция на стадиона - външния остъклен асансьор, за да заемем местата си на най-горната трибуна, ще ви разкажа за още една тайна за успеха на съоръжението. Тайната на тревата му. Всеки начетен футболен фен знае, че тя е най-важната и основна част от едно игрище и подобно на голф терените поддръжката и вида й са в основата на успеха.

 

Тайната на един от най-добрите терени в Европа, с най-модерната дренажна система за отопление в света, се дължи на 20 000 метра тръби, по които тече топла вода. Така е, открили са я. Процесът се активира автоматично, чрез сензори, когато температурата на околната среда падне под 8 градуса. Това подземно парно предпазва тревата от проливни дъждове, слани, сняг и други подобни времеви несъвършенства. Дотолкова тя е важна за един стадион, че след като два месеца не успели да я накарат (някакъв специален сорт, внесен от Словакия), да е вечно зелена и да расте правилно, най-накрая мениджърите на „Реал“ извикали един англичанин – Пол Бурджис, шеф на поддръжката в „Арсенал“. На терена на „Сантяго Бернабеу“ сър-ът реализира свой патент - неговата собствена система за дренаж на терена.

 


Пол разорава и буквално преобръща терена наопаки. Той създава една доста по-мека базична почва, добре подсилена в основата си. Успехът на тази супермодерна дренажна система дава бляскав резултат. Корените започват да растат надолу, теренът придобива по-мека повърхност, като в основата си остава твърда, няма бактерии. В северната част пък, където слънчевата светлина е по-оскъдна той слага специални лампи. Резултатът е къса, мека и влажна тревна повърхност, буквално „зелен килим“ и, както казва великия Моуриньо, точно каквато му е нужна, за да пасне на играта на отбора му. За него пък да не отваряме дума, но ще ви издам какво ми разказа един от скаутите на отбора.

 


Треньорът и неговите асистенти правят индивидуален план за храна и физическа подготовка на всеки футболист на „Реал“, дори и за ваканциите. Програмата е в зависимост дали играчът е повикан за националния отбор или не и включва следното: 12 от 35-те ваканционни дни са на пълен релакс, включително и в храненето, така че могат да си позволят всякакви пиршества. На 13-ия ден се включват крос и 300 коремни преси ежедневно. На 20-ия ден от ваканцията, Моу (както галено го наричат) препоръчва практикуване на различни видове спорт - плуване, баскетбол, тенис.

 

Всичко това съобразено с личната характеристика на мускулатурата на играча, според броя на мачовете и контузиите. Абе все едно подготовка за космонавти. И в средата на юли всички футболисти на „Реал“ Мадрид са повикани за предсезонна подготовка с предварително „написана“ домашна работа и в добра физическа форма. Е, все пак си говорим за извънземно заплатени футболисти.

Нямам никаква идея как се пълни стадион за 80 000 запалянковци, и то на тези цени, и то при тяхната криза, но билетите са свършили. От близката спирка на метрото Bernabeu stadium налазват тълпи запалянковци, всред тях бодро крачат баби, че и дребни дечица, всички с шалчета, шапки, някои с фанелките на „Реал“... Знамена, усмихнати лица, глъч, врява, въздухът вибрира от вувузели, зурли... радостно едно такова, оптимистично, весело...

 

Подобно на онова време, в което и българските стадиони не можеха да поберат всички фенове. Та дори веднъж за малко и мен, съпругата на капитана на „Черно море“, да ме лишат от гледката на мача... Тази история обаче ще оставим за някой друг път, защото се сещам и за за детско-юношеската база на „Реал“ Мадрид. Не база, а цял град, разположен на 1 200 000 кв.м. Най-грандиозният проект за тренировъчна работа с хлапета и юноши. Вероятно затова и детската агресия в Испания е много по-незначителна отколкото при нас. Но за това и как спортът е решение за превенция следващия път.
(Следва)

Милена Марева

3/4 декември 2011
за вестник ''Народно дело''

 

 

 

 

Копирането на материали и снимките без съгласието на редактора е забранено.
Позоваването е задължително

 

 

 


 

 


Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com