Архив

< Ноември 2012 >
П В С Ч П С Н
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Българска история

Побитите камъни слънчев календар или останки от древна цивилизация

"STONES FIRSTЗа тези мегалити започвам да си мисля, че не са по силите дори на човешки

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ На какъв език е говорил Исус Христос?

frige1 Nemrut DagiПреди около 7500 години, след Потопа, от бреговете на Черно море български

Прочетете още...
 
"Масонските" знаци в манастирите и църквите на България/ Част I

cross mТайнствени символи са разпръснати из българските храмове - звезди, луни,

Прочетете още...
 
Сензацията на XXI век ще е България!/ Тайнствените космически рисунки в българските църкви

Преображенски манастир - Цанко ЛавреновЕдна новина е на път да разтърси света на световните уфолози! В България има не една, а 

Прочетете още...
 
Ватикански заговор и кървави тайни, потулени зад смъртта на българския император Калоян

Bulgaria under Kaloyan1Бил ли е Калоян богомил? Кой е имал най-голям интерес да убие българския 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

templariosrezandoqw8ib1Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Прочетете още...
 
Заговорът против България/ Проклятието на Черния папа

Untitled-1 copy copyВсе повече са доказателствата, че ние, българите, сме в основата на световната

Прочетете още...
 
Мистериозната гробница на Бастет в Странджа планина пази знания за България и света

BASSETСтранджа е може би най-странната ни и мистериозна планина. Учените предполагат,

Прочетете още...
 

Популярно

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

Прочетете още...

Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

Доказва ли науката това, което са знаели древните адепти - Бог съществува в светлината на нашите

Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

Един от всеки четерима души в света в някакъв период от живота си развива психично

Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

Една от най-добре пазените тайни на България са мистериозните тунели, а и цели

Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

Вгледай се в миналото и ще разбереш, къде е началото ти и накъде си се запътил...

Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

Историята със своята безпристрасност се стреми да подрежда всички значителни 

Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Точно преди сто години, при разкопки при древния град Фест пред света се появил диск,

  • Неподозираните тайни на човешката материя - пътя към Бог, или към ново човекосътворение?

  • Психология и психопатология на зависимостите - болест, бягство от реалността, или запълване на празнота?

  • Секретните тунели на България - една от най-добре пазените тайни

  • Най-сензационната находка в света е скрита в сейф във Варна. По следите на най-старата цивилизация

  • Заговорът против България/ Отмъщението на Франция - поход против православието

  • Древните загадъчни народи - за произхода на етруски и пеласги и българската следа

Странно някак си се получи... уж за набързо да ви разкажа

за ромските патила из тукашните земи, а то каква я набърках! Зарових се във виртуалната библиотека заради превода на една циганска песен и от страница на сайт, ха тук, ей там... няколко седмици още зареяна до уши си стоя в странната, древна и чудна история на циганите.
Мразени и недолюбвани, понякога разбирани, винаги политически  използвани, изселвани, стеризирани, изтребвани по концлагери, те пък ромите напук на тази обществена нагласа дали на света велики свои творения като Пабло Пикасо, Чарли Чаплин, Елвис Пресли, Елизабет Тейлър, Рита Хейуърт, математическия гений София Ковалевска, Антонио Бандерас, Пенелопе Круз, „Джипси Кингс“, Пако де Лусия, сър Майкъл Кейн, Ерик Кантона   и много, много други. А така също трима нобелови лауреати, двама бразилски президенти и една първа дама на Франция - бившата жена на Никола Саркози, с баща еврейски циганин, дошъл във Франция от Русия. В списъка е и една жена, станала символ на състраданието, грижата за бедните, безправните и изоставените - Майка Тереза, от албански ромски произход, канонизирана за светица. Тръпки да го побият човек, като се замисли какви ли още неизвестни гении бродят неоткрити из циганските гета, но дори и гении да не са... човеци са.

Та не знам как испанците са  решили проблема с техните си хитанос, явно със закони, които няма как да се заобиколят, но и с много толеранс и разбиране, добро познаване на проблемите и решаването им по подходящ за ромите начин. Че крадат - така си е, но не всички. И да ги набедим за най-големите крадци в окрадена България, в която майка ми получава 52 евро месечна пенсия заради окрадените пенсионни фондове, ми се струва тенденциозно. Че на ромите не им се работи - и това е вярно, но на кой ли му се работи за 150 евро месечна заплата, без гаранция, че на утрешния ден няма да си на улицата, без дори и да ти изплатят минали заплати... Малко в бъдеще време го раздават ромите, щото аз така си мисля, че ще си живее бъдещият планетар – изкуство, музика, танци, веселби, футбол (за него мъжете със зъби и нокти ще драпат) и, то се знае, никакъв бач. Откъде само ще идва  манджата, още не съм измислила.

Шегата настрана, обаче тук има и много ромски семейства, които работят и живеят добре и спокойно. Спомням си, като малка живеехме до циганската махала, игрището ни за народна топка беше досами циганските къщи, за кражби и зулуми не се сещам. Из тези времена и вратите не се заключваха. В долните класове имахме няколко циганчета, после нещо  изчезнаха. В училище те някакси не се престрашаваха да влизат в нашите игри, само понякога привечер идваха циганските каки и цигански приказки ни разказваха. Сега да не ме обвините, че ги защитавам или съм циганофил. И мен по време на демокрацията три пъти ме олекотяваха парично, а бащиното лозе редовно плодово-зеленчуково разтоварваха, но по-лоши кражби съм видяла и преживяла от българи, а и от испанци тук.
Така е, различни сме, като два различни свята. Циганският – чергарски, волен, пеещ и танцуващ... и нашият - уреден със закони, морални норми, училища и цивилизация. И в двата свята се краде, в техния семпло и просто, в нашия рафинирано, елегантно и в огромни размери.

И така да ви разкажа, какво се случва в Испания, една от най-толерантните страни, с една наша ромка в полицейския арест.
- Казвам им аз в ареста, че съм бременна и тез буламачи с чесън, дето ми ги носят, не мога да ги ям. Повръща ми се, ама те не ми вярват. Викат – еее, тук не е ресторант, ти сега и покривка ще поискаш.- Аз обаче упорствам и те ми викат - ще те заведем на лекар да видим дали си бремнна.
Момичето е много красиво. Съвсем като дете. Слабичко, крехко, с дънки, черна блузка и ниски, тип балетни пантофки обувки. С бяла кожа и дълга красива коса, която често малко нервно замяташе на едното си рамо. От един месец е в Испания. Учила и тя до пети клас. На видеозона се видяло - бременна в четвъртия месец. И момичето продължава: Ми, лекарят ме прегледа и им каза, че съм бременна.
- Като тръгнаха тез от полицията, сандвичи ми купуват, натурални сокове ми носят и само ме питат: „Това харесва ли ти? Искаш ли още нещо?“ Трепереха да не ми се случи нещо.

 

 

Обаче като роди и след като поотрасне детето, майката ще го върне в България. Всичките ромки са оставили децата си там. Мъчно им е. Казват, че тайно си поплаквали. Една от тях разказва, че ще направи всичко да изучи детето си: „Не искам да има моя живот. Все по улиците и все из затворите.“ Вчера Куна, също ромка и също задържана за кражба, ми вика“ „На 15 семтември как съм плакала. Първи учебен ден, детето за пръв път на училище, а аз не бях там да го видя, да го изпратя. Само е, със свекървата. Другите и тях откога не съм виждала, ще ме забравят.“
- А защо си оставят децата в България – питам приятелката си Ина.
- Ами защо... В Испания ако я хванат, че детето не учи, родителите не работят, учат го да краде - чрез специални служби постановяват детето да се отнеме от родителите и го настаняват в специални училища без право да го посещават. Учат ги там на професия – фризьорство, маникюр, работа в Червения кръст, шивачки...В тези училища децата учат, има курсове по пеене, изучават танци, имат приятелки, научават се да четат и пишат. Ей на, на една детето й не иска да излиза. Харесвало му там. За една година се е научило да пише и да говори на испански. Започнало да посещава театрални курсове. Едно друго пък родителите му го откраднаха. Детето излязло за уикенда, обадило се да се види с тях, а онези го отвлекли. Циганите смятат, че училището не е необходимо, не искали момичетата да ходят, за да почитали съпрузите си. Нещо подобно на живота на испанските жени от времето на Франко - без право на образование, абсолютно безправни и зависими от мъжа си, брат си или баща си. Обаче младите виждат, че тук ако искат и имат образование, могат да имат добър, спокоен и нормален живот.
Така си е де. В Испания можеш да видиш много хитанос (цигани, циганки) да работят като продавачки в магазините, супермаркетите, офисите. Нещо съвсем обичайно и нормално. Думата хитанос се споменава единствено за танците фламенко или песни и явно е забранена при съобщаване на криминални новини из пресата.


Беше отдавна, може би преди 26 или повече години. Изведнъж от пъстрата търговска улица на Созопол, малко встрани от кафетата, нагоре покрай притаените в зелен чимшир къщи, разнасящи дъх на чубрица и подправки, попаднахме в двора на някакво училище. Малък  двор, ограден с нисък зид от дялани камъни. В него, на края на Созопол, точно преди сушата да се гмурне в белите вълни на морето, времето беше спряло. Онемели стояхме и ние, разтворени в безкрайността... В един миг, някъде от тишината, някъде от безмълвността на   тревите, спускащи се надолу към мокри черни, назъбени камъни, като вълшебство, като  магия засвири кларинет. Български народни мотиви... беше толкова нереално красиво, толкова невъзможно, че просто не можеш да повярваш, че ти се случва. Музиката сякаш се раждаше сама от пяната на морето, от следобедния сън на тревите, от тишината на морско дяланите камъни. Свиреше Иво Папазов-Ибряма. Мелодията му за първи път ме накара да  изтръпна от  красотата на българската народна песен, накара ме да започна да се вглеждам в българското народно творчество, да се гордея с това, което българите са сътворили през вековете. Накара ме да се гордея, че съм българка.

Милена Марева

за вестник ''Народно дело''
17/ 18 октомври 2009год.

 

 

 

 

 

 

 


Търсене/ Search

Тестове и хороскопи

Тест на Гарднър за множествена интелигентност/ Психологичен тест

GARDNARТеорията за множеството интелигентости е разработена през 1983 година от Хауърд

Прочетете още...
 
Тест с двойка прилагателни ще ви покаже дали сте депресиран

stroСамооценъчна скала за депресия на VON ZERSSEN

Прочетете още...
 
Психогеометричен тест на Делингер с пет геометрични фигури/ №2

zaroПсихогеометрията е сравнително нова система за психологически анализ на личността. Тази

Прочетете още...
Банер

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

Изпрати вашето събитие на ydaracom@yahoo.com

Ако искате вашето събитие да се радва на широка популярност и всички да разберат за вашите послания - изпратете ни съобщение на нашата поща: ydaracom@yahoo.com, или писмо в групата на ydara.com във фейсбук. Изпращайте вашите събития и ние ще ги публикуваме на страниците на www.ydara.com
в рубриката '' Предстоящи събития''

http://www.facebook.com/Ydaracom / e-mail: ydaracom@yahoo.com

yarasport.com

marevstars.com

kakavida.com