Архив

< Февруари 2016 >
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27
29            

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Световните учени признаха, че гръцката цивилизация Е ИЗМИСЛЕНА

Процъфтяващото общество на елините, древните гръцки монети и изобщо

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

нефрит сватИсторията на скъпоценните минерали и тяхната обработка представлява особен интерес

при наблюдение процеса на развитие на човешката цивилизация, в сравнителните изследвания на духовните, стопански и социални процеси свързани с развитието на древните светове.

 нефрит сват

Още в дълбока древност хората са усетили чудодейните въздействия на енергиите на планинските кристалите, карнеолите, нефрита, издигали ги в култ и ги нарекли "свещенни" и "камъни на щастието". Заради вярата им, че те предпазват от нещастия, носят здраве, сила и власт - изработвали от тях  амулети, украшения, оръжия и престижни инсигни (прочутите нефритени брони на погребаните китайски императори).

 

Нефритът е бил изключително ценен, много трудно добиван, притежаването на предмети от нефрит било знак за власт и сила, вярвало се, че нефритените амулети предпазват от болести и вливат жизнени сили. Доскоро се смяташе, че първи познали свойствата на зеления камък са били китайците през шестото хилядолетие преди Христа. Поради това ценния минерал е считан за свещен от древните китайци - първата цивилизация по техните земи е наречена „нефритена“

 

Обработка на нефрит много по-древна от тези в Азия и Китай 

 

Последните археологически находки на територията на България и проучвания на специалисти от Минно-геоложкия институт обаче доказват, че на територията на днешна България първото творческо докосване в обработката на полускъпоценния камък е започнала през седмото хилядолетие преди новата ера - много по-ранно от всички познати досега находки в света!

 

Досега учените нямаха обяснение на факта, че на Балканите и България, се оказва най-голямата концентрация на открити нефритени артефакти, но в същото време в Европа нямаше открити находища на минерала.

 

Руслан Костов от МГИ обаче доказа, че в южната част на България има поне три находища на Ivan Kostov/Иван Костов Николовнефрит, разработвани през каменната ера и точно от там е бил доставян ценния материал.

 

/Иван Костов Николов (1913-2004)е български геолог, минералог-кристалограф. Работи главно в областта на минералогията. Той едългогодишен директор на Националния природонаучен музей и академик на Българската академия на науките./

 

Раннонеолитните общества от Балканите вярвали в магическата сила на нефрита и въплащавали своите вярвания и молитви в образа на жената-майка - Богинята на живота, те изработвали и зооморфни амулети, скиптър, разпределител, теслички и длета от ранния неолит край с. Гълъбник, Пернишко, теслички от неолита при Ковачево и Кърджали, както и уникалната по своя дизайн “игла за коса” от варненския среднохалколитен некропол Варна II  фигурки на жаби и теслички. Такива предмети засега в България са открити в Катунци, Казанлък Крумовград, Тополница, Русе, с. Гълъбник, Пернишко, Кърджали, Враца, Слатина...

 

Първите бижутери и обработка на минерали

 

 - Оходен (Валога), край Враца изработка на фигури от нефрит на 8 000 години

 

Амулет от нефрит на 8 000 години селище в местността "Валога" край врачанското село Оходен.нефрит1аСтилизирана фигурка - амулет на раждащата Богиня от Оходен-Валога

 

Амулетът е с височина не повече от 3 см с врязана украса. На тях е изобразена най-ранната протописменост, подобна на пиктограмите от плочката при Градешница.

 

Уникалният амулет, който е намерен в жертвена яма, археолозите са нарекли "Богинята майка в момент на раждане" За него Георги Ганецовски от Регионалния исторически музей казва: "Това е стилизирана фигура-амулет на раждащата богиня. Възможно е да е дар за умилостивяване на Богинята на плодородието, защото в праисторическото селище е имало светилища в нейна чест и на Бога Слънце. Допускаме, че тя е носена от млади жени с цел зачеване и осигуряване на плода."

 

Нефритеният амулет е връх на праисторическото изкуство и в обработката на минерали от древните хора от ранния неолит.  Полускъпоценният камък е един от най-твърдите минерали и за специалистите все още е загадка как е бил обработван с технологиите от каменната епоха. .

 

- Светилището в Русенската селищна могила, край с. Копривец

 

Фигурата представя бременна жена в поза на адорация от периода 4300-4200 г. пр.Хр.Уникален амулет на раждаща богиняИдолна пластика, намерена в Русенската селищна могила

 

 В праисторическия фонд на музея в Русе се съхраняват повече от 7000 находки от периода 8000 - 4000 г. пр.н. ера, акцентът сред тях е фигура от нефрит от светилището в Русенската селищна могила. Фигурата представя бременна жена в поза на адорация.

 

За нея археолога Димитър Чернаков казва: "Предполагаме, че това е или някаква инициация на великата богиня-майка, или израз на материалния култ към плодородието. Такава фигура с подобни размери няма открита в праисторически обекти и с това нашият музей се гордее. Тя е от периода 4300-4200 г. пр.Хр.".

 

- Край Гълъбник, Радомир е открит единственият известен досега нефритен жезъл

 

36-сантиметров уникален нефритен жезъл без аналог в целия свят се пази в Регионалния исторически музей в Перник. Ценният експонат датира от неолитната епоха - 5000 година преди н.ера

 

 Перник притежава най-богатата нефритена колекция от времето на неолита в Европа.

 

Радомирското село някога е било от най-богатите на континента. Неолитните хора, населяващи земите около Гълъбник, са търгували с нефрит във времена, когато залежите навсякъде са били изчерпани. Затова и жителите са били доста заможни.

 

Анета Бакъмска, археолог:

 

"Предметът е твърде необичаен и уникален. Жезълът заедно с малките брадвички и сечива също от нефрит, вероятно са били символ на власт. От друга страна периодът е много ранен и тогава не се предполагаше да е имало някакви символи на власт. Не е ясно защо са били правени, но по тях личат следи от работа."

 

Нефритената фигура е световен уникат. Изработката е изключително качествена. Твърдостта на нефрита по десетобалната скала е 7 , като диамантът е с твърдост 10. Жезълът е с 36 см дължина, с формаНефрит ПерникКолекция от нефрит в историческия музей на Перник от петото хилядолетие пр.н.ера на на сплескана сфера, в центъра е пробита кръгла дупка за поставяне на дръжка, повърхността му е шлифована и съвършено полирана.  При откриването предметът е бил счупен на 3 части, но още в древността е била отчупена част от него и мястото е било допълнително огладено.

 

Теорията на археоложката Анета Бакъмска е , че вероятно нефритени находища е имало на Балканите и то край Гълъбник, които са изчерпани. Тя се обоснова с факта, че във всяко ранно неолитно селище има поне по една малка нефритена брадвичка. Подобни оръжия са познати от халколитните пластове на редица селищни могили – Рашева могила до Ямбол, Денева могила при с. Салманово, Щуменско, селищна могила Асаря – с. Малко Търново, Чирпанско, Дончова могила при с. Биково, Сливенско и др. Нефритен предмет като жезъла от Гълъбник обаче няма никъде.Най-старите свастики  в Европа са намерени в България - в Стара Загора, Кърджали, Търговище, вижда се и в рисунки в Деветашката пещера

 

- В Кърджали обработвали нефрит преди китайците

 

 нефритаНефритена свастика, която съдържа и двата вида свастики (лява и дясна), на 8000 г. Исторически музей КърджалиПреди 40 години при разкопки край Кърджали, археолозите намират нефритена свастика. Проучването на артефакта под микроскоп показва, че фигурката е полирана с абразивен материал, но микродраскотините по свастиката са само в една посока, което изключва ръчна обработка.

 

Ако полирането е било на ръка, микродраскотините трябва да са две или повече. Това означава, че още в каменната ера се е използвало механично съоръжение, най-вероятно колело. То обаче е изобретено през третото хилядолетие преди новата ера, а находката от Кърджали е от четири хиляди години по-рано. И досега специалистите нямат обяснение как и с какви знания древните хора са полирали този толкова труден за обработване минерал.

 

 

Нефритена свастика е интересна и с друга нейна особеност - тя съдържа и двата вида свастики (лява и дясна) - дясната е мъжка, обърната е по посока на часовниковата стрелка и се смята, че носи щастие, лявата или женската свастика е обърната в посока, обратна на часовниковата стрелка и се смята за символ на нещастието и злото. Дали това са били тълкуванията на древния ваятел или в символната свастика не е било въплатено преклонението пред Бога-Слънце и пред Богинята Майка-Земя, чийто символ е Луната, както и свързаните с тях природни стихии и взаимодействия може би ... някога ще узнаем

Нефритената свастика от Кърджали е от ранения неолит, култура Караново I и може да я видите в Исторически музей Кърджали.

 

- Неолитното селище Овчарово, край Търговище

 

Селището се намира източно от град Търговище, между нефритТърговищеАмулет от нефрит от раннонеолитно селище „Овчарово – гората” – І половина на 6 хил. пр.н.ераселата Овчарово и Руец и само на километър западно от известната селищна могила Овчарово.

 

От дълбока древност от зеления материал нефрит са изработвали украшения и оръжия. Притежаването на такива предмети било знак за власт и сила. Древните хора вярвали, че нефритените амулети предпазват от болести и вливат жизнени сили. Раннонеолитните общества от Балканите и Мала Азия също вярвали в магическата сила на нефрита и изработвали фигурки на жаби и теслички. Такива предмети засега в България са открити само и Катунци, Казанлък Крумовград, Тополница и Русе.

 

Повечето учени обаче разглеждат фигурката като вид свастика, която тълкуват като огнен или слънчев символ и поради това често я наричат огнен или слънчев кръст в космическото движение и еволюция около точно определен център. Във "Ведите" за нея се говори като за "колелото на слънцето" и принципа на живота и движението, което превръща джуджето във великан и микрокосмоса в макрокосмос.

- Нефритена свастика от селище Слатина, София на 8 000 хиляди години

 

В праисторическото селище Слатина в едноименния столичен квартал е открита малък предметНефрит СлатинаНефритена Свастика на 8000 г. от Слатина във формата на свастика с размери около 3 х 3,5 см във форма на свастика или стилизирана жабка. Възрастта й е около 8000 години.

 

Проф. Васил Николов за вестин "Труд": “Това е много рядка находка, подобен предмет в древността е бил белег за престиж. Абсолютно същата свастика намерихме това лято и в последния ден от разкопките на праисторическото селище край Мурсалево. В науката са познати още няколко от Кърджали и Тесалия. Нефритът е зеленикав, изключително твърд камък, но свастиката е много изкусно изработена. Вероятно е била положена в обредна яма, в основите на нова къща. Може да се приеме като изключителен жест, тоест отказваш се от белега на престиж и го полагаш в нещо ново.” "

 

Свастиката

 

Мъдростта, заложена в свастиката на българите, означава божествената мисъл, въплътена в конкретно, висше действие и начертава посоката на движение в кръга на безкрайния и вечен бог - космическия разум. Този знак с "бялата" посока (по посоката на часовниковата стрелка)  е култът обожание към Слънцето и Светлината, но и към Разума на Вселената и мъдростта на живота.

 

Надали има друг народ, който така страстно, така всепоглъщащо да е втъкавал значението на вихъра в свастиката, в бита си, във философията си, във всички възможни свой проявления - в шевиците си, в хляба си, в украсата на дома си... Огледалният образ на този знак, известен като сувастика, интерпретира бурите и разрушителните сили, заличаващи старото, тези, които отварят пътя на Новото начало, на зараждащия се живот, но също и промяната и обещанието за ново творение. Двете заедно са Вселената, с нейния пълен кръговрат на живота и енергията, която я изгражда - рушаща или съзидателна. Сувастика символ е втъкан във везмото на погребалната мантия на българският цар Калоян.

 

Свастиката и сувастиката, тяхното единство, като символи на борбата и вечното земно противостояние на доброто и злото, на Бог и падналия ангел - Сатана, на съзиданието след разрухата като обещание за освобождение, вечната динамика и кръговрата в развитието на човешкото същество се почита и от богомилите.

 

От древността свастиката е символизирала късмета. Символът на кръст, завъртян както по часовниковата монети, по тъканите от племето Навахо, римски мозайки, върху предмети, открити при разкопките на Троя, върху стените на индуски храмове и в почти всички култури от най-древни времена се тълкува се като символ осветяващо нощта в ден — и заедно с това символът получава и един по-широко тълкувание - на плодородието и възраждането на новия живот.

 

Завихрените краища на кръста се уподобяват като символи на движението и кръговрата в природата, на вятъра, дъжда, огъня и мълнията. В Япония символът се почита като  белег на дълъг живот и процъфтяване. В Китай е свещен символ на будизма, символ на безсмъртието и обозначение на числото 10 000 - безкрайността в представите на китайците, а чрез древната форма на знака "фан", той бележи четирите посоки на света, .

 

Свастиката е позната като една от най-старите форми на кръста. В епохата на ранното християнство свастиката, била изобразявана върху гробовете като тайна форма на по-ортодоксалния кръст, а в средните векове го рисували върху витражи, за да запълнят празното място отдолу, откъдето идва и неговото английско название — fill the foot - fylfot (запълване на долната част)

 

Съществуват два вида свастика - бяла и черна, съответно по-посока на часовниковата стрелка, и в обратната посока. На Изток "черната" свастика обърната по посока обратна на часовниковата стрелка може да предизвика негативни асоциации. В Индия, този вид свастика, наричана  "саувастика", може да означава нощ, черна магия, а така също и "черният бог" - бог Кали, който носи смърт и разрушение.

 

Мнение от форума:

 

"Свастиката произлиза от българския корен и е един от най-изконните български знаци.Тя има своя душа и сама избира от кого да бъде носена. Добро от нея ще види добрият човек,а злият ще види зло.Тя не донесе добро на цялия свят и е безкомпромисна в избора си.Да се опиташ да "опитомиш" свастиката означава,че тя ще си отмъсти за това.

 

Затворената свастика - древен прабългарски символ. Символизира кръговрата на "бели" и "червени" епохи в колобърската традиция, кръговрат и цикличност.

 

Мартеницата - бяло и червено е опростен вариант на този символ. Внимавайте с използването на този символ като амулет/талисман! Колкото добро ви се случи, точно толкова ще ви се въре като зло

 

ВНИМАНИЕ - има доста спорове около посоката на завъртане насвастиката и превръщането й в саувастика или суувастика - така че бъдете предпазливи!"

 

Вижте повече:

"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

http://ydara.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4132

--------------------


Търсене/ Search

Психология

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”

couple-having-romance-1“Искам хората да погледнат към живота си и да видят как тези или онези събития, стресът, мъката,

Прочетете още...
 
Как да разпознаем лъжеца. Видове въпроси/ Част III

Great Wallpapers 00827aПътя към успеха в личния ви живот и бизнеса ви зависят само от вас самият. Научете се

Прочетете още...

Тест

Какъв е шансът ти за успех?/ Тест за личностните качества

военноЛесно ли успявате да се харесате на околните? Харесват ли ви те изобщо?

Прочетете още...
 
"Нарисувай човече" Кои са силните и слабите страни на характер ти/Тест

човече 2Съществуват много тестове, в различни области и с различни цели, но най-популярни се

Прочетете още...
 
Древен китайски тест "Мъдрости показват каква личност си"/ Тест

chinaОсвен акупресурата, хартията, компаса, барута, коприната и печатането, Древният Китай

Прочетете още...

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Духовност/ Философия

Светлите умове или кои са "просветлените хора" Христос, Майтрейа, Йехова, Махди...

wisdom 2Какво значи да си просветлен? Имат ли нужда човеците от просветлени

Прочетете още...

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com