Архив

< Февруари 2016 >
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27
29            

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

нефрит сватИсторията на скъпоценните минерали и тяхната обработка представлява особен интерес

при наблюдение процеса на развитие на човешката цивилизация, в сравнителните изследвания на духовните, стопански и социални процеси свързани с развитието на древните светове.

 нефрит сват

Още в дълбока древност хората са усетили чудодейните въздействия на енергиите на планинските кристалите, карнеолите, нефрита, издигали ги в култ и ги нарекли "свещенни" и "камъни на щастието". Заради вярата им, че те предпазват от нещастия, носят здраве, сила и власт - изработвали от тях  амулети, украшения, оръжия и престижни инсигни (прочутите нефритени брони на погребаните китайски императори).

 

Нефритът е бил изключително ценен, много трудно добиван, притежаването на предмети от нефрит било знак за власт и сила, вярвало се, че нефритените амулети предпазват от болести и вливат жизнени сили. Доскоро се смяташе, че първи познали свойствата на зеления камък са били китайците през шестото хилядолетие преди Христа. Поради това ценния минерал е считан за свещен от древните китайци - първата цивилизация по техните земи е наречена „нефритена“

 

Обработка на нефрит много по-древна от тези в Азия и Китай 

 

Последните археологически находки на територията на България и проучвания на специалисти от Минно-геоложкия институт обаче доказват, че на територията на днешна България първото творческо докосване в обработката на полускъпоценния камък е започнала през седмото хилядолетие преди новата ера - много по-ранно от всички познати досега находки в света!

 

Досега учените нямаха обяснение на факта, че на Балканите и България, се оказва най-голямата концентрация на открити нефритени артефакти, но в същото време в Европа нямаше открити находища на минерала.

 

Руслан Костов от МГИ обаче доказа, че в южната част на България има поне три находища на Ivan Kostov/Иван Костов Николовнефрит, разработвани през каменната ера и точно от там е бил доставян ценния материал.

 

/Иван Костов Николов (1913-2004)е български геолог, минералог-кристалограф. Работи главно в областта на минералогията. Той едългогодишен директор на Националния природонаучен музей и академик на Българската академия на науките./

 

Раннонеолитните общества от Балканите вярвали в магическата сила на нефрита и въплащавали своите вярвания и молитви в образа на жената-майка - Богинята на живота, те изработвали и зооморфни амулети, скиптър, разпределител, теслички и длета от ранния неолит край с. Гълъбник, Пернишко, теслички от неолита при Ковачево и Кърджали, както и уникалната по своя дизайн “игла за коса” от варненския среднохалколитен некропол Варна II  фигурки на жаби и теслички. Такива предмети засега в България са открити в Катунци, Казанлък Крумовград, Тополница, Русе, с. Гълъбник, Пернишко, Кърджали, Враца, Слатина...

 

Първите бижутери и обработка на минерали

 

 - Оходен (Валога), край Враца изработка на фигури от нефрит на 8 000 години

 

Амулет от нефрит на 8 000 години селище в местността "Валога" край врачанското село Оходен.нефрит1аСтилизирана фигурка - амулет на раждащата Богиня от Оходен-Валога

 

Амулетът е с височина не повече от 3 см с врязана украса. На тях е изобразена най-ранната протописменост, подобна на пиктограмите от плочката при Градешница.

 

Уникалният амулет, който е намерен в жертвена яма, археолозите са нарекли "Богинята майка в момент на раждане" За него Георги Ганецовски от Регионалния исторически музей казва: "Това е стилизирана фигура-амулет на раждащата богиня. Възможно е да е дар за умилостивяване на Богинята на плодородието, защото в праисторическото селище е имало светилища в нейна чест и на Бога Слънце. Допускаме, че тя е носена от млади жени с цел зачеване и осигуряване на плода."

 

Нефритеният амулет е връх на праисторическото изкуство и в обработката на минерали от древните хора от ранния неолит.  Полускъпоценният камък е един от най-твърдите минерали и за специалистите все още е загадка как е бил обработван с технологиите от каменната епоха. .

 

- Светилището в Русенската селищна могила, край с. Копривец

 

Фигурата представя бременна жена в поза на адорация от периода 4300-4200 г. пр.Хр.Уникален амулет на раждаща богиняИдолна пластика, намерена в Русенската селищна могила

 

 В праисторическия фонд на музея в Русе се съхраняват повече от 7000 находки от периода 8000 - 4000 г. пр.н. ера, акцентът сред тях е фигура от нефрит от светилището в Русенската селищна могила. Фигурата представя бременна жена в поза на адорация.

 

За нея археолога Димитър Чернаков казва: "Предполагаме, че това е или някаква инициация на великата богиня-майка, или израз на материалния култ към плодородието. Такава фигура с подобни размери няма открита в праисторически обекти и с това нашият музей се гордее. Тя е от периода 4300-4200 г. пр.Хр.".

 

- Край Гълъбник, Радомир е открит единственият известен досега нефритен жезъл

 

36-сантиметров уникален нефритен жезъл без аналог в целия свят се пази в Регионалния исторически музей в Перник. Ценният експонат датира от неолитната епоха - 5000 година преди н.ера

 

 Перник притежава най-богатата нефритена колекция от времето на неолита в Европа.

 

Радомирското село някога е било от най-богатите на континента. Неолитните хора, населяващи земите около Гълъбник, са търгували с нефрит във времена, когато залежите навсякъде са били изчерпани. Затова и жителите са били доста заможни.

 

Анета Бакъмска, археолог:

 

"Предметът е твърде необичаен и уникален. Жезълът заедно с малките брадвички и сечива също от нефрит, вероятно са били символ на власт. От друга страна периодът е много ранен и тогава не се предполагаше да е имало някакви символи на власт. Не е ясно защо са били правени, но по тях личат следи от работа."

 

Нефритената фигура е световен уникат. Изработката е изключително качествена. Твърдостта на нефрита по десетобалната скала е 7 , като диамантът е с твърдост 10. Жезълът е с 36 см дължина, с формаНефрит ПерникКолекция от нефрит в историческия музей на Перник от петото хилядолетие пр.н.ера на на сплескана сфера, в центъра е пробита кръгла дупка за поставяне на дръжка, повърхността му е шлифована и съвършено полирана.  При откриването предметът е бил счупен на 3 части, но още в древността е била отчупена част от него и мястото е било допълнително огладено.

 

Теорията на археоложката Анета Бакъмска е , че вероятно нефритени находища е имало на Балканите и то край Гълъбник, които са изчерпани. Тя се обоснова с факта, че във всяко ранно неолитно селище има поне по една малка нефритена брадвичка. Подобни оръжия са познати от халколитните пластове на редица селищни могили – Рашева могила до Ямбол, Денева могила при с. Салманово, Щуменско, селищна могила Асаря – с. Малко Търново, Чирпанско, Дончова могила при с. Биково, Сливенско и др. Нефритен предмет като жезъла от Гълъбник обаче няма никъде.Най-старите свастики  в Европа са намерени в България - в Стара Загора, Кърджали, Търговище, вижда се и в рисунки в Деветашката пещера

 

- В Кърджали обработвали нефрит преди китайците

 

 нефритаНефритена свастика, която съдържа и двата вида свастики (лява и дясна), на 8000 г. Исторически музей КърджалиПреди 40 години при разкопки край Кърджали, археолозите намират нефритена свастика. Проучването на артефакта под микроскоп показва, че фигурката е полирана с абразивен материал, но микродраскотините по свастиката са само в една посока, което изключва ръчна обработка.

 

Ако полирането е било на ръка, микродраскотините трябва да са две или повече. Това означава, че още в каменната ера се е използвало механично съоръжение, най-вероятно колело. То обаче е изобретено през третото хилядолетие преди новата ера, а находката от Кърджали е от четири хиляди години по-рано. И досега специалистите нямат обяснение как и с какви знания древните хора са полирали този толкова труден за обработване минерал.

 

 

Нефритена свастика е интересна и с друга нейна особеност - тя съдържа и двата вида свастики (лява и дясна) - дясната е мъжка, обърната е по посока на часовниковата стрелка и се смята, че носи щастие, лявата или женската свастика е обърната в посока, обратна на часовниковата стрелка и се смята за символ на нещастието и злото. Дали това са били тълкуванията на древния ваятел или в символната свастика не е било въплатено преклонението пред Бога-Слънце и пред Богинята Майка-Земя, чийто символ е Луната, както и свързаните с тях природни стихии и взаимодействия може би ... някога ще узнаем

Нефритената свастика от Кърджали е от ранения неолит, култура Караново I и може да я видите в Исторически музей Кърджали.

 

- Неолитното селище Овчарово, край Търговище

 

Селището се намира източно от град Търговище, между нефритТърговищеАмулет от нефрит от раннонеолитно селище „Овчарово – гората” – І половина на 6 хил. пр.н.ераселата Овчарово и Руец и само на километър западно от известната селищна могила Овчарово.

 

От дълбока древност от зеления материал нефрит са изработвали украшения и оръжия. Притежаването на такива предмети било знак за власт и сила. Древните хора вярвали, че нефритените амулети предпазват от болести и вливат жизнени сили. Раннонеолитните общества от Балканите и Мала Азия също вярвали в магическата сила на нефрита и изработвали фигурки на жаби и теслички. Такива предмети засега в България са открити само и Катунци, Казанлък Крумовград, Тополница и Русе.

 

Повечето учени обаче разглеждат фигурката като вид свастика, която тълкуват като огнен или слънчев символ и поради това често я наричат огнен или слънчев кръст в космическото движение и еволюция около точно определен център. Във "Ведите" за нея се говори като за "колелото на слънцето" и принципа на живота и движението, което превръща джуджето във великан и микрокосмоса в макрокосмос.

- Нефритена свастика от селище Слатина, София на 8 000 хиляди години

 

В праисторическото селище Слатина в едноименния столичен квартал е открита малък предметНефрит СлатинаНефритена Свастика на 8000 г. от Слатина във формата на свастика с размери около 3 х 3,5 см във форма на свастика или стилизирана жабка. Възрастта й е около 8000 години.

 

Проф. Васил Николов за вестин "Труд": “Това е много рядка находка, подобен предмет в древността е бил белег за престиж. Абсолютно същата свастика намерихме това лято и в последния ден от разкопките на праисторическото селище край Мурсалево. В науката са познати още няколко от Кърджали и Тесалия. Нефритът е зеленикав, изключително твърд камък, но свастиката е много изкусно изработена. Вероятно е била положена в обредна яма, в основите на нова къща. Може да се приеме като изключителен жест, тоест отказваш се от белега на престиж и го полагаш в нещо ново.” "

 

Свастиката

 

Мъдростта, заложена в свастиката на българите, означава божествената мисъл, въплътена в конкретно, висше действие и начертава посоката на движение в кръга на безкрайния и вечен бог - космическия разум. Този знак с "бялата" посока (по посоката на часовниковата стрелка)  е култът обожание към Слънцето и Светлината, но и към Разума на Вселената и мъдростта на живота.

 

Надали има друг народ, който така страстно, така всепоглъщащо да е втъкавал значението на вихъра в свастиката, в бита си, във философията си, във всички възможни свой проявления - в шевиците си, в хляба си, в украсата на дома си... Огледалният образ на този знак, известен като сувастика, интерпретира бурите и разрушителните сили, заличаващи старото, тези, които отварят пътя на Новото начало, на зараждащия се живот, но също и промяната и обещанието за ново творение. Двете заедно са Вселената, с нейния пълен кръговрат на живота и енергията, която я изгражда - рушаща или съзидателна. Сувастика символ е втъкан във везмото на погребалната мантия на българският цар Калоян.

 

Свастиката и сувастиката, тяхното единство, като символи на борбата и вечното земно противостояние на доброто и злото, на Бог и падналия ангел - Сатана, на съзиданието след разрухата като обещание за освобождение, вечната динамика и кръговрата в развитието на човешкото същество се почита и от богомилите.

 

От древността свастиката е символизирала късмета. Символът на кръст, завъртян както по часовниковата монети, по тъканите от племето Навахо, римски мозайки, върху предмети, открити при разкопките на Троя, върху стените на индуски храмове и в почти всички култури от най-древни времена се тълкува се като символ осветяващо нощта в ден — и заедно с това символът получава и един по-широко тълкувание - на плодородието и възраждането на новия живот.

 

Завихрените краища на кръста се уподобяват като символи на движението и кръговрата в природата, на вятъра, дъжда, огъня и мълнията. В Япония символът се почита като  белег на дълъг живот и процъфтяване. В Китай е свещен символ на будизма, символ на безсмъртието и обозначение на числото 10 000 - безкрайността в представите на китайците, а чрез древната форма на знака "фан", той бележи четирите посоки на света, .

 

Свастиката е позната като една от най-старите форми на кръста. В епохата на ранното християнство свастиката, била изобразявана върху гробовете като тайна форма на по-ортодоксалния кръст, а в средните векове го рисували върху витражи, за да запълнят празното място отдолу, откъдето идва и неговото английско название — fill the foot - fylfot (запълване на долната част)

 

Съществуват два вида свастика - бяла и черна, съответно по-посока на часовниковата стрелка, и в обратната посока. На Изток "черната" свастика обърната по посока обратна на часовниковата стрелка може да предизвика негативни асоциации. В Индия, този вид свастика, наричана  "саувастика", може да означава нощ, черна магия, а така също и "черният бог" - бог Кали, който носи смърт и разрушение.

 

Мнение от форума:

 

"Свастиката произлиза от българския корен и е един от най-изконните български знаци.Тя има своя душа и сама избира от кого да бъде носена. Добро от нея ще види добрият човек,а злият ще види зло.Тя не донесе добро на цялия свят и е безкомпромисна в избора си.Да се опиташ да "опитомиш" свастиката означава,че тя ще си отмъсти за това.

 

Затворената свастика - древен прабългарски символ. Символизира кръговрата на "бели" и "червени" епохи в колобърската традиция, кръговрат и цикличност.

 

Мартеницата - бяло и червено е опростен вариант на този символ. Внимавайте с използването на този символ като амулет/талисман! Колкото добро ви се случи, точно толкова ще ви се въре като зло

 

ВНИМАНИЕ - има доста спорове около посоката на завъртане насвастиката и превръщането й в саувастика или суувастика - така че бъдете предпазливи!"

 

Вижте повече:

"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

http://ydara.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4132

--------------------

Търсене/ Search

kakavida.com