Архив

< Февруари 2014 >
П В С Ч П С Н
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 21 22 23
24 25 26 27 28    

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Етрополе вероятно декември 1871 гaЗа всеки е ясно че разкритието на Организацията и масовите арести на турската полиция, са свързани с

обира на пощата в Арабаконашкия проход. Тоест с името на Димитър Общи.Димитър Общи


Не можах да установя точно, къде става разделянето на правомощията между Левски и Общи. Според едни данни това става с решение на тайно заседание в село Пордим до Плевен, според други с решение на Главния рев. комитет във вътрешноста - Ловешкия. Така или иначе на Димитър Общи му е гласувано правото, сам да ръководи комитетите в Северо-Западна БГ. Авантюриста се опира главно на комитетите в Тетевен и Етрополе.

СНИМКА: Димитър Общи

 


И все пак не Общи, а двама чорбаджии, видни членове на Тетевенския комитет, дават идеята за обира на хазната. Това са хаджи Станьо Врабевски и Петко Милев. Хаджи Станьо е най-богатия търговец в областа, и се смята че подхвърля тази идея, за да не дава лично той пари за организацията. А сандъците му преливали от златни монети.


 

 

Д-р Милен Врабевски, потомък на Чорбаджи Станьо, член на НИС на ГЕРБ


Третия главен подбудител е учителя Тодор Пеев, Председател на Етрополския комитет. След Освобождението той заема редица важни длъжности в новата българска държава - главно окръжен управител. Самоубива се в 1904 г. в София, не можейки да понесе разочарованието си. Решението за обира е взето именно на сватбата на Тодор Пеев, на 14 Септември, само седмица преди изпълнението на 22 Септември 1872 г.

Етрополе вероятно декември 1871 гa


 
СНИМКА: Етрополе, вероятно декември 1871 г., пред училището
На първия ред по средата вдясно, е седнал млад мъж с руса коса , облечен с палто с плюшена яка. Сигурно е Левски. От дясната му страна е председателя на комитета Тодор Пеев (с брадата), от другата му страна е касиера Илия Правчанов.СНИМКА: Тодор Пеев след ОсвобождениетоТодор Пеев след Освобождението

След като Общи се съгласява, той без да пита Букурещ и Ловеч започва подготовката. Свързва се с един разбойник - Стоян Пандура.

Първоначално плана е да се набавят пари за организацията - за оръжие, дрехи и т.н. Да, ама още тогава има черни сенки. Общи обещава на двама помагачи - Божил Генчев и Велчо Шунтов, че ще бъдат наградени след обира с част от плячката. Още в този момент историята започва да става криминална, а не идеалистична. При самото нападение, почти всички взимат за себе се някаква част от парите. Един от тях укрива някъде на самото място, взетите златни монети.

Акцията започва с устройване на засада в теснините на Араба-конашкия проход, още на 20 Септември, 2 дена преди да мине хазната. Повечето от изпълнителите не са били членове на Организацията. Имало даже един турчин - Кара Мустафа ! Дали това име е само прякор ? Интересно, че после турските власти, не са съдили въпросния Кара Мустафа, въпреки че е бил арестуван и разпитван !
Чорбаджи Станьо и други организират доставянето на храна. На 22 Септември 1872 г. идва биволската кола с парите, охранявана само от няколко заптиета. Още след първия залп, те панически се разбягват. Така без никакви жертви и от двете страни, групата на Димитър Общи става собственик на 125 000 гроша.

Но ядец. Парите се оказват предимно в дребни монети. Така поради големия обем и тегло, те не могли да бъдат пренесени всичките. Затова част от монетите са закопани наоколо, друга част е разпределена по участниците (около 15 души) да ги носят, а трета част е натоварена на някакво добиче. Предвидливо докарано преди обира ...

Най-напред парите натоварени на животното (муле или катър), както и носени на гръб от участниците са докарани в Цветковия хан в Правец, а след това в Осиковица, където Общи обменя в злато 17 000 гроша. Което прибира в себе си. И тук започва една добре позната история от последните 20 години "преход". Част от парите "общия" Д. Общи започва да раздава наляво и надясно като "награди" за участниците, а друга част като "заеми" на "крайно нуждаещи се" комитетски дейци. Които "заеми" те щели да върнат, някога като си стъпят на краката.

Да ви напомня това за нашите "кредитни милионери" ?

Сред "крайно нуждаещите се" е и чорбаджи Станьо Врабевски, който бил десетки пъти по-богат, и от най-богатия турчин в Околноста ! Но и той получава "заем" ! Накрая се получава следната картина :
От 125 000 гроша, 21 000 Общи раздава като "награди", 4 200 като "заеми", с 4 000 се опитал да купи коне и само 3 500 прехвърлил във Влашко, чрез Тодор Пеев на Любен Каравелов, за вестника му. Останалата част е намерена от турската полиция при задържането на участниците.

Ето защо Левски заявява на 4 Януари 1873 г. пред съда, че обирът на хазната е разбойничество.

Levski
Още вечерта на 22 Септември са изпратени 8 телеграми на Турската власт. В една от тях се нарежда на Орханийското околийско управление "да се превърне нощта в ден", но извършителите да бъдат заловени. Отначало се е мислело че това са обикновенни разбойници, не се е допускало даже, съществуването на революционна организация. Този факт сам по себе си говори за изкл. прецизната дейност на Апостола, за стриктните му правила за запазване на тайната. Тайна, която Общи с действията си разкрива. Неслучайно има данни че Левски се е готвел да убие Общи, за да осуети акцията в Араба-конашкия проход. Още повече, че последния се отпускал да говори по ханове и кръчми, че се готви нещо голямо и всички да бъдат готови !!!

Най-после на 20 Октомври 1872 г. турската власт прави удара, когато при разпит арестувания вероятно на 18 Октомври Велчо Шунтов, посочва името на един от главните Стоян Пандура.


 Велчо Шунтов

До 22 Октомври разпитите, вкл. и на арестувания Стоян Пандура се въртят само около обира. Едва след това турската власт с изненада научава, че съществува рев. организация.
Най-абсурдното е че Околийския каймакамин в Орхание, свикал съвет с участието на изтъкнати българи, които да помогнат за разкриването на обира. А в съвета били самите участници - Хаджи Станьо Врабевски, Хр. Пиронков, Тодор Пеев и др. Нашите хора подложили динена кора на турчина, че извършителите са изпратени от Влашко, от тамошните българи. Веднага били "командировани" в Букурещ Тодор Пеев, Хр. Пиронков и помачето Хасо, да разузнаят на място. Там и ги застига новината за залавянето на Общи. Турция иска от румънската полиция да ги арестува и да ги върне, но Пеев и Пиронков избягват.

След ареста на Стоян Пандура, арестите следват един след друг, дейците се издават един други и т.н. Заловен е и хаджи Станьо Врабевски. Турците вече знаят за Организацията и тръгват по дирите на Общи. Ненка Павлова предрешава Общи като оцетар, той натоварва коня си с едно празно буре и два чувала орехи и тръгва за Плевен. Откъдето после да избяга в Румъния. Ненка завежда Димитър през нощта в Гложене, но на връщане е арестувана и си казва всичко. Турците винаги са били майстори на изтънчени ориенталски мъчения. Само след ден Общи е хванат, както спи върху чувалите с орехи в обора на някакъв хан, в село Черниково.

Въпреки липсващи страници от протоколите за разпит на Общи, се вижда от останалата част, че той прави ПЪЛНИ САМОПРИЗНАНИЯ, още преди да почнат да го измъчват. Освен това той започнал с хвалби, с които далеч преувеличавал размера и силата на Организацията. С което разбира се искал да предаде политически характер на обира.

След разкритията, последвали обира на пощата в Арабаконак, примката около Левски започва да се стяга. Турската власт се добира до все повече сведения за него - кой е, с кого се познава, по какъв начин се прикрива и т.н. Не само от пълните признания на Димитър Общи, но и чрез изтънчените мъчения на заловените членове на рев. комитети.

Но най-голям удар турското разузнаване прави в Букурещ. Високата порта (тогавашното външно министерство на Турция) изпраща остра нота до румънския външен министър Катарджи, да се арестува Председателя на БРЦК - Любен Каравелов. И да се изпрати в София, за да бъде съден заедно с другите участници, в обира на хазната. Нали 3 500 гроша от обира, са дадени на Каравелов от Тодор Пеев за вестника му !

 

Тогава на власт в Румъния са консерваторите и те решават да изпълнят искането на Турция. Но това не остава скрито за Киряк Цанков, който укрива Каравелов в Букурещ, и след това организира успешното му бягство в Сърбия. В Белград Каравелов е посрещнат много радушно, вкл. и от пресата. Това води до възмущение в Румъния и консерваторите са свалени от власт. Новият Премиер Когълничану веднага разрешава на Каравелов да се завърне в Румъния, където той пристига още в началото на Февруари 1873 г.Между-временно, докато Каравелов се крие в Букурещ, Киро Тулешков изнася целия архив на dmp 141БРЦК, и го скрива в жилището на Васа Живанович - секретар на Сръбското агентство в румънската столица и голям приятел на българите. Без да знае Живанович обаче, живеещия в дома му, негов шурей Джуро - развален и покварен младеж, продава на части архива на БРЦК, на турското агентство за 500 наполеона ! Джуро имал огромни комарджийски дългове. Така тези безценни документи попадат в турски ръце и помагат много за разкриване на голям брой национал-революционери, както и при процеса в София. Не ми е известно някое българско правителство, да е искало този архив от Турция !

Съвсем друга е съдбата на архива на Ловешкия комитет - централен за вътрешноста. Прибирането на този архив, е една от главните причини, Левски да посети Ловеч. Той зашива архива в самара на коня с който пътува. При арестуването му на Къкринското ханче, турците правят грубата грешка като не прибират и коня му. След около месец, завръщащия се от Софийския затвор Никола Цветков, намира самара и книжата непокътнати и ги прибира. След Освобождението в 1879 г., когато Захари Стоянов посетил Ловеч, Цветков му предал архива. Малко по-късно Цветков починал, а вдовицата му останала да бедства ...

Захари Стоянов предал архив на Етнографския музей, където е записано това ... През 1924 г. Етнографския музей предава Архива на Народната библиотека, където е и до днес. По този начин ние сега, имаме достъп до тези оригинални документи.


 

СНИМКА: Повече от 50 години смятаха, че тази снимка е изгубенаПовече от 50 години смятаха че тази снимка е изгубена

Установено е, какъв е последния път на Апостола.
- На 28 Ноември 1872 г. Левски е в Пазарджик, заедно с Никола Ръжанков, видно от разписката за 1 280 гроша, дадена на касиера на тамошния комитет.
- В началото на Декември той е в Карлово, посрещнат от братовчед си Васил Караиванов. Но не остава да пренощува в родния си град.
- След това пренощува в Сопотския манастир
- После заедно с Ръжанков преминават Стара Планина по добре познатия и постоянно ползван от Левски, път покрай връх Добрила, и след това през изворите на Куманица. Там сега има малка паметна плоча. Между другото точно същия маршрут се ползва от ятата прелетни птици, които пресичат билото на Стара Планина. Това последното съм го наблюдавал лично няколко пъти ...
- На 10 Декември Левски е в сигурното си скривалище в Троянския манастир. Имало и едно допълнително тайно място в една къща, в махала Колибето, близо до манастира. Тук той прекарва времето от 10 до 25 Декември 1872 г., датата на последния му разход от 302 гроша за него и придружителя му.
- на 12 Декември Левски изпраща последното си писмо до Ловчанския комитет, в което упреквайки ги за малодушието и готвеното предателство, нарежда да приготвят архива. Който той или друг човек, пратен от него ще мине да го прибере, на път за Влашко.
- на 25 Декември Левски тръгва от Троян за Ловеч, където пристига привечер.
- отсяда при Николчо и Марийка Сиркови-Цветкови.
- вечерта Левски изпраща Марийка да прибере подхвърлените писма, с фалшив негов подпис от Величка Хашнова. Тя ги предава на Сиркова на излизане от църковната служба.
- на 26 Декември, късно следoбед Левски и Николчо Сирков напускат Ловеч, по различни пътища. После двамата се събират по пътя за Севлиево и тръгват към Къкрина.
- при местноста "Пази мост" срещнали две заптиета. Те разпитали българите. Николчо отговорил че е за Търново, а Левски че отива да види колко тор трябва да закара на лозето си.
- късно вечерта Левски и Сирков пристигат в Къкринското ханче. След вечерята Левски, Сирков и132955894263315 ханджията Христо Латинеца лягат да спят в една стая
- към 2 часа Сирков ги събужда да тръгват. Латинеца излиза да кажел на съседите, че няма да го има до вдругиден. И да предупредят баща му
- Малко след това започва тропането по вратата. Сирков чува гласовете на турците и тича при Апостола
- Левски взима два револвера и казва на Сирков да му отвори малката врата към задното дворче. Успява да пребяга през него, но при опита му да прескочи оградата се закача в нея и е ранен от стрелбата на заптиетата. Там ... увиснал на оградата е и хванат.

СНИМКА: Къкринското ханче


Още не е установено, дали поп Кръстьо е предателя, или причината е в срещата със заптиетата, или ... Ще напиша моето мнение. Левски е хванат в резултат на по-широк заговор, вътре в Организацията. Изпълнителя не е важен. Поръчителя както винаги е главния предател. А поръчителя според мен са българските чорбаджии-иззедници. Причината - тежал им е наложения от Левски 1328167625паричен революционен данък. Именно за да не дават пари, са го предали на турците. Патриотизма им свършва веднага, щом се налага да бъркат в дълбоките си кесии.

След Освобождението майката на Левски - Гина Кунчева, остава само с дъщеря си Яна и четирите и деца. Малко след това се връща от Освободителната война сина и Петър Кунчев. С отрязан крак, в резултат на рана от Шипченските боеве. И туберкулозен. Карловските чорбаджии отказват да помогнат на бедните роднини на Апостола. Открито се присмиват и злорадстват. Още повече, че братът на Апостола - Петър Кунчев, проси по калдаръмите на Карлово. Какво падение! Не издържайки на глада и унижението, майката на Апостола се удавя в кладенеца. Погребана е в някакво дере, без опело. Православната църква не погребва самоубийците. Само след 3 години просене по карловските улици, през 1881 г. умира и Петър Кунчев.

Такава е трагичната съдба на семейството на Левски. Който каквото друго и да ви говори - не му вярвайте.


Георги Ламбуров
http://lambo.blog.bg/profile.php

СПРАВКА

Родословно дърво на Васил Левски

Левски е най-малко известен с официалното си име Васил Иванов Кунчев, както и с духовното си име дякон Игнатий. Самият той се подписва в протоколите Дякон Левский, а неговите съратници го yana kuncheva ss semeystvoto siнаричат Васил Дякона или само Дякона, или Дякончето. Ползва също турски псевдоними, например Аслан Дервишооглу Кърджалъ (В. Левски) (документ на БРЦК - Букурещ, 16 юни 1872 г.), Ефенди Аслан Дервишооглу, както и български псевдоними: Главния книжар, Тропчо, Драгойчо и др., включително и един арменски - Ованес. След смъртта му, през 80-те и особено 90-те години на 19-ти век, в широка употреба влиза прозвището Апостолът на свободата или само Апостола, за което особена заслуга има народният поет Иван Вазов. Васил Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

На  18 юли 1837г. в семейството на известния  карловски майстор–бояджия Иван Кунчев Иванов  от "попския род Кунчеви" се ражда син. Кръщават го Васил на дядо му по майчина линия Васил Караиванов.  Майката на Васил -  Гина Василева Караиванова, е от рода на прочутия карловски майстор на чешми и калдъръми Кара Иван Тинков Тахчиев. Иван и Гина имат общо осем деца, но три умират невръстни. Братята на Васил са Христо и Петър, а сестрите – Ана и Марийка.


Според проучванията на историка Данаил Кацев-Бурски родът на Васил Левски води началото си от с.Кочмаларе, Карловско. От няколко приписки в един препис на Паисиевата история от 1973г. Бурски установява, че един от далечните прадеди на Левски се е казвал Драгой(1600 – 1680). Този Драгой е имал син Видул(1650 – 1730), а Видул син Кръстил(1709 – 1741). Кръстил бил обесен в Цариград през 1741г. понеже се събрал с „Атанаса болярина от Арбанас, та побратимили са да свалят султана“. От своя страна Кръстил имал двама сина Видул и Тудур(Тодор). Видул бил убит от турците през 1758г. в Пловдив, а Тудур е преписвачът на Паисиевата история. Видул е имал син Кунчо. (според стогодишната бабаgina-kuncheva-nacho-nachev Стояна Димова, Кунчо е син на Тудур а не на Видул) Този Кунчо според Данаил Кацев-Бурски е дядото на Васил Левски.

СНИМКА: Гина Иванова Кунчева(майката на Левски) с Начо Андреев Начев най големият и внук 1876г.


За рода на Апостола е запазен и един ръкопис от неизвестен автор. Този ръкопис, писан около 1902г., е намерен сред книжата на черквата в с.Песнопой(Пловдивски окръг) и през 1941г. предаден на Военноисторическия музей в София, и още същата година публикуван от Бурски. Ръкописът е съставен по сведения, събрани от Яна сестрата на Левски, и от други стари карловци, този ръкопис потвърждава почти изцяло проучванията на Бурски. За дядото на Левски, Кунчо Видулов(1757 – 1830), Тудур Кръстилов пише още: “ На 1812 сене чума ни изтръшка, турци ми зеа нишана и калъча, устана ми силяха; от Томина ниделя ду Игнажден лежах у апсаната у Едрене, па ме пущиа, сичкото беше за убиения Сабри бей от Филибе, дето гу уби наш Кунчу, па забегна у Войнягово, та са скри.“

Жената на Кунчо се е казвала Виша и от нея той имал 8 деца: Видул, Виша, Елка, Куна, Руси, Тодор, Иван и Драгой. От втората си жена, Яна Искрьова от Войнягово, Кунчо е ималсамо един син Въльо.Архимандрит хаджи Василий Караиванов a Най-големият от синовете на Кунчо е прочутият Видул войвода, а Иван е бащата на Левски. Майката на Левски казвала, че Васил пприличал на дядо си Кунчо и на чичо си Видул. За Видул разказват, че бил много красив човек, рус със сиви очи, носил калпак и дълъг перчем и силях, натъпкан с пищови и ножове. Войводата бил убит през1833г. в Троянския балкан.

СНИМКА: Архимандрит хаджи Василий Караиванов


Иван Кунчев произвеждал гайтани и минавал за един от най-добрите майстори в града. Поради стекли се тежки житейски обстоятелства, бащата на Левски починал сравнително млад през 1851г. Дядо на Апостола по майчина линия е Иван Тахчиев известен като Кара Иван, по занятие той бил майстор на чешми и калдаръми. Имал е четирима сина: Генчо, Васил, Атанас и Пейо, и четири дъщери: Гана, Гина, Дона и Мария. Гина е майката на Левски. Когато съобщили на майката на Левски за обесването на сина и, тя извикала: „Не, никакво жито няма да варя. Васил никога няма да умре“. Гина Кунчева умира на 27 януари 1878г. в първите дни на Свободата.

СНИМКА: Гина Иванова Кунчева(майката на Левски) с Начо Андреев Начев най големият и внук 1876г.


От братята на Гина най-големият е Генчо, който отваря известният в Карлово Караиванов хан. Негов син е сподвижника на Левски и негов пръв братовчед Васил Караиванов.Хаджи Василий Караиванов е вторият по възраст вуйчо на Левски . През 1852г. при него постъпва като послушник бъдещият революционер.
Когато се омъжва, Гина Караиванова била само на 14-15 години а бащата на Левски бил 26 годишен. Те имали пет деца: Яна, Васил, Христо, Петър и Марийка. марийка умира още като малка. От сестрите и братята на Левски поколение е оставила само сестра му Яна.СНИМКА: Яна Иванова Кунчева - сестра на Васил ЛевскиЯна Иванова Кунчева - сестра на Васил Левски1
Яна Иванова Кунчева, по-голяма сестра на Васил Левски със семейството си

 


Яна Иванова Кунчева, по-голяма сестра на Васил Левски със семейството си. 1-ви ред отляво надясно: Христина Хр. Загорска – внучка на Яна; Яна Иванова Кунчева; майката на Хр. Загорски; Бочо Хр. Загорски внук на Яна. На 2-ри ред: Гина Андреева Начева, Никола Хр. Загорски, Христо Бочев Загорски зет на Яна.

Родена през 1835г., на 15 годишна възраст тя се омъжва за карловеца Андрей Начев. Яна Кунчева и Андрей Начев имали девет деца: Начо, Тота, Гина, Мария, София, Елена, Христо, Иван и Елка. От тях Тота, Христо, Иван и Елка починали рано.

Христо Иванов Кунчев, по-големият от двамата братя на Левски, е роден през 1840г. той е бил с черни очи и тъмна коса. Буен и неспокоен младеж, Христо създавал немалко грижи на майка си и на вуйчо си Генчо Караиванов. Отначало учил басмаджилък в Сопот , по после станал помощник в хана на вуйчо си.

 

Един ден едва не пребил един от агите, отказал да си плати пиенето. След този случай той избягал в пловдив и станал шивач на панталони. През 1867г. Христо напуска Пловдив и отива в цариград, откъдето заедно с Христо Иванов – Големия(Книговезеца) отиват в Румъния да търсят Левски. по онова време той бил в Сърбия, където предстояло откриването на Втората българска легия, и двамата Христовци потеглили за там.

 

Тъй като бил болен Христо не бил приет в легията. След разтурването на легията Христо заминал за Румъния, където през зимата на 1868-1869г. живял, според някои изследователи, с Христо Ботев, в запустялата воденица в която известно време живял и Васил Левски. Христо Иванов Кунчев починал на 9 април 1870г. „часа 11и 30 по европейски“, както е отбелязал в своето тефтерче Апостола.

 

СНИМКА: Христо Иванов Кунчев брат на Васил Левски


Другият брат на Левски, Петър Иванов Кунчев е роден през 1844г. Той също имал буен нрав и Христо Иванов Кунчев - брат на Васил Левскисъздавал немалко грижи на майка си. Васил Караиванов си спомня, че когато веднъж трябвало да заплати някакъв данък, Петър заявил на турските чиновници: “ От мен данък ще вземе онази държава, кято ще израсне върху избитите пашови прислужници“. Постоянните разправии с турците принудили петър през 1874г. да напусне родния си град.

 

През същата година той отива до Ловеч за да убие предателят на брат си Васил , но останалите членове от революционния комитет се възпротивили срещу неговото решение да отмъсти, а според други източници Петър заявил: “ Няма кабаат попът“ . През 1876г. той се записва в четата на Христо Ботев.

 

След смърта на войводата четата се разпръсква, и Петър Иванов Кунчев или както се подписвал Петър Левски, заедно с другарят си Костадин Димитров от Сливен успели да се доберат до София, където три месеца и половина се укривали в къщурката на хаджи Стояна Цокова. По късно след султановата амнистия Петър се озовава в Кишинев, където постъпва в българското опълчение.

 

В редовете на Опълчението, при тежките боеве на Шипка е ранен сериозно в десния крак. След освобождението се завръща в Карлово, където през 1881г. умира от белодробна туберколоза.

 

 

 

 Българинът, подписал смъртната присъда на Левски, после станал депутат

Национален резил е вграден в темелите на българския парламентаризъм, разкрива 24 часа. В обширна статия вестникът припомня един от най-срамните факти в българската история. През 1879 г. Иванчо Хаджипенчович е избран за депутат в Учредителното събрание. Той сменя феса с калпак, маха турските ордени от сетрето си и намества достолепната си снага в залата на събранието.


Уникалният автограф на Иванчо стои на две места в нашата история. Под смъртната присъда на Васил Левски и под Търновската конституция. Хаджи Иванчо Хаджипенчович е роден през 1822 г. в Русчук. Учи право в Париж, връща се и начева бляскава кариера. Валията на Дунавския вилает Мидхад паша възлага на Иванчо да се заеме с асимилаторската политика. Идеята е да се открият смесени турско-български училища, които лека-полека да претопят българщината. Иванчо старателно заляга над проекта. Усърдието на Хаджипенчович стига до ушите на самия падишах.


През 1868 г. той е извикан в Цариград, назначен е в имперския Държавен съвет и Върховния съд. На гърдите му светва първото отличие. "Хаджи Иванчо ефенди Пенчович, член от Държавния съвет, прие нишан Меджидие, трети клас", съобщава вестник "Турция" през 1869 г.

 

С времето декорациите се множат и Ботев го нарича "обершпион, накачен с всякакви ордени и храчки". През 1872 г. Иванчо Хаджипенчович пише донос до великия везир Махмуд Недим паша. Документът е пространно изложение за съществуването на тайна революционна организация сред българите. С този текст Иванчо има решаващ принос в залавянето на Васил Левски. Сега обаче наградата не е орден, а високата чест лично да осъди Апостола на свободата и неговите сподвижници.


Заедно със Саиб паша и Шакир бей той е командирован в София. Тук към тричленката са прикачени още неколцина турци и българи. Само за "цвят", без право на глас. Съдебният състав е натоварен с тънката мисия тихомълком да се разправи с революционерите. Европа, където се е образовал Иванчо, не бива да разбира какво се случва. Като ловък юрист, върху него пада тежестта на задачата. Саиб паша и Шакир бей си нямат хабер от правораздаване и разчитат на него да изпедепца присъдите с французка перфидност и ориенталска жестокост.

 

Процесът започва на 9 декември в Софийския конак. Десетки бунтовници са изправени пред трибунала. До десницата на Иванчо стои един дивит - перодръжка и мастилница в специална кутия. Инкрустирано със златни нишки и смарагди, това съоръжение е дар лично от Мидхад паша. Иванчо топи перо и парафира присъда след присъда. Той се подписва само с Иванчо - без фамилното име, защото всички познават лицето, декорирано с ордени и храчки.


На 14 декември 1872 г. е издадена смъртната присъда на Димитър Общи. Нашият юрист стиска перодръжката и полага лаконичното Иванчо. На 14 януари 1873 г. и Васил Левски е пратен на бесилото. След като надълго и нашироко са разказани деянията на Апостола, под личната редакция на Иванчо излиза следният текст: "Понеже всичко гореизложено е установено с положителност, то на основание изричното повеление на чл. 55, ал. 1, чл. чл. 56, 66 и ал. 2 на чл. 174, реши се: споменатият Дякон Левски да бъде осъден на смърт чрез обесване." Иванчо прибира дивита, пие едно кафе и се прибира в Стамбул.


След Априлското въстание през 1876 г. нему е възложена друга важна мисия. Назначен е в комисия, която да разследва събитията. Иванчо посещава Батак и Перущица и заедно с Блек бей изготвя доклад за кланетата. Легендата гласи, че той скрепя документа с една отрязана детска ръка. Внушението на правника е, че човешкият живот не бива да се отнема без съд и присъда. Само буквата на закона, какъвто е случаят с Левски, може да прати някого на смъртна казън.


Изгрява свободата и Иванчо Хаджипенчович отново е на гребена на вълната. В началото на 1879 г. са насрочени избори за Учредително събрание. Иванчо ефенди закономерно се кандидатира. Печели със смазващо болшинство в Русчушки окръг. Понеже огромната част от електората е неграмотна, изборът е проведен с бобени и царевични зърна. Бобът маркира "за", царевицата - "против". Иванчо събира фасул за три казана чорба! Хаджипенчович е от най-достойните депутати, защото е посочен от самия народ. Освен по избор в събранието участват още три вида представители: по звание, членове на учреждения и дружества и назначени от императорския комисар княз Александър Дондуков-Корсаков.


Събранието е открито на 10 февруари 1879 г. в Търново. Заседава в бившия турски конак, където Иванчо усеща нещо особено да витае във въздуха. Това е духът на Васил Левски. След залавянето му той е разпитан за първи път тъкмо в този конак. Депутатът шмърка щипка енфие, за да си избистри главата и да бъде полезен ковач на конституцията. Хаджипенчович не е пустословец, по време на заседанията взема думата рядко. Само когато се наложи да вгради своята мъдрост в основния закон на княжеството. Иванчо се намесва само когато колегите му са кривнали в неправилна посока. Изказва се единствено по животрептящи, съдбоносни въпроси.

Такъв е въпросът за депутатския дълг. На 14 март става ясно, че Тодор Хаджистанчев е напуснал събранието в знак на протест срещу Берлинския договор. Пламва дебат около неговата постъпка. Повечето народни представители я осъждат, но се чуват и гласове за правото да си хвърлиш депутатската карта. Иванчо Хаджипенчович пледира, че никой не може да дезертира, защото е избран с много народен боб! "Депутатите не трябва без позволение да оставят мандата си; те са длъжни да искат отпуск, а оставка да им се не дава", отсъжда той. На 7 април Иванчо отново е на своя пост. Този ден се дискутират ордените, към които Иванчо ефенди има особен сантимент.


Конституцията забранява носенето на ордени и медали от цивилни лица. Въпросът обаче е за обратното действие на закона. "Аз мисля, че не можем да запретим да се носят приетите досега декорации", казва Димитър Моллов. "Секий може да има в къщата си цели сандъци, пълни с декорации, но да ги носи не може", контрира го Никола Михайловски. "Г. Пенчович се съгласява с г. Моллова, че законът не може да има обратно действие; той разбира решението на Събранието за бъдещите декорации", хроникира парламентарният секретар.


Същия ден се решава да има или да няма Държавен съвет. Невежи като Драган Цанков го наричат "съдилище" и са категорично против. Иванчо става и доказва, че не е "съдилище", а "съвет управителен" с изключително полезни функции.

"Аз съм бил - аргументира се той - единадесет години в Държавен съвет и зная твърде добре какво той върши. Ще видите, че без него нашата управителна машина скоро ще спре." Съдбата на Държавния съвет е решена от Петко Славейков. Преди да гласуват депутатите го питат що за птица е това. "Слушали ли сте, че в Цариград султанът си има дембели? Ето такава "дембелхана" искат да има и у нас", обяснява дядо Славейков. "Всички след това бяхме против", свидетелства един народен представител. Иванчо Хаджипенчович уважава вишегласието. Макар и без ордени и Държавен съвет, той подписва Търновската конституция. Денят е 16 април 1879 г., часът - 2 подир пладне. Иванчо вади златокования дивит и завърта подписа си под основния закон. Иванчо обаче е пророк.

Оказва се, че България наистина не може без Държавен съвет. На 27 април 1881 г. Александър Батенберг извършва преврат. Князът суспендира конституцията и въвежда т. нар. режим на пълномощията. С Държавен съвет, в който влиза и неизбежният Иванчо Хаджипенчович. По това време Иванчо е член и на Върховния съд. Точно както е било по време на игото! Но не само това... Той вдига къща на 150 м от мястото, където е обесен Васил Левски. Включва се в комитета, който събира средства за вдигане паметник на Апостола. "За Бог да прости!", отронва палачът и пуска няколко гроша в касата. Иванчо готви и слово за откриване на монумента. Смъртта обаче го прибира на 25 март 1894 г. Година и половина по-късно, на 22 октомври 1895 г., е осветен паметникът на Апостола на свободата. Без Хаджи Иванчо Хаджипенчович.(www.novini.bg/news)

 Мнение от форумите:
Stanka Dobreva
Ние българите, от незнаене на истината, враговете ни използват това и ни вменяват, че сме предатели и т.н. Този Иванчо Хаджипенчович всъщност е бил руски разузнавач/шпионин/, внедрен в турското военно разузнаване и е работил за Родината ни България поробена от кървавата Османската империя, колкото и сега да ви говорят друго! Високообразован, говорещ няколко езика, завършил юридически науки в Австроунгария. Да, той е сложил подписа си, защото и без това решението за обесването на Левски ще вземат турците, и ако не, щял да се издаде, а залогът е твърде голям! Той се е ползвал с пълно доверие на турците и Русия не е искала да го изгуби! После при преговорите след Руско- турската война е позвала цяло ковчеже с документи и преписи от него взети, за нареждания на султана как да унищожават българите през Априлското въстание, селата им и градовете да палят, защото са се опитвали да омаловажат, че уж било кавга на местна основа. А тези документи доказвали, че е било държавна политика на султана и Османската империя!

semeistvoto na Levski

 

 

 


Търсене/ Search

Психология

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”

couple-having-romance-1“Искам хората да погледнат към живота си и да видят как тези или онези събития, стресът, мъката,

Прочетете още...
 
Как да разпознаем лъжеца. Видове въпроси/ Част III

Great Wallpapers 00827aПътя към успеха в личния ви живот и бизнеса ви зависят само от вас самият. Научете се

Прочетете още...

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Духовност/ Философия

История и развитие на фън шуй. Теорията и практиката за гадаене - първа част

The Nine Unknown MenИзкуството фън шуй е  наука и изкуство, което ни помага да живеем в хармония със заобикалящата ни

Прочетете още...

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com